Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
Când vine vorba de obținerea unui job potrivit pregătirii și aptitudinilor tale, primul pas ca să obții ceea ce îți dorești este să ai un CV solid, suficient de convingător, pentru ca angajatorul să considere că merită să te cunoască. Cercetările de până acum au demonstrat că, din 100 de oameni care candidează pentru un job, doar 2 sunt chemați, mai departe, la interviul pentru angajare. Aceasta înseamnă că doar 2% dintre CV-uri sunt suficient de performante, ca să fie și atractive pentru companii.
Statisticile nu par a fi de partea ta, însă noi te ajutăm să-ți faci CV-ul astfel încât să fii chemat la interviu și să îți crești șansele de a obține jobul dorit.
De ce e important să ai un CV online la zi și care arată bine
- Cum să-ți actualizezi eficient CV-ul online
- Cum îți construiești un CV atractiv
Avantajele unui CV builder vs a concepe totul singur
Cum folosești un template CV, ca să obții jobul dorit
- Personalizează-ți profilul, în funcție de jobul vizat
- Adaptează informațiile la cerințele ATS
- Alege un cv creator potrivit nevoilor tale
Redactează o scrisoare de intenție scurtă
De ce e important să ai un CV online la zi și care arată bine
CV-ul este cartea ta de vizită și rolul lui principal este să stârnească interesul angajatorului și, dintre sutele de candidați, să te aleagă pe tine. Sunt două condiții importante pentru a-ți atinge scopul cât mai repede. Prima se referă la a avea un CV online updatat, cu informații la zi. A doua vine în completarea celei dintâi și este legată de felul în care arată CV-ul tău.
Cum să-ți actualizezi eficient CV-ul online
Angajatorul este interesat de cele mai noi proiecte în care ai fost implicat și de rezultatele pe care le-ai avut de-a lungul timpului. La capitolul completare CV online, este esențial să scoți în evidență faptul că ești performant, că poți fi un excelent lider de echipă și că vrei să te implici în proiecte mari, chiar dacă asta înseamnă o provocare dificilă pentru tine. Apoi, cursurile de specializare și programele de training la care ai participat recent sunt mai importante, uneori, decât studiile de bază, pentru că ele pot fi mai potrivite pentru profilul jobului la care aplici.
Prin urmare, când îți actualizezi un model de curriculum vitae online, ar fi bine să ții cont de următoarele aspecte:
- prioritizează informațiile – dacă ai deja o carieră de 10-15 ani într-un domeniu, este timpul să renunți la prezentarea în CV-ul tău a pozițiilor entry-level, pentru că ele nu mai sunt relevante; este clar că, dacă ești Senior Editor, ai trecut prin toate etapele pentru a ajunge aici, deci nu îți încărca CV-ul cu toate funcțiile pe care le-ai avut;
- actualizează-ți detaliile despre aptitudini – în funcție de profilul jobului pe care îl vizezi, precizează atestatele și certificatele obținute recent; poate fi vorba despre cursuri de limbi străine, de perfecționare în domeniul IT; renunță la prezentarea unor certificate care atestă abilități basic, care au reprezentat un atu în trecut, dar care acum nu mai valorează mare lucru;
- renunță la anumite formulări – dacă în trecut erau apreciate formulările de tipul „recomandări disponibile, la cerere” și referințele, actualmente, ele nu mai sunt în trend; așadar, renunță la ele;
- nu acorda prea mare importanță lungimii CV-ului – până nu de multă vreme, un CV care se întindea pe 4-5 pagini era considerat nereușit; în procesele moderne de recrutare, acest lucru nu mai este relevant, dacă acele pagini conțin informații utile, care te transformă în candidatul ideal pentru cerințele postului respectiv.
Cum îți construiești un CV atractiv
Ca să te asiguri că CV-ul tău este unul atractiv pentru angajatori, utilizează un template CV, pentru că astfel de modele/formulare sunt concepute de specialiști și sunt testate tocmai pentru a-ți crește șansele de a fi chemat la interviu.
Poți alege un resume maker, în funcție de profilul jobului vizat. De exemplu, dacă dorești să te angajezi în domeniul artistic, un CV creator care îți permite folosirea elementelor vizuale, inclusiv video, spre a-ți scoate în evidență creativitatea, este binevenit. În schimb, dacă țintești un post de contabil, ar fi mai potrivit un model CV european în alb, pe care să-l completezi simplu, ca să fie ușor de parcurs.
Un alt aspect important este fotografia de profil. Chiar dacă, la prima vedere, nu pare a juca un rol esențial, ea este un detaliu care contribuie la atractivitatea CV-ului tău, la fel ca informațiile pe care le conține.
