Autor: Alves Lucas
Chiar dacă ai trecut sau nu, până acum, prin experiența unei spitalizări, știi probabil că nu medicul, ci o altă persoană se ocupă cu transportul pacienților din ambulanță la unitatea de primiri urgențe și cu îndrumarea acestora din salonul unde sunt internați spre alte locații din spital, precum laboratorul de analize, sala de operații sau cea de tratamente. Această persoană are meseria de brancardier, își desfășoară activitatea în spital sau în alte unități sanitare, iar rolul său este foarte important pentru buna îngrijire a pacientului internat, pentru că îi oferă accesul la serviciile de care are nevoie.
Ce responsabilități și atribuții are un brancardier
De ce competențe ai nevoie pentru a fi brancardier
Ce tipuri de relație are un brancardier cu personalul medical
Ce pregătire și ce salariu are un brancardier
Ce responsabilități și atribuții are un brancardier
Brancardierul intră în contact direct cu pacienții care ajung într-o unitate spitalicească, astfel că responsabilitatea acestora este una mare. În afară de sarcina principală deja menționată – de a transporta pacienții – un brancardier mai are și alte responsabilități, atribuții și obligatii de care trebuie să țină cont și care sunt menționate în fisa postului:
- ajută la mobilizarea pacienților care se află într-o stare gravă și a celor agitați;
- se ocupă de transportarea la morgă a persoanelor decedate;
- curăță și dezinfectează materialul rulant – targă, cărucior;
- notează operațiunile întreprinse în registrul de evidență;
- transportă probele biologice;
- participă la predarea și preluarea turei în întregul departament;
- participă la gărzile efectuate de unitatea de primiri urgențe (UPU) și de compartimentele de primiri urgențe (CPU);
- poartă echipament de protecție;
- este responsabil de starea aparaturii medicale pe durata transportării pacienților;
- are un comportament etic față de bolnavi și față de celelalte persoane care alcătuiesc personalul medical;
- păstrează confidențialitatea tratamentului medical urmat de pacienți;
- nu oferă informații despre starea de sănătate a pacienților;
- își menține în permanență telefonul funcțional, pentru a putea fi contactat în orice moment;
- participă la cursurile de perfecționare care i se propun și la ședințele de lucru ale personalului;
- respectă regulamentul de ordine interioara și prevederile legale.
De asemenea, brancardierul are datoria de a-și anunța superiorii de fiecare dată când are loc un eveniment deosebit, de a asigura respectarea drepturilor pacienților și de a nu părăsi locul de muncă fără permisiunea celor care îl coordonează.
De ce competențe ai nevoie pentru a fi brancardier
Ca orice meserie, și cea de brancardier necesită anumite competențe, cu atât mai mult cu cât sunt implicate starea de sănătate a pacienților și procesele de îngrijire și de vindecare ale acestora. De aceea, un brancardier trebuie să aibă sau să își dezvolte abilitățile de:
- a pregăti materialul rulant;
- prelua pacienții din locații diverse;
- a asigura transportul în siguranță al pacienților;
- a lua parte activ la munca de echipă;
- a-și planifica activitățile;
- a respecta cu strictețe normele de igienă în timpul desfășurării activității;
- a respecta normele de sănătate și securitate în muncă din sfera situațiilor de urgență.
Desigur, ca brancardier, ai nevoie și de anumite competențe fizice, în special de rezistență și de forță, având în vedere că această meserie necesită și un astfel de efort.
Ce tipuri de relație are un brancardier cu personalul medical
Brancardierul nu lucrează pe cont propriu, ci în echipă, astfel că între el și colegi se stabilesc diverse relații profesionale. Legăturile dintre brancardier și ceilalți angajați din spitalul în care acesta lucrează pot fi:
- ierarhice – i se subordonează medicului șef, medicului de salon, asistentului medical șef de secție;
- funcționale – cu compartimentele și serviciile din unitatea spitalicească;
- de colaborare – cu personalul din secția unde își desfășoară activitatea.
Ca brancardier, trebuie să răspunzi de fiecare dată solicitărilor celor care îți sunt superiori – cum este cazul medicului șef – dar și colegilor din departamentul din care faci parte. De aceea, printre abilitățile tale trebuie să se numere și un puternic spirit de echipă, dorința de implicare, dar și cele de comunicare eficientă.
Ce pregătire și ce salariu are un brancardier
Pentru a deveni brancardier, nu este nevoie să ai studii superioare, ci să urmezi niște cursuri de calificare, la care se impune, totuși, să fi absolvit cel puțin ciclul gimnazial pentru a te înscrie. Acestea te vor ajuta să dobândești competențele necesare pentru a-ți desfășura activitatea cât mai bine, în condiții de siguranță maximă atât pentru tine, cât și pentru pacienții cu care vei intra în contact.
În cadrul unui astfel de curs, te vei familiariza cu regulile de igienă pe care trebuie să le respecți, cu modul în care trebuie să aibă loc transportarea pacienților și cu fiecare sarcină în parte pe care o vei avea de îndeplinit ca brancardier.
Un curs pentru a obține această calificare costă aproximativ 500 de lei și presupune atât învățarea unor noțiuni teoretice, cât și aplicarea lor în mod practic. Numărul de ore pe care le cuprinde cursul diferă în funcție de organizator.
La înscriere, vei avea nevoie de copie după cartea sau buletinul de identitate și copie după actul de studii care să dovedească ultima formă de învățământ absolvită. În funcție de organizator, pot fi necesare și alte acte, precum o adeverință medicală care să ateste că ești apt pentru a participa la curs sau copie după certificatul de căsătorie, dacă este cazul.
Salariul mediu al unui brancardier este de 2500 de lei net (în mână), însă valoarea acestuia poate fi ușor diferită în funcția de unitatea sanitară în care se desfășoară activitatea.
Un brancardier are un rol foarte important, iar modul în care acesta își îndeplinește sarcinile poate influența starea de sănătate a unui pacient. De aceea, dacă te gândești să te orientezi spre această meserie, trebuie să fii pregătit să te dedici în totalitate acțiunilor la care vei lua parte.
Dacă te afli în căutarea unui loc de muncă, indiferent dacă este vorba de brancardier sau de un alt domeniu, intră pe olx.ro și alege-l pe cel care ți se potrivește.
Sursa foto: shutterstock.com
Autor: Alves Lucas
18 November 2019
Ultima editare: 9 December 2019