Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
Indiferent că este vorba despre a aplica la un job în străinătate sau în țară, într-o multinațională, este frecventă solicitarea de a prezenta un CV în engleză. Un CV redactat după toate regulile, în limba engleză, este un instrument extrem de util, pe care trebuie să-l ai, pentru că te poate ajuta să obții posturi cu mari beneficii și cu șanse reale de a avea o carieră, indiferent de domeniu.
Ce nu trebuie să faci
Ce trebuie să conțină un CV în engleză
Abilitățile – secțiunea esențială
Profilul personal – un fel de autoportret
Sfaturi utile
Ce nu trebuie să faci
Caracteristicile unui CV în limba engleză sunt diferite de cele ale unuia redactat în limba română și seamănă mai degrabă cu un CV Europass. Acesta din urmă are o serie de elemente standard, este clar și eficient structurat, astfel încât angajatorul știe exact unde să se uite, pentru a afla informațiile care îl interesează, atunci când face o selecție de CV-uri pentru etapa următoare a unui interviu. Exact același principiu se aplică și în cazul unui CV redactat în limba engleză. În consecință, este foarte important să reziști tentației de a traduce un CV din limba română în engleză. Ideal este să redactezi unul nou, pe o altă structură decât cel în varianta limbii materne.
Un alt aspect important de care trebuie să ții cont este lungimea acestuia. Dacă un CV în limba română poate fi mai dens în informații, cel în limba engleză trebuie să fie scurt, clar, concis și simplu, dar, în același timp, să includă toate informațiile relevante pentru postul la care aplici, indiferent că este vorba despre un job în România sau despre munca in strainatate.
Ce trebuie să conțină un CV în engleză
Există unele informații care nu pot să lipsească dintr-un CV, indiferent de limba în care este redactat. Acestea se referă la numele, vârsta și datele de contact, pregătirea profesională, studiile și o listă cu abilitățile deținute, de la cele legate de utilizarea computerului și limbile străine vorbite până la capacitatea de adaptare și comunicare sau de a coordona o echipă.
Aceste detalii trebuie prezentate având în vedere competențele și abilitățile cerute de postul pentru care aplici. Este o mare eroare de a folosi un CV identic pentru a aplica la joburi diferite. Corect și eficient este ca redactarea CV-ului să aibă în vedere strict cerințele postului pentru care optezi.
Una dintre dileme este legată de modul în care va arăta efectiv CV-ul. Nu există un aspect perfect. Important este ca acesta să poată fi citit ușor și să fie corect structurat. Alege un corp de literă uzual, familiar, cu o dimensiune care să-l facă ușor lizibil. Nu este recomandat să folosești litere de tipar, cu excepția numelui, care trebuie scris cu un corp de literă mai mare.
Primul punct din CV îl reprezintă datele personale și cele de contact (Contact Information). Telefonul și adresa de email sunt obligatorii. Imaginea personală se conturează încă din acest moment, iar pentru a lăsa o impresie cât mai bună, o adresă de email decentă, cu nume, este varianta ideală. Nu menționa pe un CV, indiferent de limba în care este redactat, o adresă de poștă electronică „nostimă”, ci una cât mai clară. Cifrele sunt mereu acceptate, atâta vreme cât sunt necesare pentru a avea o adresă unică.
Nu este indicat să adaugi o fotografie la CV-ul în limba engleză, cu excepția situațiilor în care îți este expres solicitat acest lucru în cerințele obligatorii pentru jobul respectiv. Mai mult, a adăuga o fotografie, dacă aceasta nu este cerută, intră în categoria gafelor și poate duce la descalificarea automată a CV-ului.
