INFORMAT

Contractul de colaborare: prevederi legale, condiții de încheiere, model

7 September 2021
Array

Autor: and

Dacă ești în căutarea unor surse de venit altele decât salariul sau îți dorești mai multă flexibilitate și mai mult timp liber cu un contract fără multe condiții, o soluție ar fi să oferi servicii pe baza unui contract de colaborare. În continuare, poți citi mai multe despre ce presupune contractul de colaborare, cine poate încheia un document de acest fel, ce informații trebuie să conțină, dar și cum se impozitează veniturile.

Ce este contractul de colaborare
Model de contract de colaborare
Cadru legal
Cine are dreptul să încheie un contract de colaborare
Ce informații conține un contract de colaborare
Cum se impozitează veniturile obținute din contractul de colaborare
Avantaje și dezavantaje ale contractului de colaborare

Ce este contractul de colaborare

Un contract de colaborare este un document care marchează înțelegerea dintre două părți, două persoane sau o firmă și o persoană, în vederea cooperării pentru un proiect. Există inclusiv contracte de colaborare între firme. O înțelegere care aduce beneficii ambelor părți face ca relațiile de muncă să se desfășoare cât mai ușor.

Acordul scris tratează termenii și condițiile specifice relației de cooperare, inclusiv informații referitoare la responsabilitățile părților și împărțirea veniturilor.

Model de contract de colaborare

Contractul de colaborare are o formă standard, cu unele prevederi adaptate specificului firmei. Este indicat să citești cu atenție fiecare paragraf, pentru a descoperi eventualele clauze ascunse sau solicitări necorespunzătoare.

Negocierea este o etapă foarte importantă, chiar și atunci când te angajezi într-o colaborare pe termen scurt. În cadrul negocierilor, poți obține condiții mai avantajoase, care nu erau prevăzute inițial.

Pentru un model tipic de contract de colaborare, intră AICI.

Spre deosebire de contractul individual de muncă, prin contractul de colaborare se înțelege un acord pentru prestarea unor servicii ocazionale. Această formă de contract nu este reglementată de Codul Muncii, ci de prevederile Codului Civil.

În articolul nr. 1176 din Noul Cod Civil, se vorbește despre contractul-cadru. Potrivit legii, acest contract reprezintă acordul dintre părți, prin care se negociază, se încheie sau se mențin raporturi contractuale ale căror elemente esențiale sunt determinate de acest act.

Totodată, documentul definește modalitatea de executare a contractului, mai ales termenii și volumul prestațiilor, precum și prețul acestora. Venitul poate fi stabilit în contract sau prin convenții ulterioare.

De regulă, contractul de colaborare se încheie cu persoane fizice autorizate (PFA), însă poate fi încheiat și cu persoane fizice, pentru proiecte punctuale, care au caracter ocazional. Foarte important de știut este că această formă de muncă nu presupune o relație de subordonare între persoana care prestează munca și beneficiar.

De asemenea, o persoană poate fi angajată cu un contract individual de muncă și, în același timp, să încheie contracte de colaborare. Totuși, o persoană nu poate avea contract individual de muncă și contract de colaborare cu aceeași firmă.

Cine are dreptul să încheie un contract de colaborare

În general, pot încheia contracte de colaborare persoanele care doresc să obțină venituri din activități independente. În această categorie intră, potrivit Legii nr. 227/2015, veniturile obținute din activități precum:

  • Activități de producție;
  • Activități de cumpărare cu scopul revânzării;
  • Organizarea de spectacole culturale, sportive, distractive și altele;
  • Vânzarea în regim de consignație a bunurilor vândute pentru a fi revândute;
  • Activități de editare, imprimerie, multiplicare, indiferent de tehnica folosită;
  • Transport de bunuri și de persoane;
  • Activități de prestări servicii;
  • Activități asociate profesiilor liberale (medic, asistent medical, avocat, consultant financiar etc.);
  • Activități asociate PFA-urilor sau PFI-urilor;
  • Activități asociate întreprinderilor individuale sau familiale.

