INFORMAT

Ce schimbări aduce noul Coronavirus pentru angajați, la locurile de muncă

6 April 2020
Array

Autor: and

Peisajul profesional al tuturor s-a schimbat în doar câteva săptămâni mai mult decât în ani întregi. Fără prea multe avertismente, am migrat de la birou în living și am transformat conceptul de remote work în normă. Din păcate, nu toți angajații au posibilitatea de a-și rezolva task-urile din confortul locuinței, iar acest lucru amplifică pericolul de răspândire a noului Coronavirus. Pentru a preîntâmpina riscurile asociate pandemiei, angajatorii au la dispoziție o serie de recomandări și de măsuri prin care să ușureze provocarea angajaților prezenți la locul de muncă. 

Care sunt recomandările autorităților

Apariția și evoluția rapidă a riscului de îmbolnăvire cu noul Coronavirus a determinat Ministerul Muncii să facă recomandări pentru asigurarea sănătății și securității salariatului, dar și pentru sprijinirea angajatorilor. Printre acestea se numără:

  • flexibilizarea raporturilor de muncă, prin stabilirea unor programe de lucru individualizate, prin modificarea temporară a locului de muncă la domiciliul salariatului sau prin telemuncă permanentă, prin folosirea mijloacelor tehnologice;
  • suspendarea contractului de muncă de drept, în conformitate cu prevederile art. 50 lit.c) și f) din Codul Muncii, în cazul instituirii, în condițiile legii, a stării de carantină sau în caz de forță majoră;
  • realizarea, de fiecare angajator, a unei analize, pentru prioritizarea serviciilor esențiale, cu respectarea drepturilor la securitate și la sănătate în muncă a angajaților;
  • asigurarea de către angajator a securității și a sănătății salariaților, în toate aspectele legate de muncă, în condițiile Legii nr. 319/2006, privind securitatea și sănătatea în muncă, precum și dispunerea măsurilor necesare.

Care sunt recomandarile autoritatilor in legatura cu noul Coronavirus

Ministerul Afacerilor Interne completează seria recomandărilor cu indicații importante, adresate angajaților care sunt nevoiți să se deplaseze către locul de munca. Ele includ:

  • folosirea, pe cât posibil, a modalităților alternative de transport, pentru a evita zonele aglomerate, iar acolo unde programul o permite, optarea pentru intervale orare cu nivel scăzut de trafic;
  • igienizarea mâinilor, înainte de atingerea feței, nasului sau gurii, în cazul în care drumul către serviciu s-a parcurs prin folosirea transportului în comun;
  • evitarea atingerii suprafețelor care sunt folosite frecvent și de alte persoane, cum ar fi: balustradele, clanțele, mânerele sau butoanele liftului;
  • adoptarea unei atitudini preventive față de orice caz, pentru că răspândirea virusului este posibilă și din partea persoanelor care nu manifestă simptome specifice.
Obligatii legate de igiena

Ce obligații le revin angajatorilor

Atunci când natura activității nu permite tuturor angajaților să lucreze de la domiciliu, managerii au la dispoziție o serie de recomandări care au început să capete caracter obligatoriu. Astfel, situația trebuie abordată atât din punctul de vedere al creării unui mediu cât mai sigur, cât și din acela de a evita, pe cât posibil, agravarea situației, din pricina unor factori externi.

Obligații legate de igienă

Chemarea angajaților la birou sau în secțiile de lucru nu trebuie făcută cu ignorarea riscurilor aferente. Astfel, angajatorii pot dispune următoarele măsuri:

  • instruirea angajaților în privința spălării cât mai dese a mâinilor și dezinfectării lor cu un produs dezinfectant cu cel puțin 70% alcool;
  • impunerea unei conduite stricte legate de distanța de minimum 1,5 metri între angajați, precum și de evitarea strănutatului înspre alte persoane;
  • furnizarea de apă, săpun, șervețele umede antibacteriene și dezinfectanți cu efect virucid, în cantități suficiente, la grupurile sanitare, precum și de substanțe dezinfectante la flacon sau dispenser, în toate incintele companiei;
  • dezinfectarea zilnică a clanțelor, balamalelor, birourilor și tastaturilor cu substanțe dezinfectante;
  • dotarea birourilor cu un număr mare de coșuri de gunoi prevăzute cu clapetă, a căror utilizare să fie posibilă fără atingere.

Obligații legate de mobilitatea angajaților

Limitarea riscurilor de răspândire a noului coronavirus în rândul angajaților se poate dovedi insuficientă, în cazul în care aceștia intră în contact cu factori externi, asupra cărora controlul nu este de fiecare dată posibil. Astfel, dacă unul sau mai mulți dintre angajați prezintă simptome de boală respiratorie, aceștia trebuie separați cât mai repede de colegi. Imediat după constatarea situației, cu toții trebuie trimiși cât mai repede acasă. 

Revenirea la serviciu a salariaților care au fost trimiși acasă din cauza stării de sănătate nu se va face atâta vreme cât acuză febră și temperaturi de peste 37,8 grade Celsius, iar întoarcerea trebuie să aibă loc după cel puțin 24 de ore de la dispariția simptomelor. De asemenea, în cazul lor este indicat să nu se solicite concediul medical, pentru a nu-i expune inutil la aglomerația din cabinetele medicale. 

Angajații trebuie descurajați de la a mai efectua călătorii în străinătate, iar atunci când acestea nu pot fi evitate, ele trebuie efectuate numai după consultarea alertelor de călătorie emise de Ministerul Afacerilor Externe. În cazul în care aceștia contactează noul coronavirus pe parcursul deplasării, ei trebuie să anunțe de urgență supervizorul și medicul de familie, pentru a primi consiliere, respectiv tratament.

 Cum se actionează in cazurile speciale

Cum se acționează în cazurile speciale

Indiferent de măsurile de prevenție dispuse de autorități sau puse în practică de cei mai mulți dintre angajatori, există situații aparte, care necesită măsuri cu rol de limitare a efectelor negative asociate pandemiei. Proiectul de lege cu privire la acordarea zilelor libere pentru unul dintre părinți, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, a fost promulgat de Președintele României, imediat după abordarea în procedură de urgență, la Parlament. 

Astfel, zilele libere se vor acorda angajaților care au copii cu vârsta de până la 12 ani, înregistrați în cadrul unei unități de învățământ, precum și angajaților care au copii cu dizabilități înregistrați și ei în cadrul unităților de învățământ. În perioada liberă, angajații care au calitatea de părinte sau tutore legal vor primi 75% din salariul net, iar prevederile legii se aplică pe baza unei declarații pe proprie răspundere, depusă cu semnătură la angajator. 

În cazul în care există companii în cadrul cărora se semnalează prezența unui caz confirmat cu COVID – 19, angajatorului îi revine obligația de a informa Direcția de Sănătate Publică din sectorul sau județul în care își desfășoară activitatea. Astfel, procedurile pentru efectuarea anchetei epidemiologice se vor demara de urgență. Angajatorul mai are datoria să informeze lucrătorii cu privire la procedura de acordare a concediului medical în caz de carantină sau de izolare la domiciliu.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole utile, ci și cele mai noi joburi.

Credit foto: Shutterstock

Array

Autor: and
6 April 2020

Ultima editare: 12 May 2020


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

    Scrie un comentariu

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    4 + 6 =

    Alte articole