RESPONSABIL

Cum te angajezi ca șofer: salariu, documente, responsabilități și abilități necesare

6 November 2018
Array

Autor:

Un șofer adevărat este, înainte de toate, un profesionist, iar asta îl face candidatul ideal pentru un loc de muncă la volan. Dacă vrei să te angajezi ca șofer, trebuie să te asiguri, înainte de toate, că ești dispus să pleci la drum zile și chiar săptămâni întregi, să stai în spatele volanului ore și ore, să reziști cu tărie nervilor și stresului. Dar care este totuși diferența dintre un șofer de duminică și unul profesionist?

Șoferul profesionist vs. șoferul amator

Primul lucru pe care trebuie să îl lămurim înainte de a putea trece mai departe este răspunsul la întrebarea „ce este un șofer?”.

Atunci când ne referim la un loc de muncă, șoferul este acea persoană care își câștigă existența conducând un autovehicul, fie că e vorba despre un taxi, un camion sau un tir. Pe de altă parte, dacă ești agent comercial al unei companii de distribuție, nu ești șofer, chiar dacă petreci aproape întreaga zi la volan.

Ca să te numești șofer profesionist, nu este suficient să ai categoria C; îți trebuie atestatele necesare și, mai mult decât atât, experiența care vine doar odată cu trecerea timpului. Cu toate astea, dacă iei în serios jobul de șofer, ești o persoană responsabilă și ții cont de toate atribuțiile și sarcinile, poți să candidezi fără rețineri la un loc de muncă în spatele volanului.

Calitățile şi abilităţile pe care trebuie să le ai ca șofer

Dacă primești întrebarea „ce te recomandă?” la interviu, răspunsul corect nu este nici „vocea și talentul meu”, nici „permisul de conducere și atestatele”. Cele mai importante calități ale unui șofer profesionist vorbesc despre conduita lui profesională, nu despre ușurința cu care face drifturi cu un camion de șapte tone.

Trebuie să știi cum să reacționezi în trafic, cum să te porți cu oamenii cu care intri în contact, dar și cum să-ți faci meseria cu eficiență și în condiții de maximă siguranță. Iată care sunt cele zece calități necesare pentru un șofer adevărat:

  1. Calm şi răbdare în trafic – dacă primul tău gând atunci când un alt şofer te-a şicanat în trafic e să cobori la el şi să-l pui „la respect”, înseamnă că nu eşti potrivit pentru un job de şofer. O să ai parte de zeci de momente tensionate la volan, zilnic, aşa că trebuie să fii calm şi să nu te enervezi, nici măcar pentru că mergi cu 10 km/h în coloană, pe Valea Prahovei.
  2. Cunoştinţe de mecanică auto – în prezent nu se mai aşteaptă nimeni să demontezi motorul unui TIR şi să-l asamblezi la loc în zece minute. Chiar şi aşa, trebuie să cunoşti principiile de funcţionare, piesele principale, care sunt cauzele celor mai frecvente probleme şi ce soluţii ai la îndemână.
  3. Responsabilitate – odată ce te-ai aşezat în spatele volanului, nu ai doar grija ta: eşti responsabil de marfa pe care o transporţi, de pasageri şi, uneori, de ceilalţi şoferi din trafic, pentru că majoritatea dintre ei sunt amatori.
  4. Atenţie (distributivă) – atunci când petreci zilnic ore întregi la volan, nu ai voie să visezi cu ochii deschişi sau să stai cu ochii în telefon. Trebuie să fii atent la condiţiile de drum, la încărcătură, la traseul ales şi chiar la pasageri, dacă lucrezi pe un autocar, de exemplu. Nu-i poţi lăsa să dea petrecere acolo în spate, să facă mizerie sau, mai grav, să-ţi distragă atenţia.
  5. Orientare în spaţiu – ştim, toată lumea are Waze instalat pe telefon astăzi, e aproape imposibil să mai greşeşti drumul. Cu toate astea, tehnologia nu te ajută întotdeauna. Şi nu e vorba doar despre traseul ales: sunt nenumărate exemple de şoferi care au ajuns în şanţ pentru că nu au fost atenţi.
  6. Dosar excelent la volan – dacă ai prea multe accidente la activ, poate că şoferia nu este locul de muncă ideal pentru tine. Poate că nu a fost vina ta în niciunul dintre cazuri, dar un angajator va ţine cont de numărul de accidente. Nu te baza pe faptul că nu va afla niciodată, pentru că veştile proaste circulă întotdeauna mai repede. Poţi să te înscrii însă la un curs de conducere defensivă. Vei putea dovedi astfel că ai luat măsuri şi că eşti dispus să înveţi.
  7. Comunicare – şoferia este, în principiu, o meserie individuală. Nu ai o echipă cu care să comunici zilnic, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fii comunicativ. Ca şofer de marfă, vei interacţiona cu furnizorii sau clienţii firmei, iar dacă eşti şofer pe un autocar sau microbuz, de exemplu, trebuie să ştii să vorbeşti cu tot felul de oameni, să fii prietenos şi să aplanezi eventualele conflicte.
  8. Punctualitate – este o calitate esenţială pentru un şofer. Dacă plecarea în cursă este programată pentru ora 6 dimineaţa, de exemplu, nu te prezinţi la muncă la ora 06:05. Dacă ai la dispoziţie trei ore pentru a efectua un transport, nu pleci cu o oră mai târziu cu gândul că recuperezi diferenţa pe traseu. Trebuie să respecţi timpii de drum şi orarul stabilit de conducere.
  9. Gândire în perspectivă – a fi şofer nu înseamnă doar „mă urc la volan, conduc, mă opresc”. E bine să ai o imagine de ansamblu a drumului pe care îl ai de făcut, să ții cont de eventualele întârzieri, de condițiile de drum, de aglomerație sau de situațiile neprevăzute (nu știe nimeni când o să facă pană, dar mulți se pregătesc și pentru situația asta).
  10. Rapiditate în luarea deciziilor – o altă calitate esențială pentru un șofer este să poată lua decizii într-o fracțiune de secundă. Mai ales la volan, asta poate să însemne salvarea unor vieți, evitarea unei tragedii sau, pur și simplu, transportul mărfurilor la destinație, intacte.

