Autor: Alves Lucas
Deja ai aflat ce te așteaptă de la un post de babysitter și cum să scrii un CV care să scoată în evidență abilitățile tale. Însă încă mai ai un pas important până să ajungi să lucrezi ca babysitter, iar acel pas este interviul cu părinții.
Chiar dacă ai încredere în abilitățile tale de îngrijire a copiilor, s-ar putea să ai emoții atunci când te gândești că vei sta față în față cu părinții, mai ales dacă este primul tău interviu pentru un job de babysitter.
Partea bună este că deja ai fost aleasă pentru interviu, ceea ce înseamnă că deja ai făcut o impresie bună cu CV-ul tău. Părinții aleg să cheme la interviu doar candidații care se potrivesc cel mai bine cu ceea ce caută ei, aşa că ai deja un start bun.
Asta nu înseamnă, însă, că de aici treaba devine mai ușoară. Dimpotrivă, trebuie să iei în serios acest ultim pas ca să obții jobul pe care ți-l dorești. Alegerea unei bone este o decizie importantă pentru părinți; vor să găsească pe cineva în care atât ei, cât și copiii să aibă încredere, să comunice bine și să se simtă bine împreună.
Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să pornești cu dreptul:
- Nu întârzia la interviu; cel mai bine e ajungi cu câteva minute înainte de ora stabilită. Le vei arăta părinților că ești o persoană responsabilă, care știe să respecte un program. Dacă ajungi târziu la interviu, părinții se vor gândi că s-ar putea să întârzii și atunci când te vei duce să iei copii de la școală, în cazul în care asta va fi una din responsabilitățile tale de babysitter.
- Adresează-te formal părinților, cu „doamnă/domnule”; schimbă adresarea doar dacă te roagă ei să le spui pe numele mic.
- Păstrează o atitudine pozitivă, zâmbește și arată că ești interesată de acest job: pune cât mai multe întrebări despre copil/copii și despre sarcinile tale.
Scopul interviului este ca părinții să te cunoască personal înainte să te angajeze, să vadă cum comunici cu ei, să afle mai multe detalii despre tine. Practic, dacă CV-ul are rolul să prezinte pe scurt experiența și abilitățile tale, interviul este momentul în care poți să detaliezi aceste abilități și să îi convingi că tu ești persoana pe care o caută.
În timpul interviului părinții îți vor adresa o serie de întrebări. Aceste întrebări pot fi unele generale, legate de experiența personală, ce abilități te recomandă pentru acest loc de muncă, de ce ai ales acest job etc. Poți să găsești o listă detaliată cu întrebări posibile la un interviu de angajare ca babysitter în acest articol.
Acum ne vom concentra pe modul în care ar trebui să răspunzi la câteva dintre întrebările pe care le-ar pune orice părinte la interviul de angajare, astfel încât să faci o impresie bună și să câștigi încrederea părinților.
Întrebări despre experiența ta
Majoritatea părinților sunt interesați să afle despre experiența ta. Unele întrebări pot fi:
- De la ce vârstă ai început să faci babysitting?
- Ce vârstă aveau copiii de care ai mai avut grijă?
- Care este cea mai dificilă situație de care ai avut parte ca bonă și cum i-ai făcut față?
Aceste întrebări au nevoie de răspunsuri directe, clare și sincere. Dacă știi că nu te descurci copiii de o anumită vârstă, spune asta de la bun început. În caz contrar, pot să apară conflicte mai târziu. Nu îți face griji dacă nu ai mai lucrat ca babysitter înainte. Părinții te pot angaja dacă le place personalitatea ta sau dacă ai alte experiențe care ți-ar fi de folos în această meserie.
Întrebări despre hobby-uri și alte activități
Aceste întrebări îi ajută pe părinți să afle dacă știi cum să te distrezi împreună cu cei mici. Unele întrebări pot fi:
- Ce activități îți place să faci cu copiii?
- Ai fi dispusă să mergi cu copiii în parc, la muzeu, la film?
- Care erau activitățile tale preferate când erai copil?
- Ce îți place să faci în timpul liber?
Părinții vor încerca să afle dacă interesele tale se potrivesc cu cele ale copilului. Dacă mergi la Zoo pentru că îți plac animalele, spune asta. Știi să cânți la un instrument sau să faci origami? Înseamnă că deja ai găsit activități pe care să le faci alături de copii. Astfel, părinții pot afla mai multe despre personalitatea ta și își fac o idee clară dacă ești potrivită pentru copilul lor.
Întrebări despre disciplină
Disciplina este un subiect sensibil și mai mult ca sigur vei discuta despre acest lucru la interviu. Ca babysitter, tu vei răspunde de educația copilului atunci când părinții nu sunt acasă, iar aceștia trebuie să se asigure că aveți aceleași interese și modalități de educare. Unele întrebări pot fi:
- Cum îi liniștești pe cei mici și care sunt metodele tale de disciplină?
- Cum îi convingi pe copii să doarmă la prânz?
- Ai avut probleme în trecut cu copii care erau neascultători?
Vorbește deschis cu părinții despre acest subiect și află ce așteptări au de la tine și dacă au reguli stricte legate de educarea copiilor. Cu cât afli mai multe detalii, cu atât te vei descurca mai ușor în situații neprevăzute.
Întrebări despre siguranță
Siguranța copilului e vitală, iar părinții trebuie să aibă încredere că îl pot lăsa pe cel mic în îngrijirea ta. Întrebările pot fi:
- Ai calificare de prim-ajutor? Știi care sunt manevrele necesare în situații de urgență?
