RESPONSABIL

Ce te așteaptă la un job de ajutor de bucătar: avantaje, dezavantaje și detalii mai puțin știute

3 July 2019

Autor:

Dacă te gândești să îți cauți un job de ajutor de bucătar și nu știi dacă ești sau nu potrivit pentru asta, poți începe prin a citi acest material și prin a lua o decizie care să aibă la bază realitatea obiectivă a meseriei și informațiile corecte.

În cele ce urmează îți prezentăm, prin urmare, avantajele acestei meserii, dezavantajele, dar și câteva detalii mai puțin știute.

Avantajele meseriei de ajutor de bucătar
Dezavantaje și lucruri mai puțin știute

În primul rând, ar fi bine să știi că dacă te gândești să aplici pentru un job de ajutor de bucătar, CV-ul tău ar trebui să îți sublinieze experiența în serviciile alimentare, cu acreditările și educația corespunzătoare. De asemenea, dacă e cazul, în scrisoarea de intenție ar fi o idee bună să evidențiezi abilitățile legate de gătit pe care le caută orice angajator, precum și atenția la detalii, adaptabilitatea, disponibilitatea de a învăța lucruri noi și multe altele. 

Avantajele meseriei de ajutor de bucătar

Ca ajutor de bucătar vei avea ca principale îndatoriri participarea la pregătirea preparatelor, dar în același timp vei da o mână de ajutor și la partea vizuală, mai precis vei ajuta la crearea unor preparate care să fie cât mai apetisante din punct de vedere estetic. 

Avantajele acestei meserii pot fi următoarele: 

 • Dacă alegi un job de ajutor de bucătar e bine să știi că poți lucra într-o mulțime de locuri, precum hoteluri, restaurante, vase de croazieră, baruri, cluburi de noapte, country cluburi, școli, diverse alte businessuri private, centre comunitare, cafetării, lanțuri de fast food, cazinouri, supermarketuri, pentru persoane private, spa-uri, instituții guvernamentele și așa mai departe. Cu alte cuvinte, vei avea mereu posibilitatea de a te mișca între joburi, paleta de alegeri fiind, după cum poți vedea, foarte largă.
 • Acest job îți poate oferi șansa de a lucra cu bucătari experimentați, uneori în locuri prestigioase, cu reputație în domeniu, și de a dobândi abilități noi, care te-ar putea ajuta sa evoluezi. Ca ajutor de bucătar vei învăța să lucrezi cu tot felul de echipamente de ultimă generație, te vei familiariza cu diverse terminologii, tehnici de gătit, dar și cu bucătăria internațională, în general.
 • În funcție de locul în care lucrezi, vei avea și diverse avantaje de ordin material: bonusuri anuale, reduceri la diverse preparate, mâncare gratuită și așa mai departe.
 • Un alt avantaj ar putea fi programul flexibil. Dacă îți dorești ca acest job sa fie de scurta durata, complementar unei alte activități pe care o desfășori (urmezi cursurile unei facultăți, de exemplu), atunci vestea bună e că în unele locuri vei avea posibilitatea să lucrezi în ture, cu alte cuvinte, să ai un program flexibil, care să te ajute să îți atingi – în paralel – restul țelurilor profesionale și personale.
 • Dacă, dimpotrivă, intenționezi să lucrezi ca ajutor de bucătar pentru a putea deveni, la rândul tău, unul, atunci acest job îți oferă și sansa de a putea urca in ierarhie. În unele cazuri, angajatorii investesc foarte mult în dezvoltarea profesională a angajaților, prin urmare vei putea beneficia de traininguri și diverse alte cursuri care să te ajute să dobândești noi abilități care te-ar putea ajuta în evoluția profesională.
 • Pentru acest job ai nevoie de o minimă experiență și, de cele mai multe ori, dacă îi dovedești angajatorului că ești dispus să înveți, atunci asta poate să conteze foarte mult atunci când va trebui să decidă dacă dorește sau nu să te angajeze.
 • Un alt beneficiu ar putea fi și salariul. Acesta diferă în funcție de locul în care lucrezi, însă, raportat la volumul de muncă și la programul (de multe ori) flexibil, salariul poate fi, deseori, destul de mulțumitor. 
 • Dacă alegi să lucrezi peste hotare, atunci e bine să știi că aici salariile pot ajunge la 20.000 de euro pe an (pentru un an de experiență) și până la 50.000 de euro (în cazul în care ai cel puțin 10 ani de experiență).

