RESPONSABIL

Ce te așteaptă la un post de croitor: avantaje, dezavantaje și detalii mai puțin cunoscute

29 March 2019
Array

Autor:

Meseria de croitor nu este deloc una ușoară, mai ales că îți solicită enorm imaginația și atenția la detalii. Și nici nu e tocmai floare la ureche să respecți termenele-limită și să gestionezi exigențele clienților, în așa fel încât aceștia să iasă mulțumiți din atelierul tău.

Pentru a lucra pe un astfel de post, va trebui să știi să coși foarte bine, să creezi de la zero o piesă vestimentară, să modifici hainele astfel încât să se potrivească pe corpul clientului.

Toată lumea are nevoie, la un moment dat, de serviciile unui croitor, motiv pentru care aceștia sunt foarte căutați pe piață. Iar dacă vrei să lucrezi în domeniu, ți-am pregătit mai jos un ghid care te va ajuta să înțelegi mai bine avantajele și dezavantajele meseriei.

Dacă îți sună bine un job de croitor, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX aici.

Principalele responsabilități ale unui croitor

Indiferent că muncești într-o fabrică de textile, într-un atelier sau pe cont propriu, fișa postului va arăta, în linii mari, la fel. Iată care sunt principalele sarcini pe care le vei avea, dacă vei ocupa un post de croitor:

 • Vei lua măsurile clienților și vei stabili împreună cu aceștia ce trebuie să modifici la hainele lor;
 • Vei confecționa de la zero noi piese vestimentare sau alte tipuri de textile (lenjerii de pat, fețe de masă, perdele etc.), plecând de la tiparul dorit de clienți;
 • Vei măsura, vei tăia și vei coase materialele textile;
 • Vei face tivuri și retușuri pentru diferite piese;
 • Vei coase diferite motive și ornamente pe piesele aduse de clienți;
 • Vei pregăti ustensilele de lucru și tiparul și vei folosi mașina de cusut;
 • Vei interacționa cu cei care vin în atelier și le vei oferi sfaturi și recomandări cu privire la modificările aduse hainelor;
 • Vei respecta normele unității de lucru în care îți desfășori activitatea.
Meseria de croitor: tot ce trebuie sa stii

Avantajele versus dezavantajele meseriei de croitor

Croitoria este un domeniu plin de provocări, dar îți poate aduce și nenumărate satisfacții, mai ales că îți pune imaginația la treabă și îți oferă șansa de a interacționa cu foarte mulți oameni, care pot forma viitoarea ta rețea de clienți, dacă te decizi să lucrezi pe cont propriu.

Avantajele acestei meserii sunt semnificative și merită luate în calcul:

 • Pentru că toată lumea are nevoie de haine sau de alte piese textile, croitoria este un domeniu în care se caută constant forță de muncă, așa că nu vei avea probleme în a găsi un loc pentru tine;
 • Este o meserie pe care o poți face din pasiune și din care poți ajunge să te întreții;
 • Croitoria nu îți permite să te plafonezi, pentru că va trebui să găsești mereu modele și surse de inspirație pentru a crea cele mai interesante piese vestimentare și nu numai;
 • Poți învăța foarte repede tehnicile croitoriei, asta chiar fără să faci o școală în acest sens. Bineînțeles, varianta ideală ar fi să urmezi un curs de calificare sau o școală profesională, ca să deprinzi anumite metode, însă croitoria este o meserie care „se fură“ și pe care o poți stăpâni doar dacă exersezi cât mai mult;
 • Economisești banii dați pe îmbrăcăminte, pentru că îți poți coase haine noi exact așa cum îți dorești.

Bineînțeles, ca orice altă meserie, și cea de croitor are plusurile și minusurile ei, așa că va trebui să te gândești și la dezavantaje:

 • Salariile sunt destul de mici la început, oscilând la nivelul celui minim pe economie, așa că, pentru a te descurca, s-ar putea să fie nevoie să iei lucrări în plus și să muncești extra;
 • Poți întâlni clienți pretențioși, care se vor gândi și răzgândi de mai multe ori și te vor induce în eroare, punându-ți răbdarea la încercare;
 • Dacă muncești într-o fabrică de textile, condițiile de lucru nu sunt tocmai cele mai prietenoase, iar volumul de muncă va fi destul de mare;
 • Croitoria este o meserie care îți solicită foarte mult ochii și spatele și care poate duce, în timp, la oboseală cronică și la tot felul de probleme de sănătate.

Cum poți câștiga mai mulți bani lucrând pe post de croitor

Indiferent că lucrezi deja pe post de croitor sau ai un alt job și vrei să-ți rotunjești veniturile, trebuie să îți dezvolți rețeaua de clienți pentru a te ocupa de mai multe lucrări și, implicit, pentru a câștiga mai bine. De asemenea, este important să înveți diverse tehnici de croitorie, astfel încât să te poți ocupa de o varietate de lucrări, atât dintre cele simple, cât și din categoria celor complexe.

