RESPONSABIL

Ce se întâmplă cu jobul tău dacă ai Covid-19: concediu medical, salariu, măsuri la locul de muncă

11 November 2020
Array

Autor: and

Situația fără precedent, adusă de pandemia de Covid-19, a obligat toate sectoarele de muncă să implementeze măsuri și reguli pentru protecția colectivului. De asemenea, munca este într-o continuă schimbare și în ceea ce privește flexibilitatea și o nouă înțelegere a nevoilor angajaților. Pericolul de infectare cu noul coronavirus poate fi diminuat prin respectarea măsurilor impuse de autorități la nivel de businessuri, dar și individual, însă există mereu riscul de îmbolnăvire. Este important să știi mai multe atât despre măsurile de prevenție, dar și despre ce faci dacă ai Covid-19 și cum gestionezi întreaga situație. Iată cele mai importante informații:

Ce trebuie să faci atunci când suspectezi că te-ai infectat cu noul coronavirus

Este important de ținut minte că, înainte de a putea beneficia de concediu, trebuie să discuți cu medicul de familie sau chiar să te testezi. Dacă ai intrat în contact cu o persoană depistată pozitiv la infecția cu Covid-19, ia imediat legătura prin telefon cu medicul de familie sau reprezentanții Ministerului Sănătății, la numărul de telefon 0800 800 358. Aceștia te pot îndruma și îți pot explica mai multe despre pașii necesari pentru stabilirea simptomatologiei și nevoia de testare. De asemenea, dacă ai intrat în contact direct cu o persoană pozitivă, poți fi asimptomatic, moment în care medicii sau reprezentanții Direcției Publice de Sănătate din județul tău te vor sfătui să rămâi în autoizolare la domiciliu până la apariția simptomelor sau până la testare.

Dacă ai simptome specifice infectării cu Covid-19, trebuie:

  • să nu părăsești locuința, să nu mergi la școală sau serviciu, să nu folosești mijloace de transport în comun și să contactezi telefonic medicul de familie;
  • să nu intri în contact cu persoanele cu care locuiești fără ca tu și acestea să purtați mască;
  • să nu folosești obiectele de uz casnic în comun cu alte persoane.

Așadar, dacă te-ai expus acestui virus și consideri că ai putea fi infectat, izolează-te și ia legătura cu medicul de familie, anunță-i pe cei de la serviciu și așteaptă informațiile necesare.

Condiții pentru concediul medical acordat atunci când te-ai infectat cu Covid-19

Personalul din cadrul Direcției de Sănătate Publică din județul tău este responsabil cu eliberarea tuturor documentelor necesare ție și angajatorului în caz de infectare cu noul coronavirus. Odată ce ești confirmat pozitiv, aceștia vor elibera un certificat care atestă interzicerea continuării activității din cauza unei boli contagioase, în care este menționată perioada de carantinare. Conform Casei Naționale de Asigurări, acest certificat poate fi ridicat de aparținătorii unei persoane aflate în carantină, iar pe baza acestuia, medicul de familie va elibera un certificat de concediu.

Concediul medical oferit în cazul în care ești confirmat pozitiv și trebuie să intri în carantină se menționează cu codul „07” și codul de diagnostic „994” – Persoane susceptibile de a fi contaminate cu boli transmisibile. Medicul de familie trebuie să specifice în certificatul de concediu medical și perioada de carantină menționată de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică. De asemenea, important de ținut minte că nu se aplică regula de 10 zile, precum în cazul bolilor obișnuite sau al altor motive pentru incapacitate temporară de muncă.

Dacă durata perioadelor de carantină, stabilită de organele autorizate, depășește 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert, iar cuantumul brut lunar al indemnizației pentru carantină reprezintă acum 100% din salariu. OUG 158/2005 a fost modificată prin ordonanta de urgenta, astfel încât angajații confirmați cu Covid-19 să primească 100% din salariu, față de 75%, cum era prevăzut inițial.

Aceste măsuri se aplică și în cazul în care te afli în autoizolare la întoarcerea dintr-o țară aflată pe lista galbenă, când trebuie să rămâi acasă pe o perioadă de 14 zile. Elevii și studenții beneficiază de scutiri medicale, iar angajații, de concediu medical conform OUG 158/2005.

