Autor: Alves Lucas
Dacă vrei să fii moașă va trebui să îți asumi un rol foarte important la nașterea unui copil, dar și în perioada sarcinii și postnatală. Tu îi vei da viitoarei mămici sprijinul fizic și emoțional de care are nevoie. Pentru tine este important momentul nașterii în sine, dar și ca bebelușul să vină pe lume sănătos, iar părinții lui să știe cum să-l crească în perioada imediat următoare. Prin urmare, responsabilitatea ta este foarte mare, de la sfaturile pe care i le dai pacientei tale, până la capacitatea de a-ți da seama, la timp, dacă ceva nu este în regulă.
Cât poți câștiga dacă vrei să fii moașă
Ce pregătire îți trebuie ca să fii moașă
Ce responsabilități vei avea ca moașă
Ce calități trebuie să ai ca să fii moașă
Unde te poți angaja ca moașă
Provocările profesiei de moașă
În România, profesia de moașă este reglementată prin Ordonanta de Urgenta nr 144/2008. Cu toate acestea, statutul profesiei nu este clar definit, nefăcându-se aproape deloc diferența între o moașă licențiată și o asistentă de obstetrică-ginecologie. Aceasta pentru că normele de aplicare a legii, adică de bună practică, nu sunt foarte precise. În orice caz, ce trebuie să reții este că îți trebuie un titlu oficial de calificare ca să fii moașă.
În cele ce urmează afli cât poți câștiga dacă vrei să alegi această profesie, cum ajungi moașă, ce responsabilități și ce calități îți trebuie ca să te poți angaja pe un astfel de post.
Cât poți câștiga dacă vrei să fii moașă
În funcție de studii (medii sau superioare), dacă te angajezi la stat sau la privat, dacă vrei să fii moașă independentă, dacă ești debutantă sau ai vechime în muncă poți câștiga un salariu de bază între 3.950 și 4.600 de lei. Aceasta, ținând cont de faptul că legea salarizării prevede creșteri salariale până în 2022. Desigur, poți câștiga diferit și dacă lucrezi în regim de urgență, la Unitățile de Primiri Urgențe sau pe Ambulanțe.
Ca să îți desfășori activitatea în regim salarial și/sau independent trebuie să fii membră a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR). Ca să fii moașă independentă va trebui să ții cont de normele stabilite de Ministerul Sănătății și de OAMGMAMR, din 2014. Îți vei exercita profesia în baza unui jurământ.
Condiții pe care trebuie să le îndeplinești ca să fii moașă în România:
- să ai un titlu oficial de certificare de moașă;
- nu te afli într-o situație de incompatibilitate cu prevederile OUG 144/2008;
- ești aptă din punct de vedere medical;
- ești membră a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) – certificatul este avizat anual.
Acte necesare ca să devii membră a OAMGMAMR:
- diplomă de bacalaureat sau Certificat de absolvire liceu;
- acte de absolvire a învățământului de specialitate;
- diplomă de absolvire studii superioare de specialitate de scurtă durată + foaie matricolă;
- diplomă de absolvire studii superioare de specialitate de lungă durată + foaie matricolă;
- cazier judiciar, valabil 6 luni;
- certificat de sănătate fizică și psihică, valabil 2 luni;
- adeverință de salariat (cu menționarea salariului de bază și a eventualelor întreruperi în activitate) – valabilă 30 de zile;
- contract individual de muncă + dovada înregistrării acestuia în Revisal;
- autorizație de liberă practică (dacă e cazul);
- document de căsătorie/divorț (dacă e cazul);
- poliță de asigurare de răspundere civilă pentru greșeli în activitatea profesională;
- carte de identitate;
- declarație pe proprie răspundere și cerere tip.
Ce pregătire îți trebuie ca să fii moașă
Profesia de moașă a reapărut în România, cu pregătire universitară, ca urmare a Directivei Europene CE 36/2005, care se referă la recunoașterea certificărilor profesionale. Ca să fii o moașă licențiată va trebui să urmezi cursurile unei Facultăți de Moașe. După ce ai terminat cursurile, vei fi specializată în fiziologia gravidei, a nașterii și a nou-născutului. Vei obține avizul de liberă practică în obstetrică după o perioadă de practică în timpul facultății, în care vei asista la 40 de nașteri, în calitate de studentă. Poți deveni moașă și dacă ai studii postliceale și faci dovada specializării ca asistent obstetrică-ginecologie.