Avantajele unui CV builder vs a concepe totul singur
Creativitatea este o calitate, dar, când vine vorba despre CV, este bine să nu te ghidezi doar după instinct, ci și după reguli practice, care s-au dovedit formule de succes, de-a lungul timpului. Specialiștii în resurse umane recomandă folosirea unui CV maker, din varii motive, cum ar fi:
- este un instrument cu ajutorul căruia te prezinți ca un profesionist; funcționează ca un ghid, astfel încât să scoți în evidență informațiile relevante despre tine;
- te ajută să redactezi foarte ușor CV-ul, prin texte, grafice și design vizual pregenerate, de exemplu; tot ce trebuie să faci este să completezi detaliile;
- formatul unui CV builder, precum și informațiile pregenerate sunt testate de specialiși în recrutare și de experți IT, deci reprezintă formule sigure cu ajutorul cărora îți poți construi un CV profesionist, competitiv;
- este o unealtă utilă, care te ajută să nu uiți informații importante (datele de contact, numărul de telefon, adresa de e-mail valabilă) și te învață să ai o gândire ordonată, pragmatică.
Când vine vorba de crearea unui CV online gratis, dincolo de template-ul ales, o prezentare de calitate înseamnă și o redactare impecabilă. Prin urmare, nu te grăbi să completezi CV-ul și recitește-l de mai multe ori, eventual la un interval de câteva zile. Prima impresie contează foarte mult și greșelile gramaticale, de exemplu, te pot descalifica din start.
Cum folosești un template CV, ca să și obții jobul dorit
Dincolo de alegerea unui model de CV pentru angajare competitiv, este important și felul în care îl folosești, adică modul în care îți structurezi informațiile. Cu alte cuvinte, trebuie să știi să te vinzi.
Personalizează-ți profilul, în funcție de jobul vizat
Nu toate acțiunile de voluntariat, cursurile și proiectele în care ai fost implicat, de-a lungul timpului, sunt relevante pentru jobul la care aplici. Fă-ți o scurtă documentare despre ce presupune postul respectiv și citește cu atenție cerințele exprimate de angajator. Adaptează informația în funcție de aceste criterii.
De exemplu, dacă dorești să obții un job de editor foto, nu are nicio relevanță faptul că ai publicat cinci volume de poezii sau că ai făcut cursuri de teatru amator, în schimb, vor conta cursurile de fotografie, învățarea unor programe de postprocesare a imaginilor, câteva noțiuni de bază de web design. Poți lucra pentru diverse publicații online din țară sau din străinătate, pentru site-uri specializate ori pentru companii care au nevoie de proiecte speciale.
Adaptează informațiile la cerințele ATS
ATS este abrevierea expresiei Applicant Tracking System, care s-ar traduce prin Sistem de monitorizare a aplicanților. Dacă faci un mic exercițiu de imaginație, ATS-ul este ca un robot care scanează CV-ul tău, după criterii clare, și îl consideră bun, dacă îndeplinește anumite condiții. Criteriile și condițiile sunt stabilite de angajator, tocmai ca să reducă timpul de recrutare (nu va citi decât CV-urile relevante). Cum foarte multe companii folosesc un astfel de sistem, este bine să știi cum funcționează, ca să-ți poți construi un CV performant. Din această perspectivă, iată câteva reguli de bază:
- folosește cuvinte-cheie adecvate – ATS-ul scanează CV-urile după cuvinte-cheie; prin urmare, un CV ce răspunde cerințelor ATS cuprinde keywords care au legătură cu oferta de job; concret, dacă angajatorul caută un „om de echipă implicat”, în descrierea aptitudinilor tale, este indicat să folosești exact această sintagmă, pentru că ATS-ul așa o va recunoaște; practic, trebuie să citești cu atenție oferta de job și să folosești același limbaj; acest lucru este important și pentru opțiunea de CV necompletat download, pentru că poți alege limba în care redactezi CV-ul, în funcție de cea în care este concepută oferta de angajare; de exemplu, dacă o companie internațională are nevoie de un specialist în comunicare și dă un anunț în limba germană, este de preferat ca și CV-ul tău să fie scris în germană sau în engleză, dar în niciun caz în română;
- adaptează conținutul la profilul jobului și la cultura companiei – înainte de a aplica la un job, documentează-te despre profilul firmei la care vrei să te angajezi; dacă în anunțul de angajare se menționează faptul că este o companie ce pune accent pe evenimente sociale, cu impact asupra societății în care trăiești, precum reciclarea, este mai mult decât relevant să precizezi în CV-ul tău dacă ai participat la acțiuni de voluntariat în acest sens și cu ce rezultate;
- alege fontul potrivit – opțiunea de CV necompletat download îți indică necesitatea de a redacta un text concis, care să fie ușor de citit atât pentru oameni, dar și pentru mașini (ATS-ul este o mașină), de pe orice dispozitiv, laptop sau smartphone; cu cât fontul ales este mai simplu, cu atât șansele de a fi parcurs rapid cresc; din acest punct de vedere, contează și spațierea; nu înghesui informația, doar ca să pui cât mai multe date; lasă textul aerisit;
- alege titluri potrivite pentru secțiunile din CV – ATS-ul recunoaște titluri și subtitluri standardizate; prin urmare, utilizează titluri precum „Experiență profesională”, „Studii”, „Cursuri de specializare”, nu „Lucruri de care sunt mândru”;
- scoate în evidență calitățile pe care le ai – nu este relevant să înșiri cât mai multe calități și abilități, doar ca să impresionezi, ci este esențial ca ele să fie adecvate pentru jobul la care aplici.
