Autor: Alves Lucas
Chiar și în era mall-urilor și a magazinelor online care mustesc de încălțăminte nouă într-o varietate impresionantă, se găsesc încă destui clienți pentru atelierele de cizmărie. Românii încă nu au uitat vechiul obicei de a-și repara încălțămintea uzată, iar perioadele de criză resuscitează din când în când o meserie foarte migăloasă, care refuză să dispară. Pentru cei îndemânatici și pasionați, cizmăria este un motiv de mândrie și o sursă de venituri nici pe departe impresionante, dar sigure.
Cum poți deveni cizmar
Cea mai simplă cale prin care poți avea acces la această meserie este aceea de a urma un curs de calificare organizat de un atelier specializat în formarea profesională a adulților. Vei dobândi, în acest fel, minima pregătire, care îți va fi necesară obținerii unui loc de muncă, dar și un certificat care îți atestă competențele.
Dacă vrei să nu ai parte de surprize, verifică din timp dacă instituția spre care urmează să te îndrepți este acreditată de Ministerul Muncii și de Ministerul Educației și dacă certificatele elaborate sunt recunoscute atât național, cât și internațional.
La cursurile de specializare ca cizmar sunt admise persoanele de minimum 16 ani, care au absolvit minimum opt clase. După această etapă, va trebui să găsești un cizmar cu experiență care să te primească pe post de ucenic și să-ți dezvăluie tainele unei ocupații demne de un meseriaș.
Dacă îți sună bine perspectiva unei meserii practice, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX, aici.
Care sunt atribuțiile unui cizmar
Înainte de a stăpâni la perfecție unelte de cizmărie precum ciocanul, patentul, calapodul, potricala sau rașpelul, trebuie să cunoști foarte bine etapele de lucru ce îți vor fi repartizate într-un atelier. Potrivit Clasificării Ocupațiilor din România, cizmarul, denumit și confecționerul de încălțăminte, după comandă are atribuții care includ:
- formarea pieselor pentru încălțăminte;
- construirea tiparelor pentru încălțăminte;
- croirea;
- asamblarea părților componente de jos;
- asamblarea părților componente de sus;
- executarea reparațiilor necesare, în cazurile necesare.
Ce avantaje și ce dezavantaje implică această meserie
Ca cizmar, vei avea parte de un program de lucru lipsit de rutină. Deși vei avea mereu aceeași activitate, clienții îți vor pune priceperea la încercare în fiecare zi, datorită tipurilor diferite de reparații pe care le vei avea de executat. Mai mult, dacă vei confecționa perechi noi de încălțăminte care vor fi apreciate, creativitatea ta va fi solicitată la maximum și îți vei crea o clientelă fidelă și mereu receptivă la ideile tale.
Pe de altă parte, deși nu implică folosirea unei aparaturi complexe și periculoase, meseria de cizmar nu este scutită de riscuri. Nu mereu încălțămintea adusă la reparat este curată, iar unii dintre adezivii pe care îi vei folosi sunt toxici. Clienții cei mai capricioși se pot dovedi tocmai cei care poartă încălțăminte de proastă calitate, ușor de deteriorat, dar greu de reparat, din cauza materialelor îndoielnice.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!
Sursă foto: Pixabay
Autor: Alves Lucas
21 June 2019
Ultima editare: 24 February 2020