Autor: Alves Lucas
Cele mai multe dintre femei acordă o mare atenție felului în care arată, în primul rând pentru că un aspect fizic plăcut le ajută pe acestea să aibă mai multă încredere în propria persoană. În ultima vreme, inclusiv bărbații au început să devină din ce în ce mai interesați de acest aspect. Existând o cerere din ce în ce mai mare pentru serviciile de înfrumusețare, jobul de cosmeticiană a început să devină unul care prezintă interes pentru multe persoane, mai ales pentru cele tinere, care sunt în căutarea unui loc de muncă și a unei calificări din punct de vedere profesional. Chiar dacă există și bărbați cosmeticieni, femeile care aleg o astfel de meserie sunt în număr mai mare.
Dacă te gândești ca, pe viitor, să îți alegi o astfel de meserie, este bine că cunoști care sunt avantajele și dezavantajele acesteia, precum și câteva detalii care te pot ajuta să îți dai seama dacă te potrivești acestui loc de muncă sau nu.
Care sunt avantajele meseriei de cosmeticiană
Meseria de cosmeticiana poate fi cu adevărat interesantă și motivantă, mai ales dacă simți că acest domeniu ți se potrivește. Aceasta îți aduce câteva avantaje importante atât pentru dezvoltarea ta profesională, cât și pentru cea personală.
Interacționezi cu persoane noi
De obicei, persoanele care merg în mod regulat la saloanele de înfrumusețare aleg de fiecare dată aceeași cosmeticiană – desigur, dacă aceasta le câștigă încrederea și oferă servicii de calitate. În acest mod, interacționezi în fiecare zi cu oameni noi, iar cu unii dintre ei vei dezvolta chiar relații apropiate. De multe ori, cosmeticiana devine confidenta clienților, indiferent dacă aceștia sunt femei sau bărbați, deoarece între ei se leagă conversații cu subiecte diverse, uneori chiar din viața personală.
Îți dezvolți abilitățile de comunicare
Contactul constant cu persoane noi te ajută să îți dezvolți abilitatile de socializare, care oricum sunt esențiale în această meserie. La început, este posibil ca, din cauza lipsei de experiență, să nu știi exact care este limita pe care trebuie să o respecți în discuțiile cu clienții. În timp, însă, vei învăța ce modalități de abordare trebuie să folosești, astfel încât atât tu, cât și persoana care beneficiază de serviciile pe care le oferi, să vă simțiți confortabil.
Muncești din plăcere, nu doar pentru salariu
În multe cazuri, oamenii merg la serviciu doar pentru a primi salariul de care au nevoie în viața de zi cu zi, fără ca activitățile pe care le desfășoară să le facă plăcere în mod real. Însă cosmetica este un domeniu în care, de obicei, ajung persoanele care sunt pasionate de astfel de servicii. Astfel, o cosmeticiană merge la serviciu cu plăcere și, deși se poate confrunta și cu clienți mai pretențioși sau dificili, ea face ceea ce îi place, iar fiecare acțiune sau procedură în care se implică reprezintă o provocare.
Ai acces la produse profesionale și la tehnici moderne din domeniu
Dacă vei deveni cosmeticiană, printre serviciile pe care le vei oferi se numără efectuarea de tratamente faciale și de masaje cosmetice, epilările, pensarea și vopsirea sprâncenelor și altele, acestea depinzând de pregătirea pe care o ai. Astfel, vei avea acces la produse profesionale și la echipamente și tehnici moderne, care să te ajute să oferi servicii de calitate clienților.
Care sunt dezavantajele meseriei de cosmeticiană
Ca orice meserie, și cea de cosmeticiană prezintă unele dezavantaje, pe care este bine să le cunoști, pentru a nu fi surprinsă ulterior, dacă decizi să activezi în domeniu.
Programul va fi aglomerat după-amiaza și seara
Programul pe care îl are o cosmeticiană poate fi privit ca un dezavantaj, deoarece, în primul rând, vei lucra și în weekend. În al doilea rând, cei mai mulți dintre clienți vor apela la serviciile tale după finalul programului lor de lucru, astfel că, cel mai probabil, vor fi zile în care vei ajunge seara acasă destul de târziu.
