INFORMAT

Cum Să Abordezi Angajatorul – Primul Contact

31 May 2022
Array

Autor:

Este ceva complet normal să vrei să avansezi în carieră dacă simti că poți mai mult sau să vrei să spargi gheața și să intri pentru prima oară în câmpul muncii ca să-ți poți începe cu adevărat viața din punct de vedere financiar.

În acest context, primul contact cu angajatorul poate fi ceva înfricosător, însă nu te descuraja! Noi cei de la OLX îți suntem alături cu cele mai bune sfaturi despre cum să ai primul contact cu angajatorul și ce trebuie să ai în vedere pentru a face o impresie bună.

Apropo, știai că platforma OLX conduce segmentul de oferte de locuri de muncă fizică? Poți găsi mii și mii de oferte disponibile de locuri de muncă pe măsura tuturor preferințelor și nivelelor de experiență, încearcă-le făcând clic pe link-ul de mai sus!

Click aici pentru a găsi noul tău loc de muncă

Cum Poți Avea Primul Contact cu Angajatorul?

În general, sunt doar câteva posibilități de a avea primul contact cu angajatorul, iar acestea pot fi inițiate de către tine sau chiar de recrutor.

Modalitățile de comunicare respective sunt apelul telefonic, emailul sau contactul față în față, iar dacă totul decurge bine, poți să fii invitat la un interviu propriu zis care poate avea loc tot în persoană sau într-un apel video dacă prima variantă nu este posibilă.

După ce trimiți un cv, este posibil să fii sunat înapoi. Acest pas face parte tot din procesul de recrutare și impresia pe care o faci va decide dacă vei înainta spre un interviu sau nu.

Bineînțeles, este posibil și ca acest apel să fie singurul interviu pe care îl vor oferi cei de la firma respectivă, așa că fii receptiv.

Să vedem următoarele exemple de prim contact cu angajatorul:

Email

Pentru a răspunde emailului inițiat de către angajator, acordă atenție celor spuse și adaptează-ți textul în funcție de informațiile primite. Ai grijă să răspunzi oricărei întrebări cât mai clar și să îi mulțumești celeilalte persoane pentru timpul acordat/pentru această oportunitate.

În cazul în care dupa o anumită perioadă de așteptare, cel putin o săptămână, nu ai primit niciun răspuns de la jobul unde ai aplicat, poți trimite un email pentru a întreba despre stadiul aplicației tale și să-ți arăți concis interesul pentru locul de muncă respectiv.

Urmează această schemă:

  • Subiect
  • Folosește o formulă de salut politicoasă
  • Prezintă-te cu numele întreg
  • Specifică poziția pentru care ai aplicat și dacă vrei oferă câteva motive pentru care consideri că ești potrivit pentru rol
  • Întreabă direct despre starea aplicației tale
  • Folosește o formulă politicoasă de închidere
  • Lasă detalii de contact pentru o potențială comunicare în viitor

Cel mai important! Verifică textul de mai multe ori pentru a te asigura că nu există nicio greșeală gramaticală.

Apel telefonic

Dacă ai sunat o dată și nu ai reușit să iei legatura, nu insista cu apelurile. Angajatorul va vedea apelul pierdut de la tine, iar dacă intenționează să ia în considerare candidatura ta te va suna înapoi.

În mod similar, dacă primești apelul la un moment complet nepotrivit, de exemplu te afli într-un spațiu foarte zgomotos și știi că nu ai avea cum să te înțelegi ușor cu persoana respectivă, întreabă dacă poți reveni cu un telefon sau dacă poți fi sunat la un alt moment dat. Nu are rost să irosești timpul angajatorului încercând să vă înțelegeți într-o atmosferă zgomotoasă, pentru că cel mai probabil nu va decurge prea bine.

În timpul apelului, trebuie să obții anumite informații și să le acorzi atenție. Lucruri precum numele firmei angajatoare, numele postului pentru care aplici, numele persoanei care te va intervieva (dacă ți se comunică), data și ora interviului, adresa și persoana de contact pentru situații neprevăzute.

Ca să îți fie mai ușor, ia la îndemână o foaie și un pix pentru a putea nota orice informație și a scăpa de grija că ai putea uita ceva util.

