Autor: Alves Lucas
Scrisoarea de recomandare este un document pe care numeroși angajatori îl solicită candidaților, dar de care poți avea nevoie și în altfel de situații, cum ar fi înscrierea la un curs sau obținerea unei burse de studiu.
- Ce este scrisoarea de recomandare
- Model de scrisoare de recomandare
- Tipuri de scrisoare de recomandare
- Rolul și importanța scrisorii de recomandare
- Cum și cui îi poți cere o scrisoare de recomandare
- Elemente esențiale ale unei scrisori de recomandare
- Structura scrisorii de recomandare
- Ce să eviți într-o scrisoare de recomandare
- 3 reguli nescrise de care trebuie să ții cont pentru a obține scrisoarea de recomandare
În cazul folosirii acesteia pentru admiterea la o formă de învățământ, persoana căreia îi vei cere redactarea unei scrisori de intenție poate fi un profesor sau un mentor din ciclul absolvit precedent. Dacă însă ai nevoie de această scrisoare pentru obținerea unui job, ar fi ideal să o obții de la un fost angajator.
Ce este scrisoarea de recomandare
Scrisoarea de recomandare este un document oferit drept dovadă a profesionalismului și valorii unei persoane. Acest document este folosit mai ales în contextul angajării, însă nu numai.
Cu alte cuvinte, scrisoarea de recomandare este un instrument prin care o persoană, un fost coleg de muncă, un șef, un profesor recomandă o altă persoană, oferind o impresie asupra relației care îi unește.
În general, scrisoarea de recomandarea reflectă calitățile, cunoștințele, capacitățile, eventual formarea unei persoane.
Model de scrisoare de recomandare
Poți descărca de aici un model de scrisoare de recomandare standard, pe care persoana care te recomandă să îl poată completa cu datele tale personale și cu informații legate de experiența ta. Modelul este unul orientativ și va fi adaptat în funcție de profesia ta, de aptitudinile pe care le-ai dovedit la joburi sau în contexte anterioare și de nevoile angajatorului căruia urmează să îi trimiți această scrisoare.
Scrisoarea de recomandare poate face diferența între tine și alți candidați pentru același job. Venită de la o sursă verificată și de încredere, aceasta este o resursă importantă pentru viitorul angajator. Asigură-te că este redactată corect, că include toate elementele necesare și că are o structură coerentă și clară, dar evită să o aglomerezi cu informații irelevante despre experiența ta.
Model scrisoare de recomandare în limba engleză
Scrisoarea de recomandare în limba engleză se aseamănă destul de mult cu varianta sa românească. Poți vedea aici un model.
Acesta este un șablon și trebuie adaptat în funcție de locul de muncă pentru care aplici și de industrie. Dacă este necesar și ai o relație profesională bună cu persoana care scrie recomandarea, o poți ruga să descrie și o situație pe care ai soluționat-o cu brio.
Model scrisoare de recomandare pentru poliție
Similar scrisorii de recomandare standard, modelul acesta respectă în linii mari structura de bază. Poți vedea un model de scrisoare de recomandare pentru poliție aici.
În general, scrisorile de recomandare de acest fel sunt scrise de foști colegi de muncă sau chiar de superiori, eventual ieșiți la pensie. Sunt scrise pentru polițiști la început de drum sau pentru avansarea în domeniul academic.
În funcție de aceste scrisori de recomandare, persoanele responsabile cu resursele umane aleg ce candidați să cheme la interviu, precum și ce persoane s-ar potrivi mai bine pentru post. Poate fi util să rogi mai multe persoane să îți ofere scrisori de recomandare. Acest lucru îl va convinge pe angajator că ești persoana potrivită.
Model scrisoare de recomandare student
Scrisorile de recomandare pentru studenți sunt oferite din mai multe motive. Fie pentru avansarea într-un program postuniversitar de elită, pentru angajare la primul job sau chiar pentru angajarea în domeniul academic. Poți vedea aici un model de scrisoare de recomandare student.
Pentru un job important sau pentru avansarea la un program exclusivist este posibil să fie nevoie de cel puțin 2-3 scrisori de recomandare. De asemenea, este indicat să le soliciți din timp, deoarece cadrele didactice pot avea programul destul de încărcat.
Model scrisoare de recomandare asistent maternal
Ca asistent maternal, îți vei lua asupra ta multe responsabilități față de copil, iar autoritățile trebuie să vadă că ești capabil/capabilă să le faci față.
Oferind o scrisoare de recomandare, le vei demonstra acest lucru. Poți vedea aici un model de recomandare asistent maternal.
