RESPONSABIL

Ce trebuie să știi dacă vrei să lucrezi ca zidar, faianțar sau rigipsar: salariu, aptitudini și responsabilități

6 November 2018
Array

Autor:

Domeniul construcțiilor este mereu de actualitate, unul în care se caută mereu specialiști și în care numărul locurilor de muncă disponibile este destul de mare în mod constant, deoarece piața imobiliară se află într-o continuă creștere, indiferent dacă ne raportăm strict la construcțiile civile sau și la cele industriale. Iar unul dintre cele mai căutate joburi din această nișă este cel de zidar.

Trebuie să ai în vedere faptul că, atunci când vizezi un job de meseriaș în construcții, trebuie să fii capabil să fii și zidar, și faianțar, și rigipsar, chiar dacă faci performanță în unul sau mai multe domenii din această zonă.

Meseria de zidar acoperă cunoștințe și responsabilități care țin atât de construcții, cât și de montaje și finisaje. Și pentru că nevoia pieței este una continuă, iar această meserie poate fi practicată și fără calificare, cel puțin până la un anumit nivel de experiență, câștigurile sunt și ele destul de satisfăcătoare.

Află, în cele ce urmează, mai multe despre responsabilitățile acestui job, despre condițiile în care se desfășoară, despre posibilitățile de instruire și despre veniturile pe care le au zidarii din România.

Ce atribuții și responsabilități vei avea dacă te angajezi ca zidar

Meseria de zidar constă în construirea și repararea construcțiilor și a structurilor acestora. De aceea, primul lucru cu care ar trebui să te familiarizezi sunt materialele și componentele specifice domeniului construcțiilor. De la cărămidă și beton, la piatră și BCA și de la ziduri portante la coșuri de fum, există o serie de termeni pe care va trebui să îi asimilezi.

Iată care sunt principalele activități pe care le poți desfășura într-o zi obișnuită de muncă, indiferent de natura proiectului în care ești implicat:

  • pregătirea mortarului și a betonului, de care vei avea nevoie pe parcursul întregului proces de construcție, pentru a putea monta și fixa materialele de construcție solide, așa cum sunt plăcile de beton sau cărămizile;
  • tăierea și introducerea în forme a pieselor prefabricate, indiferent dacă este vorba despre cărămidă sau alte materiale;
  • măsurarea și ridicarea zidurilor, a pereților despărțitori, a deschiderilor de arc și a altor elemente de construcție asemănătoare;
  • zidirea sau clădirea propriu-zisă a cărămizilor, bolțarilor și pietrelor folosite în construcții;
  • repararea și ajustarea elementelor de construcție (ziduri, deschideri de arc etc.) cu ajutorul gipsului și modelarea acestuia astfel încât să permită realizarea finisajelor;
  • repararea și căptușirea cu șamotă a căminelor, a sobelor, a coșurilor de fum și a altor echipamente destinate încălzirii construcțiilor;
  • repararea pardoselilor din ciment, pavaje, țigle ceramice și mozaicuri care au fisuri sau denivelări;
  • recondiționarea anumitor elemente de construcție, cum sunt coloanele și stâlpii exteriori, dar și a monumentelor și construcțiilor decorative;
  • izolarea termică și hidroizolarea construcțiilor industriale sau de locuit.

Dacă îți sună bine un job de zidar, faianțar sau rigipsar, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX, aici.

Unde și în ce condiții îți vei desfășura activitatea ca zidar

Indiferent dacă proiectul în care ești implicat este o construcție de locuit, una industrială sau are alt scop, activitatea ta se va desfășura pe șantier. În calitate de meșter zidar, te vei confrunta cu o serie de condiții mai puțin prietenoase sau confortabile.

În primul rând, vei avea parte de praful specific oricărui șantier în construcție. Tocmai de aceea, este indicat să porți tot timpul echipamentul de protecție specific și să îți protejezi ochii și căile respiratorii, mai exact nasul și gura, cu ajutorul ochelarilor și al măștilor, mai ales atunci când desfășori activități care cresc riscul inhalării, cum este, de exemplu, prepararea mortarului.

