Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
Revenirea la muncă după o perioadă de absență ar putea fi dificilă. Indiferent de motivul pentru care ai întrerupt activitatea, reîntoarcerea la muncă devine mai ușoară dacă vei lua în calcul câteva idei și strategii.
Pauza în carieră
Sunt multe situațiile în care oamenii aleg sau sunt nevoiți să ia o pauză mai lungă de la muncă. Poate fi vorba despre disponibilizari ca urmare a pandemiei de COVID-19, recesiune economică, de un lung concediu medical și o perioadă de pensionare pe motiv de boala, dar poate fi și o pauză dorită, un concediu prelungit, un an sabatic, după o perioadă foarte aglomerată și extenuantă. Există și situația în care întreruperea activității poate să fie necesară pentru a îngriji pe cineva drag, inclusiv perioada de concediu pentru creșterea copilului.
Oricare ar fi motivul, revenirea la muncă produce o anume stare de tensiune, emoție, uneori, chiar teamă. Toate acestea sunt stări normale, pe care le are orice persoană atunci când în rutina de zi cu zi apar modificări majore.
Cele mai comune motive de îngrijorare sunt:
- modificarea mediului de lucru;
- schimbarea poziției proprii în ierarhie;
- posibile sarcini și provocări noi;
- colegi sau superiori noi.
Modul în care are loc revenirea la muncă, după o perioadă de pauză, poate varia în funcție de dimensiunea companiei, de funcția și rolul avute anterior perioadei de pauză și de motivul pentru care a fost întreruptă activitatea. Acest din urmă aspect implică empatia colegilor și colaboratorilor. În mod cert, dacă te vei întoarce la locul de munca după o călătorie în jurul Pământului, este posibil să fii privit cu un ochi critic sau cu o oarecare notă de invidie, în timp ce, dacă revii la muncă după o lungă recuperare sau după o perioadă în care ai îngrijit pe cineva (copilul sau un părinte), este foarte posibil să fii primit cu multă simpatie.
Menține contactul cu colegii și superiorii
Indiferent de motivele pentru care ai întrerupt activitatea, una dintre cele mai neplăcute efecte ale unei pauze lungi este pierderea contactului social cu colegii, colaboratorii și superiorii. Se spune că „ochii care nu se văd se uită”, iar atunci când este vorba de profesie, unde lucrurile evoluează foarte repede, este foarte bine să ții cont de proverb. Pierderea conexiunilor poate face reîntoarcerea dificilă și accentuează anxietatea pe care o simți cu privire la revenirea la job. Soluția este simplă și evidentă: menținerea unor legături cu superiorii, colaboratorii și colegii. Dacă este posibil, o implicare minimă și rezolvarea unor sarcini de serviciu ocazional și benevol, pot fi luate în calcul. Menținerea unor canale de comunicare deschise te vor ține la curent cu evenimentele și orice știri importante legate de job.
O astfel de abordare este utilă mai ales celor care întrerup activitatea din cauza unei boli, a nevoii de a supraveghea sau îngriji pe cineva.
Pregătește-te
Dacă pauza a fost lungă, este util să te pregătești înainte de a reveni efectiv la muncă. Sunt câțiva pași utili pe care ar fi bine să-i parcurgi:
- pune-te la punct cu datele noi din domeniul tău profesional;
- stai de vorba cu foștii colegi, pentru a afla cum s-au schimbat lucrurile;
- dedică timp studiului în domeniul tău de activitate;
- dacă se poate, participă la un curs de perfecționare;
- fă voluntariat pentru o perioadă, chiar dacă nu are legătură cu domeniul de activitate, pentru că te vei readapta mai ușor la un mediu structurat și organizat;
- folosește experiențele din perioada fără activitate profesională pentru a dobândi noi abilități/calificări.
Stabilește-ți obiective noi pentru carieră
Revenirea în activitate implică stabilirea unor noi raporturi între viața profesională și cea personală, astfel că o analiză sinceră a priorităților reale pe care le ai este mai mult decât necesară și utilă. În felul acesta, vei ști mai clar dacă obiectivele pe care le ai în carieră sunt realiste sau nu. Situațiile posibile sunt multiple și fiecare în parte impune o abordare distinctă.
