Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
Dacă este ceva ce toți angajații așteaptă cu entuziasm, concediul de odihnă ar putea fi în topul listei. Alături de ziua de salariu, evident!
Toți salariații au dreptul la concediu de odihnă, așa că, în rândurile ce urmează, îți povestim în detaliu despre cadrul legislativ, durată, plată, dar și despre zilele libere suplimentare și condițiile speciale de acordare a lor.
Ce spune Codul Muncii
La câte zile de concediu avem dreptul
Cum se plătește concediul de odihnă
Programarea concediului de odihnă
Cum se calculează concediul de odihnă
Câte zile de concediu ai pe an
La câte zile de concediu de odihnă am dreptul pe lună?
Zilele libere suplimentare și concediul fără plată
Ce spune Codul Muncii
Concediul de odihnă este reglementat în Codul Muncii (articolele 144-151) și este un drept garantat în fiecare an tuturor salariaților. De asemenea, trebuie să știi că nu poți renunța la concediul de odihnă și nici nu îl poți ceda, așa că recomandarea ar fi să profiți de toate zilele libere pe care le ai la dispoziție.
La câte zile de concediu avem dreptul
Potrivit Codului Muncii, durata concediului de odihnă este de minimum 20 de zile lucrătoare, aceasta fiind stabilită în contractul individual de muncă, în conformitate cu reglementările în vigoare. Există însă și prevederi speciale cu privire la durata concediului:
- Salariații care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare (aceste condiții sunt stabilite în urma unor evaluări realizate de Institutul Teritorial de Muncă), persoanele cu handicap și tinerii în vârstă de până la 18 ani primesc cel puțin trei zile lucrătoare în plus la concediul de odihnă.
- De asemenea, trebuie să știi că perioadele de incapacitate temporară de muncă, concediul de maternitate, concediul de risc maternal și concediul pentru îngrijirea copilului bolnav sunt considerate perioade de activitate prestată. Altfel spus, sunt diferite de concediul de odihnă și nu îi afectează durata.
- Important de știut este și faptul că, în sectorul public, durata concediului de odihnă poate varia și în funcție de vechimea în muncă. Conform Hotărârii de Guvern nr. 250/1992, angajații din administrația publică au dreptul la un concediu de odihnă plătit, cu o durată de 21 sau 25 de zile lucrătoare, în raport cu vechimea lor în muncă (21 de zile sunt acordate pentru o vechime în muncă de până la zece ani, în timp ce pentru vechimea de peste zece ani sunt oferite 25 de zile de concediu).
- Și în sectorul privat ar putea fi luată în calcul vechimea în muncă, în vederea stabilirii numărului de zile de concediu, însă aceste lucruri pot fi negociate și trebuie să existe în contractul individual de muncă.
Cum se plătește concediul de odihnă
Da, concediul de odihnă este plătit. Conform Codului Muncii, în perioada de concediu, salariatul primește o indemnizație care nu poate fi mai mică decât salariul de bază și sporurile permanente prevăzute în contractul individual de muncă.
Indemnizația de concediu este media zilnică a drepturilor salariale din contractul individual de muncă (salariul de bază, indemnizațiile și sporurile permanente) din ultimele trei luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile. Altfel spus, angajatul primește o indemnizație pentru concediul de odihnă proporţională cu timpul lucrat.
Legea menționează că indemnizaţia de concediu de odihnă este plătită de angajator cu cel puţin cinci zile lucrătoare înainte de plecarea angajatului în concediu.
Programarea concediului de odihnă
Codul Muncii prevede faptul că efectuarea concediului de odihnă se face în baza unei programări colective (caz în care este consultat sindicatul sau reprezentantul angajaților pentru programările colective, când pleacă în concediu mai mulți angajați) sau individuale (caz în care este consultat salariatul).
În cazul în care programarea concediilor este împărțită în mai multe etape (de exemplu, două zile într-o lună, trei zile în alta etc.), legea concediilor de odihnă spune că angajatorul are obligația de a gândi planificarea astfel încât fiecare angajat să aibă într-un an calendaristic cel puțin zece zile lucrătoare de concediu neîntrerupt. Însă acest lucru nu se întâmplă la fel peste tot și intervalul zilelor de concediu este negociat, de regulă, între angajat și angajator.
Există și situații în care, chiar dacă ești în vacanță, trebuie să îți întrerupi concediul. Conform Legii nr. 53/2003, angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă în caz de forță majoră sau pentru interese urgente care impun prezența salariatului la locul de muncă.
Important de reținut este faptul că întreruperea concediului de odihnă se produce de la data primirii dispoziției de reluare a muncii, nu la data la care efectiv te întorci la lucru. De asemenea, angajatorul are obligația de a suporta cheltuielile și eventualele prejudicii cauzate de întreruperea concediului tău de odihnă.
Cum se calculeaza concediul de odihnă
Se apropie finalul anului și încă ai zile de concediu pe care nu ți le-ai luat? Acum este momentul să te bucuri de ele. Dacă nu, trebuie să știi că în legislație este prevăzut faptul că zilele de concediu de odihnă rămase nu se pierd, ci sunt redistribuite în următorul an.
