COMPETENT

Cum negociezi o ofertă de job

30 martie 2021

Autor: and

Indiferent de domeniul în care lucrezi, există mai multe scenarii în care skillurile de negociere își vor spune cuvântul. Ești în căutarea unui job, te afli la primul interviu la o companie care îți place, totul decurge conform planului tău, singura problemă este că salariu pe care îl vei primi este mai mic decât așteptările tale. Cum ai putea negocia oferta, astfel încât să obții mai mult? Sau lucrezi de trei ani într-o firmă și vine momentul în care vrei să ceri o mărire de salariu. Din păcate, bugetele sunt restrânse, iar șeful tău nu reacționează bine atunci când oamenii încearcă să negocieze oferta. Ce faci în aceste situații? Iată câteva sfaturi care te-ar putea ajuta.

Ajută-i să înțeleagă de ce meriți o ofertă mai bună

Fie că vrei să ceri o mărire de salariu, fie să obții o ofertă mai bună la angajare, este bine să îți bazezi negocierea pe lucruri concrete, pe ceea ce știi să faci bine. Dacă un angajator te place, nu înseamnă că îți va da oferta visată. De aceea, pornește negocierile având în minte toate abilitățile și capacitățile tale. Care sunt motivele pentru care meriți mai mult? Ce te recomandă, care este modul în care o ofertă bună te ajută să fii mai productiv?. Este bine să îți faci „temele” de acasă și să știi să argumentezi modul în care salariul bun se va reflecta în profitabilitatea muncii tale, pe termen lung.

Dacă ești în căutarea unui nou loc de muncă, 👉 OLX te ajută să găsești jobul potrivit pentru tine. Ai acces la peste zece domenii de interes, de la Educatie Training la IT – Telecomunicatii. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica, astfel încât din candidat, să devii proaspăt angajat.

Atitudinea contează

Persoanele cu o stimă de sine bine conturată pot fi mai convingătoare decât cele care nu au suficient de multă încredere în ele. Știu să își comunice nevoile și să ceară atunci când cred că merită mai mult. La polul opus se află cei care nu au încredere în ei. Au o dificultate în a cere, consideră că nu merită salariul pe care l-ar dori și așteaptă ca ceilalți să le propună o ofertă mai bună, lucru care de puține ori se întâmplă. Înainte de toate, fii conștient de lucrurile pe care le faci bine, de calitățile și abilitățile tale, de toate acele skilluri care fac munca ta profitabilă. Pe măsură ce descoperi toate aceste capacități și devii conștient de ele, vei începe să fii mai încrezător în forțele proprii. 

Înțelege persoana cu care negociezi 

tehnici de negociere

Chiar dacă angajarea se face într-o companie, amintește-ți că negociezi cu o persoană care are interese, preocupări, intenții. Înainte de a putea influența persoana din fața ta, trebuie să o înțelegi. Care sunt interesele și preocupările ei individuale? Astfel, poți cere mai multe informații despre ce așteptări are de la posibilul angajat, ce fel de persoane caută dincolo de informațiile lăsate în CV. În felul acesta, vei ști și dacă acel post ți se potrivește și dacă este ceea ce ai nevoie sau ți-ai dori.

Negociază întreg pachetul de beneficii

Desigur că salariul rămâne principalul element convingător în procesul de negociere, însă, pe lângă acesta, poți avea în vedere și beneficiile extra: bonuri de masă, tichete de vacanta, acces la anumite cursuri plătite de firmă, decontări ale transportului, toate pot fi negociate. Ține, însă, cont și de politica firmei. Sunt anumite beneficii care nu sunt negociabile. De exemplu, unele companii nu oferă mașină de serviciu sau propun cursuri plătite, cu anumite condiții. 

Nu da un răspuns pe loc sau prea repede

Una dintre greșelile candidaților este că, atunci când primesc o ofertă, nu cer timp de gândire. De cele mai multe ori, angajatorii sunt presați de timp, vrând să acopere poziția vacantă cât mai rapid. De aceea, la rândul lor, presează candidații să le dea un răspuns în câteva ore. În mod normal, ai dreptul la minimum 48 de ore de gândire. Evită să dai răspunsurile pe loc, dă-ți timp să analizezi oferta, astfel încât să fii sigur că ai luat hotărârea cea mai bună. 

Nu negocia oferta pe e-mail 

O altă greșeală pe care o pot face atât angajatorii, cât și angajații este să trimită ofertele prin e-mail. Indiferent că dorești o mărire de salariu sau te afli la primele interviuri, discuția trebuie purtată față în față sau prin video call. În scris, lucrurile pot fi interpretabile și pot transmite mesajul că nu ai suficientă încredere încât să ceri oferta cu voce tare, față în față. Poți transmite prin email detalii, precizări și lucruri clarificate în urma discuției directe; astfel, vei avea și o ofertă scrisă și vei fi sigur că informațiile nu se „pierd pe drum”. 

👉 Indiferent că îți dorești un job full time sau part time, OLX te ajută să îl găsești rapid pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica! 

Sursa foto: Shutterstock


Autor: and
30 martie 2021


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

 • cosmeticiana salon

  Salonul Angel Rose cauta o persoana serioasa care sa fi terminat curs cosmetica !

  Avem nevoie de o persoana cu bune abilitati de comunicare, capabila sa interactioneze cu orice fel d..

  Bucuresti - Ilfov 18 Apr 17:04 Locatie stabila

 • Angajari operatori vulcanizare, mecanici auto. EUROMASTER Sector 3

  • operator vulcanizare
  • mecanica usoara
  • geometria directiei

  Se asigura pregatire de specialitate.

  Salariul creste proportional cu dobandirea si insusirea ..

  Bucuresti - Ilfov 18 Apr 15:04

 • Angajam sofer categoria C+E in Germania

  Angajam sofer pentru curse locale  de distributie pe 12 T cu sau fara remorca.

  Locatia este in orasul Memmingen, codul (87700) sau in orasul Baindt, codul (88255).

  &..

  Brasov 18 Apr 14:04 Locatie stabila

 • Angajez electrician

  Angajez electrician cu experienta pentru lucrari in Bucuresti, salariul negociabil! Asigur cazare si transport!

  Buzau Azi 01:04 Full time

 • Caut loc de munca pe timp de vara!

  Buna! Ma numesc Dali Nazar
  Sunt o persoana serioasă ce caut un loc de munca pe sezon-estival 2021 (N-am mai muncit)
  Dar ma pot descurca in orice domeniu.
  As prefera programul de l..

  Constanta Azi 01:04 Personal hotelier - restaurant

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

74 + = 77

Alte articole