Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
De-a lungul istoriei, apariția uneltelor, dezvoltarea lor, industrializarea și nu numai au dus la dispariția unor meserii și apariția altora. Acum ne aflăm, însă, în fața unei revoluții care nu seamănă cu niciuna din trecut. Mașini zburătoare, care se conduc singure, roboți umanoizi, capabili inclusiv de a transmite emoții, case inteligente, toate acestea nu mai sunt de multă vreme elemente de scenariu de film science-fiction. Într-un astfel de context, nu e de mirare că există studii care arată că 10% dintre meseriile actuale, cum ar fi cea de vânzător, șofer, curier, traducător, vor dispărea în următorii 10 ani. Automatizarea și folosirea din ce în ce mai mult a inteligenței artificiale vor duce, practic, la schimbarea pieței muncii, caracterizată deja printr-un dinamism fără precedent.
La prima vedere, perspectivele nu par îmbucurătoare pentru foarte multe domenii de activitate, însă, dacă te întrebi ce ai face în cazul în care jobul tău va dispărea, este bine să știi că ai alternative și că îți poți construi o strategie eficientă prin care să gestionezi o astfel de situație. Iată de ce, te invităm, în continuare, să afli care sunt măsurile concrete pe care le poți lua, dacă meseria pe care o ai nu o să mai fie căutată.
Alege variantele optime pentru a-ți asigura stabilitatea financiară
„Paza bună trece primejdia rea” sau „Strânge bani acum pentru zilele negre” sunt vorbe care, cu siguranță, îți sunt foarte bine cunoscute și care se reflectă în felul în care ai reușit, de-a lungul timpului, să-ți menții stabilitatea financiară. Fie că ai construit un fond de economii ori pentru situații de urgență, fie că ai făcut unele investiții, chiar și în hobby-urile pe care le-ai transformat în mici afaceri de familie, ori că ai încheiat diverse polițe de asigurare, toate sunt instrumente prin care te pregătești să faci față oricărei situații, indiferent că e vorba despre un accident, o urgență medicală ori de pierderea locului de muncă.
Dacă jobul tău dispare, bugetul personal poate fi puternic afectat. Nu și dacă știi ce variante rapide ai la îndemână pentru a te proteja financiar. Iată care sunt câteva dintre ele:
- orientează-te către joburi temporare – sunt foarte multe joburi, cum ar fi cel de livrator, menajera, pentru care nu îți trebuie studii sau o anumită formare profesională și la care poți aplica, indiferent de domeniul în care ai activat în trecut; te poți angaja full time sau part-time și poți obține venituri suficiente ca să acoperi golul rămas și să rămâi activ/ă pe piață muncii;
- apelează la platformele de muncă online – tot mai mulți oameni încep să aibă venituri substanțiale prin intermediul platformelor digitale, din așa-numitul „crowdwork”, „gig work” sau „freelance online”; concret, desfășori activități independente și lucrezi la distanță pentru clienți pe care îi descoperi pe aceste platforme de muncă online; proiectele pot varia de la activități simple, ca introducerea de date, până la dezvoltarea de software ori muncă creativă; este vorba despre o formă de angajare non-standard, care îți poate fi de mare folos atunci când jobul pe care îl ai acum va dispărea;
- orientează-te spre joburi în care aptitudinile tale pot fi transferate – chiar dacă ai anumite studii ori o formare profesională și ai folosit doar o parte din abilitățile tale generale, în toți anii în care ai fost angajat, ți-ai dezvoltat și aptitudini pe care le-ai folosit mai puțin, dar care pot fi transferate în alte domenii; de exemplu, abilitățile de comunicare și de organizare pot fi foarte bine scoase în evidență pentru un job de receptioner ori editor online.
Investește permanent în pregătirea ta profesională
Dincolo de automatizare, în care software-ul, robotica avansată și alte tehnologii înlocuiesc lucrătorii umani cu omologi computerizați mai ieftini și mai rapizi, anumite sectoare de activitate, cum sunt producția sau serviciile, pot fi puternic afectate și de recesiuni economice, crize sanitare precum pandemiile, externalizarea, toate acestea putând crea un mediu instabil pentru angajați, în general, în anumite industrii. Dar dacă simți că meseria ta ar putea să nu mai fie căutată, nu cauzele sunt cele mai importante, ci ce ai putea face din acel moment încolo.
