Autor: Alves Lucas
Pentru mulți dintre noi condusul este o nevoie, pentru a ajunge dimineața la muncă, pentru a duce copiii la grădiniță, pentru a face cumpărături. Pentru alții, condusul este o plăcere: nu se pot imagina făcând altceva și se laudă cu fiecare kilometru parcurs pe patru roți.
Dacă te regăsești în ultima categorie, ești o persoană calmă, responsabilă și cu atenție distributivă, este posibil să fii interesat să lucrezi ca șofer profesionist. Primul pas pentru a obține un job ca șofer, indiferent de tipul lui (de taxi, de camion, de autobuz) este alcătuirea unui CV care să te facă remarcat de către un potențial angajator.
Îți explicăm mai jos cum să completezi corect și eficient un CV.
CV-ul unui șofer profesionist – ce ar trebui să conțină introducerea
În alcătuirea unui CV contează atât forma cât și conținutul său. Îți recomandăm să folosești un format de CV Europass pe care îl poți completa simplu și care este ușor de citit pentru toți potențialii angajatori.
În introducere, vei completa în primul rând datele personale:
- Nume și prenume:
- Adresa:
- Numar de telefon:
- Adresa de email:
Deși nu ești obligat, ar fi bine să completezi și informațiile de la câmpurile Sexul, Data nașterii și Naționalitatea, îi pot oferi angajatorului mai multe informații despre tine.
O parte foarte importantă a CV-ului, pe care cei care recrutează o verifică cu interes, este profilul personal. Acesta este un text scurt, in jur de 100 de cuvinte, în care te prezinți, vorbești despre experiența ta în domeniu și postul pe care ți-l dorești.
Iată un exemplu:
Șofer profesionist cu cinci ani experiență în conducerea unui microbuz, deținător de permis categoria D și atestat ARR doresc să îmi folosesc abilitățile de comunicare, responsabilitate și orientare într-un post de șofer în turism.
Dacă îți sună bine munca de șofer profesionist, vezi toate ofertele proaspete pe OLX, aici.
Cum îți descrii experiența profesională
Următoarea parte a CV-ului care va garanta că ai exersat calitățile tale de șofer profesionist este experiența profesională. Aici vei include fostele joburi, numele firmei la care ai lucrat, perioada și, mai ales, vei descrie în câteva cuvinte ce ai făcut acolo, relevant pentru profesia ta.
Începe întotdeauna cu cea mai recentă experiență, potențialul angajator vrea să știe la ce nivel te afli acum. Uite un exemplu, pentru un șofer de taxi, care are deja experiență de patru ani:
Septembrie 2017 – prezent: Șofer Profesionist – UBER
- Managerierea propriului orar de lucru
- Menținerea unui rating de 5 stele datorită abilităților excelente de comunicare
- Excelente abilități de orientare
August 2015 – Septembrie 2017: Șofer profesionist – SPEED Taxi
- Respectarea orarului de muncă
- Punctualitate la preluarea clienţilor
- Comunicare eficientă atât cu clienții, cât și cu dispeceratul
Iunie 2014 – August 2015 – Șofer profesionist – Clever Taxi
- Prima experiență pe taxi, m-am adaptat rapid la mediul de lucru competitiv și mi-am dezvoltat capacitatea de a comunica plăcut cu fiecare client în parte
Citește și Cum te angajezi ca șofer: salariu, documente, responsabilități și abilități necesare
Educația profesională
Pentru a fi șofer profesionist, nu ai ai nevoie de studii superioare, dar sunt necesare anumite atestate sau tipuri de permise de conducere. Angajatorii vor să vadă că ești calificat pentru postul pe care îl au de oferit așa că include orice informație legată de acestea.
Spre exemplu, dacă ai făcut un liceu cu profil auto cu specializare tehnician transporturi sau mecanic auto, menționează asta în CV.
Uite un exemplu pentru completarea porțiunii despre educație:
Septembrie 2015: Atestat Autoritatea Rutieră Română
- Am obținut Certificat de calificare profesională inițială (CPI)
Iunie 2015 – Iulie 2015: Școala de șoferi – AutoSport
- Am luat permisul categoria D
- Am învățat cum să conduc eficient și în siguranță un vehicul de transport persoane
Septembrie 2005 – Iunie 2009: Mecanic auto – Liceul Tehnologic Transporturi Auto
- Am învățat meseria de mecanic auto
- Am luat permisul categoria B
Ce competențe profesionale ar trebui să aibă un șofer
Dacă urmezi modelul Europass, poate vei considera că nu sunt relevante o parte din câmpurile de Competențe Personale. Spre exemplu, ca șofer profesionist nu ai nevoie de competențe digitale sau competențe manageriale.
