Autor: Alves Lucas
Dacă te-ai hotărât că meseria de bonă este potrivită pentru tine, ar fi bine să știi de la bun început la ce să te aștepți, care sunt calitățile pe care părinții le apreciază la orice bonă, ce salariu vei câștiga, dar și ce informații trebuie să conțină contractul tău de muncă.
- Primul pas către meseria de bonă – care sunt condițiile pentru angajare, cum închei un contract de muncă și ce informații trebuie să includă
- La ce salariu să te aștepți și în ce situații poți să negociezi un salariu mai mare
- Care sunt abilitățile și calitățile pe care le caută părinții la viitoarea lor bonă
- 51 de întrebări pe care părinții ți le pot adresa la interviul de angajare
Primul pas către meseria de bonă – care sunt condițiile pentru angajare, cum închei un contract de muncă și ce informații trebuie să includă
Meseria de bonă este reglementată în România prin Legea nr. 167/2014 și, conform legii, persoanele care vor să devină bone pot fi atât persoane din România, cât și din străinătate, dar cu domiciliu în țară, de preferat în aceeași localitate cu copilul de care va avea grijă. Există totuși și situații în care părinții caută o bonă care să stea în permanență cu copilul, caz în care vei locui în aceeași casă cu ei.
Una din principalele condiții este să ai calificare pentru profesia de bonă. O licență pentru profesia de bonă le arată părinților că ai cunoștințele de bază necesare pentru îngrijirea copiilor și că pot să aibă încredere în tine.
O altă cerință importantă pentru meseria de bonă este să fii aptă medical și din punct de vedere psihologic pentru îngrijirea copiilor și ai un certificat medical și un raport de evaluare care să ateste aceste lucruri. Asta înseamnă să nu ai probleme de sănătate care pot să îți afecteze capacitatea de lucru și pentru care trebuie să urmezi un tratament medicamentos.
Există două posibilități să lucrezi ca bonă:
Bonă cu contract individual de muncă
Poți să fii angajată cu contract individual de muncă, încheiat între familia respectivă și o firmă acreditată de bone. Aceste firme sunt specializate în recrutarea de bone, iar în funcție de cerințele pe care le au părinții, firma le va recomanda bona potrivită pentru ei. Bonele sunt recrutate de către agenții după un proces de recrutare care include evaluarea experienței, a abilităților și a personalității, dar și a compatibilității cu familia care o va angaja.
Mai exact, nu vei fi angajată direct de familie, ci prin intermediul agenției de bone. Ca bonă, vei beneficia de asigurări sociale, precum de cele pentru sănătate, pensie și șomaj.
Bonă cu contract de prestări servicii
Poți să fii angajată direct de familie sau de reprezentantul legal al copilului, ca PFA (Persoană Fizică Autorizată), situație în care vei lucra în baza unui contract de prestări servicii. Dacă vrei să lucrezi ca PFA, trebuie obții un certificat de înregistrare de la Registrul Comerțului. Ca PFA, beneficiezi de asigurări sociale (sănătate, pensie, șomaj), poți să îți decontezi cheltuielile, iar impozitul pe venit este limitat la o sumă mică.
Indiferent de tipul contractului, acesta trebuie să includă următoarele clauze:
- Identitatea părților care semnează contractul, adică bona și reprezentantul familiei;
- Locul unde îți vei desfășura activitatea;
- Durata contractului de muncă;
- Durata concediului de odihnă;
- Programul de lucru;
- Valoarea salariului brut și net;
- Obligația angajatorului de a plăti contribuțiile sociale și valoarea contribuțiilor sociale care vor fi achitate. În cazul în care lucrezi ca PFA, îți revine ție obligația să plătești contribuțiile sociale;
- Modalitatea de plată a impozitului pe salariu, dar și cine îl va achita, bona sau reprezentantul familiei;
- Modalitatea și ziua de plată a salariului;
- Fișa postului sau planul de activități, care va fi inclus în anexă, în care sunt menționate toate activitățile pe care trebuie să le realizezi la locul de muncă.