Dezavantaje și lucruri mai puțin știute

Meseria de ajutor de bucătar are și unele dezavantaje, pe care le redăm în lista de mai jos: 

 • Un posibil dezavantaj ar fi programul. Deși, așa cum am menționat mai sus, programul poate fi flexibil, totuși asta înseamnă că uneori vei compensa prin lucrat seara, noaptea sau în weekenduri. Uneori va fi nevoie să lucrezi și de sărbători. 
 • Vei avea nevoie de mulți ani până să avansezi și va trebui să fii foarte dornic să înveți tot timpul lucruri noi, să mergi la tot felul de cursuri și să investești permanent în tine. 
 • O bucătărie profesională nu arată ca în filme. Stresul e foarte mare și, în general, nu ai timp să stai locului nici măcar un minut.
 • Dacă scopul tău e ca pe termen lung să ajungi să îți dezvolți propriul tău local, atunci e bine să știi că sectorul e unul foarte competitiv și că 7 din 10 restaurante americane își declară falimentul chiar în primul an. 
 • Pe alocuri acest job poate veni la pachet și cu lucruri mai puțin plăcute: ocazional te poți tăia sau arde, dar vorbim, totuși, de leziuni minore. 
 • Un alt aspect mai puțin plăcut e faptul că ar trebui să ai un stomac tare: uneori, de exemplu, va trebui să tai pești vii, să speli chiuvete sau tocătoare pline de sânge proaspăt și așa mai departe. 

În definitiv, dacă ești cu adevărat pasionat de gătit, atunci dezavantajele acestei meserii se transformă în mici compromisuri sau pot chiar dispărea cu desăvârșire. Asta se întâmplă, până la urmă, atunci când jobul tău se suprapune peste pasiunile tale. Avantajele și dezavantajele acestei profesii depind exclusiv de pasiunea ta pentru acest job, de cât de mult îți dorești să faci asta, dar și de personalitatea ta. 

Foto: Shutterstock


Autor:
3 July 2019

Ultima editare: 24 February 2020


Cele mai noi anunțuri pentru ajutor de bucatar de pe OLX

 • Ajutor de bucatar

  Restaurant zona Berceni angajam ajutor de bucatar, persoane serioase pt intregirea echipei. Oferim masa, bonificatii si tips. Venit total 3500-4000 lei in functie de aptitudini, domiciliu in sector..

  Bucuresti - Ilfov 05 Sep 11:09 Full time

 • Angajam barman, ospatar, ajutor bucatar

  Angajam barman, ospatar, ajutor de bucatar . Experienta este necesara pentru postul de barman si ospatar.
  Daca esti o persoana responsabila, punctuala si mereu cu zambetul pe buze te asteptam i..

  Iasi 29 Sep 11:09 Full time

 • Ajutor Bucătar 5600 lei

  Ajutor bucatar cu experienta in bucatarie, program 5 zile cu 2 libere, salariu 5600 lei in mână + tips, contract sau 2 zile cu 2 libere, 3750 lei in mână + tips. Experienta la pizza constituie un ..

  Bucuresti - Ilfov Azi 07:09 Full time

 • Angajam bucatar si ajutor de bucatar

  Restaurantul "Ceaunul de munte" aflat in Predeal, angajeaza bucatar si ajutor de bucatar. Oferim cazare pe tot parcursul contractului. Pentru orice fel de informatii suplimentare, nu ezitati sa ne con..

  Brasov 29 Sep 09:09

 • Angajam Ajutor Bucatar Spalator Vase

  Angajam Spalator Vase Ajutor Bucatar

  Salariu 2000 - 6000 lei

  Program 14:00 - 22:30

  Se acorda decontare transport.

  Locație in centrul orașului P..

  Prahova 25 Sep 14:09 Full time

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 1 =

Alte articole