Dar cu siguranță vei avea nevoie de competențe de comunicare, trebuie să fii capabil să comunici eficient și politicos atât cu șefii, colegii și mai ales cu clienții, dacă ești șofer de taxi sau de microbuz. Include aici informații de tipul:
- Excelente abilități de comunicare în condiții de stres și zgomot
- Atenție distributivă în timpul șofatului
- Rapiditate în luarea deciziilor
Cunoașterea unor limbi străine poate fi un avantaj dacă vrei să lucrezi ca șofer profesionist. Dacă ești șofer de taxi vei putea comunica fără probleme cu clienții străini, dacă ești șofer în turism sau pe camion vei vizita și alte țări unde te-ar ajuta să știi o limbă de circulație internațională, ca să te descurci chiar și în tot felul de situații care ar putea apărea.
Completează secțiunea de limbi străine cu sinceritate, cel mai probabil îți vor fi testate cunoștințele la interviu.
Competențele dobândite la locul de muncă sunt toate abilitățile pe care le-ai deprins până acum, care garantează că ești pregătit pentru meseria de șofer profesionist. Uite câteva exemple:
- Buna cunoaștere a unei mașini, a funcționării mai multor tipuri de autovehicule
- Capacitatea de a diagnostica imediat problema unei mașini și găsirea unei soluții eficiente
- Cunoștințe de mecanică auto
- Rapiditate în luarea deciziilor corecte în trafic
- Adaptabilitate socială dobândită după lucratul în medii cât mai diverse
- Capacitatea de a lucra eficient sub presiune dobândită în curse lungi, ca șofer de camion, în străinătate
- Adaptabilitate, trecerea de la șofer de taxi la șofer de camion a fost lină și fără probleme
La final vei avea și câmpul Alte aptitudini, unde poți include alte talente care nu au musai treabă cu meseria de șofer, dar îi poate arăta angajatorului că ești o persoană interesantă. Include aici sporturi pe care le practici (jiu jitsu, kick box) sau alte pasiuni (sculptat, zugrăvit).
Nu uita să anexezi CV-ului o copie a tuturor certificatelor obținute, așa că scanează toate documentele importante.
Ce conține scrisoarea de intenție
Atunci când aplici pentru un job nu este de ajuns să trimiți un CV, acesta trebuie să fie însoțit și de câteva cuvinte, adresate direct angajatorului, sub forma unei scrisori de intenție. Nu te gândi la o foaie separată, ci la textul pe care îl vei introduce în corpul mailului.
Acesta ar trebui să conțină o prezentare pe scurt a experienței și a calităților tale, motivul pentru care îți dorești acest job și avantajele pe care angajatorul le-ar avea dacă ți-ar oferi ție postul. Nu ai nevoie de talent la scris, dar este important să fii sincer și să te prezinți într-o lumină cât mai bună.
Uite un exemplu de scrisoare de intenție după care te poți ghida:
Bună ziua,
Am găsit anunțul dumneavoastră pe site-ul olx.jobs.ro și am fost atras de oferta de a lucra ca șofer profesionist de camion la firma Hartl.
Am fost interesat de condus încă din anii liceului, unde am căpătat cunoștințe de mecanică care îmi sunt de ajutor în caz că apare vreo defecțiune la mașină. Îmi pot da seama rapid de unde provine problema și cum se poate rezolva.
La scurt timp după permisul categoria B, am făcut școala de șoferi și pentru categoria CE și am luat examenul cu brio. Experiența ca șofer de taxi m-a învățat că pot rezista fără probleme unor ore lungi de condus, mă pot orienta eficient în trafic și pot menține o discuție plăcută cu orice client.
Consider că sunt persoana potrivită pentru job deoarece mă pot adapta ușor, sunt foarte punctual și voi respecta cu strictețe orele de odihnă și de livrare a mărfii.
Dacă doriți mai multe detalii, vă stau la dispoziție pentru un interviu. Mă puteți contacta la numărul de telefon 07XX XXX XX sau prin e-mail.
Cu respect,
Mihai Șefulescu
Este important să completezi cu atenție și sinceritate toate câmpurile din CV, pentru ca potențialul angajator să vadă care este nivelul tău de experiență dar și care sunt competențele tale. Nu uita nici de scrisoarea de intenție prin care îi poți convinge că tu ești angajatul ideal.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, dar şi despre cum să-ţi îmbunătăţeşti şansele la un loc de muncă mai bine plătit, intră pe OLX. Vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!
Autor: Alves Lucas
7 December 2018
Ultima editare: 18 December 2019