Din această perspectivă, unul dintre aspectele esențiale cărora ar trebui să le acorzi atenție, indiferent că ești profesor, contabil, infirmier sau stivuitorist, este să investești în permanență în pregătirea ta profesională. Aceasta, pentru că indiferent de domeniu, piața muncii evoluează și studiile ori aptitudinile pe care ți le dezvolți acum s-ar putea să nu mai aibă aceeași valoare peste 20 de ani. Prin urmare, ca să fii pregătit pentru viitor, procesul de învățare trebuie să fie continuu. Fii la curent cu cele mai noi tehnologii din domeniul tău de activitate, dar și din cele care au chiar și cea mai mică legătură cu ceea ce faci acum. Participă la cursuri de perfecționare, fie online, fie offline, citește în fiecare zi, află care sunt tendințele în domeniul tău, de la conferințe internaționale, intră în legătură cu alți profesioniști, prin rețelele de socializare profesionale. Nu uita să-ți updatezi mereu CV-ul și să menționezi care sunt proiectele, chiar și de voluntariat, în care te-ai implicat și ce rezultate ai avut.
Participă la cursuri de reconversie și obține alte calificări
Atunci când nici aptitudinile transferabile, nici experiența în muncă nu funcționează, ca să poți obține un job nou, atunci reconversia profesională și obținerea unor certificate sau atestate pot fi soluțiile. Studii recente au demonstrat că un angajat modern, cu vârsta cuprinsă între 18 și peste 50 de ani, schimbă cel puțin 12 joburi de-a lungul timpului, chiar dacă acest lucru înseamnă chiar reorientarea spre domenii în care nu a mai activat.
Reconversia profesională sau atestatele pot fi obținute fie prin cursuri plătite de angajator, fie organizate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), fie pe cont propriu. Reține că, pentru a face toate aceste lucruri, vârsta nu reprezintă un impediment. Practic, tot ce îți trebuie este puțin curaj, ca să accepți noi provocări.
Citește și: Reconversia profesionala – ce este si de ce poate fi o varianta eficienta cand ai nevoie de o schimbare
Construiește-ți o strategie solidă, pentru viitor
Pentru ca dispariția jobului pe care îl ai să nu te ia prin surprindere, este esențial să-ți construiești o strategie solidă, pe termen lung, chiar dacă nu poți controla ceea ce îți rezervă viitorul și nu știi în ce direcție vor evolua lucrurile. Un plan de carieră este întotdeauna binevenit, pentru că îți oferă alternative și îți dă siguranța că, indiferent ce se întâmplă, ai un plan B. Iată câteva elemente-cheie ale unei astfel de strategii:
- documentează-te permanent – fii la curent nu doar cu ce este nou în domeniul tău, ci și cu evoluția generală pe piața muncii; gândește-te la ce își doresc angajatorii acum, dar și la joburile viitorului, cum ar fi cele din domenii ca IT (programator, specialist în securitate cibernetică), drept internațional, marketing sau financiar (analist financiar), și pregătește-te pentru ele;
- construiește-ți relații profesionale – explorează continuu rețelele profesionale și intră în contact cu oameni din diverse domenii, care îți pot furniza informații prețioase;
- autoevaluează-te constant – un consilier de carieră, de exemplu, care poate fi un psiholog, un specialist in resurse umane, un antreprenor sau un profesionist într-un anume domeniu, cu o carieră de succes, te poate ajuta să-ți descoperi noi interese, aptitudini și valori; autoevaluarea este un proces continuu foarte important pentru a te putea adapta oricărei schimbări de carieră.
Citește și: Ce skill-uri tehnice cauta angajatorii in 2021
Chiar dacă scenariul dispariției jobului pe care îl ai acum pare descurajant, dacă îți schimbi percepția și vezi totul ca pe o provocare interesantă, poți avea rezultate surprinzătoare. Reține că există o varietate de variante pe care le ai la dispoziție, așa cum sunt și cele de mai sus, și pe care le poți pune în practică din timp sau chiar în momentul în care ai rămas fără locul de muncă actual.
Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât, din candidat, să devii proaspăt angajat.
Sursa foto: Shutterstock
Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
19 August 2021