INDEPENDENT

Cum obții scrisoarea de recomandare: model și sugestii de redactare pentru angajatori

5 octombrie 2018

Autor:

Scrisoarea de recomandare este un document pe care numeroși angajatori îl solicită candidaților, dar de care poți avea nevoie și în altfel de situații, cum ar fi înscrierea la un curs sau obținerea unei burse de studiu.

În cazul folosirii acesteia pentru admiterea la o formă de învățământ, persoana căreia îi vei cere redactarea unei scrisori de intenție poate fi un profesor sau un mentor din ciclul absolvit precedent. Dacă însă ai nevoie de această scrisoare pentru obținerea unui job, ar fi ideal să o obții de la un fost angajator.

Model de scrisoare de recomandare

Poți descărca de aici un model de scrisoare de recomandare standard, pe care persoana care te recomandă să îl poată completa cu datele tale personale și cu informații legate de experiența ta. Modelul este unul orientativ și va fi adaptat în funcție de profesia ta, de aptitudinile pe care le-ai dovedit la joburi sau în contexte anterioare și de nevoile angajatorului căruia urmează să îi trimiți această scrisoare.

Scrisoarea de recomandare poate face diferența între tine și alți candidați pentru același job. Venită de la o sursă verificată și de încredere, aceasta este o resursă importantă pentru viitorul angajator. Asigură-te că este redactată corect, că include toate elementele necesare și că are o structură coerentă și clară, dar evită să o aglomerezi cu informații irelevante despre experiența ta.

Rolul și importanța scrisorii de recomandare

Atunci când cauți un job, indiferent de domeniul în care profesezi, scrisoarea de recomandare îl poate ajuta pe viitorul angajator să afle mai multe despre tine.

Dacă pentru CV vei alege modelul Europass și te vei limita la completarea informațiilor importante și a datelor concrete privind experiența ta, scrisoarea de recomandare va oferi mai multe informații despre aptitudinile și calitățile tale profesionale.

Nu toți angajatorii solicită acest document, dar există situații când nu poți candida la un job fără o scrisoare de recomandare, indiferent dacă vrei să obții un job de bucătar sau unul de copywriter. În plus, cuvintele unui fost manager pot fi valoroase pentru a atrage atenția unui angajator și pentru a te detașa de restul candidaților. Iar dacă firma pentru care ai lucrat înainte este una cunoscută, șansele tale de a fi invitat la un interviu sunt și mai mari.

Cum și cui îi poți cere o scrisoare de recomandare

Așa cum ai dedus deja, nu vei fi tu cel care scrie acest document, spre deosebire de cazul CV-ului. Pentru a obține o scrisoare de recomandare, trebuie să o soliciți fostului angajator sau unui mentor din mediul profesional, dacă nu ai experiență în muncă. În anumite situații, o poți cere chiar și actualului angajator, într-un mod cât mai diplomat, după ce i-ai explicat motivele pentru care ți-ai dori să încerci și un alt job.

Nu te pregăti ca pentru un interviu atunci când ceri o scrisoare de recomandare și discută cât mai natural cu persoana căreia i-o soliciți. Argumentează-i de ce ai nevoie de acest document și cum te-ar putea ajuta să evoluezi profesional și oferă-i cât mai multe informații despre jobul pe care ți-l dorești. Astfel, își va putea da seama care dintre calitățile și punctele tale forte sunt relevante pentru acel post.

De asemenea, ar fi util să îi oferi un model pe care să îl respecte sau după care să se ghideze. La urma urmei, îți face un serviciu, așa că îi poți economisi timp în acest fel.

Este posibil ca fostul angajator să refuze să te ajute astfel. Din punct de vedere legal, nu are nicio obligație să facă asta. Indiferent dacă invocă motive precum lipsa timpului sau dacă nu se simte responsabil să te ajute, trebuie să fii pregătit să accepți un eventual refuz într-un mod cât mai elegant.

