Autor: Alves Lucas
Există mai multe motive pentru care îți dorești un job part-time: ești student sau elev și vrei să capeți experiență sau să îți câștigi banii de buzunar, ești pensionar și vrei să muncești în continuare sau nu îți găsești un loc de muncă full-time.
Indiferent de motivul care te-a determinat să faci această alegere, ți-am pregătit câteva sugestii de joburi care sunt la mare căutare acum și pentru care nu ai nevoie neapărat de experiență.
Care sunt cele mai căutate joburi part-time
Avantajele și dezavantajele unui job part-time
Ce job part-time poți avea în funcție de vârstă
Joburi part-time pentru elevi și studenți
Joburi part-time pentru pensionari
Care sunt cele mai căutate joburi part-time
Dacă vrei să îți suplimentezi rapid venitul, sunt câteva joburi care sunt la mare căutare acum: lucrător comercial, promoter, bonă, menajeră și recepționer. Înainte să completezi aplicația, trebuie să știi la ce te poți aștepta de la fiecare loc de muncă și ce trebuie să fii capabil să faci pentru fiecare dintre aceste joburi.
Lucrător comercial
Aici intră majoritatea joburilor disponibile în magazine sau în centre comerciale, precum vânzător, casier, agent depozit sau manipulant marfă. În funcție de post, vei avea diverse responsabilități: promovarea anumitor produse, scanarea produselor și încasarea banilor sau așezarea mărfurilor pe rafturi.
Vei fi candidatul ideal dacă te pricepi să vorbești cu clienții și ești foarte atent la detalii. Nu ai nevoie de experiență pentru aceste locuri de muncă. Tot ce ai nevoie este un CV și o scrisoare de intenție din care să rezulte foarte clar la ce te pricepi și de ce ar trebui să fii ales pentru acest job. În general, vei câștiga un salariu echivalent cu cel minim pe economie.
Promoter
Posturile de promoter sunt la mare căutare, deoarece se lansează constant produse noi care au nevoie de promovare. Practic, treaba ta este să le prezinți oamenilor produsul respectiv și să îi convingi să îl cumpere.
Este un job ideal atât pentru studenți, cât și pentru elevi, deoarece ai posibilitatea să lucrezi doar în weekenduri. Dacă ești o fire sociabilă și îți place să vorbești cu oamenii, vei avea nu doar o sursă de venit, ci vei căpăta și experiență care îți va fi utilă pentru un viitor job în vânzări. Plata se face pe oră și poți să ajungi să câștigi salariul minim pe economie într-o lună, dacă lucrezi la fiecare sfârșit de săptămână.
Bonă
Există și posturi de bonă full-time, dar și destule oferte part-time. Dacă te plac majoritatea copiilor și consideri că o repriză sănătoasă de joacă este bine-venită oricând, atunci este posibil ca acest tip de job să fie ceea ce cauți. Va trebui să duci și să iei copiii de la școală sau grădiniță, să le pregătești masa și să îi ajuți la teme, dacă poți.
Acest tip de job este potrivit pentru persoane de orice vârstă și vei fi avantajat dacă ai mai avut grijă de copii în trecut, chiar și de frați sau nepoți. Vei avea nevoie de multă răbdare, de implicare, flexibilitate și este foarte important să pui pe primul loc siguranța celor mici. Salariul lunar pornește de la cel minim pe economie.
Menajeră
Poți lucra ca menajeră atât la familii, cât și în regim hotelier, pentru diverse apartamente sau pensiuni care sunt date spre închiriere. Responsabilitatea ta va fi să faci curat în toate camerele, să speli geamurile, să cureți pe jos și orice altceva îți vor cere proprietarii.
Nu ai nevoie de experiență, dar va trebui să acorzi mare atenție detaliilor, dacă vrei să ai clienți fideli. Dacă aceștia vor aprecia cum ți-ai făcut treaba, te vor chema constant să ai grijă de casa lor. Salariul pornește de la minimumul pe economie.
