Autor: Alves Lucas
Salariul unui babysitter variază în funcție de factori precum numărul orelor lucrate, tipurile de activități prestate ori complexitatea responsabilităților extra negociate.
Conform Legii 167/ 2014, babysitter este definit ca o persoană contractată de părinții unuia sau mai multor copii pentru îngrijirea lor. Astfel, negocierea salariului este una directă între părinți și babysitterul care își desfășoară activitatea exclusiv la domiciliul angajatorilor. Există părinți care plătesc o babysitter doar pentru o oră, două pe zi sau pentru câteva ore în weekend, dar și părinți care au nevoie de un salariat full time, astfel că veniturile unei babysitter pot începe de la câteva sute de lei și pot ajunge la câteva mii.
În ceea ce privește Codul Muncii si legislația în vigoare, ocupația de dădacă a fost însă introdusă în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) și este definită ca o persoană calificată care poate îngriji până la patru copii la domiciliul propriu, în baza unui contract încheiat cu o firmă acreditată de bone.
Indiferent ce tip de contract îți dorești și care sunt obiectivele tale profesionale, cursurile de calificare, experiența și aptitudinile conexe îți pot aduce un salariu considerabil mai mare.
Iată ce cursuri poți face pentru a te dezvolta și pentru a putea negocia un salariu mult mai bun:
5 cursuri de calificare pentru bone de care trebuie să știi
Indiferent de domeniul de activitate, munca necalificată este mai prost plătită decât cea calificată, iar profesia de bonă nu face excepție de la această regulă. Iată ce posibilități ai să te califici în România:
1. Cursuri online de babysitter pentru cunoscătorii de engleză
Dacă ești deja inițiată în tainele computerelor, cursurile online sunt o opțiune accesibilă din orice colț al țării și la orice oră, cu condiția să ai o conexiune bună la internet. Pe Udemy poți găsi o varietate de cursuri online pentru babysitter, cu prețuri cuprinse între 19,99 și 49,99 dolari.
De altfel, platforma oferă adesea reduceri considerabile și desfășoară campanii de discount pe perioade limitate, în care poți achiziționa pachetele de curs cu sume mult mai mici. Acestea oferă cursuri video, resurse text care pot fi salvate cu ușurință pentru a putea fi consultate și când ești offline, acces nelimitat și pe orice device la orice curs pe care îl plătești, dar și certificate de absolvire.
Există însă și o mulțime de resurse gratuite pe care le poți accesa online. Nu toate îți vor oferi certificare, însă te vor ajuta să îți desfășori meseria cu mai multă pricepere și în deplină siguranță.
Cunoașterea limbii engleze este mai mult decât utilă în acest sens, deoarece cele mai multe platforme dedicate sunt străine. Așadar, dacă ești familiarizată cu această limbă, accesează cu încredere site-uri precum Care.com, KidsHealth sau ChooseMyPlate.gov pentru a te informa cu privire la alimentația copiilor, educarea lor și asigurarea unui mediu sănătos și sigur pentru ei.
De altfel, simple căutări pe motoarele de căutare îți pot dezvălui numeroase alte resurse prețioase pentru a-ți desfășura activitatea la standarde cât mai înalte, așa cum este acest suport de curs de la Virginia Cooperative Extension, care te va iniția în tainele acestei meserii, dacă te afli la început de drum.
2. Curs de babysitter – Crucea Roșie
Dacă ești din București, Arad, Râmnicu Vâlcea sau Bacău, poți urma cursurile de babysitting de la Crucea Roșie. Iată ce trebuie să știi despre acestea:
- Preț: 690 lei, cu posibilitatea plății în rate; persoanele șomere a căror vârstă depășește 45 de ani pot beneficia de o subvenție de 500 lei.
- Durată: 360 de ore, dintre care 120 de ore de teorie și 240 de ore de practică
- Documente necesare înscrierii: copie după cartea de identitate, cazier judiciar, copie după ultimul act de studii, adeverință medicală și Curriculum Vitae (CV)
- Certificare: diplomă autorizată de Autoritatea Națională de Calificări, eliberată de Ministerul Muncii și Ministerul Educației, recunoscută în Uniunea Europeană + certificat de atestare pentru acordarea primului ajutor premedical, valabil pentru toate țările în care există Crucea Roșie sau Semiluna Roșie
3. Curs de babysitter – Centrul de Pregătire Profesională Alexander’s
Dacă ești din București, poți urma acest curs la CPP Alexander’s. Iată ce trebuie să știi despre această variantă:
Preț: 695 lei, din care 50 lei vor fi plătiți la înscriere și restul în rate. Poți beneficia de o reducere de 10% (69,5 lei) dacă se înscriu și alți cursanți la recomandarea ta sau dacă un membru al familiei tale urmează un curs la CPP Alexander’s, respectiv de o reducere de 20% (139 lei) dacă ești șomer, elev sau student la zi sau dacă plătești taxa integral la înscriere.
Durată: 10 săptămâni, vei primi programul la înscriere; de asemenea, e bine de știut că partea teoretică reprezintă doar un sfert din numărul orelor de curs, iar cea practică trei sferturi.
