Autor: Alves Lucas
Chiar dacă îți place să gătești suficient de mult încât să îți câștigi existența în acest fel, când vine vorba de lucrul într-un restaurant, cantine sau hoteluri, pasiunea trebuie să fie completată de câteva abilități practice, care fac diferența atunci când îți cauți un job de bucătar cât mai bine plătit.
Află la ce să te aștepți de la meseria de bucătar, ce așteptări au angajatorii de la tine, ce abilități te ajută să ieși în evidență și cum poți să avansezi în carieră și să obții un salariu mai mare datorită acestora.
- Ajutor de bucătar, bucătar sau chef – ce face fiecare și care sunt diferențele
- Cum poți să devii bucătar și care sunt cerințele angajatorilor
- Ce responsabilități vei avea dacă te angajezi ca bucătar
- Ce aptitudini te pot ajuta să avansezi în cariera de bucătar
- La ce salariu să te aștepți de la meseria de bucătar
Ajutor de bucătar, bucătar sau chef – ce face fiecare și care sunt diferențele
Ajutorul de bucătar este cel care dorește să capete experiență practică de lucru în bucătărie, chiar dacă nu are studii sau experiență anterioară. Printre principalele responsabilități ale unui ajutor de bucătar se află păstrarea curățeniei în zona de lucru și a bucătăriei, debarasarea și spălatul vaselor, pregătirea ingredientelor (sortat, curățat, tocat, etc), întreținerea echipamentului pentru gătit și alte sarcini care îi sunt atribuite de superiorul direct, adică de bucătar. Treptat, ajutorul de bucătar poate să avanseze spre poziția de bucătar.
Bucătarul este cel care se ocupă de prepararea mâncărurilor și se asigură că toate ingredientele sunt proaspete și de calitate. Bucătarul este asistat de un ajutor de bucătar, însă, la rândul lui, trebuie să respecte indicațiile și sarcinile care îi sunt atribuite de bucătarul șef/chef sau managerul localului respectiv. Practic, bucătarul are deja experiență anterioară de lucru, însă încă se află într-o etapă de învățare și acumulare de experiență.
Bucătarul șef/chef-ul este cel mai mare în grad dintr-o bucătărie, fiind cel care stabilește meniul, coordonează întreaga echipă de bucătari și ia decizii legate de prepararea mâncărurilor și alte aspecte administrative. Pe lângă experiență practică de lucru, un chef a urmat și o școală sau un curs de calificare în domeniu.
Dacă e să vorbim despre cum experiența de muncă te poate ajuta să ajungi pe o poziție ierarhică cu mai multe responsabilități și mai bine plătită, până să ajungi să lucrezi ca bucătar este necesar să lucrezi înainte ca ajutor de bucătar.
Apoi, un bucătar bun poate să devină chef dacă are câțiva ani buni de experiență de lucru și, eventual, a urmat și un curs de calificare. Pe lângă prepararea mâncărurilor, chef-ul trebuie să coordoneze echipe de bucătari, să pregătească mâncăruri mai complicat de preparat și să stăpânească cele mai noi tehnici de gătit.
Cum poți să devii bucătar și care sunt cerințele angajatorilor
Așa cum am zis și mai sus, bucătarul se ocupă de prepararea mâncărurilor (aperitive, feluri principale, deserturi). Chiar dacă nu este întotdeauna necesar să fi urmat o școală pentru pregătire, unele restaurante preferă ca cei care vor să se angajeze ca bucătari să aibă cel puțin studii medii (10 clase) sau liceul finalizat.
Criteriile de angajare diferă de la restaurant la restaurant. În timp ce unii angajatori preferă să angajeze persoane care să aibă experiență anterioară într-o bucătărie, să fie harnice și să aibă pasiune pentru prepararea mâncării, în restaurantele de top sau în hoteluri de cele mai multe ori se caută un bucătar care să aibă cel puțin doi sau trei experiență și care a absolvit o școală profesională sau a urmat cursuri de calificare pentru bucătari.
Odată ce ai fost angajat la un nou loc de muncă, e important să înveți care sunt mâncărurile din meniu și cum să le prepari. Fiecare local care propriile sale politici cu privire la modalitățile de gătire, aranjarea farfuriilor cu mâncare, preluarea comenzilor, aprovizionare, etc.
Dacă vrei să avansezi în carieră, experiența și pregătirea suplimentară, așa cum este urmarea unui curs de calificare pentru bucătari te pot ajuta să devii chef. Am făcut pentru tine o listă cu variante de pregătire profesională pe care le ai în toate zonele țării. Condițiile pentru înscrierea și urmarea acestor cursuri de calificare, inclusiv taxele de înscriere, diferă în funcție de cursul pe care vrei să îl urmezi, lucrurile pe care vrei să le înveți și domeniul în care vrei să te specializezi. Odată ce ai obținut atestarea de bucătar calificat, poți urma și un curs de bucătar chef sau de patiser.
Atenție! Pentru a obține atestarea ca bucătar în urma cursurilor de calificare și pentru a putea fi încadrat pe acest post, conform COR (Clasificarea Ocupațiilor din România), trebuie să finalizezi cel puțin 8 clase.
