Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
Logistica nu este un domeniu de activitate prea popular, în România sau în alte părți. Nu sunt mulți cei care își doresc o carieră aici, dar e un job alert, interesant și cu perspective foarte solide pentru viitor.
Specialiștii în logistică sunt responsabili de gestionarea lanțului de aprovizionare al unei afaceri sau al unei companii, iar munca lor intră sub umbrela mai largă a managementului lanțului de aprovizionare.
Sarcinile tipice de muncă includ dezvoltarea de relații cu furnizorii, asigurarea transportului la timp a tuturor materialelor, înțelegerea nevoilor clienților și găsirea unor modalități de minimizare a costurilor.
În ciuda faptului că este o meserie esențială pentru bunul mers al mărfurilor și al transporturilor, multă lume trece cu vederea o carieră în logistică sau în distribuție. Mai jos îți vom arăta ce înseamnă să lucrezi în acest domeniu. Mai întâi, însă, să vedem care sunt atribuțiile unui specialist în logistică:
- dezvoltă relații de afaceri cu potențialii clienți și distribuitori;
- caută să înțeleagă nevoile clienților și cum pot veni în întâmpinarea lor;
- coordonează alocarea materialelor și a produselor care trebuie transportate;
- creează strategii pentru a reduce costurile sau durata necesară pentru transportul bunurilor;
- evaluează rezultatele obținute din punct de vedere logistic și propune îmbunătățiri;
- e la curent cu noile practici în domeniul logisticii și încorporează noile tehnologii în procedurile sale de lucru.
Așadar, un specialist în logistică se asigură că materialele și bunurile sunt transportate la timp, cu cheltuieli cât mai mici. Folosește, în același timp, cele mai bune practici în domeniu, pentru a crește eficiența serviciului de transport, pentru angajatorul său și pentru clienți.
1. Logistica este o afacere uriașă
Logistica, distribuția bunurilor și transportul lor sau al persoanelor, nu este un domeniu despre care să auzi vorbindu-se peste tot. Cu toate acestea, este una dintre industriile care au un rol uriaș în economia țării noastre.
De exemplu, în 2019, cele mai mari 20 de companii de transport rutier au avut o cifră de afaceri de peste 5,3 miliarde de lei. Iar domeniul este unul în continuă evoluție. În Statele Unite, se estimează că, până în 2045, cantitatea de mărfuri transportate într-un an va atinge 27 de miliarde de tone, la o valoare de 38 de trilioane de dolari.
2. O carieră în logistică oferă perspective bune de viitor
Dacă ținem cont de cât de vast este acest domeniu de activitate și dacă ne uităm la perspectivele de viitor ale transportului de mărfuri, nu ar trebui să ne surprindă că există o cerere ridicată de specialiști cu experiență în logistică. Este, de altfel, de înțeles.
O companie care produce bunuri sau le vinde pe cele fabricate de o altă firmă, va avea nevoie de profesioniști care să se asigure că operațiunile lor de transport se desfășoară eficient și fără probleme.
Pe de altă parte, faptul că nu este un domeniu prea cunoscut, așa cum e cazul asistenților medicali sau al juriștilor, înseamnă că vor fi întotdeauna posturi disponibile, iar oportunitățile pentru o carieră sunt deschise.
Citește și: Domenii unde te poti angaja daca nu ai experienta
3. Locul de muncă nu este unul fix
Specialiștii în logistică și cei care și-au făcut o carieră din a coordona folte întregi de utilaje de transport nu lucrează întotdeauna într-o clădire de birouri. Poate fi vorba despre o fabrică, de unde se ocupă de mărfurile care pleacă mai departe către distribuitori. Ar putea exista, într-adevăr, un sediu într-o clădire de birouri, dar poate fi, la fel de bine, și o locație mobilă, într-un depozit de logistică.
Faptul că sunt multe posibilități la mijloc înseamnă că, atunci când vei fi în fața angajatorului, e recomandat să îl întrebi concret în ce fel de mediu vei lucra. În funcție de rolul pe care îl vei primi, sunt șanse să trebuiască să călătorești deseori, pentru a vizita diversele puncte aflate de-a lungul unui lanț de aprovizionare. Iar plecatul frecvent de acasă este un factor de care e bine să ții cont, înainte să te angajezi în acest domeniu.
4. Poate fi o carieră solicitantă
Atunci când lucrezi în logistică și distribuție, în lanțul de aprovizionare sunt mulți alți oameni care depind de tine și de rezultatele muncii tale, fie că e vorba despre planificare, fie de rapiditatea cu care găsești soluții la problemele apărute peste noapte. Asta pentru că, și atunci când lucrurile merg bine, pot să se ivească neplăceri și situații neașteptate, care dau planificarea peste cap.
De exemplu, este posibil ca, în unele zile, să ai de furcă, din cauză că trebuie să pui rapid la punct un plan de rezervă pentru expedierea unor mărfuri, ceea ce poate avea un impact enorm pentru viitorul unei companii. Asta înseamnă că va trebui să-ți păstrezi calmul sub presiune și să comunici în mod eficient cu părțile interesate, care ar putea fi și ele, la rândul lor, sub presiune.
5. Oferă o privire de ansamblu asupra managementului unui lanț de aprovizionare
Partea de logistică este un element important din managementul lanțului de aprovizionare, dar este doar una dintre părțile componente. De aceea, dacă vrei să ai succes în cariera aceasta, trebuie să îți faci o impresie bună despre întregul domeniu și să-l înțelegi pe de-a-ntregul.
Multe dintre problemele și provocările de la locul de muncă apar atunci când o persoană care își cunoaște locul într-o companie nu știe, însă, cum să colaboreze cu celelalte departamente. O soluție care te poate ajuta să previi o asemenea situație e să urmezi cursuri de specializare în logistică și să participi la traininguri unde poți învăța să vezi imaginea de ansamblu.
Cu toate provocările, însă, un job în logistică poate deschide noi oportunități de carieră și, dincolo de posibilitățile de avansare, trebuie să menționăm că un loc de muncă în acest domeniu poate fi considerat unul de viitor, dacă ținem cont de toți factorii care contribuie la asta, de la salariul mediu și cererea de pe piața muncii până la nivelul de stres cu care vine.
Dacă te interesează tot ceea ce ai aflat despre logistică în acest material și vrei să-ți faci o carieră în acest domeniu, poți verifica ce locuri de munca sunt disponibile pe OLX.
Bineînțeles, toate joburile au părțile lor bune și rele, iar o carieră în logistică nu face excepție de la această regulă. În ansamblu, însă, e un domeniu destul de atrăgător pentru cei interesați să-și facă un viitor în această branșă.
Sursa foto: Shutterstock
Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
17 June 2021