Autor: Alves Lucas
Poate că te-ai gândit adesea să îți cauți un job în străinătate, pentru că nu ești pe deplin satisfăcut de ofertele de pe piața muncii autohtone sau din dorința de a fi mai bine plătit pentru lucrurile pe care știi să le faci. Și chiar dacă te-ai visat des cu bagajul făcut, privind pe fereastra unui avion către noul orizont al vieții tale, problema cea mai mare rămâne găsirea acelui job care să-ți ofere siguranță.
Sigur, uneori există și momente în care te gândești să pleci pur și simplu în orașul în care visezi să locuiești și să începi să cauți odată ce ajungi acolo. Însă cât de multă siguranță îți poate aduce acest demers? În continuare, vom încerca să determinăm care este cel mai simplu și sigur mod de a-ți găsi de muncă în străinătate.
Găsirea jobului cât încă te afli în România
În momentul în care te hotărăști că vrei să te muți din România, primul lucru pe care, în mod logic, îl vei face este începi să-ți cauți de muncă în țara în care vrei să pleci. Asta, bineînțeles, dacă te-ai hotărât deja unde anume vrei să-ți petreci următorii ani din viață.
Poate că te-ai gândit la o țară pe care ai vizitat-o cândva și de care te-ai îndrăgostit sau poate că îți vei alege țara în funcție de limbile străine pe care le cunoști. Sau poate că nici măcar nu vrei să pleci de tot din România; din fericire, există și numeroase joburi pe perioade determinate, mai ales în domenii precum construcții, transporturi sau au pair și babysitting.
Totuși, unde ar trebui să începi să cauți un job în străinătate? Răspunsul simplu este: pe internet, iar cel detaliat este că ai la dispoziție cel puțin patru opțiuni:
- EURES – rețeaua destinată anunțurilor de joburi în țările membre ale Uniunii Europene, dar și în țări europene precum Elveția, Norvegia, Liechtenstein și Islanda.
- Site-urile de recrutare – găsești anunțuri despre oferte de muncă în străinătate pe site-urile românești de recrutare, dar și în secțiunea de „locuri de muncă în străinătate” de pe OLX
- Direct pe site-urile angajatorilor străini
- Prin agențiile românești de plasarea a forței de muncă – pe care, probabil, le vei găsi tot cu ajutorul internetului.
Cum să cauți un job sigur în străinătate
Acum că ai înțeles care sunt opțiunile tale principale, ar trebui să discutăm puțin și despre siguranța lor. Joburile postate pe portalul EURES sunt sigure și poți aplica la ele fie prin portalul dedicat al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, fie prin secțiunea dedicată de pe site-ul Comisiei Europene.
Important este să ai un CV bine întocmit pe care să îl poți trimite. Formatul de CV Europass este special conceput de Comisia Europeană pentru a încuraja migrarea forței de muncă pe întreg teritoriul Uniunii, motiv pentru care sunt șanse mai mari ca un angajator străin să îl citească.
În cazul anunțurilor de pe site-urile de recrutare autohtone sau cel postate direct pe site-urile firmelor străine, munca de verificare a angajatorilor va trebui făcută chiar de tine. Studiază atent toate datele de contact ale firmei respective, citește tot ce au scris cei care au avut de-a face cu aceasta și, dacă ți se oferă un job, nu pleca din țară fără a avea măcar un precontract.
Cum verifici agențiile de recrutare
Mai rămân agențiile românești de plasare a forței de muncă, care de asemenea ar trebui verificate temeinic. Acestea trebuie să prezinte un cod CAEN 7810 sau 7820, dar și un document de la Inspectoratul Teritorial al Muncii prin care agenția dovedește că este autorizată să plaseze muncitori români în străinătate.
Dacă alegi să verifici agenția direct la ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă), reține că va trebui să faci asta la ITM-ul din județul în care sediul agenția prin care aplici. Dacă, de exemplu, ești din Craiova și găsești o ofertă a unei agenții din București, va trebui să verifici acea agenție la ITM București.
Ai mai auzit probabil că agențiile de plasare a forței de muncă nu ar trebui să-ți perceapă taxe și că cele mai serioase își vor lua comisionul direct din contractul pe care îl vei încheia cu angajatorul străin. Atenție, însă, deoarece agențiilor de recrutare nu le este interzis să perceapă taxe candidaților. Este totuși important să întrebi care este rolul acelor taxe, dar și să eviți firmele care îți cer taxe de sute de euro, cu garanția că, într-un an, sigur îți vor găsi un de muncă în străinătate. De multe ori, joburile găsite de astfel de firme de mediere sunt mult sub nivelul european pe care ți-l dorești.
Găsirea jobului după ce ajungi în străinătate
În continuare, vom încerca să răspundem la întrebarea: este o idee bună să pleci în străinătate și să cauți un job abia după ce ajungi acolo?
Sub nicio formă nu este o idee bună să urmezi acest demers dacă:
- nu ai o sumă semnificativă de bani pusă deoparte, cu care să te poți întreține în acea țară;
- nu cunoști măcar la nivel de bază limba vorbită și cultura;
- nu ai măcar o idee despre ce joburi pe care le poți practica sunt căutate în acea țară.
În plus, nu ai avea șanse de reușită decât pe teritoriul Uniunii Europene, deoarece pentru a munci în alte state ai avea nevoie atât de viză, cât și de permis de muncă.
Ideal este să pleci într-un oraș unde ai deja o rudă sau un prieten care te poate ajuta să te adaptezi. Chiar dacă nu te poate susține în vreun fel financiar sau nu îți poate oferi cazare, o cunoștință îți va face mult mai ușoară perioada de acomodare.
Există și un avantaj în acest demers, anume faptul că îți va fi mult mai ușor să participi la interviuri și să cunoști personal angajatorii. Desigur, odată ce vei ajunge într-o țară străină, vei fi mult mai motivat să îți găsești un job, de teamă să nu fii nevoit să te întorci acasă.
Nu îți recomandăm să pleci în străinătate fără a căuta înainte un job decât dacă ai o anumită siguranță, dată de condițiile enumerate mai sus. Nu uita nici să ai o sumă de bani de care să nu te atingi sub niciun pretext, pentru ca, în cazul eșecului, să îți poți achita călătoria de întoarcere în țară.
Dacă este totuși visul tău de a pleca să muncești în străinătate, fii perseverent, caută și aplică în mod constant și folosește-te de toate aceste informații pentru a te duce pe un post sigur.
Autor: Alves Lucas
19 December 2018