COMPETENT

Cum îți crești șansele de reușită dacă vrei să te angajezi ca bucătar în străinătate

8 October 2018
Array

Autor:

Meseria de bucătar este, pe cât de frumoasă și satisfăcătoare, pe atât de solicitantă și competitivă. Dacă ești pasionat de gătit și ai lucrat ici-colo în domeniu sau abia te-ai decis că vrei să devii bucătar, una dintre primele idei care îți vor veni în minte este să te angajezi în străinătate.

Pe lângă salariile mai mari care se practică în alte țări, există și alte motive pentru care tot mai mulți bucătari vor să se angajeze în străinătate, cum ar fi dorința de a se specializa pe o ramură a gastronomiei, specifică unei anumite țări.

Un loc de muncă în străinătate nu se obține însă atât de ușor și trebuie să ai în vedere câteva aspecte importante care îți vor crește șansele de reușită. Iată de ce anume trebuie să ții cont:

Cum îți pregătești CV-ul și scrisoarea de intenție

CV-ul reprezintă prima formă de contact dintre tine și un viitor angajator, așa că trebuie să fie fără cusur. Indiferent de experiența ta și de pregătirea în domeniu, informațiile trebuie să fie corecte și ușor de citit.

În cele mai multe țări europene se folosește modelul de CV Europass. Poți găsi aici mai multe informații despre acest format, dar și modele și trucuri de redactare. Dacă îl completezi online ai și posibilitatea de a selecta limba în care sunt secțiunile formularului, ceea ce te va ajuta atunci când aplici pentru un job de bucătar într-o altă țară.

CV-ul și scrisoarea de intenție trebuie să-ți scoată în evidență calitățile, așa că poți afla de aici cum le completezi atunci când vrei un loc de muncă într-o bucătărie. Dacă ești familiarizat cu limba engleză, nu îți va fi greu să scrii CV-ul și scrisoarea de intenție; în plus, poți folosi funcția de autocorrect a telefonului (activată după ce ai setat limba engleză) sau cea de word spell check, din Microsoft Word, dacă folosești un computer.

Angajatorii din cele mai multe țări europene acceptă CV-ul și scrisoarea de intenție în engleză, însă te poți lovi și de situația în care ți se cere ca acestea să fie redactate în franceză, spaniolă sau altă limbă.

Dacă nu ești foarte sigur pe cunoștințele tale de limbă străină, cel mai bine ar fi să completezi aceste documente în română și să apelezi ulterior la serviciile unui traducător autorizat.

Prețul pentru o pagină la o firmă autorizată de traduceri variază, în funcție de limba aleasă, între 22 și 30 de lei pentru limbi precum engleza, franceza, italiana, spaniola sau germana, dar poate depăși această sumă pentru cele nordice (daneză, suedeză, norvegiană).

Cum verifici dacă angajatorul este unul serios

Sunt multe cazuri de oameni care au plecat în străinătate ca să-și caute de muncă și au fost păcăliți sau chiar înșelați de angajatori. Înainte să accepți cu ochii închiși orice ofertă de muncă, încearcă să verifici cât de serios este angajatorul. Ai nevoie doar de câteva minute și de o rețea de internet. Uite unde poți găsi cel mai ușor informațiile necesare:

  • Site-ul companiei: caută numele firmei pe Google și accesează site-ul acesteia. Vezi ce informații publice există acolo cu privire la numele complet al companiei și tipul acesteia, numărul de înregistrare și alte date care atestă legalitatea angajatorului, dar și dacă are date de contact precum telefon, adresă de e-mail, eventual o hartă cu indicații pentru a ajunge mai simplu la sediul firmei.
  • Numărul de telefon al companiei: acesta trebuie să apară în secțiunea de contact de pe site sau, dacă firma nu are un site oficial, în datele furnizate de agenția de recrutare sau în anunțul de job. Nu te sfii să apelezi acest număr de telefon și să discuți cu persoana care se ocupă de recrutare, aceasta îți poate oferi mai multe informații despre companie. În funcție de cum decurge discuția, îți vei da seama dacă oferta este una de încredere. Dacă nu îți este familiară limba în care trebuie să vorbești, roagă pe cineva care poate susține o conversație să te ajute, punând în locul tău întrebările pe care le ai.
  • Site-uri cu opinii despre joburi: cu siguranță vei găsi o mulțime de teme abordate în aceste site-uri și răspunsuri de la persoane care lucrează în aceeași țară, în aceeași branșă sau care au ajuns acolo prin aceleași mijloace ca și tine. Dacă ai noroc, poți chiar să dai de cineva care a susținut un interviu la firma pe care o vizezi sau care a fost angajată acolo. Spre exemplu, pe site-ul glassdoor.com foști și actuali angajați dau informații anonime despre condițiile de muncă, colegi și management, așa că nu strică să verifici și dintr-o astfel de sursă.
  • Grupuri de Facebook: la fel ca în cazul site-urilor, îți va fi foarte ușor să obții informații direct de la persoane care lucrează acolo, care cunosc compania sau care te pot ajuta cu detalii legate de experiențele avute cu respectiva firmă. Grupul Locuri de muncă în străinătate cu contract este unul dintre ele, dar trebuie să știi că există și comunități unde îți poți găsi informații punctuale despre joburi, atât pentru anumite profesii, cât și pentru țările care te interesează.