Când vrei să faci o schimbare în carieră, intră pe olx.ro și verifică toate anunțurile din domeniul în care vrei să activezi. Vezi aici 👉 toate ofertele noastre din IT-TELECOMUNICATII.

Măsuri necesare la locul de muncă

Angajatorii au obligația să asigure un mediu sigur și să încurajeze cele mai bune practici în ceea ce privește măsurile individuale pe care trebuie să le ia fiecare angajat în parte. Printre acestea se numără:

  • statul acasă în cazul apariției febrei peste 37°C și a simptomelor precum tuse ori dificultate de a respira;
  • scurtarea programului de muncă dacă aceste simptome apar pe parcursul zilei;
  • spălarea mâinilor cu apă și săpun și dezinfectarea acestora înainte de a folosi obiecte din spațiul comun.

De asemenea, angajatorii trebuie să dea, mai mult ca niciodată, dovadă de flexibilitate și creativitate în ceea ce privește nevoile angajaților. Părinții trebuie să poată munci de acasă în perioadele în care copiii învață în regim online, iar în industriile în care este posibil, telemunca este cea mai potrivită opțiune. 

concediu medical pentru Covid 19

Printre beneficiile oferite angajatorilor se numără un sprijin financiar de 2500 lei/salariat cu scopul de a achiziționa pachete de bunuri și servicii necesare întreprinderii muncii în regim remote/telemuncă. Această sumă se acordă în ordinea solicitărilor depuse până în 31 decembrie 2020, din bugetul asigurărilor de șomaj.

Angajatorii au și obligația de a informa Direcția de Sănătate Publică din județul în care activează, dacă unul dintre angajați este confirmat pozitiv cu noul coronavirus, pentru ca organele de specialitate să poată demara ancheta epidemiologică. De asemenea, angajatorul trebuie să ofere toate informațiile necesare cu privire la procedura de acordare a concediului medical.

Obligațiile angajaților la locul de muncă în contextul pandemiei

Pentru a gestiona riscul de răspândire a noului virus, angajații au obligația de a accepta măsurile impuse de angajator. Printre acestea se pot număra:

  • respectarea instrucțiunilor prevăzute în planul de prevenire și protecție (despre care angajatul trebuie să fie informat oficial);
  • purtarea măștii de protecție;
  • acceptarea verificării temperaturii corporale la intrarea în sediu;
  • înștiințarea angajatorului cu privire la simptomele specifice pe care le pot dezvolta;
  • întreruperea contactului cu alte persoane care se află în același spațiu, dacă dezvoltă simptome specifice infecției cu Covid-19;
  • dezinfectarea spațiului de lucru;
  • folosirea culoarelor de circulație speciale;
  • evitarea documentelor tipărite și a contactului direct cu alte persoane.

Măsuri necesare în cazul în care un angajat este confirmat pozitiv cu Covid-19:

  • închiderea biroului dacă persoana infectată a petrecut mai mult de 7 zile în interior de la contractarea virusului;
  • închiderea încăperilor în care acesta a petrecut mai mult de 20 de minute;
  • aerisirea mecanică a încăperilor înainte de finalul programului;
  • amânarea efectuării curățeniei timp de 24 de ore, pentru protejarea personalului responsabil;
  • informarea colectivului și autoizolarea persoanelor care au intrat în contact direct cu acesta mai mult de 20 de minute, la mai puțin de 1.5 metri și fără mască.

Dacă ești interesat de un nou loc de muncă, intră pe olx.ro și află ofertele noastre. Vezi aici 👉 TOATE ANUNTURILE.

Pandemia schimbă radical felul în care muncim și în care ne raportăm la cei din jur, însă măsurile necesare sunt esențiale pentru siguranța tuturor. Asigură-te că te protejezi cât mai bine, iar dacă intri în contact cu o persoană depistată pozitiv la noul coronavirus, anunță de îndată medicul de familie și autoizolează-te. Nu-i expune pe cei de la muncă unui astfel de risc și discută imediat cu angajatorul dacă dezvolți simptome specifice. În cazul în care ești în autoizolare și simptomele se agravează, sună la 112.

Sursa foto: Shutterstock.com

Array

Autor: and
11 November 2020


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

    Scrie un comentariu

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    − 7 = 3

    Alte articole