Autor: Alves Lucas
Orice meserie ai alege, aceasta vine la pachet cu o serie de avantaje și dezavantaje pe care nu ajungi să le cunoști decât după ce aduni puțină experiență în domeniu. Această regulă se aplică și în meseria de frizer, iar în acest articol îți prezentăm avantajele și dezavantajele acesteia, pentru a lua o decizie asumată când urmează să te angajezi.
Avantajele jobului de frizer
Dacă ești o fire sociabilă și îți place să ai grijă de aspectul oamenilor care trec pragul salonului, cu siguranță vei merge cu drag la job, iar asta este o componentă foarte importată în alegerea profesiei. Iată care sunt sunt lucrurile bune care te așteaptă la un job de frizer:
- Interacțiunea cu diferite tipologii și personalități – vei avea mereu oportunitatea să întâlnești oameni noi.
- Programul flexibil – un frizer este angajatul unui salon, iar în acest caz poate lucra în ture de 8 ore, sau poate lucra ca freelancer, doar atunci când are programări.
- Accesul la o varietate de servicii – când ai un job în industria de beauty ai acces la o varietate de servicii: manichiură, cosmetică, coafură și oricând poți învăța ceva în plus de la colegii tăi, în cazul în care vrei să faci tranziția spre un alt job, tot din domeniul frumuseții.
- Posibilități de training și perfecționare – poți practica meseria de frizer doar în urma unor cursuri care să ateste cunoștințele și îndemânarea ta. Însă perfecționarea ta în domeniu nu se oprește aici, dacă te interesează să te specializezi în anumite tunsori, metode de bărbierit sau alte servicii, trebuie să urmezi mereu cursuri de pregătire care să te pună în temă cu ultimele tendințe.
- Bacșișurile – dacă ești un frizer bun și căutat, veniturile tale vor crește proporțional cu satisfacția clienților și poți ajunge să câștigi sume foarte mari, pe lângă salariu.
Dacă îți sună bine un job de frizer, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX aici.
Posibile dezavantaje ale jobului sau lucruri mai puțin cunoscute
Orice meserie ai practica, la un moment dat, se adună oboseala și ajungi să cunoști și părțile mai puțin plăcute ale meseriei. Iată și alte posibile dezavantaje ale jobului de frizer:
- Interacțiunea cu oamenii – Deși poate fi și un avantaj, pentru că descoperi oameni plăcuți, cu care îți este drag să lucrezi, la fel de bine poate reprezenta și un dezavantaj al meseriei, mai ales atunci când clienții sunt greu sau imposibil de mulțumit. Uneori pot face observații deranjante, așa că înarmează-te cu răbdare și păstrează un ton prietenos, orice ar fi.
- Vei avea și clienți nemulțumiți – Oamenii te vor considera responsabili pentru rezultatul final (fie că este vorba de tuns sau îngrijirea bărbii). Așadar, când ai pe scaun clienți nemulțumiți de look-ul lor, aceștia nu vor mai reveni și a doua oară pentru serviciile tale.
- Epuizarea fizică – Statul în picioare opt ore pe zi te poate expune la varice, bătături, picioare umflate și grele. De asemenea, uneori pozițiile în care tunzi sau bărbierești te pot obosi și pot apărea dureri de spate care duc la epuizare. Ia-ți pauze și încearcă să nu-ți neglijezi mesele din timpul zilei, oricât de aglomerat ar părea programul.
- Competiția dintre frizeri poate fi câteodată un dezavantaj – dacă există colegi care știu să promoveze mai bine ceea ce fac folosind social media, vor avea acces la un număr mult mai mare de clienți. De asemenea, gândește-te să oferi întotdeauna ceva în plus celor care ar putea beneficia de serviciile tale – poate fi vorba de un masaj în timp ce îi speli pe cap, masaj facial dacă este vorba de bărbierit. Se vor simți bine și este o metodă de fidelizare și menținere a clientelei.
Citește și Jobul de frizer: descriere, aptitudini necesare și salariu
Pentru că orice meserie are avantaje și dezavantaje, atunci când te hotărăști și îți alegi profesia asigură-te că faci munca pe care o iubești, că ceea ce faci te motivează să faci lucrurile mai bine și îți oferă o sursă de inspirație.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, dar şi despre cum să-ţi îmbunătăţeşti şansele la un loc de muncă mai bine plătit, intră pe OLX. Vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!
Sursa foto: Shutterstock
Autor: Alves Lucas
7 May 2019
Ultima editare: 24 February 2020