Referitor la planul de activități, acesta trebuie redactat de comun acord cu părinții sau cu reprezentantul legal al copilului, în funcție de vârsta copilului sau de numărul de copiii pe care trebuie să îi îngrijești sau nevoile speciale ale acestora. De exemplu, dacă trebuie să îl însoțești pe copil la activități de reabilitate precum kinetoterapie, fizioterapie, logopedie sau alte forme de terapii.
Trebuie să știi că planul de activități poate fi revizuit de câte ori este nevoie, pe măsură ce copilul crește și apar alte nevoi sau dacă intervine o schimbare în programul de lucru.
În funcție de nevoile copilului, planul de activități poate să includă tipul de alimentație și preferințele copilului, eventual și un meniu stabilit împreună cu părinții, însoțirea copilului la școală sau la grădiniță, programul de odihnă, criterii legate de îngrijire și igienă, tipul de activități zilnice etc.
La ce salariu să te aștepți și în ce situații poți să obții un salariu mai mare
Salariul unei bone diferă în funcție de mai multe criterii:
- Numărul de ore lucrate (programul de lucru) – pentru un program cu normă întreagă, de 8 – 10 ore, salariul poate să pornească de la valoarea venitului mediu net, în timp ce pentru un program part-time, poți câștiga echivalentul unui salariu minim net pe economie. Pentru bonele interne, care locuiesc în aceeași casă cu copiii, poate fi negociat un salariu mai mare.
- Responsabilitățile pe care le ai – pe lângă programul de lucru, poți negocia salariul și în funcție de atribuțiile pe care le ai, pe lângă îngrijirea copiilor. Alte lucruri pe care le poți face sunt gătitul, curățenie în casă, să îi ajuți pe copii la teme etc.
- Numărul copiilor – mai mulți copii înseamnă mai multă muncă și o atenție distributivă crescută, iar în funcție de vârsta fiecărui copil, trebuie să știi cum să îți organizezi timpul și activitățile cu fiecare în parte.
- Experiență și studii – cu cât ai mai multă experiență ca bonă, cu atât poți negocia un salariu mai mare. Iar dacă ai studii pedagogice sau cunoști măcar o limbă străină, îi poți ajuta pe copii la teme și, implicit, poți să găsești un loc de muncă mai bine plătit. La fel și în cazul în care ai o certificare care atesta că ai urmat un curs de prim-ajutor.
Care sunt abilitățile și calitățile pe care le caută părinții la viitoarea lor bonă
Ce diferențiază o bonă bună de una și mai bună? Chiar dacă în mod evident trebuie ca, întâi de toate, să îți placă să lucrezi cu copiii, există mult mai multe criterii de care părinții țin cont atunci când se gândesc să angajeze o bonă:
- Să știi să te joci cu copiii – părinții vor o bonă care să aibă imaginație și care să știe să creeze jocuri și diverse activități educative sau distractive pentru copii, nu una care să îl lase pe copil în fața televizorului toată ziua.
- Să fii o persoană activă – copiii sunt plini de energie, așa că ar trebui să poți să ții pasul cu ei și să fii pregătită pentru orice tip de activitate.
- Să fii o persoană responsabilă – părinții au nevoie de o persoană în care să aibă încredere deplină, astfel încât să nu stea cu grijă pe parcursul zilei că ar putea să apară o situație pe care nu știi cum să o abordezi.
- Să fii o persoană experimentată – experiența anterioară ca bonă te ajută să știi cum să te descurci în diverse situații. Părinții au nevoie de cineva care nu se pierde cu firea atunci când copilul nu o ascultă sau atunci când este supărat sau se rănește, dar și cum să negocieze cu acesta respectarea programului de joacă sau de făcut temele.