Ce așteptări să ai de la interviu

Dacă vei comunica direct cu angajatorul, este foarte posibil să ai o discuție preliminară cu el înainte de întâlnirea propriu-zisă. Discuția poate fi telefonică sau prin video call pe Skype, FaceTime, WhatsApp sau altă aplicație similară.

Angajatorul îți va adresa întrebări legate de experiența ta profesională, despre studiile pe care le-ai urmat în domeniu, dar și despre așteptările pe care le ai ca bucătar în străinătate.

Doar pentru că se numește „interviu”, nu înseamnă că trebuie să deschizi gura doar ca să răspunzi la întrebări. La fel de important e să pui întrebările care te interesează: despre responsabilitățile postului, despre condițiile de muncă sau despre perspectivele de avansare pe care le-ai avea.

Poți întreba orice legat de companie și de activitatea acesteia, dar păstrează întrebările legate de salariu și beneficii pentru interviului propriu-zis sau abordează astfel de subiecte doar dacă persoana cu care discuți le amintește înaintea ta.

Interviul propriu-zis sau proba pentru angajare

Dacă totul decurge bine la discuția preliminară, vei fi chemat la un interviu față în față. Iată la ce situații te poți aștepta:

  • Interviu cu managerul: indiferent dacă ai avut discuția preliminară tot cu un manager sau cu o persoană din departamentul HR, managerul direct sau administratorul localului își va dori să te cunoască și să îți adreseze câteva întrebări. Pregătește-ți și tu un set de întrebări importante, pentru a afla mai multe despre jobul pentru care candidezi și despre companie.
  • Proba practică: aceasta se poate desfășura în mai multe feluri, dar, în principiu, va trebui să îți demonstrezi abilitățile de bucătar pregătind unul sau mai multe preparate culinare. Aici ți se vor testa atât talentul și priceperea în bucătărie, cât și stăpânirea tehnicilor de tăiere si preparare a alimentelor, viteza de lucru, respectarea normelor de igienă și securitate și, în anumite situații, chiar și creativitatea în ceea ce privește combinarea ingredientelor.
  • Stabilirea condițiilor de lucru și a ofertei: dacă te-ai descurcat bine la interviu și la proba practică, următorul pas este negocierea contractului. Analizează cu atenție oferta angajatorului și, dacă nu ești sigur de ea, nu oferi un răspuns pe loc. În cele ce urmează, te vom învăța și ce trebuie să urmărești la un contract și cum îți poți negocia mai bine salariul, condițiile de muncă și relocarea.

Cum te asiguri că nu vei semna un contract abuziv

Indiferent dacă vorbim despre angajatori din țară sau din străinătate, obiectivul tău este de a-ți găsi un loc de muncă legal, care să îți aducă satisfacții și să te ajute să te dezvolți profesional. De aceea, atunci când ți se face o ofertă pentru un job, este important să citești cu atenție contractul și să negociezi cu angajatorul pentru a obține ceea ce îți dorești. Iată câteva lucruri pe care să le ai în vedere:

Citește integral și cu atenție contractul de muncă, vezi cum este definit postul tău și care sunt responsabilitățile pe care le vei avea. Cel mai probabil, ți se va oferi și o anexă cu fișa postului, parcurgerea acesteia te poate ajuta să îți dai seama ce se dorește de la tine.

Urmărește cum este definit programul de lucru și asigură-te că ceea ce ți s-a spus coincide cu ceea ce este în contract. De asemenea, verifică valoarea salariului brut și pe cea a salariului net și calculează dacă acestea sunt corecte; există diferite aplicații sau site-uri pe care poți introduce valoarea unuia dintre salarii pentru a o afla pe cealaltă, pentru orice țară. Folosește-le pentru a te lămuri care este valoarea taxelor și a impozitelor și cu câți bani vei rămâne în mână după o lună de muncă.

Verifică numărul zilelor de concediu din contract, dar și data la care se plătește salariul. De asemenea, durata contractului este un alt aspect pe care trebuie să îl urmărești, la fel și durata perioadei de probă; în mod normal, aceasta din urmă nu trebuie să depășească trei luni. Verifică și dacă ai clauze de confidențialitate sau de neconcurență și eventuale răspunderi în ceea ce privește nerespectarea acestora.

Un alt punct important pe care e bine să-l lămurești și să-l verifici în contract este plata orelor suplimentare și a sărbătorilor legale în care se lucrează. Verifică pe forumuri și alte grupuri de discuții care sunt practicile angajatorilor în acest sens, dar și ce spune legislația din țara respectivă. Dacă observi nereguli, nu le trece cu vederea. Cere-i angajatorului să le rezolve.

Dacă la negociere ți se promit bonusuri sau alte beneficii, asigură-te că acestea sunt, de asemenea, menționate în contract sau în actul adițional.

Înainte de a căuta un job de bucătar în străinătate, sunt câteva etape pe care trebuie să le parcurgi obligatoriu. Trebuie să urmezi cursuri de calificare sau de specializare acreditate, să te înscrii la un curs de limbă străină, să studiezi piața locurilor de muncă în țara pe care ți-ai ales-o. Cu siguranță vei avea parte de o călătorie pe cinste. Și, dacă ții cont de sfaturile noastre, șansele tale de reușită în carieră vor fi tot mai mari.

Array

Autor:
8 October 2018

Ultima editare: 23 October 2018

Ultimele locuri de munca de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 1

Alte articole