Dacă îți dai seama că se apropie sfârșitul apelului telefonic și lipsește vreo informație importantă, nu-ți fie frică să o ceri. Iar dacă ulterior după apelul telefonic îți sunt trimise informații și prin email, asigură-te că trimiți un răspuns de confirmare mulțumindu-i persoanei respective.

Interviu față în față

Deși este mai puțin probabil, primul tău contact cu angajatorul poate fi direct interviul față în față.

Aici intră în joc mai multe aspecte, pe lângă pregătirile de rigoare legate de întrebări și diplome, angajatorul te va putea evalua și vizual. Deci trebuie să ții cont și de gesturile pe care tinzi să le manifesti când vorbești.

Acest lucru nu trebuie să fie neaparat dificil, așa că urmează recomandările noastre de mai jos pentru a afla tot ce trebuie să știi pentru a lăsa o impresie bună angajatorului.

Ce Trebuie Să Ai în Vedere Legat de Primul Contact cu Angajatorul?

Răbdarea Este Un Atu

Știm cu toții senzația când trimiți primul tău CV și nu mai poți de nerăbdare pentru a primi șansa să le arăți de ce ești în stare. De asemenea, este foarte usor să devii frustrat dupa ceva vreme și să vrei să spamezi angajatorul cu mesaje, apeluri sau emailuri. Dacă ți s-a spus că vei fi căutat, înseamnă că trebuie să aștepți timpul necesar, care poate varia în funcție de job.

Dacă nu ai primit niciun răspuns, așteaptă macar cateva zile sau o săptămână până a contacta angajatorul pentru a verifica statusul candidaturii tale.

Acordă-ți Timpul Necesar

Dacă ești frustrat datorită căutării nereușite de locuri de muncă sau din oricare alt motiv, acest lucru se va observa în tonul sau gesturile tale.

Înainte de interviu sau înainte de a suna angajatorul, acordă-ți ceva timp pentru a te destinde. Ia o gură de aer sau relaxează-ți puțin mintea ca să poți lăsa în urmă frustrarea sau alte emoții negative.

Încearcă să îți calmezi vocea chiar dacă îți tremură de emoții, și fiind față în față, încearcă să pari cât mai încrezător și sigur pe tine. Nu sta cu mâinile încrucișate și nu privi doar în jos. Acea persoană este acolo să-ți ofere o oportunitate, nu să-ți facă rău.

Pregătește-te Dinainte

Când ești sunat de angajator sau chiar și dacă mergi direct către un interviu, îți vor fi puse o serie de întrebări după care îți va fi analizată performanța. Lucruri precum educația, locurile de muncă anterioare, motivul pentru care ai o perioadă neacoperită în CV, puncte forte și slabe sau chiar obiectivele profesionale sunt mai mereu prezente în discursul angajării. De asemenea, angajatorul te poate testa legat de informațiile pe care le-ai scris în CV.

Acest pas este important mai ales atunci când aștepți un apel telefonic, pentru că poate veni oricând și te poate lua pe nepregătite.

Caută din timp diplomele și alte certificate incluse în CV-ul pe care l-ai trimis și așează-le undeva ușor accesibil. Foarte probabil vei avea nevoie să răspunzi făcând referire la acele acte și nu ar trebui să-l faci pe interlocutor să aștepte foate mult.

Dacă mergi la interviu față în față, fii atent să ai fiecare act necesar la tine. Aranjează tot ce ai nevoie undeva să le poți găsi cât mai ușor, ca să nu stai 5 minute de față cu angajatorul numai ca să-ți cauți buletinul.

Pentru a reduce din emoțiile primului contact cu angajatorul, este o idee foarte bună să scrii pe o foaie de hârtie tot ce crezi că va fi probabil să spui. Poți pune, de asemenea, anumite întrebări sau specificații pe care vrei să le menționezi în timpul conversației.

Fii Scurt Și La Obiect

Relevanța și claritatea sunt extrem de importante. Când ți se adresează o întrebare, răspunde direct și pe măsură, deoarece dacă angajatorul dorește să știe ceva anume despre tine, te va întreba.