Dacă îți sună bine un job de menajeră, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX aici.
Avantajele și dezavantajele unui job part-time
Când ești indecis și nu știi dacă un job part-time este potrivit pentru tine, este bine să ai în vedere atât avantajele, cât și dezavantajele pe care ți le poate aduce un astfel de loc de muncă. Îți prezentăm în continuare mai multe detalii despre ambele.
Avantajele unui job part-time
Evident, principalul avantaj al unui job-part time este venitul suplimentar, care te poate ajuta să duci o viață confortabilă dacă în același timp ești elev sau student, ai și un alt loc de muncă sau ești pensionar. Iată ce alte beneficii îți aduce acest tip de job:
- ai programul flexibil: dacă atunci când ai un job full-time trebuie să fii nouă ore la birou, când optezi pentru unul part-time, vei munci doar aproximativ patru ore; astfel, vei avea mai mult timp pentru tine;
- câștigi experiență dacă decizi să faci o schimbare în carieră: dacă vrei să te specializezi într-un alt domeniu, poți începe cu un job part-time; astfel, vei căpăta cunoștințe și experiență, care îți vor fi utile în viitor;
- ai posibilitatea să treci la un post full-time: dacă angajatorul observă că te descurci foarte bine, îți va oferi șansa de a lucra cu normă întreagă; astfel, vei putea să câștigi mai mult și să devii din ce în ce mai bun în domeniul ales.
Dezavantajele unui job part-time
Deoarece un job part-time implică mai puține ore de muncă, salariul va fi pe măsură, deci mai mic în comparație cu cel full-time. În plus, mai sunt câteva dezavantaje care te pot descuraja:
- poate fi un job temporar: multe dintre joburile part-time sunt și sezoniere (promoter, împărțit pliante), deci nu ai o sursă sigură de venit pe o perioadă îndelungată;
- poți avea probleme de integrare în colectiv: pentru că ai programul scurt, nu vei avea timp să formezi relații strânse cu restul colegilor;
- poți fi nevoit să ai un program atipic de muncă: se caută angajați care să lucreze atât seara, cât și în timpul nopții; dacă știi că nu ai putea fi productiv la astfel de ore, ar trebui să eviți astfel de joburi.
Ce job part-time poți avea în funcție de vârstă
Joburile part-time sunt ocupate în mare parte de studenți care vor să își asigure un venit constant în timpul facultății. Dar există joburi ce pot fi făcute fără probleme atât de elevi, cât și de pensionari.
Joburi part-time pentru elevi și studenți
Dacă ești student și ai peste 18 ani, poți lucra legal. În schimb, pentru elevii sub 18 ani există câteva restricții. Poți lucra de la vârsta de 15 ani, dar până împlinești 16 ani ai nevoie de acordul părinților. Mai mult, până la împlinirea vârstei de 18 ani poți lucra maximum 6 ore pe zi, deci nu mai mult de 30 de ore pe săptămână.
Iată ce joburi poți avea în timpul liceului și al facultății, în plus față de cele menționate la începutul articolului.
Lucrător la fast-food
În cadrul unui restaurant fast-food există mai multe joburi: în bucătărie, la casierie sau chiar ca manager. Majoritatea lanțurilor comerciale acceptă studenți fără experiență pe care să îi învețe meseria de la zero.
Partea bună este că ai șanse să avansezi și vei căpăta cunoștințe care îți vor fi utile și pentru viitoarele joburi – capacitatea de a lucra în echipă, de a interacționa cu clienții și de a respecta termene limită. Salariul pornește de la cel minim pe economie și va crește pe măsură ce vei avansa.
Curier
Poți lucra în domeniul livrărilor atât pentru o firmă de curierat, cât și pentru restaurante care oferă opțiunea de livrare la domiciliu. Vei avea un avantaj dacă ai permis de conducere, dar te poți descurca și pe scuter sau bicicletă.
