INFORMAT

Consilierea în carieră – ce presupune, cum te poate ajuta

10 May 2021
Array

Autor: and

Ne petrecem mai mult de o treime din viață la locul de muncă, pentru care ne-am pregătit în primii 20-24 de ani de viață, așa că este foarte important ca acesta să fie unul care să se potrivească personalității noastre, stilului de a fi. Uneori, putem alege singuri acest drum, dar, de cele mai multe ori, este util să primim ajutor din partea celor care pot să vadă și să înțeleagă, acolo unde nu putem singuri. Scopul consilierii în carieră nu este doar să ajute la deciziile de început de drum, ci și să ofere informații despre cunoștințele și abilitățile necesare, pentru a lua viitoare hotărâri legate de carieră.

Ce este consilierea profesională
Rolul consilierii în carieră
Când este utilă consilierea
Cum se desfășoară consilierea
Beneficii

Ce este consilierea profesională

Alegerea unei cariere și dezvoltarea, în timp, a acesteia, este un proces complex, permanent influențat de interesele, abilitățile, valorile, personalitatea, background-ul și circumstanțele personale. Consilierea în carieră este o modalitate eficientă prin care te poți cunoaște mai bine și, în consecință, poți lua decizii corecte, legate de traseul educațional și profesional. Cunoscută și sub numele de orientare în carieră sau orientare profesională, consilierea se dovedește utilă pentru a ajuta la alegerea, schimbarea sau evoluția într-o carieră.

Un consilier de carieră ar putea fi un psiholog, un specialist în resurse umane, un antreprenor sau un profesionist într-un anume domeniu, cu o carieră de succes.

Consilierea în carieră are o lungă istorie, care începe undeva la finele secolului al XIX-lea, în Statele Unite ale Americii. O lucrare definitorie pentru consolidarea acestui domeniu a fost „Alegerea unei vocații”, a lui Frank Parsons, publicată în 1909. Parsons a fost preocupat intens de reforma socială progresistă americană, iar ideea de consiliere pentru alegerea unei cariere s-a dezvoltat ca o ramură a psihologiei. În anii 1970, consilierea pentru carieră a fost teoretizată și raportată de indicatori cum ar fi durata de viață, conceptul de potrivire, nevoile individuale și abilitățile. Azi, dezvoltarea carierei nu mai este privită ca pe un proces liniar și nici predictibil. În prezent, se pune, în principal, accent pe adaptarea individului la influențe, la întâmplare și la evenimente neplanificate. În acest context, consilierea postmodernă în carieră este un proces reflectiv de alegere dintr-o diversitate de opțiuni, limitate, însă, de multiple constrângeri, care trebuie privite cu obiectivitate. Consilierea în carieră este văzută ca pe o modalitate de identificare a soluțiilor, în scopul autoafirmării și al îmbunătățirii capacității de a lua decizii. Cu toate acestea, dezvoltarea carierei nu se referă doar la ce anume vrei să faci ca activitate principală în viață, fiind un proces continuu, care implică decizii majore.

Cu origini în SUA, astăzi, consilierea profesională este răspândită în toată lumea, fiind considerată drept un program cuprinzător de dezvoltare, cu scopul de a ajuta oamenii să facă alegeri educaționale și ocupaționale informate, care să aibă ca rezultat bunăstarea socială, financiară și emoțională, pe tot parcursul vieții.

Statistica arată că puțin peste 50% dintre oameni sunt mulțumiți de locul lor de muncă, restul fiind convinși că și-au greșit cariera, că munca lor nu le face plăcere și că activitatea desfășurată nu le aduce niciun fel de satisfacție, fiind doar o sursă de venit. Pentru toți aceștia, locul de muncă este o sursă de stres, anxietate sau depresie. Consilierea în carieră, corect și eficient realizată, poate preveni aceste situații.

Rolul consilierii în carieră

Consilierii în carieră sunt în măsură să-i ajute pe cei care apelează la serviciile lor să realizeze o autoevaluare și autoanaliză corecte, cu privire la aptitudinile, abilitățile, dorințele și interesele indivizilor, la diferite tipuri de locuri de muncă. De asemenea, aceștia pot ajuta la identificarea diverselor opțiuni disponibile, raportate onest la nivelul real de pregătire, și oferă explicații clare asupra diferitelor atribuții pe care le presupune un anume job.

