RESPONSABIL

Ce te așteaptă la un post de instalator: avantaje, dezavantaje și lucruri mai puțin cunoscute

22 februarie 2019

Autor:

Meseria de instalator se numără printre cele aflate la mare căutare: întotdeauna vor exista conducte sparte sau sisteme de instalații (de apă, de gaze etc.) de pus în funcțiune. Dacă ideea unui astfel de post este tentantă pentru tine, trebuie să știi de la bun început la ce să te aștepți, pentru că plusuri și minusuri vor fi de fiecare dată și doar tu poți decide care este cea mai bună variantă pentru tine.

Ce sarcini se află în fișa postului unui instalator
Avantajele versus dezavantajele meseriei de instalator
Cât de bine poți câștiga ca instalator
Lucruri mai puțin cunoscute despre meseria de instalator

Tocmai din acest motiv, ți-am pregătit în continuare un ghid care te ajuta să înțelegi avantajele și dezavantajele meseriei de instalator, dar și să cunoști lucrurile mai puțin știute despre acest domeniu.

Ce sarcini se află în fișa postului unui instalator

Indiferent că lucrezi pe cont propriu sau în cadrul unei firme care are mai mulți parteneri (dezvoltatori imobiliari, instituții ale statului etc.), lista de responsabilități include:

 • realizarea lucrărilor de instalare pentru țevile și conductele de apă, gaze sau aer condiționat;
 • repararea și întreținerea sistemelor din rețeaua de apă/încălzire/gaze;
 • instalarea robinetelor, a filtrelor, a legăturilor dintre dispozitivele care fac parte din sistemul de instalații al unei case;
 • planificarea rețelei de conducte prin pereți și prin pardoseală;
 • montarea și punerea în funcțiune a conductelor, a instalațiilor termice, a instalațiilor și a obiectelor sanitare, a electrocasnicelor și a altor dispozitive;
 • pregătirea și verificarea materialelor și a echipamentelor de lucru;
 • înlocuirea țevilor deteriorate și a garniturilor acestora;
 • verificarea instalațiilor termice și sanitare, a robinetelor, hidranților, sifoanelor etc.;
 • identificarea defecțiunilor apărute la conducte, sisteme de instalații, electrocasnice și repararea lor;
 • respectarea programului de lucru stabilit în contract;
 • respectarea normelor de protecție a muncii și purtarea echipamentului corespunzător;
 • redactarea rapoartelor de activitate.

Pentru a obține un post în domeniul instalațiilor, îți va prinde bine să ai unul sau mai multe cursuri de calificare, o condiție fizică bună (pentru că meseria de instalator este una destul de solicitantă), câteva recomandări de la foști clienți sau angajatori (întrucât în acest domeniu li se duce vorba meseriașilor de încredere), dar și să fii capabil să analizezi problema și să propui rapid soluții.

Dacă îți sună bine un job de instalator, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX aici.

Avantajele versus dezavantajele meseriei de instalator

La fel ca toate celelalte meserii, cea de instalator are părți bune și părți mai puțin plăcute, însă depinde numai de tine să echilibrezi balanța și să găsești varianta de lucru potrivită preferințelor tale. Avantajele unui astfel de post merită luate în calcul:

 • sunt multe oferte de lucru în domeniul instalațiilor, așa că sigur îți vei găsi un job; posturile de instalator sunt la mare căutare, pentru că apar întotdeauna lucrări sau reparații de făcut;
 • poți câștiga destul de bine – dacă ajungi să dobândești suficientă experiență și să fii bun în ceea ce faci, salariul tău poate ajunge până la 1.000 de euro în țară și chiar mai mult în străinătate;
 • dacă ajungi să lucrezi pe cont propriu, te bucuri de mai multă libertate și flexibilitate – sunt mulți instalatori care, după ce câștigă experiență și își dezvoltă o rețea de clienți, pornesc pe cont propriu, își fac programul așa cum vor și își stabilesc tariful, fără să mai intermedieze cineva relația cu cei care le solicită serviciile;
 • domeniul instalațiilor este unul plin de provocări – altfel spus, nu te vei plictisi niciodată de ceea ce faci, pentru că mereu va apărea o lucrare și mai complicată, care va necesita noi modalități de abordare.

Bineînțeles, înainte de a lua o decizie, trebuie să analizezi foarte bine și dezavantajele meseriei de instalator:

 • condițiile de lucru nu sunt mereu cele mai bune – nu vei lucra întotdeauna la reparațiile dintr-un imobil, la căldură; adesea vei fi solicitat pe șantier, unde e foarte mult praf, sau la intervenții de stradă, mai ales iarna, când multe conducte se sparg din cauza gerului;
 • este o meserie solicitantă din punct de vedere fizic – montarea și punerea în funcțiune a unor sisteme de instalații sunt operațiuni dificile, care nu doar că necesită atenție, ci și multă rezistență pentru a putea gestiona materialele și dispozitivele de lucru;
 • s-ar putea să fii nevoit să muncești în deplasare – dacă faci parte din echipa unei firme mai mari, care ia proiecte în diferite colțuri ale țării sau chiar în străinătate, va trebui să te duci mereu acolo unde e de muncă și să sacrifici din timpul petrecut alături de cei dragi.

