INDEPENDENT

Concediul fără plată: aspecte legale, când poți să îl soliciți și pe ce perioadă

23 January 2019
Array

Autor:

Orice salariat are dreptul să își ia zile de concediu, fie că e vorba de concediul de odihnă sau de cel fără plată. Despre durata și programarea concediului de odihnă am vorbit deja în detaliu în acest articol, așa că în rândurile de mai jos îți vom prezenta tot ce trebui să știi despre concediul fără plată și care sunt situațiile în care poate fi acordat.

Când poți să îți iei concediu fără plată
Care este durata concediului fără plată
Cum poți să soliciți concediu fără plată
Care sunt avantajele și dezavantajele concediului fără plată

Concediul fără plată este reglementat conform art. 153 din Codul Muncii și reprezintă un drept pe care îl ai în calitate de salariat. Trebuie totuși să ții cont că poți opta pentru acest tip de concediu doar în anumite situații specifice, așa cum ar fi rezolvarea unor situații personale.

Când poți să îți iei concediu fără plată

Poți să îți concediu fără plată în două situații: pentru rezolvarea unor probleme personale sau pentru studii.

Conform art. 53 din Codul Muncii, pe perioada concediului fără plată pentru interese personale contractul de muncă poate fi suspendat cu acordul părților. În acest caz e bine de știut că acest tip de concediu nu se ia în calcul la stabilirea vechimii în muncă.

În cazul concediului fără plată pentru studii, acesta poate fi acordat la cerere, în situația în care participi la programe de formare profesională din proprie inițiativă. Concediul pentru formare profesională poate fi acordat cu sau fără plată.

Citește și Codul muncii: tot ce trebuie să știi despre drepturile și obligațiile tale, în calitate de angajat

Care este durata concediului fără plată

Pentru început e bine de știut că durata concediului fără plată este stabilită, după caz, prin regulamentul intern sau prin contractul colectiv de muncă. Totuși, ai și posibilitatea de a negocia direct cu angajatorul durata concediului, în baza contractului individual de muncă.

Altfel spus, nu există o limită impusă prin lege în ceea ce privește durata concediului, iar aceasta poate fi negociată între tine și angajator.

Există totuși și o excepție cu privire la durata concediului fără plată. Personalul din administrația publică, din unitățile bugetare sau din regiile autonome cu specific deosebit poate opta pentru concediu fără plată de cel mult 90 de zile în cazul în care susține următoarele examene:

  • Examen de bacalaureat, de admitere în învățământul superior, la cursuri fără frecvență sau seral, examene universitare sau de diplomă;
  • Examen de admitere la doctorat, susținere teză de doctorat, în cazul persoanelor care nu beneficiază de burse de doctorat;
  • Examen pentru ocuparea unui loc de muncă în altă unitate, în cadrul mediului bugetar.

Există și situații în care durata concediului fără plată poate să depășească 90 de zile:

  • Pentru îngrijirea copilului bolnav cu vârsta mai mare de trei ani, cu mențiunea că ambii părinți pot beneficia de acest drept;
  • Pentru efectuarea unui tratament medical în străinătate în cazul în care nu ai dreptul la indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă;
  • În cazul în care trebuie să însoțești o rudă (frate, soră, copil, părinte) la tratament în străinătate. Atât în această situație, cât și în cea prezentată anterior este necesar aviz din partea Ministerului Sănătății.

Bineînțeles, concediul fără plată poate fi acordat și pentru alte situații personale, pe lângă cele prezentate mai sus, atât timp cât condițiile sunt negociate cu angajatorul.

Cum poți să soliciți concediu fără plată

Poți să soliciți concediu fără plată cu o lună înainte de efectuare acestuia, prin înaintarea unei cereri. Ține cont că acest lucru este valabil doar în cazul concediului fără plată pentru formare profesională, nu și pentru cel pentru situații personale. În solicitare trebuie să incluzi informații despre data de începere a stagiului de formare, durata, domeniul, dar și denumirea instituției care susține cursul respectiv.

În cazul concediului fără plată pentru situații personale nu există o perioadă minimă ca să înaintezi cererea către angajator, însă ține cont că trebuie să menționezi în cerere motivul și perioada concediului. După caz, este necesar să prezinți și alte documente care să justifice cererea de concediu fără plată.

Concediul fără plată pentru formare profesională nu trebuie să fie neapărat efectuat integral, ci poate fi împărțit pe durata unui an calendaristic. Aici intră situațiile în care trebuie să susții examenele pentru absolvirea unei forme de învățământ sau de promovare în anul următor. De asemenea, cererea trebuie înaintată pentru fiecare situație cu cel puțin o lună înainte.

Ceea ce trebuie să reții este că, așa cum menționează art. 155 din Codul Muncii, angajatorul nu este obligat să accepte cererea de concediu fără plată pentru formare profesională dacă absența ta de la locul de muncă ar împiedica desfășurarea activității.

Totodată, angajatorul nu te poate obliga să îți concediu de odihnă dacă tu nu ești de acord.

Care sunt avantajele și dezavantajele concediului fără plată

Principalul avantaj pentru care ai putea să optezi pentru concediu fără plată este acela că poți să îți iei zile libere ca să rezolvi anumite probleme personale fără să scazi din zilele concediului de odihnă pe care le poți folosi ca să îți iei, de exemplu, o vacanță.

De asemenea, nu există o perioadă fixă pentru care poți să îl soliciți, așa că ai posibilitatea să negociezi cu angajatorul durata concediului, până când îți rezolvi situațiile personale.

În ceea ce privește dezavantajele, concediul fără plată, cu excepția celui pentru formare profesională, se scade din vechimea în muncă.

Ține cont și că pe durata concediului fără plată nu se rețin și nici nu sunt virate contribuțiile către sistemul public de asigurări de sănătate, iar dacă durata concediului depășește mai mult de trei luni, asigurarea de sănătate este suspendată. Acest aspect este prevăzut de Ordinului nr. 617/2007, art. 2, care menționează faptul că drepturile de asigurat încetează la trei luni de la ultima plată.

Așa că, atunci când știi că ai nevoie de zile libere, ține cont de motivul pentru care soliciți concediu și alege varianta potrivită pentru tine.

Te-ar putea interesa și Care sunt zilele libere legale din 2019 și când te poți bucura de o vacanță prelungită

Sursă foto: Shutterstock

Array

Autor:
23 January 2019

Ultimele locuri de munca de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 41 = 42

Alte articole