Codul Muncii spune că, atunci când angajatul nu își programează toată perioada de concediu la care avea dreptul, angajatorul este obligat să-i acorde zilele de concediu rămase într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care a primit dreptul la concediul de odihnă. Compensarea în bani este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă. Altfel spus, dacă nu folosești zilele de concediu de odihnă în intervalul de timp stabilit de lege, le pierzi.
Cum calculezi zilele rămase? Din numărul total de zile de concediu prevăzute în contractul individual de muncă, scade-le pe cele pe care ți le-ai luat deja și ai grijă să le folosești în următoarea perioadă pe cele redistribuite.
Câte zile de concediu ai pe an
Dacă vrei să afli câte zile de concediu ai pe an, cel mai simplu este să verifici contractul de muncă sau să întrebi direct angajatorul. Conform Codului Muncii, fiecare salariat are dreptul la minimum 20 de zile de concediu de odihnă plătit, pe an. Aceste zile nu se suprapun cu cele libere legale sau cu cele pentru evenimente importante, de familie. De asemenea, conform Hotărârii de Guvern nr. 250/1992, angajații din administrația publică beneficiază de dreptul la un concediu de odihnă plătit, cu o durată de 21 zile (dacă ai o vechime mai mică de 10 ani) sau de 25 de zile (dacă ai o vechime de peste 10 ani), însă aceste lucruri pot fi negociate. Salariații care lucrează în condiții grele, periculoase, persoanele cu handicap și tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de cel puțin 3 zile suplimentare concediului minim.
Excepție fac și persoanele atestate din activitatea de cercetare științifică. Acestea au dreptul la un concediu de odihnă plătit, stabilit în raport cu vechimea în muncă, după cum urmează:
- 24 de zile lucrătoare pentru salariații cu o vechime în muncă de până la 5 ani;
- 26 de zile lucrătoare pentru salariații cu o vechime în muncă de 5-15 ani;
- 28 de zile lucrătoare pentru salariații cu o vechime în muncă de peste 15 ani.
La câte zile de concediu de odihnă am dreptul pe lună?
Pentru a stabili numărul de zile de concediu de odihnă raportat la fiecare lună, ai nevoie să afli mai întâi:
- Numărul de zile lucrătoare din anul respectiv;
- Numărul de zile libere plătite, stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil;
- Numărul de luni de când ai încheiat contractul colectiv de muncă.
Calculul numărului de zile de concediu la care ai dreptul pe lună se poate face prin regula de trei simplă. Dacă pentru totalul zilelor lucrătoare dintr-un an sunt alocate 21 de zile de concediu, pentru 20 de zile (cât are, în medie, o lună) sunt alocate x zile de concediu.
254 zile (numărul de zile lucrătoare din anul 2021) ………………… 21 zile de concediu
20 zile …………………… x zile de concediu
X = (20 zile * 21 zile de concediu) / 254 zile
X = 1.65 zile
Așadar, pentru un an cu 254 de zile lucrătoare, un angajat are dreptul la 1.65 de zile de concediu de odihnă pe lună. Dacă vrei să afli numărul de zile la care ai dreptul de la începutul anului până în prezent, înmulțești 1.65 cu numărul de luni deja lucrate.
Zilele libere suplimentare și concediul fără plată
Există și zile libere suplimentare, care sunt plătite și nu se includ în durata concediului de odihnă. Angajații au dreptul la acestea în cazul unor evenimente speciale, conform prevederilor din contractul colectiv de muncă unic la nivel național:
- Căsătoria salariatului – cinci zile libere;
- Căsătoria copilului – două zile libere;
- Nașterea unui copil – cinci zile libere pentru tata (plus încă zece zile libere dacă a urmat și un curs de puericultură);
- Decesul soțului, copilului, părinților, socrilor – trei zile libere;
- Decesul bunicilor, fraților, surorilor – o zi liberă;
- Donarea de sânge – o zi liberă, conform Hotărârii nr. 1364/2006;
- La schimbarea locului de muncă și mutarea domiciliului, în cadrul aceleiași unități, în altă localitate – cinci zile.
În plus, dacă apar și alte situații personale pentru care angajații au nevoie de câteva zile libere, aceștia au dreptul la concediu fără plată. De asemenea, pot fi acordate 30 de zile de concediu fără plată pentru pregătirea și susținerea lucrărilor de diplomă în învățământul superior.
De asemenea, sărbătorile libere legale nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.
Așadar, de acum înainte, planifică-ți din timp toate zilele de concediu, astfel încât să nu rămâi cu ele la final. Este dreptul tău să te bucuri de ele, așa că profită din plin de concediu în fiecare an!
Citește și: Care sunt zilele libere legale din 2019 si cand te poti bucura de o vacanta prelungita
Sursa foto: Shutterstock.com
Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
20 December 2018
Ultima editare: 12 March 2021