Dacă te întorci după un an sabatic, de exemplu, în timpul căruia ai acumulat experiențe noi și dorință de afirmare, cariera va fi pe primul plan, dar dacă reiei munca după o perioadă de concediu pentru îngrijirea copilului, este foarte posibil ca motivația să lipsească. În ambele situații, este la fel de posibilă și reciproca. Nu ai chef de construit o carieră, pentru că visezi încă la libertatea vacanțelor, iar un copil poate fi o motivație puternică pentru a avea o carieră de mare succes.
Exersează noua rutină
Acest sfat este dedicat mai ales părinților care se întorc la job din concediul pentru creșterea copiilor. Diminețile celor care au copii sunt foarte diferite. Este bine să exersezi rutina matinală înainte de a începe efectiv munca, astfel încât să ai o idee despre ce trebuie făcut și cât de mult durează. E util să faci asta, pentru că nu este de dorit să întârzii la serviciu, iar reglarea programului, atunci când sunt și copiii, poate dura câteva săptămâni.
Începe în mijlocul săptămânii
O revenire la muncă va fi mai lină și mai puțin stresantă (pentru toată lumea), dacă vei face în așa fel încât să începi lucrul într-o zi de miercuri sau joi. Știind că weekend-ul nu este prea departe, te vei simți mai confortabil. În plus, zilele din mijlocul săptămânii sunt mai puțin stresante decât primele, dar suficient de animate, comparativ cu ziua de vineri.
O altă soluție este un program flexibil, din ce în ce mai des aplicat, cu beneficii certe și pentru angajat, și pentru angajator. Multe analize arată că oamenii care nu sunt obligați să respecte un program fix sunt mai productivi și mai implicați în munca lor.
Cere ajutor, dacă ai nevoie
În unele situații, readaptarea poate să fie dificilă și, dacă nu vei spune care sunt dificultățile pe care le întâmpini, angajatorul poate să presupună că totul merge bine. Este posibil ca unele greșeli sau inabilități să-ți fie reproșate. Așadar, este mult mai bine să ceri ajutor, aceasta fiind cea mai bună cale prin care te vei readapta și vei dobândi deprinderile de care este nevoie, iar munca ta va deveni eficientă. Nu este plăcut să ceri ajutor, dar este extrem de practic să o faci. După ce depășești angoasa de moment, vei descoperi că munca va fi mai confortabilă și vei avea performanță.
Actualizează-ți CV-ul
O pauză în carieră trebuie privită și ca pe o oportunitate. Indiferent de motivele care au determinat-o, aceasta vine cu experiențe noi, care pot să reprezinte, într-un anume context, un avantaj. În consecință, perioada de pauză este un detaliu care trebuie să-și găsească loc în CV-ul tau, pentru că oricum ar fi vizibilă.
Referirile la această etapă trebuie să fie sumare, dar să scoată în evidență beneficiile acumulate, de exemplu: „Am îngrijit o rudă bolnavă” sau „A fost important pentru mine să fiu acasă, cu copilul meu”, „Am fost voluntar la o organizație caritabilă pentru persoanele fără adăpost, în timp ce predam cursuri de contabilitate” sau „Am petrecut ultimii ani călătorind în întreaga lume, lucrând la abilitățile mele lingvistice.”
Nu poate fi omis faptul că, uneori, reîntoarcerea după o pauză, la locul de munca, poate să fie neplăcută sau să descoperi că munca pe care o făceai a contribuit la decizia de a face o pauză. În această situație, este momentul să cauți alte opțiuni. Un job nou, unde să-ți poți valorifica experiențele acumulate, inclusiv cele din perioada de pauză, este o variantă pe care o poți lua în calcul.
Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât, din candidat, să devii proaspăt angajat.
Sursa foto: Unsplash.com
Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
25 January 2021