De asemenea, este posibil ca această meserie să te expună în repetate rânduri la condiții de vreme schimbătoare. Din acest motiv, posibilitatea de a adapta echipamentul la aceste condiții este esențială pentru sănătatea și confortul tău. De la îmbrăcăminte impermeabilă la salopete subțiri și respirabile, e bine să ai în dulap haine de muncă potrivite pentru orice condiții meteorologice.

În anumite situații, vei fi nevoit să îți desfășori activitatea la înălțime sau în locuri greu accesibile, pe scări speciale și pe schele. Angajatorul ar trebui să se asigure că beneficiezi de toate măsurile de siguranță și că sănătatea și integritatea ta fizică nu vor fi puse în pericol.

Ce echipamente vei folosi

Ca în orice meserie care presupune muncă fizică, vei folosi o serie de unelte și echipamente specifice. Iată care sunt cele de bază și în ce scopuri îți vor servi:

  • găleți și recipiente, în care vei amesteca mortarul și betonul, folosite ca elemente de legătură pentru materialele dure;
  • mistrii, cu ajutorul cărora vei întinde mortarul și alte materiale moi pe structurile solide;
  • ciocane obișnuite și pneumatice, care îți vor fi de folos într-o serie întreagă de activități, de la înlăturarea structurilor defecte sau a finisajelor până la baterea cuielor în scheletele din lemn ale unor construcții;
  • dălți, cu ajutorul cărora vei ciopli, tăia, scobi sau cresta diferite structuri dure folosite în construcții;
  • mixere manuale sau electrice, pe care le vei folosi pentru omogenizarea materialelor de legătură;
  • mașini de polizat, pe care le vei folosi pentru prelucrarea și laminarea diferitelor elemente de construcție sau pentru pregătirea acestora înaintea etapei de finisare;
  • benzi transportoare, cu ajutorul cărora vei deplasa mai ușor materialele grele dintr-un punct în altul al șantierului sau le vei prelua după livrarea pe șantier;
  • alte unelte manuale și electrice sau automate, menite să îți ușureze munca.

Ce trebuie să știi ca să poți face meseria de zidar

Deși oferta de joburi este foarte vastă în acest domeniu și există numeroși angajatori dispuși să plătească bine pentru munca necalificată, un curs de calificare te poate ajuta să înțelegi mai bine proprietățile materialelor cu care lucrezi și, implicit, să înveți să le folosești astfel încât rezultatul muncii tale să fie mereu unul impecabil. În plus, o diplomă sau un certificat de calificare îți poate fi de folos și în situația în care decizi să părăsești țara și să îți cauți un loc de muncă în străinătate.

Competențele pe care le vei dobândi în urma unui astfel de curs și care vor fi evaluate în vederea obținerii certificării în domeniu sunt legate atât de capacitatea ta de a executa diferite lucrări, cât și de cele de a lucra și de a te integra într-o echipă, de a-ți putea planifica activitățile și de a avea inițiativă, de a efectua calcule simple necesare în activitățile tale zilnice sau de a folosi și întreține echipamentele.

De asemenea, vei avea ocazia să te familiarizezi cu normele de sănătate și securitate în muncă, cu normele de protecție a mediului și cu normele PSI (de prevenire și stingere a incendiilor). Astfel, vei învăța să fii organizat în activitatea pe care o desfășori, să execuți diferite lucrări cu grade de complexitate variate, dar și să te asiguri că vei fi mereu în siguranță.

În ceea ce privește munca necalificată în acest domeniu, trebuie să știi că primele experiențe profesionale vor avea rolul de a te forma pentru această meserie. Tocmai de aceea, este important să acorzi mereu atenție sfaturilor primite de la colegii mai experimentați și să urmărești modul lor de lucru, pentru a „fura meserie”. Nu te sfii să pui întrebări și să ceri lămuriri suplimentare sau păreri atunci când te simți nesigur și învață din fiecare experiență să fii mai bun în ceea ce faci și să lucrezi mai îngrijit.

