Autor: Alves Lucas
Meseria de barman nu este nici pe departe una ușoară, mai ales că trebuie să te ridici la înălțimea așteptărilor clienților de fiecare dată, însă cu siguranță este una tare distractivă! Mai ales că implică multă joacă și creativitate (vorba aia, chiar trebuie să ai imaginație pentru a combina cum trebuie gusturile și a face cocktailuri delicioase). Și nici nu ai când și cum să te plictisești, mai ales că ritmul de lucru este foarte alert!
În plus, interacționezi cu multe persoane, așa că socializarea intră în fișa postului. Iar la finalul serii, chiar poți avea satisfacția că ai adus zâmbetul pe chipul oamenilor, că ai contribuit măcar puțin la starea lor de bine.
Pe de altă parte însă, meseria de barman are și minusurile ei. Iar în cele ce urmează ți-am pregătit un ghid care te va ajuta să înțelegi mai bine ce înseamnă să lucrezi pe un astfel de post, care sunt avantajele și dezavantajele sale.
Dacă îți sună bine un job de barman, descoperă toate ofertele proaspete de pe OLX aici.
Cum poți câștiga mai mulți bani lucrând pe post de barman
Deși nu există vreo rețetă magică la mijloc și nici vreo lege universală de urmat, probabil cea mai bună cale de a câștiga mai mulți bani ca barman este să îți faci treaba bine, dar și să-ți pui șarmul la bătaie pentru a-i câștiga pe clienți de partea ta. Pentru că atunci când ești amabil și atent la nevoile lor, și ei sunt generoși la capitolul bacșiș. Iar dacă ai noroc, în câteva seri (de regulă, în serile din weekend), poți câștiga doar din bacșișuri salariul pe o lună.
De asemenea, dacă ești bun la treaba asta și câștigi experiență, îți poți găsi un loc de muncă mult mai bine plătit. Iar dacă știi să faci un adevărat spectacol din prepararea băuturilor și te pricepi să întreții atmosfera, îți poți oferi serviciile inclusiv la evenimente și petreceri private.
Principalele responsabilități ale unui barman
Indiferent că lucrezi într-un pub, club sau restaurant, fișa postului va arăta, în linii mari, la fel. Și nu, nu îți imagina că această meserie presupune doar să torni băuturi în pahare și să le servești clienților.
Jobul de barman este unul provocator, pentru că trebuie să fii inspirat în prepararea acestora, să știi rețetele pe de rost și să fii atent la cantitățile amestecate, la trucurile și secretele unui cocktail reușit, să ai grijă de clienții tăi și să le preiei rapid comanda, să fii asemenea unui magician care, din spatele barului și nu numai, contribuie la crearea unei atmosfere faine în localul respectiv.
Dacă îți dorești un astfel de post, Iată care sunt principalele responsabilități și activități de care te vei ocupa:
- Vei primi clienții, le vei prezenta meniul și, dacă este cazul, le vei face recomandări personalizate în funcție de gusturile și preferințele lor;
- Îi vei servi cu băuturile dorite, dar și cu alte gustări de la bar (chipsuri, alune etc.);
- Le vei prepara cocktailurile dorite și vei decora paharele în care le servești, pentru că da, cocktailurile au și o componentă estetică de care ar trebui să te ocupi;
- Vei înregistra fiecare comandă în casa de marcat, vei face nota de plată și vei încasa banii de la clienți;
- Vei schimba butoaiele de bere de la draft, vei aproviziona barul cu sticlele de băutură din depozit și te vei asigura că ai întotdeauna gheață, fructe și diverse condimente pentru cocktailuri;
- Vei debarasa barul și mesele de paharele goale, asta dacă nu ai un coleg chelner care să se ocupe de acest aspect;
- Vei păstra curățenia în zona barului.
Avantajele versus dezavantajele meseriei de barman
După cum spuneam și mai sus, chiar dacă implică și multă distracție, meseria de barman nu este nici pe departe una ușoară. Responsabilitatea este una foarte mare, mai ales că munca ta contribuie semnificativ la conturarea imaginii localului în care lucrezi. Iar atâta vreme cât clienții sunt mulțumiți, și lucrurile vor merge bine pentru tine.
