RESPONSABIL

Cumulul pensiei cu salariul și alte venituri: când este permisă și cine poate beneficia

11 decembrie 2019

Autor:

Cumularea pensiei cu salariul reprezintă un beneficiu pentru persoanele care vor să obțină un venit în plus. Totuși, chiar dacă legea oferă acest avantaj, nu toate tipurile de pensii pot fi cumulate cu salariul. În cele ce urmează vei afla în ce condiții este permis acest lucru și ce venituri nu pot fi cumulate.

Cum este reglementat cumulul pensiei cu salariul și cine poate beneficia
Cumulul pensiei cu alte venituri în funcție de tipul acesteia
Când se poate suspenda pensia

Cum este reglementat cumulul pensiei cu salariul și cine poate beneficia

Așa cum prevede Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, persoanele care au ieșit la pensie pot obține un venit suplimentar, în anumite condiții. Totuși, nu orice tip de venit poate fi cumulat cu pensia. Legislația în vigoare mai precizează și faptul că, în funcție de pensia obținută de o persoană, diferă condițiile în care se pot cumula alte venituri.

Pe scurt, persoanele care pot cumula pensia cu alte venituri sunt următoarele:

 • Persoanele care s-au pensionat pentru limita de vârstă;
 • Persoanele care s-au pensionat anticipat sau anticipat parțial;
 • Persoanele care primesc pensie de invaliditate;
 • Persoanele care primesc pensie de urmas.

În continuare vom detalia fiecare situație în parte și care sunt condițiile în care pensia poate fi cumulată cu alte venituri.

Cumulul pensiei cu alte venituri în funcție de tipul acesteia

Conform legislației în vigoare, veniturile care pot fi cumulate diferă în funcție de pensia obținută. Iată care sunt condițiile ce trebuie îndeplinite și ce limite se aplică pentru venitul suplimentar:

Pensia anticipată sau anticipată parțial

Persoanele care s-au pensionat anticipat sau anticipat parțial pot să cumuleze pensia numai cu alte venituri obținute din activități independente, fără să existe limite în ceea ce privește sumele obținute. Cu alte cuvinte, legea le permite să câștige bani din venituri independente, indiferent de sume, fără să existe riscul de a-și pierde pensia.

Referitor la tipurile de venituri independente, acestea pot fi:

 • Venituri din PFA (persoană fizică autorizată);
 • DDA-uri (drepturi de proprietate intelectuală);
 • Venituri care nu presupun existența unui loc de muncă: dividende, chirii, jocuri de noroc, activități agricole.

Însă dreptul de a cumula pensia anticipată cu alte venituri se oprește aici. Legea prevede faptul că nu pot fi cumulate cu pensia anticipată sau anticipată parțial venituri obținute din salarii. Mai exact, aceste persoane nu se pot angaja cu contract de muncă. Alte venituri care nu pot fi cumulate sunt:

 • Cele obținute din funcții elective (excepție face indemnizația pentru consilier județean sau local);
 • Cele obținute ca autoritate legislativă, executivă sau judecătorească;
 • Cele obținute de membrii unei organizații a cooperației meșteșugărești.

În cazul în care sunt încălcate aceste condiții, dreptul la pensie este suspendat cu luna următoare celei în care au fost cumulate veniturile respective.

Citește mai mult despre Pensionare: care e varsta de pensionare, cum se calculeaza pensia si ce conditii speciale exista

Pensia pentru limita de vârstă

În cazul pensiei pentru limita de vârstă, legislația permite cumulul mai multor venituri, comparativ cu celelalte tipuri. Mai exact, pensionarii pot obține venituri suplimentare atât din salarii, cât și din activități desfășurate independent. Nu există limite în ceea ce privește suma cumulată cu pensia.

Astfel, pensia pentru limita de vârstă poate fi cumulată cu salariul și cu alte venituri independente, precum PFA, DDA, chirii, dividende, jocuri de noroc etc. Acest lucru înseamnă și că persoanele pensionate pentru limita de vârstă se pot angaja cu contract de muncă sau pot desfășura activități independente.

