RESPONSABIL

Cum poate fi sancționat un angajator care nu îți respectă drepturile din Codul Muncii

23 September 2019
Array

Autor:

În momentul în care te angajezi, unul dintre aspectele care te interesează cel mai mult este cel cu privire la salariu pentru că îți dorești ca munca ta să fie corect răsplătită de către angajator. Aceasta este, de altfel, și una dintre obligațiile legale pe care angajatorul le are, și anume să plătească la timp angajații pentru serviciile prestate.

Dreptul de a fi plătit, nu este, însă, singurul pe care îl ai în calitate de angajat. Se poate întâmpla să fii tentat să accepți ca alte drepturi să îți fie încălcate din diverse motive – angajatorul este „de treabă”, te-a ajutat în diverse situații, nu vrei să riști să îți pierzi locul de muncă -, dar trebuie să știi că dacă angajatorul face acest lucru, riscă sancțiuni din punct de vedere legal. 

Orice angajator trebuie să respecte prevederile din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, în care sunt cuprinse toate obligațiile pe care le are acesta față de angajați, dar și sancțiunile care i se pot aplica în caz contrar și care sunt sub formă de contravenții cuprinse între 300 și 10 000 de lei. 

Dreptul de a primi un salariu cel puțin echivalent cu salariul minim brut pe țară

Pentru un program normal de lucru de 40 de ore pe săptămână, legea prevede acordarea unui salariu minim brut de 2 080 de lei. În cazul în care ai studii superioare, valoarea acestuia crește la 2 350 de lei și, dacă lucrezi în domeniul construcțiilor, la 3 000 de lei. 

În cazul în care angajatorul îți încalcă acest drept, de a fi remunerat corespunzător, acesta poate fi amendat cu o sumă cuprinsă între 300 și 2 000 de lei.

Dreptul de a primi, la cerere, un document care să dovedească activitatea pe care o desfășori la locul de muncă

Este posibil să ai nevoie, la un moment dat, tu sau un alt membru al familiei tale, de un document în care să fie precizate activitatea pe care o ai la locul de muncă, durata acesteia, salariul pe care îl primești, vechimea în câmpul muncii. Angajatorul are obligația de a-ți oferi acest document dacă îl soliciți. Dacă refuză, riscă o amendă cuprinsă între 300 și 1 000 de lei. 

Dreptul de a intra în grevă

Conform legii 62/2011, „prin grevă se înțelege orice formă de încetare colectivă și voluntară a lucrului într-o unitate”. De menționat este că, potrivit aceleiași legi, nimeni nu poate fi constrâns să participe sau să nu participe la o grevă. 

Având în vedere că angajații au dreptul legal la grevă, angajatorii nu au voie să împiedice unul sau mai mulți salariați să participe la o astfel de manifestare sau să se folosească de amenințări sau forță ca să îi oblige pe aceștia să muncească în timpul grevei. Un astfel de comportament din partea angajatorului, care contravine legii, va fi sancționat cu amendă de la 1 500 până la 3 000 de lei.  

Dreptul la zilele libere legale și la repaus săptămânal

Articolul 139 din Codul Muncii prevede un număr de 15 zile libere legale anual pentru angajații din România. În cazul în care mergi la serviciu într-una sau mai multe dintre aceste zile, angajatorul este obligat să îți ofere zile libere compensatorii în următoarele 30 după sărbătoarea legală în care ai lucrat sau să îți ofere un spor la salariu.

În cazul în care lucrezi într-o zi de sărbătoare legală și nu primești niciuna dintre aceste compensații, angajatorul tău riscă o amendă de cel puțin 5 000 de lei, dar nu mai mare de 10 000 de lei.

De asemenea, Codul Muncii prevede dreptul la repaus săptămânal – adică la 48 de ore consecutive libere. Dacă angajatorul nu respectă prevederile cu privire la acest aspect, poate fi amendat cu o sumă cuprinsă între 1 500 și 3 000 de lei. 

Dreptul la concediu de odihnă și la indemnizație de concediu

Articolul 150 din Codul Muncii prevede că trebuie să beneficiezi de o indemnizație de concediu care să nu fie mai mică decât salariul de bază și pe care trebuie să o primești cu cel puțin 5 zile înainte să pleci în concediu. 

Totuși, în cazul în care plata acesteia întârzie, angajatorul nu este sancționat în niciun fel. Poți alege, însă, să apelezi la instanța de judecată sau să sesizezi Inspecția Muncii dacă te regăsești în această situație.

Ca cetățean, dar și ca angajat, este foarte important să îți cunoști drepturile pentru a putea evita încălcarea lor și pentru a lua măsurile necesare în cazul în care acest lucru, totuși, se întâmplă. Este important să știi că legea este în favoarea ta în cazul în care drepturile nu îți sunt respectate și că angajatorul este sancționat dacă te privează de acestea. Totuși, fii conștient că, la fel ca în cazul angajatorului, și tu ai obligații pe care trebuie să le respecți în baza contractului individual de muncă, nu doar drepturi. O relație cu beneficii de ambele părți între tine și cel pentru care prestezi servicii se bazează pe respectarea, din partea amândurora, atât a drepturilor, cât și a obligațiilor deoarece, astfel, atmosfera dintre voi este una mai prietenoasă și nivelul de stres, redus.

Dacă îți cauți un loc de muncă, intră pe olx.ro, unde poți găsi jobul potrivit pentru tine.

Sursă foto: shutterstock.com

Array

Autor:
23 September 2019


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

    Scrie un comentariu

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    − 1 = 1

    Alte articole