COMPETENT

Curierul: abilități și responsabilități necesare, program de lucru și ce salariu poți câștiga în acest domeniu

3 January 2019
Array

Autor:

Îi vezi pe stradă, grăbindu-se dintr-un loc în altul, pe ploaie, pe ninsoare sau când afară sunt 40 de grade Celsius. Cu autoturismul, pe bicicletă sau pe scuter, uneori chiar și pe jos, curierii au o misiune clară: să transporte la destinație pachetele, în cel mai scurt timp posibil.

Calitățile și abilitățile pe care trebuie să le aibă un curier
Responsabilitățile și sarcinile pe care le are un curier
Unde te poți angaja
Documente necesare când te angajezi pe un post de curier
Programul de lucru
Salariul unui curier

Meseria de curier nu este pentru oricine, și nu ne referim aici la celebrul film cu Jason Statham în rolul „Transportorului” (nu a fost cea mai inspirată traducere, dar ne descurcăm). Este un job extenuant, care te ține mereu pe fugă și în care vei lua zilnic contact cu o mulțime de necunoscuți cărora trebuie să le predai colete pe care ei ar fi vrut să le primească „ieri”.

Pentru cineva aflat la începutul carierei – poate că abia ai terminat liceul sau poate că ești proaspăt student și vrei să-ți suplimentezi veniturile dintr-o sursă sigură, făcând ceva ce implică doar alergătură -, curieratul poate fi soluția ideală.

În articolul următor îți prezentăm tot ceea ce vrei să știi despre locurile de muncă din acest domeniu, ce documente ai nevoie la angajare, care este programul de lucru și ce salariu vei primi pentru munca depusă.

Calitățile și abilitățile pe care trebuie să le aibă un curier

Dacă ai vrea să lucrezi în curierat, unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le ai în vedere sunt calitățile și abilitățile necesare pentru un astfel de job. În teorie, nu îți trebuie studii superioare și nici cursuri sau atestate.

Până la urmă, cât de greu poate fi să transporți un pachet din punctul A în punctul B? Păi, înainte de toate, trebuie să ne lămurim cât de mare este pachetul și dacă o faci pe jos, pe bicicletă, pe scuter sau cu mașina. Cea mai frecventă condiție impusă de angajatori este liceul absolvit, apoi carnetul de conducere este cu siguranță un atu. Iată și alte abilități de care va trebui să dai dovadă, în funcție de particularitățile jobului ales:

  • condiție fizică;
  • orientare în spațiu;
  • abilități de comunicare;
  • punctualitate;
  • atenție în trafic;
  • cunoștințe de bază de contabilitate;
  • personalitate de încredere;
  • respectarea termenelor-limită.

În concluzie, dacă vrei să știi ce calități trebuie să aibă un curier atunci când iei în calcul să devii și tu unul, e suficient să te gândești ce așteptări ai tu de la un serviciu de curierat și de la cei care îți oferă aceste servicii.

Responsabilitățile și sarcinile pe care le are un curier

Curierul nu este doar o persoană care mută un pachet sau un bun dintr-o parte în alta – este responsabil de siguranța celor transportate, trebuie să încaseze banii de la clienți și, în plus, nu poate lăsa coletul sau cutia de pizza oriunde. Pe lângă cunoștințele legate de transport în sine, mai trebuie să cunoască și elemente de bază de logistică și contabilitate.

Iată cele mai importante sarcini pe care le-ai putea avea dacă te vei angaja în curierat:

  • sortarea bunurilor pe care trebuie să le distribui;
  • distribuirea în timp util a pachetelor sau a comenzilor către clienți;
  • colectarea semnăturilor de primire;
  • încasarea banilor pentru comenzi;
  • eliberarea de chitanțe și facturi, unde este cazul;
  • păstrarea unui registru de bunuri distribuite și nedistribuite;
  • încărcarea și descărcarea bunurilor și produselor și transportarea lor la ușa clientului.

