COMPETENT

Ce joburi poți avea ca șofer profesionist și ce calificări îți trebuie pentru fiecare

6 November 2018
Array

Autor:

Meseria de șofer este una deosebit de atractivă deoarece poți face suficienți bani cu o calificare pe care majoritatea oamenilor o învață odată ce împlinesc vârsta de 18 ani. Sigur, doar pentru că ai luat de carnetul nu înseamnă că ești automat șofer profesionist. Ai nevoie întâi de o experiență considerabilă, de pasiune pentru condus, dar și de o bună coordonare a mișcărilor la volan și orientare excelentă, indiferent de trafic.
Partea bună este că, odată ce ai decis că vrei să urmezi o carieră de șofer, opțiunile tale sunt nelimitate. În continuare, vom descrie joburile pe care le poți avea ca șofer profesionist și calificările de care ai nevoie pentru fiecare.

1. În transportul de marfă

Mulți șoferi se orientează direct către acest tip de transport, deoarece nu își doresc stresul și responsabilitatea asociate transportului de persoane. A nu se înțelege că transportul mărfurilor este lipsit de responsabilitate sau de stres, însă dacă îți plac momentele liniștitoare în care ești doar tu cu drumul, atunci este posibil să ți se potrivească mai bine unul din următoarele joburi:

Șofer de dubă

Îți poți începe ușor cariera de șofer transportator, deoarece ai nevoie doar de permis de categoria B pentru a conduce o dubă cu o greutate maximă de 3.500 kilograme. Chiar dacă vei găsi numeroase anunțuri de angajare care cer explicit doar categoria B, ar trebui să tii că numeroase mașini autoutilitare (inclusiv dube) depășesc masa de 3.500 kilograme.

Astfel, ar trebui să încerci să obții rapid permisul de categoria C pentru a-ți crește șansele de angajare. Reține că pentru a obține permisul de categoria C trebuie să ai cel puțin 21 de ani. De asemenea, vei observa că mulți angajatori cer explicit categoriile BE și CE, deoarece fără avea aceste categorii nu poți conduce vehicule care au anexate o remorcă mai grea de 750 kilograme..

Permisul care atestă categoriile BE și CE este considerat documentul de bază al șoferului profesionist. De aceea, nu îți va fi greu să găsești cursuri la majoritatea școlilor mari de șoferi din toate orașele.

Șofer de camion sau TIR

Pentru a conduce un camion de mari dimensiuni sau un TIR nu vei avea nevoie de altă categorie de permis în afară de CE. Pentru a profesa ca șofer de TIR va trebui mai întâi să obții Certificatul de calificare profesională inițială (CPI) pentru transportul de marfă. Abia după 5 ani de activitate vei avea posibilitatea să obții și Certificatul de calificare profesională continuă (CPC), însă nu te lăsa păcălit de nume, deoarece și acesta trebuie reînnoit odată la 5 ani.

Atât CPI cât și CPC pentru „Conducători auto Transport Marfă” (denumirea oficială), precum și multe alte atestate despre care vom discuta acest articol sunt eliberate de către Autoritatea Rutieră Română (ARR) în urma unor examinări teoretice. Pe site-ul oficial ARR vei găsi toate informațiile pe care trebuie să le înveți, dar și niște exemple de chestionare.

Meseria de șofer de TIR implică drumuri extrem de lungi, adesea în afara țării. Deși asta poate fi considerată una din părțile frumoase ale jobului, orele continue de condus se dovedesc obositoare chiar și pentru cei mai experimentați șoferi. De aceea, orice TIR înmatriculat trebuie să fie în mod obligatoriu dotat cu un dispozitiv numit tahograf.

Un tahograf digital este conectat direct la motorul camionului și înregistrează permanent viteza cu care se deplasează autovehiculul, precum și duratele de funcționare și de staționare ale motorului. Datele sunt colectate în mod regulat de către șoferi și de către firmele de transport. Astfel, tahografele au rolul de a face pauzele de odihnă obligatorii, protejând astfel șoferii și ajutând la prevenirea accidentelor.

De asemenea, TIR-urile care circulă în afara țării vor fi dotate și cu limitatoare de viteză.

Curierat sau distribuirea coletelor poștale

Nu există anumite reguli clare după care te poți ghida pentru a deveni curier sau șofer la poștă. Pentru unele posturi ți se poate cere doar un permis de categoria B, în timp ce pentru altele ți se va cere CE și atestat pentru transportul de marfă. Toate acestea rămân însă la latitudinea angajatorului. Anumite firme de curierat oferă chiar și cursuri de pregătire în scopul angajării.

Reține că jobul de curier poate fi unul deosebit de stresant, deoarece ai un număr de colete pe care trebuie să le livrezi într-o singură zi. Altfel spus, lucrezi cu „deadline-uri”, iar nerespectarea lor (indiferent din ce motiv) îi va nemulțumi atât pe clienți, cât și pe angajator.