Folosește-te de lista cu lucruri pe care vrei să le spui pentru a nu te abate prea mult de la subiect, acest lucru contează foarte mult la telefon unde probabil deja timpul este mult mai scurt decât într-o întâlnire față în față.

Nu Subestima Prima Impresie

Este ușor să te gândești la acest prim contact ca la o simplă formalitate, dar un comportament exagerat sau un limbaj neadecvat te pot scoate din cursa pentru interviu, și ulterior pentru locul de muncă dorit.

Prima impresie pe care o lași, chiar dacă este într-un apel de doar 5 minute, te poate duce departe.

Cum Să Faci o Impresie Excelentă Angajatorului?

  1. Documentează-te

În secolul intenetului, nu îți va lua mai mult de 5 minute pentru a afla câte ceva despre firma la care vrei să lucrezi. Nu e nevoie să înveți ca un robot paragrafe întregi. Însă, dacă poți observa niste trăsături cheie prin care se deosebește compania sau pe care doresc să le promoveze în angajații lor, îl vei surprinde plăcut pe angajator.

Pe lângă impresia bună, te va ajuta să-ți dai seama mai bine ce caută defapt prin acest interviu, făcându-te să pari încrezător și serios cu privire la locul de muncă.

  1. Fii Politicos

La telefon sau într-un email, începe de fiecare dată prin a saluta politicos și a te prezenta cu numele complet și locul de muncă pentru care aplici.

Iar la finalul conversației, mulțumește-i angajatorului pentru timpul acordat, indiferent de cât de bine sau rău crezi că a decurs convorbirea.

Când aștepți să intri la interviu, fii respectuos față de toata lumea pe care o întâlnești, nu știi cu cine poți sta de vorba pe hol iar părerile se împart repede într-o companie.

  1. Îmbrăcă-te Îngrijit

A avea o ținută care să impresioneze plăcut nu înseamnă neapărat să te îmbraci pentru gală, ideea de bază este să fii cât se poate de îngrijit și decent îmbrăcat.

Asta înseamnă fără pantaloni scurți, rochițe decoltate de plajă, machiaje extravagante sau parfumuri grele.

Chiar dacă la slujba pentru care aplici este sau nu obligatorie o anumită uniformă, o ținută de bun gust îți va crește potențialul de a fi angajat. În general e ok să optezi pentru o costumație simplă dar serioasă.

  1. Fii punctual

Cea mai bună impresie o faci atunci când ajungi la interviu chiar cu 15 minute înainte de ora prestabilită. Nu doar că vei avea timp să te reculegi, să-ți revii după drum, și să-ți pregătești actele pentru a le avea la îndemână, dar punctualitatea este o calitate de bază care îi arată angajatorului că ești o persoană serioasă și profesională.

  1. Nu Te Grăbi Și Nu Întrerupe Interlocutorul

Nimic nu este mai lipsit de maniere decat a întrerupe persoana cu care interacționezi. Fie că vorbiți față în față, și mai ales dacă vorbiți la telefon, lasă intotdeauna interlocutorul să termine ce are de spus.

Ascultă cu adevărat ce are de spus, și nu răspunde doar de dragul de a spune ceva. Este important să fii atent ce vrea angajatorul să spună și să răspunzi cu informațiile pe care ți le-a cerut.

Încearcă să vorbești cât mai clar și calm, fără a te repezi, altfel angajatorul ar putea avea impresia că nu oferi suficientă atenție acestui potențial loc de muncă.

  1. Nu bârfi

Dacă te simți confortabil sau poate chiar ca o reacție a stresului, e posibil să ai tendința să adaugi informații mai puțin profesionale despre fostul loc de muncă, angajator sau colegi. Nu te pierde cu valul pentru că recrutorul nu va aprecia bârfele la adresa acestora. Te va face să pari neprofesional și îți va scădea credibilitatea.

Tot o reacție ciudată poate avea și dacă te apuci să îi ridici în slăvi, întrucât te poate întreba „Dacă era așa perfect, de ce ați demisionat?”.

  1. Nu Fi Arogant Și Nu Minți

Atitudinea ta poate spune multe despre ce tip de angajat vei fi. Nu te prezenta din prima ca expert în toate domeniile. În schimb, la întrebările despre abilitățile tale, vorbește oferind exemple concrete prin responsabilitățile, proiectele, succesele sau probleme rezolvate la locurile anterioare de muncă.

