RESPONSABIL

Ce te așteaptă la un job de kinetoterapeut: avantaje, dezavantaje și detalii mai puțin cunoscute

10 February 2020
Array

Autor: and

Deși meseria de kinetoterapeut este una destul de populară în România, foarte mulți oameni încă nu știu cu exactitate ce presupune această profesie și care sunt atribuțiile unei persoane care lucrează în acest domeniu. 

Un kinetoterapeut este un specialist care beneficiază de studii universitare de specialitate și care se ocupă cu tratarea anumitor afecțiuni, accidentări și dureri ale pacienților săi. 

Dacă te-ai decis să urmezi această meserie, află din cele de mai jos care sunt avantajele unei astfel de profesii și anumite detalii mai puțin știute despre o carieră în kinetoterapie. 

Studii kinoterapeut

Cum ajungi kinetoterapeut

Meseria de kinetoterapeut este una care necesită o pregătire de specialitate, iar pentru a ajunge în această poziție este necesar să urmezi cursurile facultății de kinetoterapie din cadrul Facultății de Medicină sau al Facultății de Educație Fizică și Sport și să promovezi cu succes examenul de licență. 

Pe parcursul celor 4 ani de studiu vei căpăta cunoștințe teoretice despre anatomie, fiziologie, neurologie sau deficiențe fizice, dar și unele practice, în spitale sau diferite centre de sănătate. Cu ajutorul acestor cunoștințe vei învăța lucrurile de bază necesare pentru a fi kinetoterapeut, însă acestea nu sunt suficiente pentru a deveni un adevărat profesionist în acest domeniu. 

Dacă vrei să excelezi în această meserie, este necesar să urmezi, încă din timpul facultății, cât mai multe stagii de practică și să cauți programe de voluntariat sau internship în cadrul unei clinici de recuperare sau al unui spital. De asemenea, este important să înveți cum sa-ti completezi CV-ul, pentru a stârni interesul angajatorilor. Experiența acumulată în cadrul acestor programe te va ajuta enorm după absolvire și îți va permite să-ți găsești un job bun într-un timp mult mai scurt. 

Avantajele meseriei de kinetoterapeut

Avantajele meseriei de kinetoterapeut

Meseria de kinetoterapeut este una care îți poate aduce foarte multe beneficii, atât de ordin financiar, cât și psihologic. În această meserie ai oportunitatea de a lucra de aproape cu oameni, de a le observa progresele pe măsura terapiei și de a te bucura împreună cu pacientul atunci când acesta este vindecat. 

Și factorul financiar este un motiv pentru care să alegi meseria de kinetoterapeut. Deși un începător în acest domeniu va câștiga un salariu de circa 1.500 de lei, odată cu dobândirea de experiență și deprinderea unor noi tehnici de tratament, se poate ajunge chiar la un salariu de 4.000- 5.000 de lei pe lună. 

De asemenea, kinetoterapia este o profesie diversă, în care nu ai cum să te plictisești, întrucât în fiecare zi apar pacienți și provocări noi care te motivează mereu să-ți îmbunătățești cunoștințele. 

Dezavantajele meseriei de kinetoterapeut

La fel ca multe alte meserii, și profesia de kinetoterapeut vine cu unele neajunsuri, care i-ar putea determina pe mulți să nu urmeze acest drum în carieră. De aceea, este important să le cunoști, pentru a ști dacă această meserie este pentru tine. 

Potrivit multor absolvenți ai facultății de kinetoterapie, o foarte mare problemă a acestora este găsirea unui loc de muncă în domeniu, imediat după terminarea studiilor. Totuși, această problemă este comună pentru foarte mulți proaspăt absolvenți care nu își pot găsi de lucru din cauza lipsei de experiență. 

Nu îmi pot găsi un job pentru că nu am experiență și nu am experiență pentru că nu îmi pot găsi un job. Este o frază pe care o poți auzi de la foarte mulți tineri kinetoterapeuți și un cerc vicios care le pune piedici multora dintre proaspeții absolvenți. Pentru a nu ajunge în aceeași situație, este necesar ca încă din timpul facultății să profiți de toate programele de practică ivite și să folosești fiecare oportunitate de a învăța lucruri noi. Astfel, odată cu finalizarea studiilor, vei intra în câmpul muncii cu un bagaj important de cunoștințe, iar șansele să obții jobul dorit vor crește semnificativ. 

Dezavantajele meseriei de kinetoterapeut

Lucruri mai puțin știute despre profesia de kinetoterapeut 

Există multe mituri create în jurul profesiei de kinetoterapeut, însă multe dintre ele sunt, după cum le spune și numele, doar simple mituri. În realitate, această meserie este una extrem de complexă, care nu constă doar în oferirea de suport persoanelor care trebuie să se recupereze. De fapt, un kinetoterapeut profesionist este capabil de a schimba viața unei persoane și de a-i reda acesteia dreptul la o viață normală. 

Spre deosebire de un doctor, care acordă consultații doar din propriul cabinet sau din unitatea în care lucrează, un kinetoterapeut va fi deseori nevoit să se deplaseze la domiciliul pacientului, pentru a-i acorda acestuia asistența necesară. Astfel, dacă nu ești adeptul muncii la birou și îți place să te deplasezi, acest job este cel potrivit pentru tine. 

De asemenea, în meseria de kinetoterapeut, vei fi pus deseori în poziția în care să alegi cel mai potrivit tratament pentru pacientul tău, bazându-te strict pe cunoștințele și pe experiența ta. Astfel, mulțumirea sufletească pe care o vei avea când vei vedea că pacientul s-a recuperat mulțumită profesionalismului tău va fi una minunată. 

Alege cu încredere profesia de kinetoterapeut dacă îți dorești un job stabil, cu multe beneficii și care îți oferă multiple posibilități de avansare în carieră. Dacă ești atent la detalii, îți place să lucrezi cu oamenii, iar deplasările din timpul programului nu reprezintă o problemă pentru tine, atunci te vei descurca de minune și vei avea o carieră prolifică. După absolvire, intră pe OLX pentru a fi la curent cu ultimele oferte de muncă și, de ce nu,  pentru a-ți găsi jobul ideal. 

Sursa Foto: Shutterstock

Array

Autor: and
10 February 2020

Ultima editare: 24 February 2020


Cele mai noi anunțuri pentru kinetoterapeut de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 63 = 67

Alte articole