Tipuri de scrisoare de recomandare
Scrisoarea de recomandare poate fi de mai multe tipuri:
- Scrisoarea de recomandare a postului – este cazul în care un fost coleg de muncă sau șef te recomandă pentru actualul loc de muncă pentru care aplici. Este cea mai întâlnită formă de scrisoare de recomandare;
- Scrisoare de recomandare personală – poate fi folosită pentru școli, pentru adopția unui copil sau pentru bancă (la solicitarea unui împrumut, credit, garanție etc). Se referă mai ales la situațiile în care se discută valoarea unei persoane în preluarea unei sarcini. Poate fi realizată atât de foști colegi de la job, cât și de persoane cunoscute sau vecini;
- Scrisoare de recomandare academică – este folosită mai ales la nivel universitar sau pentru a obține cursuri în străinătate. Recomandarea unui profesor are greutate deoarece înseamnă că ești demn să fii instruit.
Rolul și importanța scrisorii de recomandare
Atunci când cauți un job, indiferent de domeniul în care profesezi, scrisoarea de recomandare îl poate ajuta pe viitorul angajator să afle mai multe despre tine.
Dacă pentru CV vei alege modelul Europass și te vei limita la completarea informațiilor importante și a datelor concrete privind experiența ta, scrisoarea de recomandare va oferi mai multe informații despre aptitudinile și calitățile tale profesionale.
Nu toți angajatorii solicită acest document, dar există situații când nu poți candida la un job fără o scrisoare de recomandare, indiferent dacă vrei să obții un job de bucătar sau unul de copywriter. În plus, cuvintele unui fost manager pot fi valoroase pentru a atrage atenția unui angajator și pentru a te detașa de restul candidaților. Iar dacă firma pentru care ai lucrat înainte este una cunoscută, șansele tale de a fi invitat la un interviu sunt și mai mari.
Cum și cui îi poți cere o scrisoare de recomandare
Așa cum ai dedus deja, nu vei fi tu cel care scrie acest document, spre deosebire de cazul CV-ului. Pentru a obține o scrisoare de recomandare, trebuie să o soliciți fostului angajator sau unui mentor din mediul profesional, dacă nu ai experiență în muncă. În anumite situații, o poți cere chiar și actualului angajator, într-un mod cât mai diplomat, după ce i-ai explicat motivele pentru care ți-ai dori să încerci și un alt job.
Nu te pregăti ca pentru un interviu atunci când ceri o scrisoare de recomandare și discută cât mai natural cu persoana căreia i-o soliciți. Argumentează-i de ce ai nevoie de acest document și cum te-ar putea ajuta să evoluezi profesional și oferă-i cât mai multe informații despre jobul pe care ți-l dorești. Astfel, își va putea da seama care dintre calitățile și punctele tale forte sunt relevante pentru acel post.
De asemenea, ar fi util să îi oferi un model pe care să îl respecte sau după care să se ghideze. La urma urmei, îți face un serviciu, așa că îi poți economisi timp în acest fel.
Este posibil ca fostul angajator să refuze să te ajute astfel. Din punct de vedere legal, nu are nicio obligație să facă asta. Indiferent dacă invocă motive precum lipsa timpului sau dacă nu se simte responsabil să te ajute, trebuie să fii pregătit să accepți un eventual refuz într-un mod cât mai elegant.
Elemente esențiale ale unei scrisori de recomandare
Deși există mai multe formulare și modele de scrisori de intenție, toate au în comun câteva elemente importante care nu pot lipsi:
- Numele tău complet
- Numele companiei pentru care ai lucrat și din partea căreia vine recomandarea
- Titlul postului pe care l-ai avut în compania respectivă
- Perioada de colaborare cu compania din partea căreia vine recomandarea
- Specificarea altor posturi pe care le-ai avut în cadrul companiei (dacă este cazul) și perioada fiecăruia dintre ele
- Responsabilitățile pe care le-ai avut în cadrul companiei, respectiv pentru fiecare dintre posturile deținute, dacă au fost mai multe
- Câteva dintre realizările tale în companie, descrise punctual și pe scurt
- Recomandările fostului angajator/mentor privind modul tău de lucru și de colaborare cu echipa, dacă este cazul
Structura scrisorii de recomandare
La fel ca CV-ul sau scrisoarea de intenție, scrisoarea de recomandare are o structură-tip care trebuie respectată. Iată cum trebuie redactată, ce informații trebuie să conțină și în ce ordine:
1. Formula de adresare
Pentru că este vorba despre un document formal, la fel trebuie să fie și formula de salut. „Stimate domnule/Stimată doamnă”, urmat de numele de familie al persoanei care va primi scrisoarea de recomandare este o formulă corectă și elegantă. Pot fi folosite și variantele „În atenția” ……. (numele destinatarului sau societatea – în acest caz, se pot menționa și departamentul sau secția vizate) sau „Către”……… (numele destinatarului sau societatea, respectiv departamentul/secția).
2. Primul paragraf sau formula de introducere
În acest paragraf, expeditorul scrisorii de intenție se va recomanda și va explica legătura profesională pe care o are cu tine, menționând și compania în cadrul căreia v-ați intersectat.
3. Cuprinsul scrisorii de recomandare
În această secțiune se vor menționa, argumenta și detalia competențele și abilitățile de care ai dat dovadă pe parcursul colaborării cu persoana, respectiv societatea din partea căreia vine recomandarea.