Elementele esențiale ale unei scrisori de recomandare

Deși există mai multe formulare și modele de scrisori de intenție, toate au în comun câteva elemente importante care nu pot lipsi:

  • Numele tău complet
  • Numele companiei pentru care ai lucrat și din partea căreia vine recomandarea
  • Titlul postului pe care l-ai avut în compania respectivă
  • Perioada de colaborare cu compania din partea căreia vine recomandarea
  • Specificarea altor posturi pe care le-ai avut în cadrul companiei (dacă este cazul) și perioada fiecăruia dintre ele
  • Responsabilitățile pe care le-ai avut în cadrul companiei, respectiv pentru fiecare dintre posturile deținute, dacă au fost mai multe
  • Câteva dintre realizările tale în companie, descrise punctual și pe scurt
  • Recomandările fostului angajator/mentor privind modul tău de lucru și de colaborare cu echipa, dacă este cazul

Structura scrisorii de recomandare

La fel ca CV-ul sau scrisoarea de intenție, scrisoarea de recomandare are o structură-tip care trebuie respectată. Iată cum trebuie redactată, ce informații trebuie să conțină și în ce ordine:

1. Formula de adresare

Pentru că este vorba despre un document formal, la fel trebuie să fie și formula de salut. „Stimate domnule/Stimată doamnă”, urmat de numele de familie al persoanei care va primi scrisoarea de recomandare este o formulă corectă și elegantă. Pot fi folosite și variantele „În atenția” ……. (numele destinatarului sau societatea – în acest caz, se pot menționa și departamentul sau secția vizate) sau „Către”……… (numele destinatarului sau societatea, respectiv departamentul/secția).

2. Primul paragraf sau formula de introducere

În acest paragraf, expeditorul scrisorii de intenție se va recomanda și va explica legătura profesională pe care o are cu tine, menționând și compania în cadrul căreia v-ați intersectat.

3. Cuprinsul scrisorii de recomandare

În această secțiune se vor menționa, argumenta și detalia competențele și abilitățile de care ai dat dovadă pe parcursul colaborării cu persoana, respectiv societatea din partea căreia vine recomandarea.
Tot în cuprinsul scrisorii, cel care te recomandă va numi și motivele pentru care consideră că ai fi potrivit pentru jobul pentru care candidezi.

4. Sumarul scrisorii de recomandare

Înainte de final, persoana care te recomandă va redacta un paragraf scurt cu rezumatul scrisorii de recomandare. Două sau trei propoziții care îi întăresc spusele anterioare și subliniază compatibilitatea ta cu jobul pe care ți-l dorești sunt suficiente.

5. Formula de încheiere

Ca în orice comunicare oficială, formula de încheiere a scrisorii de recomandare va fi una formală. „Cu respect” sau „Cu stimă” sunt formule potrivite pentru astfel de comunicări.

6. Data și semnătura autorului scrisorii

Pentru că este vorba despre un document, data și semnătura vor apărea la finalul scrisorii de recomandare. În ceea ce privește semnătura, persoana care te recomandă va utiliza formula nume + prenume + funcție ocupată + angajator.

3 reguli nescrise de care trebuie să ții cont pentru a obține scrisoarea de recomandare

Deși, în teorie, lucrurile sunt cum nu se poate mai simple, în practică te poți lovi de anumite situații delicate atunci când ceri o scrisoare de recomandare.

1. Fii pregătit pentru un refuz dacă relația ta cu angajatorul s-a degradat

Astfel, dacă îi vei cere o scrisoare de recomandare actualului angajator fără a-ți fi exprimat anterior dorința de a înceta colaborarea cu compania, gestul tău poate fi interpretat ca lipsă de loialitate.

Pe de altă parte, dacă ți-ai prezentat deja demisia și condițiile în care ai făcut asta nu au fost amiabile sau diplomate sau dacă nu ai respectat anumite clauze ale contractului de colaborare, precum perioada de preaviz, este foarte posibil să te lovești de un refuz.

2. Insistă, oferă modele, în așa fel încât să ușurezi misiunea celui care te recomandă

Pentru situația în care angajatorul actual sau fostul angajator căruia îi ceri o scrisoare de recomandare invocă motivul lipsei de timp pentru a nu te ajuta, ți-ar fi de folos să ai un model completat. Astfel, el va putea doar să revizuiască informațiile și să îți semneze scrisoarea de recomandare.

3. Nu te lăsa blocat de lipsa experienței și găsește soluții

Dacă nu ai experiență profesională și ai nevoie de o scrisoare de recomandare pentru a candida pentru un internship sau pentru primul tău job, poți ruga un profesor sau un coordonator al unui proiect în care ai fost implicat să îți redacteze scrisoarea de intenție.

De asemenea, dacă ai fost implicat în acțiuni de voluntariat sau în proiecte organizate de asociații profesionale ori ligi studențești și experiența de acolo este relevantă pentru jobul pe care ți-l dorești, poți cere scrisoarea de recomandare și de la respectivele instituții, organizatori sau administratori.


Autor:
5 octombrie 2018

Ultima editare: 20 martie 2019

Ultimele locuri de munca de pe OLX

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

44 − 36 =

Alte articole