Este crucial să nu minți pentru a-ți supraestima abilitățile, indiferent de tipul de muncă pe care îl vei face. De cele mai multe ori, orice abilitate va fi analizată sau testată într-un fel sau altul, asa că o minciună îți va face doar mai mult rău!

Nimic nu poate strica mai mult o impresie despre un potențial angajat decât să-ți dai seama în mijlocul interviului că a mințit despre calificările sale.

  1. Pliază-te Pe Funcție

Fiecare loc de muncă are responsabilitățile sale, și prin urmare, necesită anumite abilități care se caută în mod specific în domeniul respectiv de activitate. Acest sfat este de ajutor mai ales atunci când aplici pentru un loc de muncă într-o poziție pe care nu ai mai avut-o în trecut. Simplul fapt că îi vei arăta angajatorului că deții aceste cunoștințe îți poate da un avantaj.

De exemplu, pentru un job de casier, angajatorul se poate axa în special pe abilități precum serviciul pentru clienți și acuratețe. În acest domeniu, a știi cum să te comporți cu oamenii este la fel sau poate chiar mai important decât abilitățile matematice. Trebuie de asemenea să îl convingi că ești o persoană plăcută și de încredere. Integritatea este și ea esențială.

Sau pentru un job de șofer, angajatorul va fi atent la atitudine, stilul de comunicare, orientarea spre a rezolva probleme sau de a le crea. Accentul mai poate fi pus și pe motivație, în funcție de condițiile de muncă și pe interesul față de job. De aceea, este în avantajul potențialului angajat să se intereseze de companie, rutele de activitate, clienții, problemele cel mai des întâlnite ale șoferilor precum și alte aspecte.

Nu în ultimul rând, dacă vizezi mai degrabă un loc de muncă în sectorul construcției, ar trebui să acorzi un interes special atenției la detalii, lucrului în echipă, adaptabilității, sau chiar abilităților de a citi și interpreta planurile construcției.

Aceste mici detalii pot face diferența și te pot face să-i convingi că ești persoana potrivită pentru job.

Concluzie

Primul contact cu angajatorul poate părea înfricosător, dar nu trebuie să fie asa. Urmează sfaturile noastre pentru a te ajuta să te pregătești pentru această interacțiune importantă din viața ta și a lăsa cea mai bună impresie.

Sperăm că articolul nostru ți-a fost de ajutor și nu uita că te așteptăm oricand pe OLX!

Array

Autor:
31 May 2022

Ultima editare: 1 June 2022


Cele mai noi anunțuri pentru Angajatorul de pe OLX

  • Angajam Sofer TIR

    Yellow Fresh Fruits SRL este unul dintre cei mai mari importatori si distribuitori de banane din sud-estul Europei pentru rețele de hipermarketuri din Romania, Ungaria.

     Cand..

    Timis Azi 09:02 Full time

  • Angajam Inginer Mecanic

    Candidatul ideal:

    •  Diplomă în Inginerie mecanică,

    •  Cunoștințe solide de principii de inginerie mecanică,

    •  Abilități excelente de rezolvare a p..

      Dolj Azi 07:02 Full time

    • Angajam Instalatori

      Candidatul ideal:

      - Ordonat;

      - Seriozitate, responsabilitate, integritate;

      - Experienta anterioara in lucrari de instalatii (constituie un avantaj);

      - Apt l..

      Buzau 16 Feb 07:02 Full time

    • Angajam Manipulant Bagaje Aeroportul International Cluj

      Candidatul Ideal

      • flexibilitate pentru un program inegal/ture;

      • spirit de echipa si entuziasm

      Descrierea jobului

      <..

      Cluj Azi 14:02 Full time

    • Angajam CURIERI locatia Oradea, aeroport

      CURIER

      Suntem în căutarea unui CURIER dedicat și responsabil pentru a se alătura echipei noastre. Dacă ești o persoană organizată, cu abilități excelente de comunic..

      Bihor Azi 11:02 Full time

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

68 − 62 =

Alte articole