Șofer de transporturi agabaritice

Prin transport agabaritic se înțelege un transport atipic, având greutate și dimensiuni considerabile. Exemple în acest sens pot fi transporturile de autovehicule, de utilaje industriale și de materiale de construcții pentru care remorca unui TIR ar fi neîncăpătoare.

Pentru a putea efectua transporturi agabaritice ai nevoie de permis de categoria CE și de un atestat de Conducător auto Transport Agabaritice, eliberat de ARR. Reține că nu poți susține examenul de obținere a atestatului dacă nu ai întâi un CPC sau un CPI pentru transportul de marfă.

Șofer pentru transportul substanțelor periculoase

Pe lângă transportul agabaritic, mai există o categorie specială de transport, aceea a substanțelor periculoase, numite și ADR. În această categorie sunt incluse gazele, combustibilii, substanțele inflamabile, corozive sau obiecte explozive.

Din nou, Autoritatea Rutieră Română este cea care poate elibera atestate pentru cei care vor să se ocupe de astfel de transporturi. Poți obține atestat pentru condusul cisternelor sau pentru a transporta colete ADR, iar pentru a transporta substanțe explozive din Clasa 1 îți va trebui un atestat separat.

Evident, riscurile la care poți fi supus în timpul acestui job îl fac mult mai bine plătit.

2. În transportul privat de persoane

Fie că vorbim de transportul angajaților sau de firme care oferă doar servicii de transport, meseria de șofer este foarte căutată și în mediul privat. În continuare, vom analiza pe scurt ce oportunități de angajare există în cadrul firmelor și corporațiilor.

Șofer de microbuz

Există numeroase firme care oferă servicii de transport doar cu o flotă de microbuze, serviciile variind de la curse regulate între orașe, comune, până la transferuri ale angajaților sau clienților unei companii. Ca șofer, poți conduce și microbuze de mici dimensiuni, care au maxim opt locuri (pe lângă cel al șoferului). Pentru un astfel de autovehicul nu ai nevoie decât de permis de categoria B.

În schimb, dacă vrei să devii un transportator profesionist de persoane, va trebui să obții permisul de categoria D, prin care obții dreptul și cunoștințele de a conduce vehicule cu mai mult de opt locuri. Reține că pentru a obține permisul de categoria D trebuie să ai minim 24 de ani. La fel ca în cazul transporturilor de marfă, va trebui să obții și un atestat de la ARR, care întâi va fi Certificat de calificare profesională inițială (CPI), iar după cinci ani de experiență poți obține și Certificatul de calificare profesională continuă (CPC).

Șofer în turism

Chiar dacă se poate face turism și cu microbuze, majoritatea agențiilor și a firmelor mari de transport vor apela la flote de autocare pentru a realiza circuite atât în țară, cât și în străinătate. Pentru a conduce un autocar vei avea nevoie tot de permis de categoria D și atestat ARR. Însă unii angajatori îți pot cere permis de categoria DE, în cazul în care autocarului îi poate fi atașată o remorcă mai grea de 750 kg.

La fel ca în cazul tirurilor, autocarele care parcurg distanțe lungi sunt dotate cu tahografe pentru a monitoriza duratele de funcționare și staționare ale motorului. Șoferii de autocar trebuie să aibă cartele pentru tahografe digitale (eliberate tot de către ARR), astfel încât să poată demonstreze că nu conduc mai mult de 9 ore pe zi (și nu mai mult de patru ore și 30 de minute de condus continuu).

În general, în cadrul circuitelor lungi, un autocar poate avea chiar și doi șoferi pentru a putea parcurge mai rapid distanțele.

Șofer de limuzină

Nu îți trebuie altceva pentru a conduce o limuzină în afară de permisul de categorie B și o experiență considerabilă de condus pentru a putea fi angajat. O limuzină nu poate fi descrisă mai simplu decât „un autoturism obișnuit, doar că mai lung”. Probabil vei învăța rapid să iei virajele mai largi sau să parchezi o mașină lungă de opt metri, dar traficul românesc cu siguranță te va pune adesea în dificultate.

Ca șofer de limuzină trebuie să fii mereu îmbrăcat la costum și să arăți impecabil, dar și să păstrezi mașina curată. Printre clienții tăi se vor număra miri și mirese, oameni de afaceri sau tineri petrecăreți. Reține că nu doar confortul este important pentru clienții tăi, ci și discreția.

Dacă îți sună bine munca de șofer profesionist, vezi toate ofertele proaspete pe OLX, aici.

3. În transportul public de persoane

Spre deosebire de transportul privat care îți poate oferi o anumită flexibilitate a programului de lucru, transportul public este un job de rutină pe care îl efectuezi zilnic, adesea și în weekenduri. Cursurile pentru aceste posturi sunt organizate periodic de către regiile sau societățile autonome de transport public (de exemplu, STB pentru București, RATC pentru Constanța, CTP pentru Cluj-Napoca, RAT pentru Craiova etc).

În funcție de cursurile pe care de fondurile pe care le au la dispoziție pentru organizarea cursurilor, vei urma cursuri teoretice de legislație specifică, vei lucra cu autovehicule moderne, dar și cu simulatoare auto pe computer.