Cât de bine poți câștiga ca instalator

Răspunsul simplu ar fi: destul de bine. Dar trebuie să știi că sumele câștigate pot varia mult în funcție de angajator, de localitate, de orele lucrate și de complexitatea lucrării.

Ca instalator aflat la început de drum, poți obține cu doar câteva sute de lei peste salariul minim pe economie, dacă ești angajat în cadrul unei firme. Totuși, dacă stai pe lângă profesioniști și înveți bine de tot meserie, ai șansa de a-ți negocia câștigul de la un proiect la altul.

De asemenea, ți-ar putea fi utile câteva cursuri de calificare profesională, care nu doar că te-ar ajuta să cunoști mai bine domeniul, dar ți-ar oferi și o diplomă pe care să le-o prezinți angajatorilor. Astfel ți-ai putea negocia un salariu mult mai bun.

Instalatorii cu experiență pot câștiga chiar și 1.000 de euro în România (dar și peste acest prag dacă acceptă un post în străinătate), mai ales dacă au și rol de coordonator al unei echipe. Dacă ești foarte bun la ceea ce faci, cu siguranță îți vei găsi un post bine plătit în domeniu.

Desigur, există posibilitatea de a te lansa pe cont propriu (full-time sau part-time, dacă vrei să îți rotunjești veniturile), caz în care îți vei stabili singur tariful, în funcție de timpul lucrat și de complexitatea lucrărilor sau a reparațiilor. De regulă, prețurile oscilează între 50 și 400 de lei.

Lucruri mai puțin cunoscute despre meseria de instalator

Dacă ideea de a deveni instalator sună tentant pentru tine, trebuie să cunoști și câteva aspecte ale meseriei despre care nu se discută foarte mult, dar pe care ți-ar prinde bine să le știi din timp:

 • Meseria de instalator nu este lipsită de pericole. Atunci când lucrezi cu diferite sisteme de instalații (termice, de gaze etc.), există riscul producerii unor accidente (pe care tu nici măcar nu le poți anticipa). Tocmai din acest motiv, ar fi bine să porți de fiecare dată echipament de protecție și să fii atent la normele de siguranță.
 • Domeniul instalațiilor se numără printre cele în care se practică munca la negru. Dacă nu ești angajat cu forme legale, nu te vei putea bucura de drepturile pe care le au cei care au semnat un contract (concediu de odihnă conform legii, zile libere legale, concediu medical, plata contribuțiilor la fondul de pensii etc.). Nu accepta să lucrezi fără acte și fă tot posibilul ca să ai salariul integral trecut în cartea de muncă.
 • Dacă vrei să lucrezi ca instalator pe cont propriu, va trebui să știi foarte bine să-ți vinzi serviciile și să te promovezi. Este esențial să știi câteva trucuri pentru a te dezvolta în această zonă. Creează-ți o pagină de Facebook sau un blog și povestește acolo despre serviciile pe care le oferi. Urmărește grupurile sau forumurile pe care se caută instalatori sau mergi pe varianta clasică: promovează-te cu ajutorul fluturașilor distribuiți în căsuțele poștale din zonele rezidențiale apropiate de tine.

În concluzie, deși meseria de instalator este una solicitantă, sunt și destul de multe beneficii pe care le poți obține de pe urma ei. Important e să știi să te promovezi în fața potențialilor clienți și să ai răbdare pentru a învăța cât mai bine să devii un meseriaș priceput.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la angajare!

Sursa foto: Shutterstock


Autor:
22 februarie 2019

Ultima editare: 12 mai 2020


Cele mai noi anunțuri pentru instalator de pe OLX

 • Instalator sanitare – Sisteme de Stingere Incendiu

  Vrem sa faci parte din echipa noastra pentru a consolida si dezvolta departamentul de Instalare, Mentenanta si Suport Tehnic din cadrul DEFLAMMO FIRE PROTECTION specializata in furnizarea de solutii s..

  Bucuresti - Ilfov Azi 05:10 Necesita deplasari

 • Angajam Instalatori Sanitari

  Cautam instalatori sanitari si tubulatori in sisteme de ventilatie pentru diferite santiere din Belgia . Se cere experienta solida in domeniul instalatiilor sanitare sau a sistemelor de ventilatie.....

  Iasi 19 Oct 20:10

 • Caut instalator loc Garliciu

  Instalator necesar urgent pentru o nouă instalație de baie, în Garkiciu

  Proiectul include instalarea completă a 2 chiuvete, 1 toaletă, 1 bideu, 1 duș, 1 cadă cu hidromasaj, 1 cazan..

  Constanta 19 Oct 18:10 Project Based

 • Sud Instal Angajeaza Instalator In Bucuresti Cu Multiple Beneficii

  Sud Instal angajeaza instalator in Bucuresti:

  Beneficii:

  Loc de munca full-time
  Salariu lunar 4000 lei
  Sofer personal si ajutor
  Contract perioada ned..

  Bucuresti - Ilfov Azi 13:10 Necesita deplasari

 • Instalatori - cu limba germana (Firma Pracht und Pracht)

  Angajator direct -Firma Pracht & Pracht Personal Consulting GmbH- cu sediul central in Ludwigsburg, angajează instalatori pentru zona de sud a Germaniei (Baden-Württemberg, Bayern, Hessen).
  ..

  Timis Azi 13:10 Necesita deplasari

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 + = 18

Alte articole