- Să fii o persoană flexibilă – asta înseamnă ca părinții să se poată baza pe tine în cazul în care apar modificări în programul de lucru sau dacă trebuie să rămâi peste program în cazul în care părinții nu pot ajunge acasă la timp. Bineînțeles, nici nu trebuie să îi lași pe părinți să profite de disponibilitatea ta, însă este important ca aceștia să știe că ești conștientă că uneori planurile se pot schimba și că ei se pot baza pe tine.
- Să ai experiență pedagogică – dacă pe lângă abilitățile de bonă, ai și experiență pedagogică, vei avea un avantaj la angajare, deoarece poți să îl ajuți pe copil la teme, astfel încât să aibă rezultate bune la școală.
- Să fii înțelegătoare – ca bonă, trebuie să pui nevoile copilului înaintea nevoilor tale. Așa că trebuie să fii mereu dispusă să faci acele lucruri care îi fac pe copii fericiți, cum ar fi să te joci un anumit joc sau să le citești povestea preferată înainte de culcare.
- Să fii responsabilă – este una din cele mai importante calități ale unei bone, deoarece le arată părinților că pot să aibă încredere în tine. Părinții trebuie să fie convinși că poți să respecți regulile casei, să ai grijă de copii, că ești întotdeauna atentă la nevoile lor și că nu pierzi vremea la televizor sau vorbind la telefon cu alte persoane.
- Să fii punctuală – o bonă trebuie să fie întotdeauna punctuală, iar în cazul în care întârzii, anunță părinții din timp, la fel și în cazul în care, din motive care nu țin de tine, trebuie să faci o modificare în programul de lucru. Nu aștepta până în ultima clipă, deoarece părinții pot considera că ești o persoană neserioasă.
- Să respecți regulile casei – dacă părinții au stabilit reguli clare (copilul nu trebuie să depășească o anumită perioadă în fața televizorului, trebuie să mănânce legume la masă), este datoria ta ca aceste reguli să fie respectate, atât de tine, cât și de copii. Nu trebuie să devii prea autoritară, însă trebuie să știi cum să îl faci pe cel mic să te asculte. Discută din timp cu părinții despre disciplina copilului și ce trebuie să faci în cazul în care acesta este neascultător, așa cum și-ar dori ei.
- Să ai anumite certificări – o certificare de prim-ajutor îți oferă un avantaj față de ceilalți candidații deoarece părinții au încredere că știi cum să faci față situațiilor neprevăzute și te ajută pe tine să ai control deplin asupra unor situații limită. Vei ști ce să faci în cazul unui stop cardio-respirator, a unei luxații sau entorse, accidentări minore, a unei hemoragii, arsuri etc.
51 de întrebări pe care părinții ți le pot adresa la interviul de angajare
Până ajungi să găsești familia potrivită unde o să lucrezi ca bonă, trebuie să treci prin mai multe etape. Mai întâi, trebuie să redactezi un CV și să știi ce trebuie să scrii în CV ca să îți crești șansele să obții un job de bonă. Părinții vor analiza CV-ul tău și vor decide dacă te cheamă la interviu.
Până aici totul este destul de ușor. Partea dificilă este momentul în care te afli față în față cu părinții și trebuie să îi convingi că ești persoana potrivită pentru ce au ei nevoie. La interviul de angajare părinții pot pune fel de fel de întrebări, deoarece vor să te cunoască cât mai bine și să vadă ce fel de persoană ești.
Ca să fii stăpână pe situație, îți recomandăm să te pregătești bine înainte să mergi la interviu și să parcurgi cu atenție lista cu posibile întrebări de mai jos. Încearcă să formulezi un răspuns pentru fiecare întrebare și, eventual, poți să rogi o prietenă să te asculte și să îți spună unde mai trebuie să mai exersezi.
Întrebări generale
- Ce îți place la meseria de bonă? Ce activități ți se par dificile?
- Care este tipul de familie pentru care ți-ar plăcea să lucrezi?
- Ce crezi că apreciază cel mai mult copiii la tine?
- Ce îți place cel mai mult la un copil?
- Cât de ușor poți să ajungi la muncă?
- Ești disponibilă pe termen lung?
- Ce îți place să faci în timpul liber?