- Ai mai lucrat cu copii care au alergii?
- Descrie o situație neprevăzută și cum ai rezolvat-o.
Dacă nu ai certificat de prim-ajutor, le poți spune părinților că ești dispusă să urmezi un astfel de curs.
Întrebările părinților cu bebeluși
Știi să schimbi scutece? Chiar dacă ai mai lucrat în trecut cu bebeluși, părinții vor să se asigure că te descurci cu această sarcină. S-ar putea chiar să existe și o probă practică și să te roage să schimbi de față cu ei scutecul bebelușului.
Știi să hrănești un sugar? Hrănirea unui sugar necesită multă atenție. Părinții vor să se asigure că știi să sterilizezi biberoanele înainte să îi dai să mănânce, că știi cum să îl ajuți să eructeze, adică să râgâie pentru a elimina aerul înghițit odată cu laptele.
Cel mai probabil părinții sunt curioși să afle ce faci în timp ce îi dai de mâncare bebelușului. Acesta trebuie supravegheat și în niciun caz nu trebuie să îl lași singur în pătuț.
Ce faci dacă se îneacă cu alimente sau obiecte?
Copiii mici sunt vulnerabili și se pot sufoca ușor. În această situație îți este de mare ajutor dacă ai urmat cursuri de prim-ajutor deoarece părinții au siguranța că știi să îți menții calmul și să iei măsurile necesare să îl ajuți pe cel mic.
Întrebările părinților cu copii preșcolari sau mai mari
Ce activități ți-ar plăcea să ai alături de copii?
Părinții se așteaptă să te poți adapta ușor la programul unui copil care e în perioada în care descoperă și învață lucruri noi. Trebuie să le arăți că ești dispusă să te joci cu ei, să mergeți în parc sau la muzeu, să îi ajuți la teme etc.
Ar fi de ajutor să descrii cum crezi că ar decurge o zi alături de copii și cât timp ai petrece cu fiecare activitate în parte. Arată-le părinților că nu o să îl lași pe copil în fața televizorului toată ziua, ci că vei participa activ la dezvoltarea și educarea lui.
Dacă ar fi să îl înveți ceva nou pe copilul nostru, ce anume l-ai învăța?
În funcție de răspunsul tău, părinții își vor da seama dacă ai aceleași interese în educarea copilului.
De exemplu, dacă știi alte limbi străine, acum e momentul în care poți să scoți în evidență această abilitate și să arăți că ești dispusă să îl ajuți pe cel mic să învețe ceva nou.
Cum îl liniștești pe cel mic atunci când e agitat și plânge?
Asta îi ajută pe părinți să înțeleagă ce temperament ai și dacă ai suficientă răbdare ca să îl liniștești pe cel mic, dar și care sunt metodele prin care îi disciplinezi. Aici poți cere mai multe detalii despre ce lucruri îl ajută pe cel mic să se liniștească. Poate că are o jucărie preferată sau o melodie care îl calmează.
Bineînțeles, întrebările diferă de la caz la caz, nicio familie nu este la fel și fiecare copil are propriile sale obiceiuri. Important este să te pui în locul părinților și să te gândești ce așteptări ar avea ei de la tine, dar și ce ți-ar plăcea ție să auzi dacă ai fi în locul lor.
Exersează răspunsurile la întrebări până când te simți confortabil cu modul în care le-ai formulat. Chiar dacă majoritatea întrebărilor poate că nu te scot din zona de confort, pentru întrebările la care nu ai un răspuns spontan ar fi bine să te pregătești. Poți ruga o cunoștință să te asculte; să se pună în locul părinților și să îți spună dacă atitudinea ta și răspunsurile pe care le oferi îi inspiră încredere.
5 întrebări de bază pe care ar trebui să le adresezi, la rândul tău, părinților
Totodată, un interviu nu înseamnă doar să răspunzi la întrebări, ci și să pui întrebări la rândul tău. Amintește-ți că acesta este cel mai bun moment să afli cât mai multe detalii despre familie și copii și să îți dai seama dacă te-ai simți bine să lucrezi pentru ei.
Clarifică orice nedumerire pe care o ai cu privire la responsabilitățile tale de la bun început, gândește-te ce anume este important pentru tine și nu te feri să pui întrebări.
Câteva dintre aceste întrebări pot fi:
- Ce alte responsabilități include acest job? Trebuie să duc copiii la școală, să gătesc, să spăl rufele etc.?
- Ce calități căutați la o babysitter?
- Care sunt metodele voastre de disciplină?
- Ați lucrat cu o babysitter care nu și-a făcut treaba cum trebuie? Ce nu v-a plăcut la ea?
- Copiii au alergii? Iau anumite medicamente?
Înainte să pleci la interviu, citește din nou cu atenție anunțul de angajare și încearcă să treci prin detaliile pe care părinții ți le-au oferit când ați vorbit la telefon. Dacă ți-au spus numele copiilor sau câteva dintre activitățile lor preferate, adu aminte de ele la interviu. Vei lăsa impresia că ești într-adevăr interesată să obții acest job.
Chiar dacă părinții sunt cei cu care vei vorbi la interviu, încearcă să interacționezi și cu copiii. De exemplu, în cazul în care copilul este rușinos, părinții vor aprecia că ai încercat să vorbești cu el și să vă împrieteniți. Părinții își vor da seama și în funcție de reacția copilului dacă ești persoana potrivită.
Autor: Alves Lucas
9 October 2018
Ultima editare: 23 October 2018