Pentru a obține un job de curier, este necesar să te poți orienta bine în spațiu și să cunoști orașul în care urmează să livrezi. Vei câștiga un salariu echivalent cu cel minim pe economie, care va fi suplimentat de bacșișuri.
Promoter pliante
Este primul job pe care îl au majoritatea elevilor, deoarece nu ai nevoie deloc de experiență și trebuie doar să împarți pliante pe stradă sau să le pui în cutiile poștale. Ești plătit pe oră și după numărul de materiale distribuite, deci trebuie să fii pregătit să muncești în orice condiții, pentru a obține venituri decente. Așadar, dacă diminețile geroase de iarnă te fac să fii imposibil de scos din casă, aceasta nu este o variantă pentru tine.
Avantajul major al acestui tip de job este că îți poți face propriul program. Plata pe oră începe de la 10 lei pe oră și variază în funcție de fiecare firmă.
Agent vânzări
Pentru a fi un agent de vânzări bun, trebuie să te pricepi să vorbești cu oamenii și să îi convingi să cumpere un anume produs. Există multe oferte de joburi part-time în domeniul cosmeticelor și chiar al imobiliarelor.
Ca agent imobiliar va trebui să prezinți oferte de apartamente și case celor interesați să le cumpere sau să le închirieze. Salariul pornește de la cel minim pe economie, dar vei câștiga în plus și din comisioane.
Joburi part-time pentru pensionari
Veniturile pe care le vei câștiga din jobul part-time se vor cumula cu pensia. Există însă o excepție: dacă te pensionezi anticipat, pensia ți se suspendă când te angajezi cu contract individual de muncă. Ai mai multe variante din care poți alege în funcție de abilitățile tale: casier dacă ești atent la detalii, bonă dacă te pricepi să ai grijă de cei mici și chiar joburi mai aproape de casă, precum administrator de bloc sau paznic.
Administrator bloc
Dacă îți place să te ocupi de treburi administrative, să gestionezi bugetul unor imobile și să te asiguri de buna funcționare a acestora – afișare reguli, încasarea contravalorii întreținerii, contractarea diverselor servicii -, un post de administrator de bloc s-ar putea să fie potrivit pentru tine.
Pentru a obține un astfel de job, trebuie să urmezi un curs de administrator de imobile și mai apoi să obții atestatul de administrator de condominiu. Salariul începe de la cel minim pe economie și poate fi, în anumite condiții, mai mare decât cel mediu pe economie (dacă imobilul este format din câteva sute de apartamente, dacă așa ai negociat cu consiliu de bloc).
Paznic
Poți lucra ca paznic pentru diverse clădiri de birouri, magazine sau baruri, iar programul poate fi atât de zi, cât și de noapte. Responsabilitatea ta va fi să urmărești atât împrejurimile, cât și persoanele care intră în imobile, ca să te asiguri că nu fură sau distrug.
Pentru a fi un bun candidat, trebuie să ai o rezistență bună la efort, deoarece va trebui să stai o mare parte din program în picioare. Mai mult, trebuie să te pricepi la „citit” oamenii, ca să îți dai seama dacă intenționează să facă ceva nepotrivit. Salariul începe de la cel minim pe economie.
Dacă îți dorești o sursă suplimentară de venit și un program scurt care să îți permită să ai timp și de alte activități – facultate, alt job, timp petrecut împreună cu familia -, un job part-time este potrivit pentru tine. Poți opta pentru un loc de muncă pentru care ai deja competențele necesare sau poți încerca să înveți ceva nou.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, dar şi despre cum să-ţi îmbunătăţeşti şansele la un loc de muncă mai bine plătit, intră pe OLX.ro. Vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!
Sursa foto: Shutterstock
Autor: Alves Lucas
23 January 2019
Ultima editare: 30 January 2019