COMPETENT

Cum îți poți dezvolta aptitudinile profesionale: trucuri pentru persoanele cu dizabilități

1 March 2021
Array

Autor: and

Persoanele cu dizabilități au dificultăți în găsirea unor locuri de muncă adecvate capacităților lor. Sunt mai mulți factori ce contribuie la aceasta, dar, în majoritatea cazurilor, este urmarea faptului că nu le este oferită posibilitatea de a-și dezvolta abilități care să-i facă profesioniști. O soluție utilă pentru persoanele cu dizabilități și pentru profesorii și instructorii care-i pregătesc este aceea de a le stimula abilitățile interpersonale. 

O altă abordare

În Uniunea Europeană și nu numai, procentul persoanelor cu dizabilităţi care au un loc de muncă potrivit este mult mai mic decât al celor fără dizabilităţi, însă există variaţii mari între ţări. Media în UE este de circa 50%, dar, dacă în ţările nordice, rata de ocupare ajunge la 52-54%, în România, procentul celor cu dizabilități care au un loc de muncă, din totalul persoanelor din această categorie, este de doar 12%, una dintre cele mai scăzute din Europa. Cifrele sunt extrase dintr-un raport pentru Uniunea Europeană, realizat de experţii Societăţii Academice, cu sprijinul Fundaţiei Motivation România, și are date din perioada 2016- 2019. 

În același raport se mai arată că salariile persoanelor cu dizabilități sunt net inferioare, iar una dintre principalele cauze care mențin această situație este educația. Doar 10% dintre persoanele cu dizabilități au absolvit studii superioare, 27% au absolvit liceul și 30% au terminat cursurile gimnaziale. Ceilalți s-au oprit la școala primară sau nu au studii, deși, pentru mai bine de 70% dintre aceștia, capacitatea intelectuală nu reprezintă un impediment. 

Îmbunătățirea acestei situații stă într-o altă abordare. Însușirea unor abilități care să le permită persoanelor cu dizabilități o mai bună interacțiune cu alte persoane, pe lângă pregătirea profesională și practică, poate spori substanțial șansele în găsirea unui loc de muncă unde calitățile acestora să fie mult mai bine puse în valoare. 

Abilități interpersonale

Persoanele cu dizabilități tind să se concentreze pe elemente de formare profesională și neglijează abilitățile interpersonale. Acestea permit o adaptare mai bună la mediul social, pun în evidență competențele profesionale și fac din persoanele cu dizabilități un partener egal, fapt care contribuie la integrarea socială, la recunoașterea meritelor și la poziționarea firească în societate, dizabilitatea trecând pe plan secund. 

Dezvoltarea și exprimarea acestor abilități se învață și aduc avantaje reale, mai ales acestei categorii. Iată câteva dintre aceste abilități complementare, extrem de utile: 

  1. Atenția la detalii – este una dintre calitățile pe care le caută orice angajator. Capacitatea de a sesiza aspecte aparent nesemnificative ține de modul în care aceasta este coordonată prin educație, de antrenament, dar și de voința proprie. 
  2. Abilitățile de comunicare – sunt utile oricui, dar sunt extrem de valoroase persoanelor cu dizabilități. Capacitatea de a exprima corect și coerent gândurile și sentimentele este esențială pentru integrarea în mediul de lucru, fiind baza interacțiunii umane.
  3. Abilitățile de gestionare a conflictelor – potențialii angajatori sunt mereu în căutarea persoanelor care au capacitatea de a atenua conflicte, iar această aptitudine este cu atât mai valoroasă unei persoane cu dizabilități. 
  4. Integrarea ca parte a unei echipe – este crucială atât pentru succesul personal, cât și pentru cel al colectivului. Este modalitatea cea mai practică prin care o persoană cu dizabilități, care are deseori tendința de a se izola, poate depăși bariere, contribuind în mod fundamental la integrarea sa socială.
  5. Atitudinea deschisă – are un impact major asupra modului în care este percepută o persoană și poate reprezenta un atu important atât pentru integrarea în colectiv, cât și pentru obținerea unui loc de muncă.  
locuri de munca pentru persoane cu dizabilitati

Sfaturi în găsirea unui loc de muncă pentru persoanele cu dizabilități

Găsirea unui loc de munca nu este un demers ușor, putând pune probleme cu adevărat serioase unei persoane cu dizabilități, indiferent de tipul acestora. 

  1. Un prim pas care poate ajuta în găsirea unui loc de muncă, pe măsura abilităților și a pregătirii, este construirea unei imagini de sine puternice și încrezătoare. Poate părea teorie, dar oamenii au tendința de a face presupuneri despre semenii lor. Această atitudine este cu atât mai intensă în fața persoanelor cu dizabilități. Nu este vina nimănui pentru faptul că acesta este comportamentul uman, dar, cunoscând acest aspect, prima barieră este depășită. 

În consecință, în CV, în cursul interviului, accentul trebuie să cadă pe ceea ce poate face o persoană cu dizabilități, nu pe ceea ce nu poate, pentru a convinge că este la înălțimea cerințelor locului de muncă. Formularea: „Atâta vreme cât pot ajunge în sala de ședințe/în atelier/la birou cu scaunul cu rotile, pot participa la întâlnire/pot să lucrez” este ideală, pentru că expune un plan, o acțiune și este infinit mai bună decât: „Pot să fac asta”. O astfel de abordare se bazează pe abilitatea de comunicare și pe atitudinea deschisă. 