Cele mai comune forme de contract de colaborare sunt contractul de prestări servicii și contractul pentru drepturi de autor.

Contractul de prestări servicii presupune o serie de obligații pentru prestator și beneficiar. Astfel, prestatorul poate fi o persoană fizică autorizată, o persoană juridică, asociație sau persoană fizică.

Potrivit contractului de prestare servicii, prestatorul se obligă să presteze servicii în condițiile din contract, cu materiale proprii sau cumpărate de acesta. Mai mult, se obligă să realizeze serviciul în acord cu tipul de calitate prezentat inițial. Dacă mai sunt și alte persoane implicate, acestea, la rândul lor, sunt obligate să mențină calitatea ridicată a produselor/serviciilor. Un alt aspect este că lucrarea sau serviciul trebuie finalizat la termenul limită stabilit inițial.

Beneficiarul este obligat să plătească serviciile realizate de prestator la data specificată sau în intervalul menționat în contract. Dacă este cazul, va procura materiale, accesorii și alte bunuri necesare realizării proiectului; acest aspect trebuie specificat în mod expres în contract.

Al doilea tip de contract de colaborare, contractul pentru drepturi de autor, se referă, conform Legii nr. 8/1996, actualizată și modificată, la servicii care necesită creație intelectuală, artistică sau științifică, așa cum este cazul:

  • Scrierilor literare și publicistice, conferințelor, predicilor, pledoariilor și altor opere, scrise și orale, sau al programelor pe calculator;
  • Operelor științifice, scrise sau orale, precum studii, comunicări, cursuri universitare, manuale școlare, proiecte și documente științifice;
  • Operelor muzicale fără text/cu text;
  • Operelor dramatice, dramatico-muzicale, coregrafice și pantomimice;
  • Operelor cinematografice și audiovizuale;
  • Operelor fotografice;
  • Operelor de artă grafică sau plastică, precum sculptură, pictură, gravură, scenografie, design etc.;
  • Operelor de arhitectură inclusiv planșe, machete și lucrări grafice;
  • Lucrărilor plastice și desenelor din domeniul topografiei, geografiei și științei;
  • Traducerilor, adaptărilor, adnotărilor, lucrărilor documentare;
  • Culegerilor de opere literare, artistice sau științifice.

Contractul pentru drepturi de autor se înregistrează la ANAF doar prima dată, după ce se obțin venituri din astfel de drepturi, prin completarea declarației 20. Această declarație trebuie depusă în termen de 30 de zile de la obținerea primului venit și în termen de 15 zile de la modificările apărute datelor inițiale.

Cine poate incheia un contract de colaborare

Ce informații conține un contract de colaborare

Similar altor contracte de muncă, și contractul de colaborare conține o serie de clauze legate de relația dintre colaborator și firmă. Este obligatorie încheierea contractului de colaborare în formă scrisă, iar după redactare și parafare, fiecare parte primește un exemplar.

Pentru a fi valabil, contractul de colaborare trebuie să fie semnat de ambele părți, atât de angajator, cât și de colaborator. Spre deosebire de contractele individuale de muncă, aceste contracte nu trebuie înregistrate în Revisal, pentru evidența salariaților. Clauzele pot fi negociate înainte de semnarea contractului, iar dacă apar modificări, pe parcurs, se pot întocmi acte adiționale.

Un contract de colaborare conține următoarele informații:

  • Numele părților, angajator și colaborator;
  • Obiectul contractului de colaborare;
  • Durata contractului;
  • Remunerația și modalitatea de plată (lunar sau eșalonat, în funcție de proiect);
  • Drepturile și obligațiile părților;
  • Condițiile de încetare a contractului de colaborare;
  • Posibilitatea de reziliere a contractului;
  • Stabilirea conceptului de nedivulgare a datelor puse la dispoziția colaboratorilor pe durata proiectului;
  • Termenii confidențialității;
  • Penalizări.

👉 Dacă ești în căutarea unui nou loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât din candidat, să devii proaspăt angajat.

