INDEPENDENT

Ce presupune examenul medical la angajare – rol, etape, costuri

17 March 2020
Array

Autor: and

Fie că dorești să îți schimbi locul de muncă sau profesia, este bine să știi că, pentru a putea încheia un contract individual de muncă, va fi necesar să efectuezi un examen medical în urma căruia ți se va elibera certificatul medical. Despre acesta discutăm pe larg chiar în articolul următor. 

În ce constă examinarea medicală și care este rolul ei
Care pot fi rezultatele examinării
Ce se poate face dacă rezultatul examinării este negativ
Ce costuri implică examinarea medicală și cine le suportă

În ce constă examinarea și care este rolul ei

Potrivit art. 27 din Codul Muncii, o persoană poate fi angajată numai în baza unui certificat medical. Scopul acestuia este de a atesta faptul că persoana în cauză este aptă să își desfășoare activitățile. Un alt rol poate fi acela de a proteja angajații împotriva riscurilor, de a preveni apariția diferitelor tipuri de afecțiuni, generate de condiții de muncă incompatibile cu starea de sănătate a muncitorilor și de a distribui angajații în condiții adaptate cu posibilitățile lor fizice și psihice.

Examenul medical este obligatoriu atât pentru angajații din mediul privat, cât și pentru cei de la stat și se realizează la solicitarea angajatorului. Acesta trimite fișele de identificare a factorilor de risc profesional către medicina muncii, urmând ca viitorul angajat să efectueze controlul medical. El se aplică persoanelor care urmează să fie angajate în baza unui contract individual de muncă și angajaților care vor să schimbe jobul sau profesia.

Află mai multe informații despre contractul individual de muncă în articolul de aici: Contractul individual de munca – ce trebuie sa stii despre el, de cate tipuri e, ce trebuie sa contina.

Lipsa certificatului medical atrage nulitatea absolută a contractului individual de muncă, dar și amenzi cuprinse între 1.500 lei și 3.000 lei (potrivit Codului Muncii, art. 260, alin. (1), lit. m).

Care sunt etapele examinării medicale

Etapele examinarii medicale

Potrivit art. 39 din HG nr. 355/2007, persoanele care urmează să fie angajate în baza unui contract individual de muncă au responsabilitatea să se prezinte la unul dintre medicii specialiști de medicina muncii din țară și să efectueze controlul medical cerut. De regulă, acesta presupune respectarea următorilor pași: 

  • Anamneza medicală – etapa în care viitorului angajat i se adresează o serie de întrebări cu privire la mediul de lucru al profesiilor anterioare, riscurile jobului anterior, timpul de expunere în fața riscurilor, dar și întrebări legate de istoricul bolilor, al afecțiunilor din trecut, probleme de sănătate moștenite, boli ale părinților, rudelor apropiate. În plus, medicul de medicina muncii poate cere medicului de familie o adeverință sau o scrisoare medicală, care să ateste starea de sănătate a viitorului angajat;
  • O altă etapă importantă constă în examenul clinic general care presupune efectuarea unor controale de rutină: verificarea tensiunii arteriale, măsurarea pulsului, verificarea stării inimii sau a plămânilor; 
  • De asemenea, în funcție de profesia pe care urmează sa o dețină angajatul sau de existența anumitor factori nocivi, se pot efectua anumite examene medicale clinice, cum ar fi electrocardiograma, radiografia pulmonară, consultul oftalmologic, audiograma. Aceste examene medicale clinice pot fi necesare doar pentru anumite meserii (ca de exemplu, personalul din unităţile de coafură, frizerie, masaj, cosmetică, personalul medico-sanitar, de îngrijire sau cel didactic) și sunt detaliate în ANEXA din Hotărârea nr. 355.

În urma acestor investigații, medicul specialist de medicina muncii va completa și va elibera fișa de aptitudine.

Care pot fi rezultatele examinării

Rezultate examinare medicala

Există posibilitatea ca un angajat să pice examenul medical? Da, există. Concluzia examenului medical se regăsește în fișa de aptitudini completată de medicul specialist. Potrivit Hotărârii nr. 355 din 11 aprilie 2007, rezultatul medical se poate încadra în una dintre următoarele patru categorii:  

  • apt;
  • apt condiționat, iar medicul va specifica în ce condiții angajatul își poate desfășura activitățile specifice viitorului post. Persoanei examinate i se fac recomandări de tip medical, aptitudinea fiind condiţionată de respectarea acestora. În această situație, este nevoie ca angajatul să revină în următoarele 30 de zile pentru noi examinări și noi rezultate. Potrivit art. 11 din Hotărârea 355, „în situaţia în care lucrătorul se află temporar, din cauza unei boli, în situaţia de incapacitate medicală privind desfăşurarea activităţii la locul de muncă în profesia/funcţia pentru care se solicită examenul medical de medicina muncii, medicul de medicina muncii stabileşte inaptitudinea temporară până la dispariţia cauzei medicale”;
  • inapt temporar, angajatul nu poate lucra pe postul solicitat din cauza unei afecțiuni și este nevoie să aștepte până când boala se vindecă sau până la o reevaluare a stării de sănătate;
  • inapt pentru locul de muncă, persoana în cauză are anumite afecțiuni care o pun în incapacitate permanentă de lucru în postul solicitat.

Ce se poate face dacă rezultatul examinării este negativ

Potrivit art. 30 din Hotărârea 355, „persoana examinată poate contesta rezultatul dat de către medicul specialist de medicina muncii privind aptitudinea în muncă. Contestaţia prevăzută la art. 30 se adresează direcţiei de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti, în termen de șapte zile lucrătoare de la data primirii fişei de aptitudine în muncă.” 

Mai departe, conform art. 32, „direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti desemnează o comisie formată din 3 medici specialişti de medicina muncii şi convoacă părţile implicate în termen de 21 de zile lucrătoare de la data primirii contestaţiei.”

Ce costuri implică examinarea medicală și cine le suportă

Cine plateste examinarea medicala

Tot potrivit HG nr. 355/2007, art. 7, „angajatorii sunt obligaţi să asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.” Cu alte cuvinte, costurile examenului medical de angajare trebuie să fie suportate de angajatori și nu de angajați. De regula, prețul unor astfel de servicii diferă de la o clinică la alta. În funcție de pachetul oferit, costul eliberării fișei medicale pentru angajare poate fi de aproximativ 80-100 lei. 

În final, putem adăuga faptul că analizele la angajare sunt obligatorii pentru orice viitor salariat, rolul lor fiind destul de important. Pe lângă faptul că îi scutește pe angajatori de posibile amenzi,  reușesc să evalueze starea de sănătate și să ateste faptul că o persoană este sau nu aptă pentru un anumit job.

Citește și: Codul muncii: tot ce trebuie sa stii despre drepturile si obligatiile tale, in calitate de angajat

Sursa foto: Shutterstock 

Array

Autor: and
17 March 2020


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

    Scrie un comentariu

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    − 4 = 1

    Alte articole