COMPETENT

Cum scrii CV-ul și scrisoarea de intenție dacă vrei să te angajezi ca bucătar

5 October 2018
Array

Autor:

Meseria de bucătar necesită, înainte de toate, dexteritate, talent, viteză de lucru și rezistență la stres, dar și la un volum mare de muncă. Spre deosebire de un chef, care are, în mare parte, un rol managerial, bucătarul este adevăratul meșteșugar din bucătărie: urmează rețetele și instrucțiunile bucătarului-șef și, doar uneori, are și un rol creativ.

Dacă știi că ai calitățile (poate și experiența) necesare pentru a face o carieră în bucătărie, noi îți vom arăta cum ar trebui să arate CV-ul tău, dar și cum să redactezi o scrisoare de intenție pentru a fi luat în seamă chiar și de restaurante de top.

CV-ul unui bucătar – ce ar trebui să conțină introducerea

Înainte de a trece la scrisul propriu-zis, trebuie să menționăm că acest ghid se va referi strict la conținutul CV-ului, nu și la forma sa exactă. Dacă vrei un șablon pe care să îl completezi pur și simplu cu informații, noi îți recomandăm formatul de CV Europass (despre care poți afla mai multe aici).

Introducerea este partea cea mai simplă a CV-ului. Aici îți vei completa datele personale, după cum urmează

  1. Nume și prenume:
  2. Adresa:
  3. Număr de telefon:
  4. Adresa de email:

Aceste patru informații sunt, în general, considerate obligatorii de către orice angajator. Nu ești obligat să treci Sexul, Data nașterii și Naționalitatea în CV, dar e bine să adaugi și aceste detalii.

Tot în această primă secțiune a CV-ului poți adăuga o fotografie. Pune o poză obișnuită, needitată, în care să ți se vadă fața și în care să nu stai prea rigid. Evită fotografiile tip „buletin” și pe cele în care îți arăți talentul la cratiță: nu e nevoie să arăți că știi să porți șorț și bonetă sau să flambezi o clătită.

Imediat după datele personale, e bine să scrii profilul personal – un text de maximum 100 de cuvinte, în care să descrii pe scurt experiența ta în domeniu și postul pe care îl urmărești. Acest paragraf e un rezumat foarte scurt al CV-ului, dar și al scrisorii de intenție.

Iată un exemplu:

Ai totuși mare atenție la ultima parte: „restaurant select” este un termen general, folosit pentru a desemna restaurantele de top, iar angajatorii ar putea fi măguliți de această remarcă. E mai bine să modifici textul în funcție de restaurantul unde vrei să te angajezi. Dacă, de exemplu, aplici la un restaurant cu specific libanez, modifică profilul personal pentru fiecare aplicație în parte: înlocuiește „restaurant select” cu „restaurant cu specific libanez”.

Dacă încă nu ai experiență ca bucătar, dar ai absolvit un curs de profil și îți dorești să lucrezi în domeniu, profilul tău personal ar putea arăta astfel:

Textul de mai sus este doar un model. Îl poți modifica în funcție de experiența ta sau de cursul absolvit. De exemplu, „spălător de vase” se poate transforma în „chelner”, iar restaurantul fast-food poate fi un pub sau o terasă de vară.

Cum îți descrii experiența profesională

În general, în CV trebuie să menționezi fostele joburi, numele restaurantului sau barului unde ai lucrat, perioada și, în câteva cuvinte, ce ai avut de făcut.

Chiar dacă nicio bucătărie de restaurant nu seamănă cu alta, treburi precum tăiatul cepei și amestecatul în supa vor fi cam la fel și într-un restaurant cu o stea Michelin, dar și în cantina unui spital. Nu e nevoie să descrii cât de repede poți curăța un kilogram de cartofi: concentrează-te pe lucrurile inedite pe care le-ai făcut.

Iată și un exemplu de experiență de muncă în cazul unui bucătar aspirant:

Noiembrie 2016 – Prezent: Bucătar
Împinge Tava – Str. Mihai Eminescu, 73, București

  • prepararea felurilor de mâncare pentru peste 200 de clienți pe zi
  • lucru foarte rapid și la un standard ridicat de calitate
  • coordonarea unei echipe de trei ajutoare de bucătar
  • introducerea în meniul cantinei a două preparate noi din carne, deosebit de apreciate

Octombrie 2015 – Noiembrie 2016: Ajutor de bucătar
Împinge Tava – Str. Mihai Eminescu, 73, București