De asemenea, unul dintre cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le cunoşti, ca şofer profesionist, este cum se acordă primul ajutor. NU ai învăţat la şcoala de şoferi ce trebuie să faci în cazul unui accident rutier, acolo ai prins doar nişte reguli generale.

Cea mai bună soluţie este să te înscrii la un curs de prim ajutor. Cele organizate de Crucea Roşie Română durează aproximativ 12 ore, la finalul cărora primeşti un certificat şi o legitimaţie care atestă faptul că eşti instruit să acorzi primul ajutor.

Chiar dacă nu vei fi implicat personal într-un accident rutier, vei putea să intervii în cazul în care ai fost martorul unui astfel de eveniment. Şi, în plus, este o bilă albă în CV-ul tău.

!PONT!
Unii angajatori vor ca șoferii – mai ales cei de transport marfă – pe care vor să-i angajeze să aibă și o condiție fizică bună, de cele mai multe ori pentru încărcarea și descărcarea mărfurilor. Interesează-te înainte să semnezi contractul dacă va trebui să faci și asta. Nu e o plăcere să conduci ore întregi după ce ți-ai rupt spatele încărcând pachete, baloți sau saci.

Responsabilitățile şi sarcinile pe care le poţi avea ca şofer

Responsabilităţile şi sarcinile unui şofer sunt stabilite întotdeauna prin fişa postului, pe care e bine să o citeşti înainte să semnezi contractul de muncă. Asta dacă nu vrei să ai surprize şi să te trezeşti că ai de făcut lucruri care nu au nicio legătură cu şoferia. Cele mai multe dintre aceste sarcini sunt însă aceleaşi peste tot. Iată-le pe cele mai importante dintre ele:

  • să cunoşti şi să aplici reglementările de Protecţia Muncii şi pe cele care ţin de Protecţia Mediului;
  • să urmezi programul de lucru stabilit de angajator;
  • să ai o ţinută corespunzătoare în timpul orelor de serviciu;
  • să nu te urci la volan după ce ai consumat băuturi alcoolice;
  • să nu te prezinţi la lucru obosit;
  • să cunoşti şi să respecţi toate regulile de circulaţie pe drumurile interne sau internaţionale;
  • să nu transporţi persoane sau alte mărfuri în afara celor care sunt trecute în documentele de transport;
  • să respecţi itinerariul, dacă acesta a fost stabilit dinainte;
  • să nu deteriorezi pe drum mărfurile transportate;
  • să verifici starea tehnică a autovehiculului înainte şi după ce ai încheiat o cursă.

