Autor: Alves Lucas
Meseria de cameristă nu este deloc una ușoară, mai ales că trebuie să fii foarte atentă la detalii și să ai o rezistență fizică sporită. În plus, trebuie să respecți politicile hotelului sau ale pensiunii la care ești angajată și să îți faci treaba cat mai bine, ținând cont de cerințele celor mai exigenți clienți.
Pentru a lucra pe post de cameristă, va trebui, în primul rând, să știi să faci curățenie, să speli, să folosești diferite electrocasnice și produse dedicate acestor activități. Și pentru că industria turismului este într-o permanentă dezvoltare, sunt șanse mari să îți găsești un job destul de repede.
Pe de altă parte însă, la fel ca orice altă meserie, și cea de cameristă are minusurile ei. Dacă vrei să afli mai multe detalii, ți-am pregătit mai jos un ghid care te va ajuta să înțelegi ce înseamnă să lucrezi pe un astfel de post, dar și care sunt avantajele și dezavantajele sale.
Dacă îți sună bine un job de cameristă, descoperă toate ofertele proaspete de pe OLX aici.
Cum poți câștiga mai bine lucrând pe un post de cameristă
Venitul de început al unei cameriste nu este unul foarte mare și, în general, oscilează în jurul salariului minim net pe economie, care a ajuns acum la 1.263 de lei. În timp, pe măsură ce vei dobândi mai multă experiență, vei putea să îți negociezi contractul astfel încât să primești o sumă mai mare și chiar să obții beneficii suplimentare (tichete de masă, mai multe zile de concediu etc.).
Bineînțeles, salariul variază destul de mult și în funcție de angajator. De exemplu, dacă lucrezi pentru un lanț hotelier cunoscut, care are o imagine bună și o etichetă de respectat, salariul va fi cu siguranță unul mai bun decât cel oferit la un hotel mai puțin popular sau la o pensiune mică.
Nu în ultimul rând, trebuie să știi că îți poți rotunji veniturile lucrând și pe cont propriu, dacă timpul și capacitatea fizică ți-o permit. Întreabă-ți apropiații sau colegii de muncă dacă știu oameni care caută pe cineva care să-i ajute la curățenie (acasă, la birou sau în orice alt spațiu). În felul acesta, odată cu trecerea timpului, îți vei putea dezvolta o rețea de clienți de la care vei primi un venit suplimentar pentru câteva ore de lucru în plus pe săptămână.
Principalele responsabilități ale unei cameriste
Indiferent că vei lucra într-un hotel, pensiune sau casă de vacanță, fișa postului va arăta, în linii mari, la fel. Iată care sunt principalele sarcini de care vei fi responsabilă dacă vei avea un job de cameristă:
- Vei face curățenie în camerele de hotel, pe holurile și spațiile comune, folosind produsele, ustensilele și electrocasnicele puse la dispoziție;
- Vei da cu aspiratorul și vei șterge praful de pe mobilierul din camere;
- Vei spăla și vei dezinfecta suprafețele din baie;
- Vei schimba așternuturile și prosoapele din camere;
- Vei aduce rezerve noi de șampon, gel de duș, săpun, pastă de dinți și alte produse consumabile necesare;
- Vei înlocui rolele de hârtie igienică;
- Vei reface stocul de gustări și băuturi din minibar;
- Vei completa fișele de activitate;
- Vei coopera cu managerul și cu ceilalți colegi, astfel încât să vă îndepliniți sarcinile corespunzător și să asigurați buna desfășurare a lucrurilor în hotel.
Avantajele versus dezavantajele meseriei de cameristă
Jobul de cameristă este unul plin de provocări, mai ales dacă te gândești că implică o muncă fizică destul de solicitantă, însă are și câteva avantaje pe care le poți lua în considerare:
- Este o meserie pentru care nu trebuie să ai studii sau o calificare anume. Poți aplica fără probleme pentru un post de cameristă chiar dacă nu ai experiență în domeniu sau dacă nu ai mai avut niciun job înainte, pentru că vei învăța tot ce trebuie să știi de îndată ce vei începe să muncești;
- Poți avansa în funcție pe măsură ce câștigi experiență. Într-adevăr, dacă îți faci treaba bine și dai dovadă de seriozitate, poți ajunge, în timp, să conduci o echipă și chiar să primești responsabilități administrative noi;
- Oferta de locuri de muncă este una variată. După cum spuneam și mai sus, industria turismului, unde poți găsi cele mai multe posturi de cameristă, este într-o permanentă dezvoltare, așa că sunt șanse mari să găsești un job pe placul tău;
- Poți ajunge să câștigi foarte bine, mai ales dacă începi să îți desfășori activitatea și pe cont propriu sau dacă prinzi un post de cameristă într-un hotel din străinătate (pentru ca acest lucru să se întâmple, ar fi bine să știi măcar o limbă străină la nivel mediu).
Pe de altă parte, și meseria de cameristă are dezavantajele sale, așa că va trebui să ții cont și de ele înainte de a lua o decizie:
- Este un post solicitant din punct de vedere fizic, care implică mult stat în picioare și mult efort, mai ales că este vorba despre curățarea și igienizarea unor spații generoase. Iar aceste condiții de lucru îți pot cauza probleme de sănătate;
- Este posibil să lucrezi în ture și să muncești inclusiv în weekenduri, când gradul de ocupare al hotelurilor este mai mare și este nevoie de personal;
- Salariul este destul de mic la început, așa că va trebui să ai răbdare până vei începe să câștigi mai bine, iar acest lucru nu este întotdeauna o opțiune.
Lucruri mai puțin cunoscute despre meseria de cameristă
Dacă îți sună bine un job de cameristă într-un hotel sau pensiune, trebuie să ții cont și de câteva aspecte despre care nu se discută foarte mult, dar pe care ți-ar prinde bine să le știi din timp:
- Ai grijă întotdeauna să citești cu atenție contractul pe care îl semnezi, astfel încât să ai suma integrală pe care o câștigi trecută în el. De multe ori, în încercarea de a evita impozitele și taxele mari, angajatorii preferă să treacă un venit parțial în contractele de muncă, însă acest lucru nu îți va prinde bine pe termen lung (mai ales la calculul pensiei);
- Dacă vrei să înțelegi mai bine ce presupune un post de cameristă, poți urma un curs de calificare în cadrul căruia vei afla și secrete mai puțin cunoscute ale meseriei, trucuri care te vor ajuta să evoluezi mai repede pe plan profesional;
- Îți va prinde bine să testezi dinainte diferite produse de curățenie și să știi modul lor de a acționa, dar și să manevrezi diferite ustensile sau electrocasnice, ca să îți poți desfășura activitatea cât mai bine;
- Dacă vei lucra într-un hotel sau pensiune, vei avea ocazia de a afla noutăți interesante și despre chestiunile administrative: pune întotdeauna întrebări despre lucrurile care îți stârnesc curiozitatea, pentru că nu se știe niciodată când îți vor folosi aceste cunoștințe;
- Învață o limbă străină, măcar la nivel mediu: dacă vei dori, la un moment dat, să pleci să lucrezi pe post de cameristă într-o altă țară, va trebui să te descurci măcar la nivel conversațional.
Acestea fiind spuse, dacă îți dorești să lucrezi într-un hotel pe post de cameristă, este momentul să începi să începi să te documentezi în privința posturilor disponibile. Înarmează-te cu multă răbdare, pentru că în mod sigur vei găsi cel mai bun loc de muncă pentru tine!
Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!
Sursa foto: Shutterstock.com
Autor: Alves Lucas
24 May 2019
Ultima editare: 24 February 2020