În funcție de cursurile pe care le urmezi, poți obține următoarele categorii de permise:

  • în urma cursului de șofer de autobuz vei obține permisul de categorie D.
  • în urma cursului de șofer de troleibuz vei obține permisul de categorie Tb.
  • În urma cursului de vatman vei obține permisul de categorie Tv.

La fel ca pentru categoria D, și pentru categoriile speciale Tb și Tv trebuie să vârsta minimă de 24 de ani. Nu uita nici de atestatul ARR; dacă pentru a fi șofer de autobuz vei avea nevoie doar de CPI sau CPC pentru transport de persoane, pentru a fi șofer de troleibuz vei avea nevoie de un alt atestat.

Nu în ultimul rând, amintim taximetria, care, deși este efectuată de firme private, reprezintă totuși o categorie a transportului public. Pentru a fi sofer de taxi ai nevoie de permis de categoria B, un atestat ARR, minim doi ani de experiență de șofer și, implicit, 21 de ani împliniți.

4. Pe autoutilajele speciale

Pe lângă tipurile de transport deja menționate, am adăugat și această categorie a utilajelor speciale, denumite uneori și autospeciale. Practic, vorbim despre autovehicule care, pe lângă șofatul în sine, necesită și anumite cunoștințe de operare.

Tractor

Ai nevoie de două lucruri pentru a putea fi tractorist: un permis de categoria Tr și un certificat de calificare pentru meseria de tractorist agricol. Chiar dacă legea este destul de neclară în privința sancțiunilor pentru tractoriști (motiv pentru care mulți conduc un astfel de autovehicul având doar un permis de categoria B), cursurile pe care le poți face îți oferă numeroase cunoștințe care te pot ajuta să-ți găsești de muncă în domeniul agricol.

Dezavantajul este că nu există prea multe cursuri care să îți ofere o astfel de calificare; poți obține mai multe informații despre cursurile existente întrebând la Direcția de Agricultură a județului în care locuiești.

Utilajele de construcții

În această categorie putem include multe tipuri de autovehicule, de la basculante până la buldoexcavatoare. Pentru a putea opera un autovehicul precum o basculantă sau o betonieră nu va trebui să urmezi un curs special. Îți vor fi suficiente permisul de categoria CE și un CPI sau CPC pentru transportul de marfă.

Însă va trebui să faci cursuri special de operator dacă vrei să poți lucra cu utilaje precum:

  • excavatorul
  • buldozerul
  • buldoexcavatorul
  • autogrederul

Un astfel de atestat îți poate asigura un job stabil în domeniul construcțiilor.

Autovehicule cu platformă

Autovehiculele cu platformă sunt folosite pentru transportarea (sau tractarea) vehiculelor avariate în urma accidentelor sau a altor factori. Pentru a opera un astfel de vehicul va trebui să urmezi un curs de atestare, la care te poți înscrie doar dacă ai un permis CE și un CPC sau CPI pentru transportul mărfurilor.

Ambulanța

Am lăsat la urmă poate una dintre cele mai periculoase și stresante meserii de șofer din toate cele existente. Ambulanțierii se află mereu sub presiune, încălcând adesea la toate regulile traficului pentru a salva vieți. Dacă mulți șoferi amatori sacrifică prudența pentru viteză, șoferul profesionist de ambulanță trebuie să stea foarte bine la ambele capitole.

Dacă pentru a conduce autospeciala de pompieri trebuie să fii pompier, iar pentru a conduce autospeciala de poliție trebuie să fii polițist, pentru a conduce ambulanța nu trebuie să fii medic. În schimb ai nevoie de un curs de ambulanțier unde vei învăța tehnici de prim ajutor, dar și cum să operezi toate aparatele cu care e dotată ambulanța. Un ambulanțier nu e medic, nici măcar asistent, însă cursul îi oferă o minimă pregătire medicală.

Pe lângă acest curs, unitățile sanitare unde poți angaja îți vor cere să ai permis de categoriile B și C, dar și un atestat de șofer profesionist, ceea ce înseamnă că vei avea nevoie și de un CPI sau CPC pentru transportul mărfurilor, eliberat de ARR. Nu în ultimul rând, puține spitale te vor angaja fără să ai un minim de trei ani de experiență ca șofer profesionist.

Citește și: Unde câștigi mai bine ca șofer? România vs străinătate

Alte informații

Pe lângă permise, atestate și vechime de șofat, majoritatea angajatorilor îți vor cere și:

  • cazier rutier
  • cazier judiciar
  • adeverință medicală
  • aviz psihologic

Orice șofer profesionist trebuie să treacă printr-un consult psihologic care să ateste că e apt pentru funcția pe care o practică și, conform legislației, avizul trebuie reînnoit în fiecare an.

Array

Autor:
6 November 2018

Ultima editare: 18 December 2019

Ultimele locuri de munca de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

34 − 24 =

Alte articole