În cazul în care vrei să te angajezi ca şofer la o firmă de transport marfă, ai o serie de responsabilităţi care ţin de încărcătura transportată:

  • să supraveghezi încărcarea şi descărcarea mărfurilor sau a bunurilor;
  • să te asiguri că încărcătura este transportată în siguranţă;
  • să completezi la plecare şi la sosire foaia de parcurs şi celelalte documente solicitate de angajator;
  • să nu iei persoane străine alături de tine pe drum;
  • să verifici documentele de transport înainte să pleci la drum:
  • permisul de conducere
  • certificatul de înmatriculare
  • actul de identitate
  • RCA
  • copie după licenţa de transport
  • foaie de parcurs (dacă e cazul)
  • ordin de deplasare (dacă e cazul)

Ca să ştii la ce te poţi aştepta, e bine să cunoşti faptul că eşti direct răspunzător de încălcarea responsabilităţilor de mai sus, dar şi de următoarele lucruri:

  • integritatea autovehiculului, a mărfurilor sau a pasagerilor transportaţi;
  • neefectuarea la timp a reviziilor şi a altor lucrări de întreţinere a autovehiculului;
  • orice alte pagube pe care le poţi provoca firmei angajatoare.

Unde te poți angaja ca şofer

Unul dintre avantajele meseriei de șofer este faptul că îți permite o mare libertate de alegere atunci când vrei să te angajezi în domeniu. Cu alte cuvinte, dacă ai categoriile necesare în carnetul de conducere și dacă ai și atestatele care să dovedească faptul că ești șofer profesionist, sunt prea puține joburi pe care nu le poți obține. Unul dintre ele este cel de pilot de Formula 1, dar nu toți avem talentul necesar pentru a deveni noul Hamilton.

Iată principalele joburi pe care le poți avea ca șofer:

1. În transportul de marfă

Dacă nu ai suficientă experiență ca șofer, poți să-ți începi cariera în domeniu ca șofer livrator sau curier. Vei transporta documente, produse achiziționate de la magazinele online sau poți chiar livra pizza la domiciliu. Tot în această categorie intră șoferii de camion și cei de TIR, însă ei au nevoie de carnet de conducere categoria C, precum și de atestate profesionale.

2. În transportul de persoane

Dacă te-ai săturat de transportat mărfuri și ai prins experiență la volan, poți trece la următoarea etapă în acest domeniu: transportul de persoane. Probabil că unul dintre primele joburi care îți vin în minte este cel de taximetrist, șofer de Uber sau Taxify. Este un început bun, mai ales dacă vrei ca la un moment dat să te angajezi ca șofer personal sau chiar șofer de limuzină.

Însă transportul de persoane nu se limitează la autoturisme. Ca să poți să te angajezi ca șofer pe un microbuz cu o capacitate mai mare de opt pasageri sau chiar șofer de autocar, ai nevoie de permis de conducere categoria D, dar și de o serie de atestate profesionale.

3. În transporturi speciale

În acest domeniu intră șoferii care vor să conducă cisterne sau alte autovehicule de transport mărfuri și materiale periculoase, cum ar fi substanțele chimice și toxice sau chiar explozibile. Transportul se face în condiții de maximă siguranță, ceea ce înseamnă că șoferul trebuie să fie pregătit pentru orice situație.

4. În construcţii sau în agricultură

Deja din acest moment nu mai vorbim despre autovehicule, ci despre utilaje. Aici intră excavatoarele, buldozerele și autogrederele, dar și tractoarele sau combinele agricole.

Citește și: Ce joburi poți avea ca șofer profesionist și ce calificări îți trebuie pentru fiecare

Iată și care sunt categoriile de permise auto, în funcție de autovehiculele și utilajele pe care le poți conduce:

  • A – motociclete şi scutere
  • B – autoturisme cu sau fără remorcă
  • C – camioane și TIR-uri
  • D – microbuze cu mai mult de opt pasageri, autobuze și autocare
  • Tr – tractoare agricole sau forestiere
  • Tb – troleibuze
  • Tv – tramvaie

Dacă îți sună bine un job de șofer, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX, aici.