Vei avea de-a face și cu clienți cu un comportament nepotrivit
Fiecare om este diferit și, cu timpul, vei intra în contact și cu persoane cu care îți va fi mai greu să lucrezi. Poți întâlni clienți nu atât de amabili pe cât ți-ai dori sau chiar unii cu o atitudine de superioritate. În astfel de situații, este important să îți controlezi eventualele impulsuri, să îți păstrezi calmul și să oferi, în continuare, servicii de cea mai bună calitate. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să permiți umilințe sau jigniri, ci că ideal ar fi să adopți, în orice context, un comportament demn și civilizat.
Salariul de început poate fi nesatisfăcător
Desigur că nu este suficient să îți placă ceea ce faci pentru a fi mulțumit de locul de muncă, pentru că și salariul trebuie să fie unul pe măsura nevoilor tale. O cosmeticiană aflată la început de drum câștigă în jur de 1500 – 2000 de lei net, ceea ce nu reprezintă o sumă tocmai încurajatoare. Astfel, aspectul financiar poate fi considerat un dezavantaj al acestei meserii. În același timp, recomandat este să fii orientată spre viitor și să ții cont de faptul că, pe măsură ce vei căpăta experiență și îți vei fideliza clientela, veniturile tale vor crește semnificativ, deoarece vei primi comisioane pentru serviciile oferite și produsele cosmetice recomandate. Așadar, dacă vrei să pornești pe acest drum, ai nevoie și de răbdare pentru a putea evolua.
Ce detalii trebuie să cunoști dacă vrei să devii cosmeticiană
Chiar dacă ești pasionată de domeniul cosmeticii și consideri că te descurci de minune cu tehnicile pe care va trebui să le folosești în calitate de cosmeticiană, trebuie să știi că nu este suficient pentru a obține un astfel de job.
Ai nevoie de un curs de calificare
Pentru a deveni cosmeticiană cu acte în regulă, trebuie să urmezi niște cursuri speciale, neapărat în cadrul unei școli acreditate, la finalul cărora să obții un certificat de calificare profesională (un certificat de absolvire nu îți va fi de folos). Acestea durează 6 luni, iar în timpul lor vei dobândi cunoștințe teoretice, pe care, ulterior, le vei aplica tot în cadrul cursului, în partea practică a acestuia. Din punct de vedere legal, ai nevoie de 1080 de ore de școlarizare în domeniul cosmeticii, dintre care 720 de ore de practică, pentru a putea profesa în domeniu.
Trebuie să ai cunoștințe din mai multe domenii
Pentru a fi cosmeticiană și, mai ales, una la care clienții să revină de fiecare dată cu drag, ai nevoie nu doar de cunoștințe despre produse și tehnici specifice, ci și din alte domenii. O cosmeticiană foarte bună nu este străină de domeniile psihologiei, medicinei și marketingului. Psihologia te va ajuta să îți cunoști clienții mai bine, medicina este esențială pentru că vei lucra și cu substanțe chimice, iar de marketing vei avea nevoie pentru a-ți promova și vinde serviciile la scară cât mai largă. Așa că nu ar fi rău să începi deja să te familiarizezi cu aceste domenii, dacă te gândești să aplici la un job de cosmeticiană în viitor.
Trebuie să cunoști normele de sănătate și securitate în muncă
Clienții trebuie să fie în maximă siguranță în timp ce beneficiază de serviciile tale. De aceea, trebuie să cunoști foarte bine normele de Protecția Muncii (Securitate și Sănătate în Muncă, SSM) și cele pentru Situații de Urgență (SU), pentru ca toate procedurile pe care le faci să fie în conformitate cu legea și pentru a ști cum să acționezi în situații de criză, precum un incendiu.
Ca să devii cosmeticiană, este esențial să fii pasionată de acest domeniu, deoarece doar astfel vei înțelege cât de importante sunt serviciile pe care le oferi pentru clienții tăi. Dacă te interesează un astfel de job sau oricare altul, caută-l pe cel potrivit pentru tine pe OLX, acolo unde o mulțime de oportunități te așteaptă.
Sursa foto: shutterstock.com
Autor: Alves Lucas
15 January 2020
Ultima editare: 24 February 2020