Specialistul în consiliere profesională înțelege comportamentul uman (subtilitățile unei personalități) și influențează, într-o direcție corectă, o strategie profesională pentru viitor. Relația dintre un consilier și un consiliat se bazează pe încredere și sinceritate și este strict confidențială, acestea fiind condiții esențiale, pentru ca demersul să fie unul de succes. Scopul este de a ajuta pe cineva să-și înțeleagă sinele și tendințele generale ale societății, astfel încât să poată lua o decizie, în cunoștință de cauză, pentru un plan de educație sau o carieră viitoare. Consilierea eficientă ar trebui să ajute la gestionarea unei game diverse de probleme, de la un nivel scăzut de concentrare până la gestionarea deficitară a timpului, dar vizează și unele aspecte legate de încrederea în abilitățile proprii, inclusiv neînțelegerile dintre părinți și copii, cu privire la viitorul lor educațional.

Rolul de consilier în carieră revine expertilor in psihologie, psihologie aplicată și psihologie de consiliere. Pe de altă parte, consilierii de carieră, care oferă îndrumări pentru un anumit domeniu, cum ar fi ingineria, managementul, medicina, sunt experți în domeniul respectiv. Un bun consilier este un atent observator și un foarte bun ascultător și trebuie să aibă cunoștințe bogate despre diferite domenii de activitate, pentru a oferi o ghidare corectă.

Testarea psihometrică este unul dintre instrumentele pe care, un consilier în carieră, le are la îndemână. Aceasta reprezintă un proces științific standardizat, ce are ca scop evaluarea aptitudinilor și a personalității unei persoane. Evaluările psihometrice furnizează informații despre comportamentul, forța emoțională, interesele și abilitățile unui elev sau a unui angajat, iar interpretarea corectă, obiectivă și practică a acestor date poate ajuta la identificarea unui tip de carieră potrivit pentru aceștia. Aceste testări psihometrice se realizează cu acordul solicitantului, care dorește să se înțeleagă mai bine pe sine. Ele pot fi de un real ajutor în luarea unor decizii legate de un anume traseu educațional – primul pas spre realizarea unei cariere pline de satisfacții, sau pentru reorientarea în profesie.

Consiliere profesionala

Când este utilă consilierea

Cu toții avem nevoie de îndrumare în carieră, la un moment dat. Este o modalitate eficientă, prin care obținem informații despre noi înșine, despre strategia educațională cea mai utilă, despre carieră și despre ce putem face pentru a o îmbunătăți. Există momente când consilierea de acest tip se poate spune că este nu doar necesară și utilă, ci chiar obligatorie.

  1. Momentul perfect pentru ca elevii să aibă un dialog cu un consilier de orientare profesională este în intervalul de vârstă 13-17 ani. Aceasta este o perioadă de profunde transformări în viața adolescenților, din punct de vedere fizic, psihic și emoțional, fiind intervalul în care se orientează către un anumit profil liceal și către o facultate ori profesie, astfel că este esențială, în ceea ce privește deciziile legate de carieră. Consilierea este cu atât mai necesară cu cât, de cele mai multe ori, părinții sunt orientați mai ales către succesul financiar al copilului lor. Evident că reușita din acest punct de vedere este esențială, dar, uneori, abordarea trebuie să fie nu doar pragmatică, ci și obiectivă și să țină cont de aptitudinile, dorințele și performanțele reale ale tânărului.
  2. Consilierea este ideală în cazul studenților care sunt indeciși cu privire la ceea ce vor să facă, precum și pentru profesioniștii care doresc să treacă de la un domeniu de activitate la altul. Studenții și cei care se află la început de drum, dar nu doar ei, se pot confrunta cu incapacitatea de a lua decizii, ignorarea unor evoluții nesatisfăcătoare în carieră, acceptarea plafonării profesionale și chiar cu neglijarea sănătății emoționale și mentale. Consilierea aduce o stimulare a motivației, în absența căreia individul poate să devină neproductiv la locul de muncă, la școală, acasă. În plus, consilierea studenților de către specialiști cu experiență într-un anume domeniu de activitate, îi ajută pe aceștia să găsească modele și surse de inspirație.
  3. În momentele de indecizie profesională, consilierea este utilă pentru identificarea și înțelegerea punctelor forte și ale celor slabe, în ceea ce privește studiile sau profesia actuală.
  4. Consilierea în carieră poate face ca tranziția de la un domeniu la altul să fie mai puțin stresantă și mai eficientă și poate oferi un plus de încredere în abilitățile și performanțele proprii. La fel de bine, consilierea poate ajuta la identificarea obstacolelor din carieră, poate ajuta la schimbarea modelelor de comportament.
  5. Este utilă și necesară, atunci când adolescentul nu poate să-și stabilească singur un traseu educațional sau când există îndoială în ceea ce privește alegerea unei profesii.
  6. Consilierea este foarte utilă celor care nu se pot adapta la un loc de muncă, precum și celor care nu au capacitatea de a gestiona sarcinile de serviciu sau care nu pot depăși eventualele momente de criză, legate de profesie, dar și celor care nu pot păstra un loc de muncă decât pentru intervale scurte, irelevante, de timp.