Sunt trei universități care îți oferă posibilitatea de a te pregăti și de a obține certificare oficială ca să fii moașă:
- Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila București – Facultatea de Moașe și Asistență Medicală; aici ai și un program de master, cu durata de un an: Îngrijiri specifice ale lăuzei și nou-născutului la domiciliu;
- Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova – Facultatea de Moașe și Asistență Medicală;
- Universitatea „Dunărea de Jos” Galați – Facultatea de Medicină, specializarea Moașe.
Dacă vrei să te specializezi în acest domeniu în străinătate și apoi să fii moașă în România, atunci trebuie să știi că titlurile oficiale de calificare obținute sunt echivalate de Ministerul Educației.
Titlurile oficiale de calificare pentru profesia de moașă:
- moașă cu studii superioare de lungă durată – diplomă de licență de moașă;
- moașă cu studii postliceale – diplomă sau certificat de absolvire în specialitatea asistent medical obstetrică-ginecologie;
- diplome, certificate, titluri sau alte dovezi de calificare ca moașă, eliberate de:
- un stat membru al Uniunii Europene;
- un stat care face parte din Spațiul Economic European;
- Confederația Elvețiană a cetățenilor acestora;
- atestatul de echivalare emis de Ministerul Educației, în cazul dovezilor de calificare ca moașă obținută în străinătate.
Ce responsabilități ai ca moașă
Dacă te întrebi ce face o moașă, iată care sunt, potrivit legii, atribuțiile și responsabilitățile pe care le vei avea dacă ocupi un astfel de post:
- te ocupi de viitorii părinți și îi informezi despre ce înseamnă planificarea familială ;
- confirmi existența sarcinii, o supraveghezi și faci toate investigațiile necesare ca să te asiguri că totul decurge normal;
- prescrii sau o sfătuiești pe viitoarea mămică despre ce examinări sunt necesare pentru a vedea, din timp, dacă sarcina e cu riscuri;
- stabilești un program de pregătire a viitorilor părinți;
- ai grijă de mamă în timpul travaliului și ești lângă ea în acele momente;
- monitorizezi starea fetusului;
- asiști mama la naștere;
- sesizezi semnele unor anomalii, atât la mamă, cât și la copil, care presupun intervenția unui medic;
- iei măsurile de urgență care se impun în absența medicului ;
- examinezi și îngrijești nou-născutul (iei toate măsurile care se impun în caz de urgență, inclusiv resuscitarea imediată);
- monitorizezi evoluția mamei în perioada postnatală și îi dai toate sfaturile privind creșterea bebelușului;
- acorzi îngrijirile prescrise de medic;
- elaborezi rapoarte scrise despre starea de sănătate a mamei și a bebelușului;
- desfășori activități de educație în instituții de învățământ pentru pregătirea viitoarelor moașe;
- participi la activități de cercetare în cadrul programelor de educație continuă.
Ce calități trebuie să ai ca să fii moașă
Pe lângă o bună pregătire, ca moașă trebuie să ai mai multe calități ca să-ți poți îndeplini atribuțiile cu succes. Iată câteva dintre ele:
Simț organizatoric – Ca moașă va trebui să faci, practic, un plan pentru viitorii părinți. Ca totul să decurgă normal, este indicat să fii foarte organizată, sa îi îndrumi la fiecare etapă să facă lucrurile la timp și în ordinea care trebuie. De pildă, în perioada sarcinii va trebui să explici de ce sunt necesare examinările și, mai ales, că e important ca ele să fie făcute la un anumit moment, pentru siguranța mamei și a copilului.
Atenție și concentrare distributivă – Vei fi alături de mamă în momente foarte dificile. Nașterea în sine este, din punct de vedere emoțional, unică, dar pot interveni situații neprevăzute. Trebuie să știi să acționezi imediat, să nu te pierzi cu firea și să fii atentă la tot ce se întâmplă în jurul tău.
Capacitate foarte bună de comunicare – Poți fi foarte bine pregătită, însă este foarte important cum transmiți informația mai departe. În primul rând, este esențial să clarifici orice nelămurire pe care viitoarea mămică o are pentru ca ea să nu fie stresată în timpul sarcinii. Apoi, depinde de tine ca părinții să înțeleagă foarte bine ce au de făcut, inclusiv după ce bebelușul se naște. Concizia, claritatea, puterea de sinteză, empatia sunt calități care nu îi pot lipsi unei moașe.
