RESPONSABIL

Clauza de mobilitate din CIM: ce este, cum se aplică, prevederi legale

23 July 2020
Array

Autor: and

O companie al cărei domeniu de activitate nu permite angajaților să mențină un loc fix pentru desfășurarea muncii are posibilitatea de a fixa un perimetru mai larg, cu puncte stabilite prin contractul individual de muncă, pentru îndeplinirea îndatoririlor profesionale. Clauza de mobilitate este o dispoziție cu titlu facultativ, care poate fi stabilită numai prin acordul părţilor. Aceasta poate fi adăugată la contractul individual de muncă fie de la începutul colaborării, fie prin intermediul unui act adițional.

Caracterul preponderent al clauzei de mobilitate este de tip permanent. Astfel, dreptul angajatorului de a dispune modificarea locului de muncă al salariatului nu se supune niciunei restrângeri din punctul de vedere al numărului de schimbări. Cu toate acestea, există contracte individuale de muncă ce pot include clauza de mobilitate cu caracter temporar, aceasta supunându-se unui termen cert de la care valabilitatea ei încetează. 

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât, din candidat, să devii proaspăt angajat.

Care este cadrul legislativ al clauzei de mobilitate

Reglementată prin intermediul Art. 25, Titlul II, Capitolul 1 din Codul Muncii, clauza de mobilitate reprezintă demersul prin care salariatul acceptă în mod anticipat modificări privind locul în care urmează să-și desfășoare munca sau deplasările stabilite de angajator. Aceste modificări trebuie să corespundă intereselor angajatorului, iar executarea obligațiilor rezultate este recompensată cu prestații suplimentare în bani sau în natură. 

Mai mult, prin intrarea în vigoare a Legii nr. 40/2011, s-a realizat completarea Art. 25 din Codul Muncii, ceea ce a dus la stabilirea obligativității, din partea angajatorului, la a specifica în contractul individual de muncă valoarea financiară aferentă prestațiilor suplimentare acoperite de clauza de mobilitate. 

Forma practică a clauzei de mobilitate constă în precizarea potrivit căreia angajatul își va exercita obligațiile de serviciu pe o anumită rază specifică sau în alte localități față de cea în care se află sediul angajatorului la care s-a realizat încadrarea în muncă. Profesii ce se supun aplicării unei clauze de mobilitate sunt: agent de vânzări, poștaș, muncitor în șantier sau funcționar financiar al unei societăți cu profil economic ce deține mai multe filiale. 

Care este cadrul legislativ al clauzei de mobilitate

Cum se aplică această clauză

Angajatul al cărui contract individual de muncă implică adăugarea unor clauze de mobilitate este informat cu privire la faptul că specificul activității sale va presupune numeroase deplasări pe teren. Tot în contractul individual de muncă, acesta va regăsi cuantumul prestațiilor suplimentare în bani, aferente acestor deplasări, ce se stabilesc în baza acordului de voință dintre angajator și salariat. 

Se vor mai stabili programul, durata și frecvența deplasărilor ce fac obiectul clauzei de mobilitate, precum și regimul după care se fac decontările cheltuielilor de cazare și de transport ocazionate de fiecare deplasare. În contractul individual de muncă, se vor mai regăsi beneficiile suplimentare care sunt acordate salariaților. În cazul în care executarea obligaţiilor de serviciu ale lucrătorului nu se pune în practică într-un loc de muncă stabil, iar acesta muncește în numeroase alte locuri prevăzute prin contract, desfăşurarea temporară a activităţii într-unul dintre acestea nu este considerată ca având caracter de delegare. 

În situația în care contractul de muncă prevede o anumită rază teritorială în care activitatea profesională trebuie să se desfășoare, fiecare însărcinare primită de angajat în afara respectivului perimetru constituie o delegare. Salariatul se va deplasa în scopul îndeplinirii sarcinilor de serviciu numai în punctele menționate expres în clauza de mobilitate, în virtutea dreptului angajatorului de a îl obliga pe acesta să-şi desfăşoare activitatea la locul muncii. 

Citește și Reconversia profesionala – ce este si de ce poate fi o varianta eficienta cand ai nevoie de o schimbare

Ce limite legale are clauza de mobilitate

Ce limite legale are clauza de mobilitate

Văzută, în general, ca pe un avantaj în flexibilizarea raporturilor profesionale dintre lucrători și angajatori, clauza de mobilitate atrage după sine restricții importante, de care ambele părți trebuie să țină cont. Astfel, refuzul unui salariat de a da curs solicitărilor emise de angajator cu privire la modificarea locului de muncă atrage după sine răspunderi de natură disciplinară. Având în vedere caracterul specific al clauzei de mobilitate, care limitează mobilitatea angajatului în cadrul unui perimetru specific, în care sunt amplasate punctele de lucru ale angajatorului, lucrătorul nu poate beneficia de acordarea indemnizației aplicabile în cazul unei delegări. Aceasta poate fi acordată doar prin dispoziția unilaterală a angajatorului, ocazionată de depășirea ariei de lucru specificate în clauza de mobilitate.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre o anumită meserie, intră pe OLX, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și oferte de job pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la angajare!

Credit foto: Shutterstock

Array

Autor: and
23 July 2020


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

70 − 66 =

Alte articole