Cum văd angajatorii candidatul ideal și ce așteptări poți avea tu de la un astfel de job

angajare mester

Așa cum am menționat anterior, calificarea în domeniu nu este o condiție obligatorie pentru a obține acest job, însă în anumite situații îți poate prinde bine. Dar interviul de angajare nu este numai despre ce vrea angajatorul de la tine, ci și despre ceea ce îți dorești tu de la acest job.

Cele 3 calități care te transformă instant în candidatul ideal pentru un job de zidar

Angajatorii vor acorda mai multă atenție altor calități și abilități, pe care ar fi bine să le pui în valoare la interviul de angajare:

1. Condiția fizică și îndemânarea

Una dintre aceste calități este condiția fizică. Pentru că este o meserie în care ai nevoie de putere și dexteritate, trebuie să știi că angajatorii vor prefera întotdeauna candidații care au aceste calități, în defavoarea celor care nu le au.

Vârsta nu este un criteriu, dacă demonstrezi că ai forța și rezistența fizică necesare exercitării acestei meserii, așadar nu îți pune singur limite și îndreaptă-ți atenția către dezvoltarea acestor calități.

2. Orientarea și viziunea în spațiu și abilitatea de a face rapid calcule și măsurători

Pentru că este o meserie care face parte din domeniul construcțiilor și al amenajărilor, capacitatea de a putea anticipa și previzualiza lucrările în care ești implicat este foarte importantă. Pe scurt, matematica îți va fi de folos, atât pentru a putea realiza calcule aritmetice simple, cât și pentru a-ți face munca mai ușoară folosindu-te de cunoștințele de geometrie.

3. Abilitățile de organizare

Pe șantier, există întotdeauna un flux destul de bine definit al lucrărilor. Trebuie să știi mereu ce ai de făcut și în ce ordine, dar și cât timp îți va lua fiecare etapă a lucrării. În plus, de cele mai multe ori vei lucra într-o echipă, iar împărțirea sarcinilor devine astfel o rutină pentru munca de zidar.

Pe de altă parte, în orice proiect pot apărea erori, întârzieri, ajustări. Tocmai de aceea, capacitatea ta de a-ți organiza munca, de a reacționa rapid atunci când intervin schimbări, de a împărți sarcinile cu ceilalți colegi și de a anticipa eventualele probleme poate deveni un atu important pentru obținerea jobului.

Cum negociezi condițiile de angajare dacă vrei să lucrezi ca zidar

Înainte de a accepta un job de zidar, este important să lămurești câteva detalii cu angajatorul și să îți cunoști valoarea pe piață. Chiar dacă nu ai experiență în domeniu sau nu ești calificat, trebuie să știi că salariul unui zidar este doar cu puțin (aproximativ 10%) mai mic decât salariul mediu pe economie. O diplomă de calificare și câțiva ani de experiență îți pot asigura însă câștiguri aproape duble în țară.

Dar salariul nu este singurul aspect căruia trebuie să îi acorzi atenție. Condițiile legale de muncă, respectarea programului și a celorlalte termene contractuale, a zilelor de concediu și a zilelor libere legale, precum și a celorlalte drepturi ale angajaților, sunt chiar mai importante decât câștigurile lunare. De aceea, este important să înțelegi Codul Muncii și să îți cunoști drepturile și obligațiile, dar și să citești cu atenție contractul individual sau colectiv de muncă pe care ți-l propune angajatorul.

Dacă ai completat deja CV-ul Europass și ai și o scrisoare de recomandare de la un fost angajator, nu îți rămâne decât să cauți jobul dorit:
Zidar București
Zidar Cluj-Napoca
Zidar Brașov
Zidar Timișoara
Zidar Iași
Zidar Sibiu
Zidar Constanța

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Array

Autor:
6 November 2018

Ultima editare: 21 November 2018

Ultimele locuri de munca de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

59 − = 52

Alte articole