Pensia de invaliditate

În ceea ce privește pensia de invaliditate, aceasta permite cumularea pensiei în funcție de gradul de invaliditate:

 • Gradele I și II – pensia poate fi cumulată cu venituri din activități independente, fără să existe vreo limită în ceea ce privește sumele câștigate; în schimb, pensia nu poate fi cumulată cu salariul;
 • Gradul III (și copilul cu pensie de urmaș încadrat în gradul III de invaliditate)  – pensia poate fi cumulată cu venituri obținute din activități independente, fără să există limite în ceea ce privește suma obținută. Gradul III de invaliditate permite și cumularea cu salariul, atât timp cât valoarea venitului nu depășește jumătate din programul normal de lucru.

Atât pensionarii încadrați în gradul I sau II de invaliditate, cât și cei încadrați în gradul III pot cumula cu pensia veniturile obținute din activități independente, fără să existe limite în privința sumei obținute. În schimb, pot cumula pensia cu salariul doar cei încadrați în gradul III de invaliditate, respectând condiția menționată. Excepție fac cei care sunt pe un post de consilier local sau județean, cei care ocupă funcții publice, autoritățile legislative, executive sau judecătorești, dar și cei care fac parte dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești.

Dacă nu sunt respectate prevederile legale, dreptul la pensie este suspendat cu următoarea lună a celei în care au fost acumulate veniturile respective.

Pensia de urmaș

Pensia de urmaș poate fi cumulată cu alte venituri, astfel:

 • Venituri din activități independente (nu există o sumă limită);
 • Venituri din salarii, cu condiția ca suma să nu depășească 35% din câștigul salarial mediu brut (în prezent, valoarea acestuia este de 5163 lei).

Aceeași condiție pentru cumularea cu salariul se aplică și pentru cei care obțin venituri suplimentare din funcții elective. Excepție fac consilierii locali și județeni, cei din autoritatea executivă, legislativă sau judecătorească.

În plus, există câteva condiții și în ceea ce privește pensia de urmaș cu grad de invaliditate:

 • Pensie de urmaș cu gradele de invaliditate I și II – pensia poate fi cumulată cu venituri din activități independente, dar nu și cu salariul. Condiția se aplică pentru copiii și soțul supraviețuitor încadrat în gradul I sau II de invaliditate pentru pensia de urmaș;
 • Pensie de urmaș cu grad de invaliditate III – pensia poate fi cumulată cu venituri din activități independente și din salarii, cu condiția ca salariul să nu depășească 50% din programul normal de lucru.

Citește și Surse de venit pe care le poti avea fara obligativitatea unui contract de munca: drepturi de autor, PFA si SRL

Când se poate suspenda pensia

În anumite condiții, pensia poate fi cumulată cu venituri suplimentare obținute fie din activități independente, fie din salarii. Totuși, în funcție de tipul de pensie, există câteva limitări în ceea ce privește venitul pe care îl poate primi o persoană.

Pensia poate fi suspendată în următoarele situații:

 • Veniturile sunt obținute din salarii, în cazul pensiei anticipate și anticipate parțial, al pensiei de invaliditate gradele I și II și al celei de urmaș cu grad de invaliditate I sau II;
 • Veniturile obținute din salarii sunt mai mari decât limita stabilită prin lege, în cazul pensiei de invaliditate grad III, al celei de urmaș și al pensiei de urmaș cu grad de invaliditate III;
 • Veniturile sunt obținute de persoanele care ocupă funcții elective, cu excepția celor care primesc indemnizație pentru consilier local sau județean, venituri ca autoritate legislativă, executivă sau judecătorească și, de asemenea, exceptând sumele obținute ca membru într-o organizație a cooperației meșteșugărești.

În loc de concluzie, trebuie menționat că obligația pensionarilor este de a comunica orice modificare a situației către casa teritorială de pensii în cel mult 15 zile de la data la care a apărut această schimbare. În caz contrar, pensia este suspendată. Bineînțeles, toate aceste venituri sunt impozitate și trebuie declarate la autoritatea fiscală. Totuși, avantajul rămâne acela că pensionarii pot obține un venit suplimentar.

Sursă foto: Shutterstock


Autor:
11 decembrie 2019


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

  Scrie un comentariu

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  − 2 = 6

  Alte articole