Dacă reușești să îți deschizi un atelier pe cont propriu, îți vei stabili singur tariful și norma de lucru, astfel încât să nu mai depinzi de rigorile unei fabrici. Dacă muncești singur, sunt șanse mari să câștigi mai mult, mai ales dacă ești printre cei buni în domeniu și clienții te recomandă mai departe. Costurile serviciilor oferite variază în funcție de complexitatea lucrării și de timpul alocat acesteia (de exemplu, scurtatul unei piese vestimentare costă în jur de 10-20 de lei, schimbarea unui fermoar este aproximativ 20-25 de lei, iar strâmtatul unor pantaloni/rochii ajunge la 20-30 de lei).

Pe măsură ce vei acumula mai multă experiență și vei putea realiza lucrări complexe de croitorie, vei începe să câștigi mai bine și vei atrage mai mulți clienți.

Lucruri mai puțin cunoscute despre meseria de croitor

Dacă ești tentat de ideea de a lucra în croitorie, trebuie să ții cont și de câteva aspecte despre care nu se discută foarte mult, dar pe care ți-ar prinde bine să le știi din timp:

 • În cazul în care vrei să fii croitor și să câștigi din asta, va trebui să știi foarte bine să te promovezi și să-ți vinzi serviciile. Este extrem de important să recurgi la toate trucurile pentru a te lansa în această zonă. Creează-ți o pagină de Facebook și povestește despre serviciile tale. Dacă lucrezi la transformarea unor piese vestimentare, cum ar fi, de exemplu, un palton mai vechi, documentează prin fotografii toate etapele și postează-le apoi, pentru ca potențialii clienți să vadă ce poate ieși din mâinile tale. Urmărește grupurile sau forumurile pe care se caută servicii de croitorie sau apelează la metoda clasică: distribuie fluturași în cutiile poștale din zona ta de interes;
 • Fii conectat tot timpul. Altfel spus, urmărește trendurile, urmărește moda străzii, încearcă să ții pasul cu tot ceea ce se poartă, astfel încât să poți realiza modele vestimentare cât mai interesante și să îți mulțumești clienții;
 • Nu este suficient doar să știi să coși, trebuie să te documentezi mai mult despre textile. Pentru a te face remarcat, oferă-le clienților tăi și sfaturi cu privire la îngrijirea și călcatul diferitelor tipuri de materiale. În felul acesta, ei vor vedea că te pricepi cu adevărat la ceea ce faci și vor reveni de fiecare dată în atelierul tău;
 • Pentru că vei interacționa foarte mult cu oamenii, va trebui să dai dovadă de tact și să-ți pui charisma în joc în relația cu ei. Fii amabil, sociabil și încearcă să afli cât mai multe detalii despre modificările pe care le doresc pentru hainele sau textilele lor.

În concluzie, dacă domeniul croitoriei îți face cu ochiul, este momentul să începi să începi să te documentezi în privința posturilor disponibile. Ai răbdare, cu siguranță vei găsi cel mai bun loc de muncă pentru tine!

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursa foto: Shutterstock

Array

Autor:
29 March 2019

Ultima editare: 24 February 2020


Cele mai noi anunțuri pentru croitor de pe OLX

 • Angajam Cusator - piese piele si inlocuitor

  La FUTURE.SRL gasesti un mediu de lucru stabil, relaxant, cu pauze din 2 in 2 ore, intr-o echipa tanara si dinamica. 

  Daca esti interesat, ai experienta sau esti dornic sa inveti o noua mese..

  Bucuresti - Ilfov Azi 08:04 Full time

 • Confectioner textile

  SEDA INVEST - BV angajeaza personal cu experienta in confectii textile.

  Programul de lucru:

  Luni - Vineri - 06:30 - 15:00

  • Bonuri de masa 35 ron/zi lucrata

  ..

  Brasov 22 Apr 14:04 Full time

 • Angajam personal sala croit

  DESCRIERE

  Angajam Spanuitor pentru croitoria foggi.ro.Foggi, un brand romanesc de haine de prestigiu situat in Ploiesti , te invită să ..

  Prahova Azi 10:04 Full time

 • Angajam persoana in croitorie

  Angajam persoana in croitorie pentru cusut, croit si impachetat textile-lenjerii intr-un mic atelier. Persoana poate fi calificata sau necalificata, dornica sa invete.

  Program de lucru L-V,..

  Bihor 10 Apr 09:04 Full time

 • Muncitor Necalificat / Ajutor de Croitor - Atelier Draperii Ploiesti

  Suntem in cautarea unui coleg nou. Nu este necesara experienta in domeniu, trebuie si compensezi prin responsabilitate, atentie si dorinta de invatare.

  Avem nevoie de ajutor la Masa de Croit ..

  Prahova Azi 07:04 Full time

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

72 + = 78

Alte articole