  • Mi-am dezvoltat abilitățile necesare pentru prepararea rapidă a mâncărurilor
  • Am creat un mix de condimente pentru îmbunătățirea gustului mâncărurilor, idee ulterior aprobată de bucătarul-șef
  • Am fost promovat ca bucătar

Martie 2015 – Octombrie 2015: Șaormar
Dineș Food – Str. Zece Mese, 21, București

  • M-am adaptat rapid la un mediu de lucru alert și la un volum mare de muncă
  • Am învățat totul despre diversele echipamente de gătit dintr-o bucătărie și m-am familiarizat cu tehnicile de marinare și condimentare

Iulie 2014 – Martie 2015: Spălător de vase
Terasa Rustică Foișor – Piața Foișorul de Foc, 1, București

  • prima familizare cu modul de funcționare al unei bucătării de restaurant

Ca în orice CV, vei începe întâi cu cea mai recentă experiență de muncă, pentru că angajatorul este interesat în primul rând care este nivelul tău actual și care e ultimul loc de muncă pe care l-ai avut.

Educația profesională

Educația este importantă pentru un bucătar, mai ales dacă dorești să faci o carieră din asta. Nu degeaba se vorbește despre „artă culinară”: asta nu se învață într-un liceu teoretic și nici în facultăți. Așa că, dacă te afli la început de drum, mulți angajatori ar prefera să vadă în această secțiune că ai absolvit o școală de meserii sau cel puțin că ai un curs absolvit în domeniu.

Uite un exemplu despre cum poate fi completată secțiunea de educație din CV:

Iunie 2015 – Septembrie 2015: Curs de bucătar
Horeca School – Strada Latină, 6, București

  • M-am familiarizat cu tehnici de gătit la standarde internaționale, sub îndrumarea unui bucătar belgian
  • Am dobândit cunoștințele necesare pentru gătirea unor preparate specifice (fructe de mare, vânat, bucătărie libaneză)
  • Am învățat cum se alege vinul potrivit pentru diverse ocazii

Septembrie 2012 – Iunie 2015: Ospătar (Chelner) – vânzător în unități de alimentație
Colegiul UCECOM „Spiru Haret” – Str. Economu Cezărescu, 47

  • Cursurile de ospătar mi-au deschis pasiunea pentru bucătărie și m-au pregătit pentru o carieră în servicii Horeca

Din nou, trece realizările în ordine invers cronologică și insistă doar pe experiențele din domeniu ale educației tale. Un angajator nu va sta mai mult de două-trei minute pentru a-ți citi CV-ul.

Ce competențe profesionale ar trebui să aibă un bucătar

Dacă îți vei face CV-ul după un model Europass, vei observa la secțiunea „Competențe personale”, câmpuri precum: „Competențe manageriale/organizaționale” sau „Competențe digitale”. Evident, acestea nu își au rostul în CV-ul unui bucătar, dar acordă atenție celorlalte câmpuri.

Competențele de comunicare îi arată practic angajatorului că poți comunica bine cu întreaga echipă din bucătărie, dar și cu ospătarii. Memoria bună în condiții de stres este iarăși un avantaj: angajatorul trebuie să știe că nu vei confunda comenzile între ele și nici ingredientele pentru diversele feluri de mâncare.

În plus, în CV-ul tău ai putea să treci informații de genul:

  • excelentă comunicare verbală în condiții de stres și zgomot
  • abilitatea de a înțelege, asimila și transmite mai departe comenzi venite de la ospătari
  • capacitatea de a coordona cu răbdare o echipă, dobândită în bucătăria unei cantine

Câmpul „Alte limbi străine” e important mai ales dacă vrei să te angajezi ca bucătar în străinătate. În orice caz, bucătăria internațională este plină de termeni care nu sunt traduși în română.

Nu trebuie să știi franceză sau italiană la un nivel avansat, însă, ca bucătar, e bine să știi exact ce înseamnă al dente sau mâncăruri precum penne al forno sau coq au vin. De aceea, nu ignora secțiunea de limbi străine și completeaz-o cu sinceritate.

Competențele dobândite la locul de muncă sunt toate atuurile pe care le-ai dobândit până acum, cele care te recomandă ca bucătar. Iată-le pe cele mai des întâlnite, plecând de la exemplele prezentate mai sus.