Alege un CV creator potrivit nevoilor tale
Modul în care îți prezinți aptitudinile, pregătirea și aspirațiile este un element-cheie pentru a obține ceea ce îți dorești. Cum există mai multe tipuri de CV builder, alege un tip de CV template online care ți se potrivește. Iată câteva opțiuni pe care le ai, în funcție de diverse situații:
- CV-ul cronologic – este modelul clasic de curriculum vitae, care este cel mai bine cotat din perspectiva cerințelor ATS; este simplu de parcurs și pentru angajator; începe cu cele mai recente date și se termină cu cele din trecutul mai îndepărtat; acest format de CV online îți poate fi de folos dacă:
- ai experiență și abilități care au strânsă legătură cu jobul la care aplici;
- vrei să scoți în evidență evoluția profesională;
- ai avut o activitate continuă, fără perioade de pauză.
- CV-ul funcțional – pune accent pe abilitățile și calitățile personale, nu pe istoricul tău profesional (parcursul/evoluția în carieră); acest resume maker te poate ajuta dacă:
- vrei să faci o schimbare în carieră și să arăți viitorului angajator că abilitățile dobândite până în prezent sunt transferabile în varii domenii, fiind relevante pentru postul vizat;
- ai avut perioade mai lungi în care nu ai fost angajat, din diverse motive;
- experiența profesională prezentată cronologic nu te avantajează, pentru că nu e relevantă pentru oferta de angajare;
- ai participat la diverse campanii, evenimente, proiecte, care, grupate pe categorii, scot în evidență anumite aptitudini pe care le ai.
- CV-ul hibrid (combinat) – este o combinație între modelul de CV cronologic și cel funcțional; contează mai puțin atribuțiile pe care le-ai avut în trecut; accentul este pus pe rezultatele pe care le-ai avut și care sunt relevante pentru jobul vizat;
- CV-ul tehnic – este folosit în special pentru joburile din domeniul IT sau alte domenii tehnice; dincolo de pregătirea profesională și de aptitudini, contează cunoașterea limbajelor de programare, a platformelor specializate, a sistemelor, a programelor specifice;
- CV-ul academic – un astfel de template este util dacă vizezi un post de cercetător, profesor, medic; de obicei, un CV academic se întinde pe 10-15 pagini, în funcție de complexitatea activității pe care ai avut-o de-a lungul timpului; va cuprinde titlurile științifice obținute, cercetările realizate (metodologie folosită, eșantion, rezultate), prezentările, participările la conferințe naționale și internaționale, premiile, faptul că ești membru în anumite asociații de renume, aria de interes științific.
Redactează o scrisoare de intenție scurtă
Un CV care este însoțit de o scrisoare de intenție scurtă îți poate crește considerabil șansele de angajare. Într-o astfel de scrisoare de motivație, este important să menționezi care sunt obiectivele tale, de ce crezi că ești omul potrivit pentru jobul respectiv, de ce vrei să faci parte din echipă, care sunt valorile companiei care se potrivesc perfect cu ale tale.
Documentarea este esențială pentru a putea redacta o scrisoare de prezentare performantă, pentru care ai la dispoziție modele pre-generate, precum în cazul CV-ului. Este bine să-ți cunoști viitorul angajator, să știi care este cultura companiei și care sunt punctele cheie pe care trebuie să le atingi ca să fii convingător. Chiar și atunci când ești la început de drum, un model de scrisoare de intentie pentru angajare fără experiență te poate ajuta să-ți pui în valoare calitățile. Reține că nu toți angajatorii sunt interesați de cursurile și atestatele profesionale sau de vechimea în muncă. Sunt joburi, cum ar fi cel de curier, recepționer, menajeră, bonă sau îngrijitor de animale la fermă, pentru care contează mai degrabă viteza de reacție, răbdarea, atenția distributivă și mai puțin formarea profesională.
Pornește cu dreptul în drumul tău spre jobul dorit și, folosindu-te de un generator de CV potrivit pentru tine, pune-te în valoare și fii convingător. Adaptează-te profilului cerut de angajator și redactează un curriculum vitae performant, care să-ți aducă invitația la interviu. Nu uita că, în procesul de recrutare, un CV este considerat un prim criteriu de selecție, fiind esențial să-l construiești corect, de la formatul ales, până la conținutul informațional și vizual.
Sursa foto: Shutterstock
Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
5 May 2021