Următorul paragraf trebuie să conțină experiența profesională (Work History/Experience), pentru că, pentru un angajator, detaliile acestea sunt mai importante decât studiile. Asta nu înseamnă că educația nu ar fi importantă, dar aceasta este potențată de experiența acumulată. Ideal este să menționezi experiența profesională în cronologie inversă, de la cea mai recentă poziție ocupată, până la cea mai veche. Unele dintre acestea, atunci când sunt pentru intervale scurte de timp sau sunt irelevante pentru jobul la care aplici, pot fi omise. În CV-ul în engleză, nu va fi neapărat necesar să menționezi cu exactitate data la care ai început o activitate sau ai încheiat-o, fiind mai relevant să menționezi perioada de timp în care ai activat pe respectivul post. Ia în calcul că, dacă adaugi această mențiune pentru un job, va trebui să faci precizări similare pentru toate celelalte.
Alături de instituția/compania la care ai activat și de poziția pe care ai ocupat-o, trebuie să adaugi și responsabilitățile pe care le-ai avut, dar și reușitele profesionale. Recomandarea tuturor specialiștilor în recrutare și a consilierilor de carieră este să alegi verbe de acțiune, să eviți repetițiile și să menționezi rezultatele sau reușitele (Achievements). Aceiași specialiști spun că precizarea funcțiilor, a abilităților și a responsabilităților, cu indicarea rezultatului acestora, poate oferi un avantaj în fața altor candidați. Sfatul esențial este să folosești cuvinte cât mai puține, preponderent verbe, iar pentru fiecare loc de muncă, alege cel puțin o realizare cuantificabilă.
Renunță la subiect, la pronumele posesive și, uneori, chiar și la articole. Dacă vei menționa mai multe realizări într-o propoziție, înlocuiește-l pe „și” cu „;”. De exemplu: „I led an important project and my manager gave me a promotion” poate fi scris simplu: „Led key project; promoted by manager”.
La acest paragraf, dar și pe parcursul întregului CV, alege verbe de acțiune, de exemplu: rezolvat, gestionat, inițiat, realizat (solved, managed, initiated, accomplished) și renunță la sunt, am fost, am și am avut. Verbele de acțiune te prezintă ca fiind o persoană activă, motivată, energică.
Dacă te afli la început de drum și nu ai în spate experiența unui loc de muncă, poți menționa la acest capitol acțiunile de voluntariat, perioadele de internship sau proiectele de succes din timpul studiilor. Sunt argumente la fel de puternice, pentru a convinge un angajator.
Educația este a treia secțiune importantă. De data aceasta, nu este nevoie să menționezi toate studiile urmate, ci doar pe cele care contează cu adevărat. Și de data aceasta, este util să le treci în ordine cronologică inversă, începând cu ultimele studii finalizate, la care să adaugi cursurile de perfecționare sau pe cele complementare. Este important să menționezi mai mult decât denumirea facultății, axându-te pe specializare. Pentru o persoană cu un background profesional bogat, la secțiunea educație, pot fi menționate și stagiile de perfectionare.
Alege mereu să menționezi studiile și cursurile care se potrivesc cu domeniul la care aplici. Nu va avea nicio relevanță faptul că ai făcut un curs de istorie antică, dacă aplici în domeniul tehnic sau invers.
Abilitățile – secțiunea esențială
Un capitol esențial al CV-ului este cel dedicat abilităților (Skills). La fel ca la secțiunile precedente, trebuie să te orientezi, în principal, la cele care sunt utile domeniului sau profesiei pentru care aplici, deși nu este indicat să te limitezi doar la acestea.
Înainte de a le menționa și, eventual, de a le cunatifica, folosind cuvintele suficient, bine, foarte bine, este important să înțelegi exact care sunt cele mai importante abilități cheie pe care le caută angajatorul și care sunt relevante pentru jobul la care aplici.
O listă cu abilități, dintre care le poți alege pe cele care te reprezintă cel mai bine, poate cuprinde: creativitatea, gândirea critică, relațiile interpersonale, capacitatea de a rezolva probleme, comunicarea, comunicarea în public, abilitățile de lucru în echipă și de relaționare cu clienții, abilitățile de negociere, de rezolvare a conflictelor, capacitatea decizională, capacitatea organizatorică și administrativă, aptitudinile lingvistice (limbile străine pe care le cunoști și nivelul acestora).