Merită a fi reținut faptul că există unele concepții greșite despre consilierea profesională. În acest context, este de menționat că un consilier de carieră nu-și impune un punct de vedere, nu ia decizii și nu determină un anumit traseu educațional sau profesional. Rolul lui se rezumă la a consilia, la a ajuta, ca cel care apelează la serviciile sale să înțeleagă corect ce este, ce vrea și care sunt domeniile care i se potrivesc. Mai mult, consilierii te ajută să alegi cele mai bune opțiuni de carieră, pe baza abilităților și a personalității, dar și a pregătirii, iar sugestiile și îndrumările lor sunt imparțiale. Respectarea sau nu a acestor sfaturi rămâne la libera alegere a individului. Trebuie spus că soluțiile și sfaturile generate în urma consilierii nu garantează obținerea unui loc de muncă sau reușita la facultate, dar pot crește probabilitatea de a avea succes.

Citește și: Cum iti dai seama ca un angajat este potrivit inca din procesul de recrutare

Cum se desfășoară consilierea

Consilierea în carieră este un proces științific și implică o strategie calculată, care pleacă de la fapte și situații concrete, presupune o cercetare metodică, dialog, teste psihologice și analize ale acestora.

Consilierea începe cu o analiză a trecutului profesional sau educațional, o evaluare a aspiraţiilor, motivaţiilor şi posibilităţilor personale, raportate la exigenţele pieţei muncii şi la tendinţele pe segmentul spre care o persoană s-a orientat sau pe care îl practică. La aceasta se adaugă o serie de teste care pun în evidență caracterul introvertit sau extrovertit al personalității, inteligența emoțională, disponibilitatea la adaptare, gradul de pregătire profesională.

Pentru realizarea acestui lucru, există mai multe instrumente, precum chestionarele și evaluarea psihologică pentru stabilirea unui profil psihologic centrat pe resurse, abilități, interese, trăsături de personalitate.

Consilierul și cel care apelează la serviciile acestuia stabilesc împreună metode pentru atingerea unor obiective, pentru depăşirea obstacolelor şi a situaţiilor conflictuale sau strategii care duc la clarificări şi favorizează luarea unor decizii. Se folosesc inclusiv metode de autocunoaştere, pentru dezvoltarea unor abilităţi de comunicare și relaţionare, în scopul clarificării valorilor şi luării deciziilor.

Beneficiile consilierii profesionale

Beneficii

Când vine vorba de planificarea carierei, ne putem baza pe sfaturile familiei, pe tradiția acesteia, pe unele pasiuni. Însă, când faci acest lucru, fiind asistat de un specialist, probabilitatea de a te lansa într-o carieră potrivită este mai mare.

Beneficiile consilierii sunt:

  • clarificarea obiectivelor carierei sau studiilor în curs;
  • buna înțelegere a opțiunilor în cariera care interesează;
  • identificarea unor strategii pentru a găsi angajatori ce oferă stagii sau locuri de muncă în domeniile de interes;
  • oferirea de informații imparțiale, expertiză și sfaturi, într-un mediu sigur, confidențial;
  • determinarea punctelor tari și a celor slabe;
  • descoperirea abilități cheie;
  • antrenarea pentru un interviu;
  • dezvoltarea perspectivei asupra posibilităților profesionale;
  • stabilirea unei strategii profesionale în compania unui profesionist;
  • obținerea de sprijin în căutarea unui loc de muncă.

Consilierea profesională în carieră nu-ți va oferi un salariu consistent, dar te va ajuta să găsești un loc de muncă potrivit abilităților și performanțelor tale, aducându-ți satisfacții, echilibru între viața profesională și cea privată și stabilitate în profesie. Totodată, este o cale prin care poți progresa în carieră, găsind mai ușor drumul potrivit din punct de vedere profesional.

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât din candidat să devii proaspăt angajat!

Sursa foto: Shutterstock.com

Array

Autor: and
10 May 2021

Ultima editare: 13 May 2021


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

63 + = 65

Alte articole