Autor: Alves Lucas
Puțini români caută o firmă specializată în lucrări și reparații casnice – cei mai mulți vor întreba un vecin sau un prieten dacă nu cumva știe pe cineva care face treabă bună și lucrează ieftin.
În ziua de astăzi, dacă cineva s-a trezit cu o conductă spartă acasă, va chema un instalator. Dacă a pierdut cheia și a rămas pe-afară, va chema un lăcătuș. Dacă vrea să renoveze casa, va chema un zidar-faianțar. Acesta este și motivul pentru care nu ar fi o idee rea să te apuci de lucrări pe cont propriu, dacă ești meseriaș și știi care e valoarea muncii tale. Sunt, însă, câteva lucruri pe care le poți face pentru a câștiga mai mulți bani.
Avantaje și dezavantaje atunci când lucrezi pe cont propriu
Nu e o decizie simplă să intri în afaceri pe cont propriu. E nevoie de mai multă muncă, dar și satisfacțiile sunt pe măsură. Iată care sunt principalele avantaje pe care le ai atunci când vrei să lucrezi de unul singur:
- vei fi propriul tău șef;
- poți să-ți alegi clienții și munca pe care o vei face;
- ai ocazia să câștigi bani buni și să păstrezi totul pentru tine.
Pe de altă parte, sunt și dezavantaje de care trebuie să ții cont atunci când ai de gând să lucrezi pe cont propriu:
- toată responsabilitatea e a ta;
- nu vei avea aceeași siguranță ca atunci când ești angajatul unei companii care îți oferă un salariu fix, lunar, și îți plătește zilele de concediu;
- va trebui să muncești mai multe ore pe zi și nu vei avea beneficiul programului fix pe care-l ai într-o firmă;
- costurile pentru achiziționarea echipamentului necesar sunt, de obicei, foarte mari.
Dacă te decizi, totuși, că ai prefera să te angajezi la o firmă de profil, citește: Ce caută azi angajatorii la un meseriaș și pentru ce plătesc mai bine
Dacă hotărăști, însă, că vrei să lucrezi pe cont propriu, ai câteva avantaje greu de ignorat:
- Ai libertatea de a-ți alege clienții, așa că e recomandat să te lămurești încă de la prima discuție dacă viitorul client are pretenții prea ridicate sau își dorește lucruri prea complicate pentru un singur meseriaș.
Se poate întâmpla să nu aibă o imagine prea clară a lucrării („știi dumneata ce trebuie să faci”), așa că trebuie să elimini neclaritățile înainte să bateți palma și să încheiați un contract de prestări servicii. În cazul în care ocolește subiectul plății, spune-i de la bun început ce tarife ai și cât estimezi că-l va costa. Renunță la client dacă vezi că nu poți ajunge ușor la o înțelegere cu el.
- Ai libertatea de a-ți alege lucrările, așa că nu te arunca la contracte peste puterile tale, pentru că ai de pierdut dacă nu le duci la îndeplinire. Clientul va fi nemulțumit și cu siguranță le va spune apropiaților că a dat peste cineva care a făcut o treabă proastă, iar asta înseamnă că vei primi mai puține solicitări pe viitor. Dacă vrei să te încumeți la lucrări de proporții, o idee bună este să faci echipă cu alți meseriași.
- Ai libertatea de a-ți face singur programul de lucru, dar va trebui să muncești mai mult dacă vrei să câștigi mai bine. Nu ai ore fixe, așa că poți să începi munca la ora 12 ziua și s-o termini la 8 seara, dacă ai chef, dar trebuie să ții cont de faptul că mulți dintre cei care au nevoie de serviciile unui meseriaș lucrează program normal, așa că te vor chema la muncă în restul timpului: seara sau în weekend.
Încă ceva: dacă vrei să lucrezi pe cont propriu, trebuie să știi de la bun început că, atunci când vrei să pleci în concediu, nu are cine să te plătească pentru acele zile, pentru că nu vei mai lucra. Așa că pune bani de-o parte pentru orice eventualitate, fie că e vorba despre o vacanță sau despre un concediu medical.
Ce-ți trebuie ca să faci o treabă bună și să ceri mai mult
Ca să obții lucrări bine plătite ca meseriaș, nu e suficient să te pricepi. Ai nevoie de avize, în unele cazuri, dar și de scule performante și alte lucruri care îți vor face viața mai ușoară și te vor ajuta să ai rezultate mai bune.
Avize, atestate și autorizații
Nu în ultimul rând, ai nevoie de autorizație pentru a face unele lucrări. În caz contrar, te poți alege cu o amendă sau chiar mai rău, cu dosar penal, dacă e vorba despre un domeniu special, cum ar fi instalarea centralei termice sau a rețelei de gaze. Lucrările acestea trebuie să se facă de personal specializat, așa că nu risca – obține autorizația sau refuză lucrarea.