Jobul de barman vine la pachet cu multe provocări, dar și cu o serie de avantaje pe care ar trebui să le iei în considerare:
- Este o meserie care îți pune serios imaginația la treabă, mai ales că amestecarea băuturilor (cu sau fără alcool) și combinarea unor arome diferite reprezintă acum o artă în sine;
- Ai ocazia de a testa diferite băuturi și de a-ți rafina gusturile;
- Poți învăța foarte repede să faci această meserie, mai ales că nici nu îți trebuie o școală pentru ea. Desigur, dacă îți dorești să prinzi un post într-un loc mai bun, n-ar strica să ai și un curs de calificare, pentru a afla mai multe trucuri și tehnici de preparare a băuturilor;
- Este un job flexibil, pe care îl poți face în foarte multe locuri (baruri, cluburi, restaurante, pub-uri, hoteluri, dar și la multe evenimente private);
- Interacționezi cu foarte mulți oameni cu care poți ajunge să te împrietenești;
- Sunt șanse mari să câștigi bine din bacșișuri dacă ești amabil cu clienții și îți faci treaba cum trebuie.
Bineînțeles, ca orice altă meserie, și cea de barman are minusurile sale, așa că va trebui să te gândești și la dezavantaje:
- Salariile sunt relativ mici, mai ales dacă ești la început de drum și nu lucrezi tocmai într-un bar popular sau într-un alt loc cu o clientelă selectă;
- Jobul de barman este unul foarte solicitant din punct de vedere fizic, pentru că muncești în picioare, în ture de 8-12 ore pe zi;
- Vei lucra de cele mai multe ori noaptea, iar dacă politica barului este de a fi deschis „până la ultimul client“, atunci tura ta de lucru se poate prelungi până dimineața;
- Nu vei avea parte de prea multe weekenduri libere (la final de săptămână toată lumea iese în oraș, așa că mai mult ca sigur va trebui să fii la datorie) și nici nu vei primi liber atunci când sunt sărbători legale (cu mici excepții);
- Va trebui să interacționezi cu mulți clienți dificili, haotici, care se gândesc și se râzgândesc de câteva ori înainte de a da comanda finală.
Lucruri mai puțin cunoscute despre meseria de barman
Dacă ești tentat de ideea de a lucra pe un post de barman, trebuie să ții cont și de câteva aspecte despre care nu se discută foarte mult, dar pe care ți-ar prinde bine să le știi din timp:
- Munca la negru. Din păcate, există în continuare foarte multe persoane care muncesc la negru, fără contract și fără garanții, iar printre ele se numără și barmanii, cărora patronii nu le fac acte din dorința de a scăpa de taxe și impozite. Evită să lucrezi fără contract, pentru că altfel munca ta nu va fi înregistrată nicăieri, nu vei avea siguranța salariului și nici nu te vei putea bucura de drepturile angajaților legali;
- Dedicarea. Nu este suficient doar să servești la bar și să amesteci ingredientele pentru cocktail, trebuie să te documentezi mai mult despre băuturi și modurile în care le poți combina. Pentru a te face remarcat, oferă-le clienților tăi recomandări personalizate, stai de vorbă cu ei, află ce le place, surprinde-i. În felul acesta, ei vor reveni de fiecare dată în locul în care lucrezi;
- Cursurile de mixologie. E adevărat că meseria de barman „se fură“, dar pentru a avea succes ca barman și pentru a-ți depăși colegii, va trebui să ieși din zona de confort. La un curs de mixologie vei descoperi noi trucuri din domeniu, vei învăța să prepari rețete mai puțin cunoscute sau, de ce nu, vei inventa propriile tale cocktailuri, pe care le vei putea duce la diferite competiții de profil;
- Arta de a jongla. Un barman bun este întotdeauna apreciat, dar ce ai spune dacă te-ai transforma într-un veritabil showman, care știe să jongleze cu sticlele, paharele și shakerele? Aceste aptitudini chiar îți pot crește cota pe piață;
- Oportunitățile din străinătate. Da, barmanii sunt la mare căutare și în străinătate, așa că, dacă ești bun în acest domeniu, n-ar strica să-ți pui engleza (sau altă limbă străină) la punct și să aplici la joburi în alte țări, unde salariile sunt mult mai mari.
Acestea fiind spuse, dacă jobul de barman sună tentant pentru tine, este timpul să te documentezi în privința posturilor disponibile. Sticlele de băutură sunt deja aliniate la raft și te așteaptă să faci magie cu ele!
Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!
Sursa foto: Shutterstock.com
Autor: Alves Lucas
7 May 2019
Ultima editare: 24 February 2020