  1. Dizabilitatea nu trebuie să fie adusă în discuție decât dacă este necesar, dar, cu toate acestea, nu trebuie tratată cu reticență, ci ca pe un fapt. Dacă dizabilitatea este vizibila, trebuie explicată scurt, clar, concomitent cu argumente care să arate că acest fapt nu este un impediment pentru rezolvarea sarcinilor la locul de muncă. Dacă există argumente care să susțină că dizabilitatea te poate face mai performant, acestea trebuie expuse, explicate, susținute. Totodată, este util să înveți să gestionezi discriminarile și frustrările, fie pe parcursul interviurilor, fie atunci când ești în poziția de angajat. Este o demonstrație a abilității de gestionare a conflictelor.
  2. Dacă există locuri de muncă anterioare, stagii sau voluntariat, acestea trebuie promovate și utilizate ca argumente solide. Este esențial de știut că atitudinea celor care caută un loc de muncă are un impact uriaș asupra potențialului angajator și face mereu diferența. Dacă nu există experiență, folosește cunoștințele teoretice, dar și abilitățile legate de îndemânare, atenție, perseverență, voință. Orice deprindere poate să fie un avantaj și trebuie utilizată.
integrarea la locul de munca

Însăși căutarea unui loc de muncă este un loc de muncă

Nu doar pentru persoanele cu dizabilități, ci pentru oricine se află în căutarea unui job, obținerea unui loc de muncă este un maraton, un job în sine. Căutarea, completarea, adaptarea CV-ului, redactarea scrisorilor de intenție sunt esențiale și, dacă sunt făcute cu atenție și real interes, duc la găsirea unui loc de muncă. Câteva sfaturi în plus sunt mereu utile. 

Să știe toată lumea! A face publică, prin toate canalele posibile, nevoia unui loc de muncă este o strategie care aduce rezultate. Prietenii și cunoștințele pot oferi variante, idei și, uneori, soluții. Promovarea pe rețelele sociale este utilă.

Adaptează CV-ul la cerințele postului! Un CV care atrage atenția este adaptat pentru postul la care se aplică. Este greșită trimiterea aceluiași CV, indiferent de jobul la care se aplică. 

Renunță la reticențe! Este benefică o atitudine obiectivă față de propria persoană și cunoașterea limitelor proprii, din punct de vedere fizic sau al competențelor, dar aceasta nu trebuie dusă la extrem. Reticențele și o prea mare exigență față de sine pot duce la ratarea unor oportunități. Îndrăzneala, motivată de interesul față de un domeniu, combinată cu abilități, chiar dacă nu sunt performanțe, poate duce la obținerea jobului. Angajatorul poate fi interesat, uneori, mai mult de entuziasm, de dorința de a munci și de afirmare, decât de performanțe și experiență.  

Dizabilitatea va fi văzută ca pe o piedică în calea unei cariere, indiferent de domeniu, atâta vreme cât cel în cauză se victimizează. Depășirea limitelor personale nu este un demers simplu, niciodată, pentru nimeni, dar este singura cale prin care poate fi obținută satisfacția de a fi util, activ, productiv și apreciat.    

Citește și: Cele mai bune oportunitati de job pentru persoanele cu dizabilitati

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât, din candidat, să devii proaspăt angajat.

Sursa foto: Shutterstock.com

Array

Autor: and
1 March 2021

Ultima editare: 8 March 2021


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

  • Operator handling Aeroport Otopeni

    CANDIDATUL IDEAL

    O persoana dinamica, entuziasta, careia ii face placere sa lucreze cu publicul si este dornica sã-si dezvolte o cariera in aviatie;

    Punctualitatea, fl..

    Bucuresti - Ilfov 17 Oct 09:10 Full time

  • KFC Targu Mures Shopping City cauta colegi #pebune!

    Te invitam sa faci parte din echipa noastra din restaurantul KFC preferat pe postul de Casier sau Lucrator in bucatarie!

    Ce trebuie sa faci:

    Mures 17 Oct 10:10 Full time

  • CONTINENTAL Anvelope Timisoara angajeaza Electrician

    Descriere pozitie:

    • Verifica sistematic utilajele in vederea constatarii anomaliilor in functionare din punct de vedere electric;
    • Participa efectiv la realizarea ..

      Arad 16 Oct 06:10 Full time

    • Angajez bucatar full time sau part time, bucatar mic dejun, evenimente

      Pensiune cu restaurant si sala de evenimente angajeaza
      Bucatar full time sau part time.
      Bucatar mic dejun.
      Pentru mai multe detalii va asteptam la locatie sau direct la numarul de t..

      Alba Azi 13:10 Restaurant

    • Angajăm educatoare

      Grădiniță privată , București, sector 2 , metrou Ștefan cel mare angajează educatoare calificată , cu minim 1 an de experiență, program full time.

      Pentru detalii ne puteți contacta..

      Bucuresti - Ilfov Azi 13:10 Full time

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

24 − = 22

Alte articole