Orice aviz sau autorizație pe care le poți obține, inclusiv diplomele de absolvire a unor cursuri de meserii, te vor ajuta să câștigi mai mulți bani, pentru că meseriașii cu patalama sunt mult mai bine văzuți, oamenii au încredere în ei și, nu în ultimul rând, sunt meseriași „pe bune”.
Partea mai puțin plăcută e că toate aceste avize și diplome costă, în unele cazuri, destul de mult. De exemplu, ca să poți instala rețele de gaze – sau chiar și un simplu aragaz – ai nevoie de o autorizație de la ANRE, iar pentru autorizație va trebui să scoți din buzunar 3.000 de lei. Este o sumă destul de mare, dar avantajele se vor vedea în timp, atunci când vei putea lua și lucrări de care în mod obișnuit nu te puteai atinge.
Echipament de calitate
Un meseriaș care vine fără uneltele necesare și e nevoit să-l întrebe pe client dacă n-are cumva un burghiu anume, niște holzșuruburi sau chiar un șpaclu ar trebui să-și pună pofta-n cui de la bacșiș și să nu se mai aștepte la recomandări.
Înainte să te deplasezi la o lucrare, verifică trusa de scule și vezi dacă e totul la locul lui. În plus, e bine să te gândești din timp ce piese ai mai avea nevoie. Ca idee, e de preferat să cari după tine mai multe scule, decât să ridici din umeri când îți vei da seama că te-ai dus nepregătit. Nu uita nici de haine: ia-ți o salopetă de calitate, pentru că va spune despre tine că îți știi meseria și o iei în serios.
Chitanțier
Chiar dacă lucrezi pe cont propriu, nu e o idee bună să muncești la negru. În primul rând s-ar putea să ai probleme cu Fiscul, în al doilea rând clienții vor căpăta mult mai multă încredere în tine și în munca pe care o prestezi dacă află că ai un PFA, de exemplu, și dacă le dai o chitanță pentru banii primiți.
Poți cere chiar mai mulți bani pentru asta, așa că vei rămâne, până la urmă, cu aceeași sumă pe care ai fi cerut-o dacă ai fi lucrat fără acte.
Aplicații deștepte
Ai cu siguranță un smartphone, așa că te poți folosi de el ca să îți ușurezi munca. Nu mai vorbim de GPS și hartă, ca să ajungi cât mai repede la o lucrare și să nu-ți pierzi timpul căutând aiurea o adresă.
Poți, în schimb, să folosești Google Calendar pentru a-ți programa lucrările și a evita situațiile în care le-ai suprapus. O altă idee e să utilizezi o aplicație cum este Evernote, ca să poți să iei mereu notițe sau să faci necesarul de piese mult mai ușor. Nu uita nici de aplicațiile bancare, pe care o să le discutăm mai jos.
Un cont bancar
Plata „în mână” are o istorie milenară și lucrurile nu se vor schimba prea curând, dar până la urmă tot se vor schimba. De aceea e bine să ai mereu și alternative, mai ales în aceste vremuri, când plățile online sunt tot mai populare. Cu un cont bancar la dispoziție, clienții te vor putea plăti și dacă nu au bani cash la dispoziție. E suficient să facă un transfer, iar dacă ți-ai instalat pe telefon aplicația băncii, vei vedea imediat când ți-au intrat banii.
Cum găsești clienți
Cea mai mare provocare cu care se poate confrunta un meseriaș care lucrează pe cont propriu – sau o echipă de meseriași – este să-și găsească suficienți clienți, în așa fel încât să nu aibă timpi morți din lipsă de lucrări. Principala metodă prin care vei intra în legătură cu potențialii clienți sunt, fără doar și poate, recomandările.
Dacă ai făcut o treabă bună pentru cineva, te va recomanda cu siguranță și cunoscuților, pentru că românii apelează deseori la prieteni pentru a cere contacte atunci când au de făcut o lucrare prin casă. Nu strică, totuși, să îți iei măsuri casă afle cât mai multă lume de tine. Uite ce mai poți face ca să găsești mai mulți clienți:
Dai anunțuri online
Există destule platforme online de anunțuri în care poți găsi clienți, oameni care au nevoie de meseriași pentru diverse lucrări mărunte sau mai complicate, trebuie doar să verifici periodic cine a mai postat un anunț nou. Pe de altă parte, pe aceleași site-uri poți să pui propriul tău anunț în care îți oferi serviciile.
Iată un exemplu de anunț pe care l-ar putea posta un zidar din București:
„Zidar/faianțar cu atestat și experiență de 10 ani în domeniu, am lucrat pe cele mai mari șantiere rezidențiale din Capitală. Sunt o persoană migăloasă și atentă la detalii, îmi ofer serviciile pentru lucrări în cartierele Militari și Drumul Taberei. Ionuț, 07xx.yyy.zzz.”