Documente necesare înscrierii: copie după cartea de identitate, cazier judiciar, copie după ultimul act de studii cu condiția să fi absolvit minimum 8 clase, adeverință medicală și CV
Certificare: certificat de calificare aprobat de Ministerul Muncii și recunoscut internațional
4. Curs de babysitter – Bona Mia
În București vei găsi și cursuri mai accesibile ca preț și de durată mai scurtă, așa cum este și cel de la Bona Mia, însă o simplă căutare pe motoarele de căutare de tipul „curs babysitter + nume oraș” te poate ajuta să găsești astfel de programe în orașul în care locuiești sau în apropiere. Iată ce trebuie să știi despre cursul Bona Mia:
- Preț: 350 lei, din care 150 lei se vor plăti la înscriere și diferența de 200 lei în prima zi de curs.
- Durată: 40 de ore. Un avantaj este că orele de curs se desfășoară doar sâmbăta, așa că dacă ai deja un loc de muncă sau dacă nu ești din București, această variantă e mult mai convenabilă decât cursurile desfășurate în timpul săptămânii.
- Documente necesare înscrierii: copie după cartea de identitate, copie după ultimul act de studii, adeverință de la medicul de familie
Certificare: certificare acreditată de Ministerul Muncii și Ministerul Educației
5. Curs de babysitter – Profesional New Consult
Profesional New Consult organizează cursuri de calificare acreditate pentru babysitter în București, Pitești, Târgoviște, Brașov, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Buzău și Craiova, dar și în alte localități, dacă există un grup de doritori care depășește 15 persoane. Iată ce trebuie să știi despre acest curs:
- Preț: 500 lei standard, achitabil în 3 rate, însă există promoții sezoniere sau reduceri pentru achitarea integrală a cursului
- Durată: adresează-te organizatorului pentru a afla care este durata acestui curs
- Documente necesare înscrierii: copie xerox: CI, certificat de naștere, căsătorie, diplomă de studii minime (8 clase)
- Certificare: certificare acreditată de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice
Există asociații și organizații care desfășoară periodic programe de training și cursuri gratuite pentru diferite calificări. Interesează-te care sunt cele din orașul tău și află ce proiecte au în desfășurare în prezent. După obținerea unei astfel de calificări, negocierile pentru un loc de muncă vor fi mult mai ușoare. Mai departe, caută printre anunțurile de job de bonă sau babysitter și vezi care sunt cerințele specifice pentru salariul pe care ți-l dorești.
Ce alte cursuri poți urma ca să poți negocia mai bine un salariu de bonă
Părinții moderni sunt tot mai grijulii în ceea ce-i privește pe copiii lor. De la asigurarea siguranței la educare, cerințele pentru căutarea unei bone pot include o serie de aptitudini pe care le poți dobândi relativ ușor:
Cursuri la școala de șoferi
Pentru că numeroși părinți din orașele mari au nevoie ca dădaca angajată să ia copiii de la școală sau grădiniță, permisul de conducere poate fi un atu atunci când îți cauți un loc de muncă ce constă în îngrijirea copiilor.
Prețul poate varia între 900 și 1800 lei, iar durata este de cel puțin 4 săptămâni, cu condiția să se efectueze 24 de ore de pregătire teoretică și 30 de ore de conducere. Pentru a te înscrie, ai nevoie de următoarele documente: cazier judiciar, taxă permis auto – pe care o vei plăti în orice unitate CEC, avizele medical și psihologic și copia după actul de identitate.
Cursuri de prim ajutor
Există unități care organizează periodic astfel de cursuri, în mod gratuit, însă dacă nu este niciun astfel de program în desfășurare, te poți adresa oricărei companii care oferă training și certificări în acest sens. La Crucea Albă, de exemplu, prețul unui astfel de curs în cadrul căruia vei învăța cum să acționezi în cazul unei urgențe medicale, până la intervenția specialiștilor, este de 150 lei. Durata cursului este de doar 6 ore, desfășurate în două reprize în aceiași zi (sâmbăta). La final, vei primi o diplomă acreditată de la Crucea Roșie.
Dezvoltarea ta nu trebuie să se oprească după obținerea unei calificări și dobândirea aptitudinilor cel mai adesea căutate de către părinți. Pentru că orice părinte își dorește ce este mai bun pentru copilul său, și tu poți fi tot mai bună în ceea ce faci.
Un curs de nutriție, de exemplu, te poate ajuta să câștigi mai ușor încrederea angajatorilor, unul de parenting te poate ajuta să suplinești cu adevărat prezența părinților în intervalul orar în care aceștia lipsesc, iar unul de limbi străine te poate ajuta să îi fii de ajutor copilului îngrijit atunci când își face temele sau chiar să te angajezi într-o altă țară.
De aceea, este important să te gândești constant la viitorul tău și să investești resurse și timp pentru a-ți atinge potențialul în meseria de bonă.
Autor: Alves Lucas
24 September 2018
Ultima editare: 18 December 2019