INDEPENDENT

Concediul prenatal: care sunt condițiile de acordare și cum se calculează indemnizația

8 April 2019
Array

Autor:

Cu o importanță la fel de mare ca a concediului de creștere a copilului, concediul prenatal este o perioadă ideală pentru pregătirea unei nașteri cât mai ușoare. Respectarea legislației din domeniu, de către angajator, și cunoașterea drepturilor, de către fiecare dintre angajate, reprezintă o garanție a faptului că totul va decurge cu bine.

Care sunt condițiile și perioada de acordare

Potrivit OUG 158/2005, salariatele gravide pot beneficia de concediu medical prenatal cu 63 de zile înainte de ziua preconizată pentru naștere. Acest drept nu se acordă, însă, mai devreme de cea de-a 84-a zi anterioară evenimentului și nici pentru afecțiunile survenite pe perioada de graviditate, dar independente de sarcină. Pentru acestea, medicul va elibera un certificat medical care atestă incapacitatea de muncă și dă dreptul la un concediu medical obișnuit, cu regulile de rigoare.

Potrivit OUG 96/2003, modificată și completată, salariatei însărcinate îi revine obligația de a-i comunica angajatorului în scris starea sa. Alături de medicul de medicina muncii, angajatorul evaluează gradul de risc la care este supusă salariata la locul de muncă și întocmește un raport de evaluare. În document sunt cuprinse detalii cu privire la riscurile specifice ale muncii prestate de salariată, precum și măsurile suplimentare de protecție pe care aceasta trebuie să le respecte.  

Dreptul la concediu prenatal

Stagiul minim de cotizare și calculul indemnizației speciale

Dreptul de a primi indemnizația de maternitate îl au salariatele care au un stagiu de cotizare de cel puțin o lună sau fracționat în perioade de minimum 22 de zile. Stagiul trebuie să fi fost realizat în ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu medical înscrise în certificatul medical.  

Valoarea brută a indemnizației este de 85% din media veniturilor din ultimele șase luni din cele 12 din care s-a constituit stagiul de cotizare, în limita a 12 salarii brute pe țară, lunar. Potrivit OUG nr. 158/2005, s-a stabilit că baza de calcul a indemnizațiilor este determinată ca medie a veniturilor lunare obținute în ultimele șase luni din cele 12 constituite ca stagiu de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară, lunar.

Stagiul de cotizare este constituit din perioadele pentru care s-a achitat Cota de contribuții pentru concedii și indemnizații  de către angajator, conform articolului 4 și a articolului 7 din OUG nr. 158/2005, precum și a articolului 9 din ordinul nr. 60/32/2006, modificat și completat prin ordinul nr. 830/175/2007 și prin ordinul nr. 351/130/2011.

De plata indemnizației, pentru maternitate beneficiară, pot beneficia următoarele persoane:

  • reprezentatul legal sau mandatarul desemnat de salariată prin procură specială, potrivit art. 39 din O.U.G. nr. 158/2005;
  • în cazul unui deces survenit până la achitarea indemnizației cuvenite, soțul supraviețuitor, copiii, părinții sau persoana care dovedește că a îngrijit-o pe salariată.
Dreptul la indemnizatia de maternitate

Care sunt interdicțiile de concediere și măsurile de protecție a angajatelor

Potrivit articolului nr. 60 din Codul Muncii, concedierea unei salariate nu poate avea loc pe durata în care aceasta este gravidă, dacă angajatorul a luat la cunoștință de acest fapt înainte de a emite decizia de concediere. Interdicția nu li se aplică, însă, viitoarelor mame care rămân însărcinate în perioada în care firma se află în reorganizare judiciară, faliment sau dizolvare.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 96/2003, privind protecția maternității la locurile de muncă prevede obligația, din partea angajatorului, de a preveni expunerea angajatelor gravide la riscuri de natură să le afecteze starea proprie de sănătate sau pe cea a fătului. În cazul unor situații riscante, se impune modificarea temporară a condițiilor și a programului de lucru.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursa foto: Shutterstock

Array

Autor:
8 April 2019

Ultima editare: 11 April 2019

Ultimele locuri de munca de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

21 + = 30

Alte articole