Astfel de abilități sunt universale, nefiind asociate cu un anumit loc de muncă sau cu un anume domeniu de activitate, dar trebuie să le alegi pe acelea esențiale pentru jobul la care aplici. Pe de altă parte, studiile arată că cele mai importante lucruri, pe care trebuie să le introduci într-un CV, în orice limbă ar fi redactat, sunt așa numitele abilitați esentiale:
- capacitatea de rezolvare a problemelor;
- munca în echipă;
- comunicarea.
Și de data aceasta, limbajul trebuie să fie simplu, clar, fără ambiguități și clișee. Este, de asemenea, important să existe o interconectare între abilitățile pe care le menționezi și detaliile din secțiunea referitoare la activitatea profesională. De exemplu, nu poți spune că ai spirit de echipă, dacă munca ta este una prin excelență solitară, după cum nu poți spune că ai abilități de conducere, dacă nu ai avut niciodată putere de decizie.
Află aici cum faci ca CV-ul tau sa iasa in evidenta
Profilul personal – un fel de autoportret
Această secțiune nu trebuie omisă. A Resume Objective/Professional Objective este echivalentul „profilului personal” din CV-ul în limba româna. De data aceasta, obiectivitatea și sinceritatea sunt esențiale. Orice detaliu care nu ți se potrivește va fi o bilă neagră, pentru că orice recrutor sau angajator cu experiență are abilitatea să descopere exagerările și supralicitarea. Profilul nu ar trebui sa depășească 100 de cuvinte.
Profilul personal nu este doar un paragraf care trebuie bifat. Construiește-l astfel încât să fie o declarație personală, care să conțină fapte și cifre. În plus, acesta este locul unde se pot adăuga detalii care nu au legătură directă cu jobul pentru care aplici, dar care îți pot defini personalitatea și care pot impresiona.
Sfaturi utile
Un CV, chiar dacă standardizat, trebuie să rămână un document personal. Este cartea de vizită care trebuie să te prezinte pe tine, cu ceea ce poți, cu ceea ce ai făcut și cu ceea ce ești, unui potențial angajator.
Este util să nu fie mai mare de o pagină, dar asta nu înseamnă că este o greșeală dacă CV-ul se va întinde mai mult de atât. Trebuie ținut seama că lungimea CV-ul nu este un criteriu de selecție, astfel că lung nu înseamnă mai bun, iar scurt nu înseamnă neinteresant. Indiferent de lungime, toate informațiile menționate în CV trebuie să fie relevante.
CV-ul nu trebuie să conțină date personale, legate de statutul marital, copii, religie sau orientare politică. Un angajator nu are voie să ia în calcul aceste elemente, atunci când alege sau respinge un CV, iar la eventualele întrebări din această categorie, la interviu, un candidat poate alege să nu răspundă.
Indiferent de limba utilizată, de lungimea CV-ului sau de conținut, acesta trebuie să fie perfect din punct de vedere gramatical și ortografic. Nicio eroare de scriere nu are voie să se strecoare în text. La fel de importante sunt și spațierea, alinierea și aspectul general, pentru că acestea dau impresia de profesionalism.
Statistica arată că un angajator acordă, în medie, între șapte și zece secunde unui CV. Acesta este intervalul de timp în care detaliile din CV trebuie să convingă un recrutor că ești compatibil pentru job. Pentru aceasta, sunt importante standardizarea documentului și respectarea unor reguli, dar CV-ul nu este un document „bătut în cuie”, fiind chiar recomandată imprimarea amprentei personale.
Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât, din candidat, să devii proaspăt angajat.
Sursa foto: Shutterstock.com
Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
10 May 2021