Tot în cuprinsul scrisorii, cel care te recomandă va numi și motivele pentru care consideră că ai fi potrivit pentru jobul pentru care candidezi.
4. Sumarul scrisorii de recomandare
Înainte de final, persoana care te recomandă va redacta un paragraf scurt cu rezumatul scrisorii de recomandare. Două sau trei propoziții care îi întăresc spusele anterioare și subliniază compatibilitatea ta cu jobul pe care ți-l dorești sunt suficiente.
5. Formula de încheiere
Ca în orice comunicare oficială, formula de încheiere a scrisorii de recomandare va fi una formală. „Cu respect” sau „Cu stimă” sunt formule potrivite pentru astfel de comunicări.
6. Data și semnătura autorului scrisorii
Pentru că este vorba despre un document, data și semnătura vor apărea la finalul scrisorii de recomandare. În ceea ce privește semnătura, persoana care te recomandă va utiliza formula nume + prenume + funcție ocupată + angajator.
Ce să eviți într-o scrisoare de recomandare
Acum știi care sunt lucrurile esențiale care nu ar trebui să lipsească dintr-o scrisoare de recomandare. Pentru o impresie bună este important să știi și ce să eviți într-o scrisoare de acest fel. Mai jos sunt câteva lucruri de care să ții cont în acest sens.
- Scrisoarea de recomandare este prea generală – scrisoarea de recomandare nu este generalistă. Ea trebuie să treacă direct la subiect. Persoana care te recomandă trebuie să ofere exemple practice care să demonstreze abilitățile tale. Fiecare frază ar trebui construită și adaptată în funcție de descrierea postului. Mai mult, ea ar trebui să includă informații despre experiența, abilitățile și cunoștințele tale;
- Scrisoarea de recomandare demonstrează o neînțelegere a poziției – este esențial să explici în detaliu persoanei care scrie scrisoarea care este și ce implică locul de muncă pentru care aplici, eventual să îi oferi informațiile conținute în anunțul jobului;
- Scrisoarea de recomandare conține informații false – dacă persoana care scrie scrisoarea de recomandare nu a fost mulțumită de munca ta, ea nu ar trebui să mintă. De fapt, ar trebui să te refuze în mod politicos deoarece în joc este și reputația sa;
- Scrisoarea de recomandare exagerează realizările – dacă un text pare prea fantezist pentru a fi adevărat, probabil că așa i se va părea și persoanei de la resurse umane. În plus, dacă ești angajat, realizările imaginate în scrisoarea de recomandare îți pot contura o imagine care nu coincide cu realitatea;
Scrisoarea de recomandare nu include detalii de follow-up – de multe ori recrutorii doresc să afle informații suplimentare sau să solicite clarificări. O scrisoare de recomandare bine scrisă va include la final date de contact precum numărul de telefon și adresa de e-mail.
3 reguli nescrise de care trebuie să ții cont pentru a obține scrisoarea de recomandare
Deși, în teorie, lucrurile sunt cum nu se poate mai simple, în practică te poți lovi de anumite situații delicate atunci când ceri o scrisoare de recomandare.
1. Fii pregătit pentru un refuz dacă relația ta cu angajatorul s-a degradat
Astfel, dacă îi vei cere o scrisoare de recomandare actualului angajator fără a-ți fi exprimat anterior dorința de a înceta colaborarea cu compania, gestul tău poate fi interpretat ca lipsă de loialitate.
Pe de altă parte, dacă ți-ai prezentat deja demisia și condițiile în care ai făcut asta nu au fost amiabile sau diplomate sau dacă nu ai respectat anumite clauze ale contractului de colaborare, precum perioada de preaviz, este foarte posibil să te lovești de un refuz.
2. Insistă, oferă modele, în așa fel încât să ușurezi misiunea celui care te recomandă
Pentru situația în care angajatorul actual sau fostul angajator căruia îi ceri o scrisoare de recomandare invocă motivul lipsei de timp pentru a nu te ajuta, ți-ar fi de folos să ai un model completat. Astfel, el va putea doar să revizuiască informațiile și să îți semneze scrisoarea de recomandare.
3. Nu te lăsa blocat de lipsa experienței și găsește soluții
Dacă nu ai experiență profesională și ai nevoie de o scrisoare de recomandare pentru a candida pentru un internship sau pentru primul tău job, poți ruga un profesor sau un coordonator al unui proiect în care ai fost implicat să îți redacteze scrisoarea de intenție.
De asemenea, dacă ai fost implicat în acțiuni de voluntariat sau în proiecte organizate de asociații profesionale ori ligi studențești și experiența de acolo este relevantă pentru jobul pe care ți-l dorești, poți cere scrisoarea de recomandare și de la respectivele instituții, organizatori sau administratori.
Autor: Alves Lucas
4 February 2022
Ultima editare: 22 February 2022