Ce responsabilități vei avea dacă te angajezi ca bucătar
Principalele responsabilități pe care le vei avea ca bucătar sunt:
- Prepararea diferitelor mâncăruri (aperitive, feluri principale, deserturi);
- Să te asiguri că ingredientele sunt proaspete și de calitate;
- Să cântărești și să combini ingredientele conform rețetelor;
- Să prepari mâncărurile din meniul stabilit de chef sau de managerul localului;
- Să coci, să fierbi, frigi sau să prăjești cărnuri și legume;
- Să aranjezi mâncarea în farfurii și să respecți porțiile de mâncare;
- Să te asiguri că ai tot echipamentul necesar la îndemână;
- Să te asiguri că vesela și zona de lucru sunt curate și că sunt respectate regulile de igienă;
- Să faci lista pentru aprovizionarea cu alimentele necesare;
- Să coordonezi activitatea ajutorului de bucătar;
- Să te asiguri că toate ingredientele sunt păstrate și gătite la temperatura potrivită;
- Să te asiguri că toate echipamentele funcționează cum trebuie, cuțitele sunt ascuțite, cantitățile de ingrediente sunt suficiente, etc;
- Să urmărești etapele de preparare a mâncărurilor;
- Să folosești cantitățile potrivite pentru condimentarea și prepararea alimentelor;
- Să știi cum să folosești echipamentele și ustensilele pentru gătit;
- Să guști mâncarea și să te asiguri că are gustul potrivit;
- Să discuți și să stabilești împreună cu chef-ul sau managerul localului meniul.
Unde poți să te angajezi ca bucătar
Ca bucătar, ai foarte multe opțiuni de angajare, iar responsabilitățile tale pot să difere în funcție de localul în care vei lucra. Volumul și programul de muncă de la un restaurant de top nu este același ca la un mic bistro. Iată câteva dintre aceste opțiuni de muncă pentru un bucătar:
- Restaurante – vei prepara o gamă variată de mâncăruri în funcție de comenzile clienților. Alte sarcini alte tale pot include să comanzi ingredientele necesare, să stabilești meniul, etc.
- Rulote fast-food – în ultima vreme acestea au devenit foarte populare, așa că sunt căutați bucătari care să se ocupe de prepararea mâncărurilor din meniu, care de obicei este limitat doar la câteva sortimente (hamburgeri, cartofi prăjiți, sandwich-uri, etc.). Ține cont că vei prepara mai multe comenzi în același timp, așa că trebuie să lucrezi rapid.
- Cantine – ca bucătar într-o cantină va trebui să prepari cantități mari de mâncare, conform unui meniu deja stabilit, mâncarea fiind pregătită în avans, spre deosebire de restaurant.
- Cafenele și bistro – aici vei prepara mâncăruri de bază, precum ouă prăjite, sandwich-uri, cartofi prăjiți, etc, asemănător cu munca într-o rulotă fast-food.
Citește și Cum îți crești șansele de reușită dacă vrei să te angajezi ca bucătar în străinătate.
Ce aptitudini te pot ajuta să avansezi în cariera de bucătar
Pasiunea pentru bucătărie și prepararea mâncărurilor sunt principalele calități ale unui bun bucătar. Însă, atunci când lucrezi într-o bucătărie, alături de o întreagă echipă sau când trebuie să respecți meniul stabilit, următoarele abilități te vor ajuta să faci față cu brio la orice sarcină pe care o ai de îndeplinit:
- Atenție la detalii – gătitul presupune multă atenție, fie că e vorba ca fiecare mâncare pe care o prepari să respecte cantitățile din rețetă sau timpul de gătire pentru fiecare mâncare sau ingredient anume. Dacă trebuie să gătești un ou fiert moale, ar trebui să știi când să pui oul în apă și cât timp să îl ții pe foc.
- Cunoștințe culinare – gătitul este o adevărată artă, iar pe lângă atenția la detalii, trebuie să ai și cunoștințe despre modalități de gătit, despre moduri de tăiat (Julienne, rondele, bucățele), despre cum să folosești cuțitele, etc. Un bucătar trebuie să gătească cu precizie și eficient. Totodată, trebuie să poți deosebi diferitele arome și să știi cum să echilibrezi gustul unui preparat.
- Păstrarea curățeniei – orice bucătar trebuie să mențină curățenia la locul de muncă. Orice abatere de la regulile de igienă poate afecta calitatea mâncării preparate și poate dăuna sănătății clienților care au comandat-o.
- Rezistență la munca în picioare și efort – în bucătărie nu vei lucra stând pe scaun și trebuie să poți rezista la ore de muncă în picioare, care e un fel de du-te-vino de la blatul de lucru la cuptor și înapoi la aragaz.
- Rezistență la stres – munca în bucătărie înseamnă să poți lucra rapid ca să termini la timp comenzile preluate de la clienți și să poți lua decizii rapid și să știi ce să faci în cazul în care supa este prea sărată.
- Creativitate și adaptare – meniul se poate schimba zilnic, așa că trebuie să te poți adapta rapid și să înveți cum să prepari alimente noi. Dacă ai idei despre cum poate fi îmbunătățit meniul, poți vorbi cu chef-ul sau cu managerul localului despre propunerile tale.
- Spirit de echipă – în bucătărie lucrează o întreagă echipă, de la ajutorul de bucătar, până la chef și cel care preia comenzile, așa că trebuie să te poți adapta, să poți comunica și să lucrezi cât mai bine cu toți colegii.
La ce salariu să te aștepți de la meseria de bucătar
Salariul unui bucătar depinde de experiența de lucru, volumul de muncă, restaurantul unde vei lucra, etc. În general, salariile pot porni de la salariul mediu net pe economie, așa cum este specificat și actualizat pe site-ul Institutului Național de Statistică, și cresc în funcție de anii de experiență și de abilitățile tale.
Ca să îți crești șansele să obții un salariu mai mare, poți să urmezi un curs de calificare pentru bucătari, care te ajută să ai mai mult control asupra sarcinilor dintr-o bucătărie și să faci față atât unei bucătării mici, cât și unei bucătării dintr-un restaurant de top.
Autor: Alves Lucas
5 October 2018
Ultima editare: 23 October 2018