Îți faci un site
Știu că sună complicat, dar nu trebuie să fii expert în internet ca să poți face un site pe una dintre platformele care oferă acest serviciu în mod gratuit, cum este wordpress.com. La urma urmei, poți apela și la băiatul vecinului, cu siguranță se pricepe să te ajute cu un site simplu. Pe prima pagină a site-ului poți trece doar lista de lucrări pentru care poți fi angajat și numărul de telefon.
Pui fluturași în cutiile poștale
Este o soluție care te va costa câteva zeci de lei, dar îți va aduce clienți fără doar și poate. Cu siguranță ai găsit și tu în cutie un astfel de bilet pe care scria „Instalator Autorizat – 07xx.yyy.zzz”. O să te coste să scoți la imprimantă toate aceste bilețele, și apoi pierzi și ceva timp ca să le împrăștii în cutiile poștale din blocurile din cartierul tău, dar rezultatele se vor vedea cât de curând.
Lipești stickere în scara blocului
Este o idee riscantă, pentru că nu toată lumea apreciază bilețelele lipite pe ușa de la intrare și unii pot să le considere chiar vandalism. De aceea e bine să faci asta doar în blocurile care au la intrare un panou dedicat lipirii de afișe sau un loc special unde pot fi lăsate pliantele. Ca și în cazurile de mai sus, trebuie să scrii pe stickere ce știi să faci, ce autorizații ai și numărul tău de telefon.
Îți faci un profil (de) meseriaș pe Facebook
Se pare că, în ziua de astăzi, toată lumea stă pe Facebook, de la cei mai tineri până la vârstnici, așa că nu trebuie să te surprindă că ai și prezența în această rețea socială printre soluțiile care te vor ajuta să găsești clienți noi.
Îți poți face un profil nou, separat de cel de zi cu zi, în care să apară și meseria ta („Fane Instalatorul” sună destul de bine, de exemplu, pentru că îi spune omului cu cine are de-a face și ce poți meșteri pentru el) sau poți crea o pagină de Facebook, cum ar fi „Fane, instalatorul din Crângași”. E doar un exemplu, nu trebuie să-l urmezi cuvânt cu cuvânt. Nu uita că un pic de umor nu strică!
Cum ceri plata
Poți câștiga mai bine de pe urma fiecărei lucrări dacă știi cum să-ți ceri plata, în funcție de munca pe care o ai de făcut.
Plata pe ora de muncă
Dacă ești pe cont propriu, nu vei găsi întotdeauna lucrări de amploare și vei fi nevoit să accepți și clienți care au nevoie doar de reparații sau de mici modificări.
De exemplu, un faianțar poate fi chemat pentru a repara câteva plăci sparte într-un apartament, sau un lăcătuș doar pentru a schimba butucul la o ușă de apartament. În acest caz, o soluție bună pentru a cere plata e să taxezi la oră.
Suma poate fi una fixă pentru prima oră de muncă și aici poți adăuga și cheltuieli de deplasare, dacă e cazul. Pentru orele suplimentare, tariful poate să scadă – motivația e simplă: cu cât lucrezi mai mult într-un loc, cu atât ai mai mult timp câștigat pentru că nu mai trebuie să te deplasezi de la o adresă la alta.
Plata pe lucrare
Poți cere să fii plătit pentru întreaga lucrare atunci când știi că este vorba despre ceva de durată. De exemplu, pentru montarea instalațiilor sanitare într-un apartament renovat, plata nu poate fi estimată cu acuratețe în ore, mai ales dacă este o lucrare completă care ar putea dura zile întregi. În acest caz, cea mai bună soluție este să calculezi o sumă aproximativă pentru toată munca, în funcție de prețul pieței.
!IMPORTANT!
Ferește-te să dai costuri fără să vezi la fața locului despre ce este vorba. Un eventual client te poate întreba la telefon cât l-ar costa să-i schimbi faianța în baie (sau să-i schimbi o balama la una dintre ferestrele din termopan, e același principiu), iar la fața locului să descoperi că lucrarea este mult mai complicată decât ți s-a spus.
Cel mai bine e să-i spui că poți estima prețul abia după ce ai văzut despre ce este vorba. Dacă nu e mulțumit de asta, oferă-i un preț estimativ, dar nu uita să specifici că este prețul exact pentru lucrarea solicitată telefonic și că suma finală poate fi mai mare sau mai mică, în funcție de realitatea din teren.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, dar şi despre cum să-ţi îmbunătăţeşti şansele la un loc de muncă mai bine plătit, intră pe OLX. Vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!
Autor: Alves Lucas
7 December 2018
Ultima editare: 17 December 2018