- Fumezi sau urmezi un tratament medical?
- Îți este ușor să lucrezi dacă avem animale de companie în casă? Suferi de vreo alergie?
- Ai alte responsabilități personale care te-ar putea împiedica să respecți programul de lucru?
- Ce hobby-uri ai?
Întrebări despre experiența ta
- Cât timp ai fost bonă?
- Ce vârstă aveau copii de care ai avut grijă?
- Există un interval de vârstă pe care îl preferi și de ce?
- Știi să schimbi scutece?
- Cum procedezi atunci când trebuie să culci un copil?
- Care este cea mai dificilă situație de care ai avut parte ca bonă și cum i-ai făcut față?
- Verifici din când în când copiii atunci când dormi? Dacă da, cât de des faci asta și de ce?
- Ai alte experiențe de lucru sau personale care te ajută să îți faci cât mai bine meseria de bonă?
- Ai pregătire privind creșterea și îngrijirea copiilor mici? Dacă nu, ești dispusă să urmezi un astfel de curs?
- Descrie o experiență pozitivă și una negativă alături de copii și ce ai făcut în acele situații.
Întrebări despre alte calificări și abilități
- Ai avut parte de situații de urgență? Dacă da, cum le-ai rezolvat?
- Știi cum să oferi primul ajutor?
- Ai lucrat vreodată cu un copil care avea alergii?
- Știi să înoți?
Întrebări despre cum te descurci în diferite situații
- Copilul se joacă și deodată se sufocă? Cum reacționezi?
- Te pregătești să îl speli pe cel mic și începe să miroasă în casă a fum? Care e primul lucru pe care îl faci?
- În timp ce te joci cu copilul, acesta începe să se frece la ochi și să plângă. Ce faci?
- Cum procedezi când trebuie să schimbi scutecul? Explică pas cu pas ce trebuie să faci.
- Cum te asiguri că nu există niciun pericol în casă pentru cel mic (de exemplu, jucării pe care ar putea să le înghită, obiecte cu care poate să se rănească)?
- Cum procedezi ca să îi calmezi pe copii atunci când sunt agitați?
- Ce faci atunci când un copil face scandal în public?
- În ce situație m-ai suna ca să îmi ceri ajutorul?
Întrebări despre activități cu copiii
- Care sunt activitățile tale preferate alături de copii?
- Ce activități ai face cu un copil de vârsta copilului nostru?
- Ești dispusă să mergi cu copiii în parc, la muzeu etc?
- Care erau activitățile tale preferate când erai mică?
Întrebări despre disciplină și responsabilități
- Cum procedezi când cel mic nu ascultă sau face vreo boacănă?
- Cum îi convingi pe cei mici să doarmă?
- Îți este ușor să respecți un anumit program prestabilit?
- Poți să ai grijă de mai mulți copii în cazul în care organizăm o petrecere?
- Ești dispusă să ajuți copiii la teme, să gătești sau să faci alte treburi casnice?
- Te-ai simți în largul tău să ai grijă de copii în timp ce eu sunt acasă?
- Ai fi dispusă să călătorești cu noi și să ai grijă de copii în timpul vacanței?
- Ești dispusă să duci copiii la școală cu mașina?
Întrebări despre îngrijirea bebelușilor
- Ai mai avut grijă de bebeluși?
- Te simți în largul tău când vine vorba de îngrijirea bebelușilor?
- Ce faci ca să îl adormi pe cel mic?
- Știi cum să pregătești biberonul?
- Știi cum să schimbi scutecele?
- Știi ce să faci dacă cel mic se sufocă sau se îneacă cu o jucărie?
Înainte să ajungi la interviul de angajare e necesar să știi cum ai putea să răspunzi la aceste întrebări, astfel încât să câștigi încrederea părinților de la bun început și să obții acel job. Mai multe sfaturi despre cum să faci o impresie bună la interviul cu părinții găsești în acest articol.
Autor: Alves Lucas
5 October 2018
Ultima editare: 23 October 2018