Spirit de echipă și capacitate de a lucra în condiții stresante – Chiar dacă alegi să fii moașă independentă, nu lucrezi pe cont propriu, fără să te consulți cu medicul specialist. Apoi, în sala de nașteri, echipa este importantă. Trebuie să fii atentă la ce îți spun colegii, medicul care coordonează nașterea. Uneori, lucrurile se petrec contra cronometru, pot să apară complicații pe care nu aveai cum să le previi și atunci, pe lângă spirit de echipă, trebuie să fii capabilă să lucrezi în condiții stresante.
Promptitudine și rezistență la efort fizic susținut – Trebuie să te pregătești în permanență și să identifici imediat dacă apar probleme. Intervenția ta promptă poate salva vieți sau poate preveni situații critice. Apoi, vor fi situații în care va trebui să reziști fără somn, de pildă, mai ales dacă lucrezi la Unitatea de Primiri Urgențe și unde secundele fac diferența între viață și moarte.
Conștiinciozitate și disciplină – Sănătatea viitoarei mame și a bebelușului ei depind de profesionalismul tău. Nu poți trata nimic cu superficialitate și nici haotic. Neglijența ta poate duce la situații dramatice. Prin urmare, unele dintre cele mai importante calități pe care trebuie să le ai ca moașă sunt să fii conștiincioasă și disciplinată.
Unde te poți angaja ca moașă
Te poți angaja ca moașă atât în sistemul public, cât și în cel privat sau poți colabora cu furnizorii de servicii de îngrijire medicală. Poți lucra fie într-o echipă medicală sau să fii independentă și poți opta să fii titulară de post sau asociată a cabinetelor de practică independentă. Poți să fii și cadru didactic universitar în instituțiile care pregătesc viitoare moașe sau te poți implica în munca de cercetare.
Dacă vrei să fii moașă independentă în România, vei putea colabora cu un medic specialist. Acesta va putea semna un contract temporar cu o instituție cu regim de maternitate, la solicitarea clientei care te dorește la naștere.
Dacă optezi să-ți exerciți profesia în străinătate, va trebui să depui o cerere și un dosar la Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Dosarul va cuprinde următoarele acte:
- dovada cetățeniei;
- copia documentelor care atestă formarea profesională, respectiv a titlului de calificare de moașă;
- dovada experienței profesionale (dacă e cazul);
- certificatul emis de autoritățile care atestă că titlul oficial pe care îl deții este cel prevăzut de Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind recunoașterea calificărilor profesionale;
- dovada caracterului onorabil, moral prin care să atești că nu ai comis o eroare profesională gravă sau o faptă penală;
- document care atestă că ești sănătoasă fizic și psihic;
- certificat eliberat de bancă, inclusiv de societățile de asigurare, care atestă că nu reprezinți un risc pecuniar, care reiese din răspunderea profesională.
Autoritățile competente din statul în care vrei să lucrezi îți pot cere informații și documente în plus față de cele de mai sus. În plus, vei da și teste de competențe lingvistice.
Provocările profesiei de moașă
În loc de concluzie, iată câteva dintre provocările pe care va trebui să le accepți dacă vrei să fii moașă în România:
- să îți găsești singură resursele pentru a te putea dezvolta profesional (cursuri, cărți, congrese, programe de formare);
- să înțelegi că vei fi, de multe ori, confundată cu o asistentă de obstetrică-ginecologie pentru că nu ai un statut bine definit de lege;
- dacă vrei să fii moașă independentă, atunci lucrurile se complică, pentru că, deși există din 2014 norme de bună practică, ele nu sunt în acord cu prevederile OUG 144/2008;
- vei simți că ești tratată diferit pentru că există prejudecăți legate de ce înseamnă această profesie;
- să ai răbdare și să fii empatică, oricât de greu ți-ar fi să-ți faci treaba;
- este o profesie stresantă, care presupune stăpânire de sine în momente critice;
- dacă vrei să fii moașă în mediul rural sau într-un oraș mic, îți va fi greu să-ți găsești un loc de muncă;
- să fii conștientă că există activități, prevăzute de lege, pe care ca moașă nu vei putea să le desfășori normal pentru că nu sunt norme clare de aplicare: asigurarea unei bune informări și consilierea privind planificarea familială, examinarea și diagnosticarea sarcinii, supravegherea acesteia.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!
Sursa foto: Shutterstock
Autor: Alves Lucas
28 June 2019
Ultima editare: 24 February 2020