  • bune cunoștințe de marinare, condimentare și preparare a cărnurilor, dobândite în perioadele lucrate ca șaormar, dar și ca ajutor de bucătar
  • tranșarea corectă și rapidă a cărnurilor
  • dexteritate în folosirea diverselor ustensile de bucătărie, de la cuțite la mixere
  • cunoașterea timpilor necesari pentru gătirea diverselor feluri de mâncare
  • bună cunoaștere a aparatelor de gătit și a modului în care funcționează; abilitatea de a depista defecțiuni
  • capacitatea de a crea un meniu complet pentru diverse ocazii
  • capacitatea de a recunoaște rapid calitatea ingredientelor (sau lipsa ei)
  • rezistență la programul încărcat și la programul extins de muncă, specifice unităților HoReCa

Nu este obligatoriu să completezi și câmpul „Alte aptitudini”, însă, chiar și într-o bucătărie, nu strică să arăți că ai și alte talente. Așa că nu te sfii să treci acolo aptitudini precum „mecanic” sau „tâmplar”, „pictor” sau „DJ”, „scrimă” sau „scuba diving”, dar e bine să le alegi pe cele potrivite pentru un bucătar. Probabil nu vor influența în vreun fel decizia angajatorului, însă îl vor ajuta să-și facă o idee mai bună despre ce fel de om ești.
Nu uita să anexezi CV-ului o copie a tuturor certificatelor obținute și scanează toate documentele importante.

Ce conține scrisoarea de intenție

Pentru unele companii, scrisoarea de intenție e considerată o metodă „demodată” de prezentare, puțini sunt candidații care ajung la un interviu doar cu CV-ul, fără măcar câteva cuvinte. În ziua de azi, scrisoarea e, de fapt, un e-mail, însă conceptul a rămas același.

Ideal, dintr-o scrisoare de intenție ar trebui să reiasă:

  • o scurtă prezentare a ta, a experienței tale și a calităților care te fac candidatul ideal
  • motivul pentru care candidezi la acest job
  • avantajele pe care angajatorul le-ar avea dacă ți-ar oferi postul.

Ca bucătar, nu îți trebuie talent scriitoricesc, dar evită formule de genul „personalitate dinamică” și „motivat de provocări”. Folosește un limbaj respectuos și înflorituri pe alocuri, dar încearcă să fii sincer.

Următorul model de scrisoare de intenție poate fi folosit ca sursă de inspirație:

Bună ziua,

Am găsit anunțul dumneavoastră pe site-ul OLX și am fost imediat atras de posibilitatea de a lucra ca bucătar la Restaurantul Concerto. Pentru mine, ca pentru mulți alții, gătitul este o pasiune care, de câțiva ani, a devenit o profesie.

Am obținut primele cunoștințe în domeniul artei culinare încă din timpul liceului tehnic, unde am obținut calificarea ca bucătar. Primul meu job în domeniu a fost ca asistent de bucătar la cantina corporatistă EAT ETC, unde m-am obișnuit cu ritmul rapid de lucru impus de cele câteva mii de clienți zilnici ai cantinei.

Am deprins rapid secretele fiecărui fel de mâncare, de la antreuri la pește, de la supe la sosuri. Prefer însă legumele, făcute la abur sau la grătar, în garnituri sau în salate. La actualul meu loc de muncă (restaurantul tradițional Casa Condor) am introdus în meniu propria mea rețetă de ghiveci de legume la cuptor, apreciată de clienți atât ca fel principal, cât și ca garnitură.

Consider că am acumulat suficientă experiență și îndemânare pentru a-mi putea continua cariera într-un local select precum Restaurant Concerto. Mă pot adapta rapid standardelor de calitate și de curățenie impuse, dar și orelor lungi de muncă. Deși nu am lucrat niciodată pe un post de cofetar-patiser, am și cunoștințe în acest domeniu.

Dacă doriți mai multe detalii, vă stau la dispoziție pentru un interviu. Mă puteți contacta oricând la numărul 074x xxx xxx sau prin e-mail.

O zi bună,

În exemplul de mai sus am folosit un ton poate mai afectat pentru a sublinia ideea că bucătarul pe care ni l-am imaginat aplică pentru un post la un restaurant de lux. Poți folosi un limbaj mai simplu, în funcție de experiența pe care o ai într-o bucătărie, dar și de specificul restaurantului unde vrei să lucrezi.

Folosește toate informațiile din acest articol pentru a crea un CV și o scrisoare de intenție prin care să îți pui în evidență talentul și toate aptitudinile care te fac un bucătar bun. Îți ținem pumnii la interviu!

Array

Autor:
5 October 2018

Ultima editare: 23 October 2018

Ultimele locuri de munca de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 41 = 50

Alte articole