Autor: Alexandru Campean and Alves Lucas
Bebelușul tău îți aude vocea încă de când este în burtă și va fi capabil să ți-o recunoască după ce se va naște. Timpul pe care tu, ca tată, îl petreci alături de cel mic va contribui la dezvoltarea lui atât mentală, cât și fizică, dar te poate ajuta chiar și pe tine să te simți mai puțin stresat.
Mai ales în primele zile după naștere, noua mămică va fi foarte obosită și va avea nevoie de ajutorul tău pentru îngrijirea celui mic. Pentru a fi sprijinul ei, îți poți lua concediu paternal. Îți explicăm cum poți beneficia de acest tip de concediu, care este valoarea indemnizației pe care o primești, care este durata maximă care ți se poate acorda dar și care sunt cazurile speciale.
- Care este cadrul legislativ
- Ce ai de făcut ca să obții concediu paternal și care este durata acestuia
- Cine plătește indemnizația și care este valoarea ei
- Cazuri speciale
Ce spune legea
Ca tată, ai dreptul la concediu paternal, care este definit prin Legea 210/1999. Acesta se acordă tatălui pentru a-l ajuta să aibă grijă de nou-născut, pentru o perioadă de cinci zile lucrătoare. Această perioadă poate fi prelungită cu 10 zile dacă ai absolvit un curs de puericultură. Dacă ești cadru militar, durata este diferită, astfel vei avea dreptul la o permisie de șapte zile calendaristice.
Este important să știi că există o diferență între concediul paternal și concediul pentru creșterea copilului. Cel din urmă este definit prin O.U.G. nr. 111/2010 și are o durată de cel puțin o lună.
Poți beneficia de concediu paternal dacă ești tată, indiferent dacă ești sau nu căsătorit și chiar dacă ești tatăl natural sau tatăl adoptiv al bebelușului. Pentru a obține acest tip de concediul, trebuie să ai calitatea de salariat, oricare ar fi modul de organizare și de finanțare a unității în care îți desfășori activitatea.
Ce ai de facut ca să obții concediu paternal și care este durata acestuia
Pentru a obține concediu paternal, trebuie să faci o cerere scrisă pe care să o adresezi conducerii firmei la care ești angajat. Pe lângă cerere, vei avea nevoie și de certificatul de naștere al copilului, în care să fie specificat clar că tu ești tatăl nou-născutului.
Durata stabilită prin lege pentru concediu paternal este de 5 zile lucrătoare, ce poate fi prelungită cu 10 zile, dacă ai absolvit un curs de puericultură. Dacă vrei să obții prelungirea de 10 zile, va trebui să incluzi și un atestat prin care să demonstrezi că ai absolvit un curs specializat de puericultură.
La curs vei învăța cum să ai grijă de bebeluș, pentru a o ajuta pe mamă în primele zile de viață a celui mic. Durata unui astfel de curs variază de la câteva ore la câteva zile, iar prețul orientativ este în jur de 150 de lei. Poți învăța la un curs alături de alți părinți sau poți obține atestatul chiar și online.
Dacă ești cadru medical, vei putea să beneficiezi de prelungirea concediului fără să fie nevoie să faci dovada absolvirii un curs de puericultură.
Prelungirea concediului paternal se poate face o singură dată, indiferent de numărul copiilor celui care îl solicită.
Dacă ești cadru militar, potrivit normelor de aplicare a Legii concediului paternal, va trebui să justifici permisia cu următoarele acte:
- Certificatul de naștere al copilului din care să rezulte că tu ești tatăl;
- Declarație de recunoaștere a paternității, dacă a avut loc după înregistrarea nașterii copilului la serviciul de stare civilă.
Concediul paternal poate fi solicitat doar în primele opt săptămâni de la nașterea copilului, altfel nu îți va mai fi aprobată cererea.
Cine îți plătește indemnizația și care este valoarea ei
În timpul concediului paternal, ai dreptul la o indemnizație care este plătită de angajator, din fondul de salarii al companiei. Valoarea acesteia este egală cu salariul pe care l-ai primi în mod normal pentru acea perioadă; se calculează pe baza salariului brut realizat, incluzând sporurile și adaosurile la salariul de bază.
Practic, primești aceeași sumă de care te-ai bucura și dacă ți-ai lua concediu normal de odihnă. Dacă tu câștigi în mod normal 500 de lei pe săptămână, tot 500 de lei vei primi și în cele cinci zile de concediu paternal.
Pe durata concediului paternal, nu vei primi tichete de masă.
Cazuri speciale
Deși mama copilului tău beneficiază de protecție în concediul de maternitate, și anume, nu poate fi concediată, tu nu vei avea parte de această protecție. Angajatorul poate desface contractul individual de muncă în timpul concediului de paternitate atât timp cât respectă prevederile din Codul Muncii.
Dar atât timp cât faci cerere și prezinți certificatul de naștere, angajatorul nu îți poate refuza concediul paternal. De asemenea, aceste zile de concediu, indiferent de numărul lor, constituie vechime în muncă.
În cazul nefericit în care mama copilului a decedat ori în timpul nașterii ori în perioada concediului de lăuzie, tatăl copilului va beneficia de restul concediului neefectuat de către mamă.
Pentru a i se acorda concediul de lăuzie neefectuat, tatăl trebuie să înainteze o cerere unității la care lucrează. Aceasta trebuie să conțină:
- Act doveditor al calității de tată a nou-născutului;
- Certificatul de de deces al mamei;
- Certificat de concediu de lăuzie al mamei, dacă există.
Pe perioada concediului, tatăl bebelușului va primi o indemnizație la alegere între:
- O indemnizație egală cu ajutorul pentru sarcină și lăuzie cuvenită mamei;
- O indemnizație calculată în funcție de salariul de bază și de vechimea în muncă, acordată de angajatorul tatălui.
Relația cu cel mic se formează chiar din primele lui zile de viață. Este important să îți cunoști toate drepturile, astfel vei ști cât poți lipsi de la munca pentru a te dedica îngrijirii lui, dar și a mamei.
Autor: Alexandru Campean and Alves Lucas
12 November 2018