Cum se impozitează veniturile obținute din contractul de colaborare

De cele mai multe ori, impozitarea veniturilor obținute prin contracte de colaborare se face prin reținere la sursă. Valoarea impozitului este de 10%, din care se scade contribuția la CAS (contribuția de asigurări sociale-pensii). Impozitul reținut la sursă trebuie plătit la stat până pe data de 25 a lunii următoare celei în care a fost reținut.

În fiecare an, până pe data de 15 martie, trebuie depusă declarația fiscală 200, „Declarație privind veniturile realizate din România”,  la ANAF.

CASS este de 5,5% și se aplică sumei pentru care se plătește impozitul pe venit. Persoanele fizice care realizează venituri din drepturile de autor sunt obligate să plătească CASS doar dacă nu beneficiază de venituri din salarii, activități independente, agricultura, silvicultură, șomaj sau pensie.

Dacă obții venituri din drepturi de autor, contribuția de asigurări sociale, CAS, este în valoare de 10,5% din baza de impunere, respectiv venitul brut minus cota de cheltuială forfetară, în valoare de 20%.

Avantaje și dezavantaje ale contractului de colaborare

Un contract de colaborare oferă mai multă flexibilitate pentru colaborator. Acesta își stabilește programul de lucru și are libertatea de a colabora în același timp cu mai multe firme. Un program de acest fel poate însemna mai mult timp petrecut alături de familie sau pentru perfecționarea unui hobby.

Cu toate acestea, există și câteva dezavantaje ale contractului de colaborare. Persoana care lucrează pe baza unui contract de acest fel nu beneficiază de protecția legislației muncii, nu are drept la sporuri pentru munca suplimentară, concediu de odihnă sau repaus săptămânal.

Totodată, colaboratorul nu este protejat împotriva concedierii. Potrivit Codului Muncii, concedierea apare doar în cazuri expres, prevăzute în actele legislative.

Contractul de colaborare îți aduce mai multă flexibilitate decât alte forme de relații profesionale. Îți permite să îți faci propriul program de lucru, să îți dedici timp hobby-urilor și să petreci mai mult timp cu persoanele dragi. Totuși, este important să citești cu atenție contractul, iar dacă nu ești de acord cu anumite prevederi, să fii deschis la negocieri.

Sursa foto: Shutterstock

Array

Autor: and
7 September 2021

Ultima editare: 26 October 2021


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

  • Arhivare, indosariere, secretariat

    Descrierea postului,

    Întocmire, înregistrare, transmitere și arhivare corespondență

    Întocmire și transmitere comenzi furnizori Întocmire necesar birotică, comandare, recepție ..

    Bucuresti - Ilfov Azi 08:10 Full time

  • Casier Auchan Baia Mare

    Candidatul ideal:

    -Studii medii absolvite

    -Persoana amabila, cu un nivel bun de comunicare

    -Atentie la detalii si promptitudine in reactii si raspunsuri

    -Toleranta la stres ..

    Maramures 17 Oct 05:10

  • Angajam Supervizor Call Center - Clinicile Sfanta Maria Sector 4

    Candidatul Ideal

    Cum ar trebui sa fii:

    • Ai experienta intr-un rol similar, de preferat in domeniul medical.

    • Esti organizat si te simti confortabil..

      Bucuresti - Ilfov Azi 11:10 Full time

    • Angajez Mecanic Camioane Flota Proprie

      Firma de transport marfa angajează mecanic cu experiența pe mașini de mare tonaj!

      Avem in parcul auto camioane Man euro5 și EURO6

      Căutam o persoana dornica de rezultate ..

      Covasna Azi 13:10 Full time

    • Angajam REFERENT import-export, activitate economica

      CERINTE:

      • Studii medii / studii superioare - studii economice (constituie avantaj)

      • Abilitati de operare PC – MS OFFICE: WORD, EXCEL

      • Abi..

        Bacau Azi 13:10

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 32 = 41

Alte articole