Documente necesare pentru angajarea ca șofer

Dacă te-ai decis deja ce loc de muncă vrei, e timpul să-ți pregătești dosarul. Primul lucru pe care trebuie să-l completezi este CV-ul. În acest articol găsești totul despre cum trebuie să arate un CV profesionist. Ai nevoie și de o scrisoare de intenție, dacă vrei ca aplicația ta să iasă în evidență dintre celelalte zeci pe care le are în față, în mod obișnuit, un angajator.

Pe lângă CV, trebuie să-ți pregătești și o listă lungă de documente pe care angajatorul ți le poate cere, în cazul în care s-a decis să-ți ofere ție postul. Iată-le pe cele mai importante dintre ele.

  • Act de identitate
  • Carnet de conducere
  • Certificat de naştere
  • Diplomă de studii
  • Cazier judiciar
  • Adeverinţă medicală (clinic apt)
  • Carnet de muncă
  • Aviz medical tip siguranţa circulaţiei
  • Atestat (transport mărfuri, transport persoane, ADR)
  • Adeverinţă de la angajatorul precedent (dacă este cazul)
  • Card tahograf
  • Certificat de căsătorie (dacă este cazul)
  • Certificate de naştere ale copiilor (dacă este cazul)

Ține cont de faptul că avizul medical tip „siguranța circulației” este un document foarte important, care arată faptul că ești apt pentru un post de șofer profesionist. Pentru asta trebuie să mergi anual la vizita medicală și la cea psihologică.

Programul de lucru și salariul unui șofer

Programul de lucru este unul dintre primele lucruri pe care ai vrea să le știi despre un job nou. Când vorbim însă despre meseria de șofer, trebuie să știi că lucrurile sunt deja reglementate printr-o directivă europeană care se aplică și în țara noastră, iar timpii de conducere sunt măsurați de tahograf.

Iată ce spun reglementările europene în domeniu:

Durata zilnică de conducere

  • Durata maximă de condus într-o zi: 9 ore
  • Durata maximă de condus încontinuu: 4 ore și 30 de minute
  • Pauza: după 4 ore și 30 de minute de condus încontinuu, șoferul trebuie să facă o pauză de cel puțin 45 de minute

Durata săptămânală de conducere

  • Durata maximă de condus într-o săptămână: 56 de ore
  • Durata de conducere acumulată în două săptămâni consecutive nu poate depăși 90 de ore.

Durata de odihnă zilnică este de 11 ore, însă poate fi împărțită în două perioade de trei, respectiv nouă ore consecutive. La finalul unei săptămâni de lucru (cel mult șase perioade de câte 24 de ore de la ultimul repaus săptămânal), un șofer trebuie să se odihnească cel puțin 45 de ore.

Așadar, e foarte important să ții cont de perioadele de șofat și de cele de odihnă, pentru că sancțiunile nu sunt deloc mici: de la câteva sute până la peste 12.000 de lei amendă.

Salariul unui șofer

Salariul unui șofer depinde de experiența sa, de atestatele pe care le-a obținut, dar și de munca pe care o face. De exemplu, un șofer livrator care duce pizza la domiciliu poate fi plătit cu salariul minim pe economie, la care mai adaugă bacșișurile primite, care de multe ori dublează sau chiar triplează veniturile lui lunare.

Un șofer de camion pe o rută internă câștigă mult mai bine decât un șofer livrator: de două ori salariul minim pe economie sau chiar mai mult. Poți găsi pe site-ul INS (Institutul Național de Statistică) care este salariul minim și modificările de la o lună la alta. Cu toate astea, veniturile pot fi influențate de mai mulți factori, cum ar fi numărul de ore lucrate efectiv sau diurna, dacă aceasta e adăugată la salariu.

Șoferii de cursă lungă sunt cei care adună cele mai mari salarii din acest domeniu. Mai ales în cazul celor care lucrează ca șoferi pe tiruri pe rutele externe pentru companiile de transport, salariile pot să ajungă chiar și la 1.500-2.500 de euro. Dacă ți se pare o sumă mare, gândește-te că și companiile românești au fost nevoite să crească salariile la nivelul mediu din Uniunea Europeană, pentru a rămâne competitive în fața marilor companii de transport din Franța, Germania sau Italia.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, dar şi despre cum să-ţi îmbunătăţeşti şansele la un loc de muncă mai bine plătit, intră pe OLX. Vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

 

Array

Autor:
6 November 2018

Ultima editare: 18 December 2019

Ultimele locuri de munca de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 20 = 29

Alte articole