Dacă vei combina jobul de curier cu cel de șofer – devenind astfel șofer-livrator -, trebuie să ții cont și de faptul că la sarcinile de mai sus se adaugă și cele ale unui șofer responsabil, care ajunge întotdeauna la timp la destinație, fără să pună viața lui sau a altora în pericol.

Dacă îți sună bine un job de curier, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX, aici.

Unde te poți angaja

Nu se poate vorbi de carieră atunci când te gândești la curierat, dar un job de început în acest domeniu deschide larg ușa pentru oportunități în logistică, transporturi sau chiar în vânzări. Dacă ai de gând să te angajezi în viitorul apropiat la o firmă de curierat, iată care sunt principalele direcții ale companiilor care activează în această zonă:

  • Distribuire comenzi catering. În această categorie intră curierii care lucrează pentru un restaurant sau un fast-food, de la pizza la orice alte bunătăți pe care oamenii prea comozi preferă să le comande pe un site, în loc să le pregătească singuri acasă – sau să meargă în persoană la fața locului.
  • Transport și distribuție de cumpărături online. Aici te poți orienta către firmele de curierat care au contracte cu marile lanțuri de magazine offline și online, pentru transportul și distribuția bunurilor către clienți. În acest caz, jobul este unul dedicat în principal șoferilor care au și atestate profesionale de transport mărfuri. Dacă intri în această categorie, interesează-te ce implică un job de șofer, dar și ce avantaje și responsabilități ai în acest domeniu.
  • Transport și servicii de poștă. Printre companiile care oferă servicii de curierat sunt și cele care sunt axate pe transportul rapid și în siguranță al documentelor. Pentru un job în acest domeniu, s-ar putea să ți se solicite la angajare un mijloc rapid și economic de transport – fie că e vorba despre o bicicletă sau despre un autoturism -, deși cele mai multe companii le oferă angajaților și metode de deplasare.

În plus, au apărut și în România servicii online care permit oricui îndeplinește câteva cerințe minime să lucreze în curierat – UberEats și Glovo sunt două dintre cele mai cunoscute astfel de companii. Aici îți poți face programul pe gustul tău și regula câștigurilor este cât se poate de simplă: cu cât lucrezi mai mult timp, cu atât câștigul este mai mare.

Cu toate astea, dacă vrei să devii curier, fie și pentru a-ți completa veniturile, trebuie să știi că o companie care angajează cu contract de muncă le oferă angajaților mai multe beneficii și mai multă siguranță, dincolo de partea financiară și de program.

Documente necesare când te angajezi pe un post de curier

Primul document pe care trebuie să-l ai deja pus la punct atunci când vrei să te angajezi în curierat este CV-ul. În cazul în care nu ai unul gata elaborat sau vrei să-l optimizezi pe cel cu care aplici mereu la toate posturile care-ți fac cu ochiul, găsești tot ce trebuie să știi despre CV-ul EuroPass și exemple concrete pentru completarea secțiunilor acestui model, cel mai important și cel mai utilizat în spațiul european.

În plus față de CV, iată de ce alte acte mai ai nevoie la angajare:

  • act de identitate;
  • certificat de cazier judiciar;
  • adeverință de la medicul de familie;
  • nota de lichidare;
  • copii după actele de studii;
  • copie după carnetul de conducere, dacă este vorba despre un job de șofer-livrator.

Programul de lucru

Pentru un curier, programul de lucru poate să difere în funcție de specificul fiecărui job în parte. De exemplu, un curier care distribuie pizza la domiciliul clientului are de cele mai multe ori un program fix de 8 ore, dar poate să lucreze și în ture, în cazul în care pizzeria are program non-stop de funcționare.

Altă situație posibilă este cea în care este vorba despre curierat de bunuri, distribuite de la depozitul unui comerciant sau al unui magazin online. Programul poate fi între 9 dimineața și 17, dar asta nu înseamnă că nu vei rămâne și peste ora 17, din cauza traficului, a clienților care nu ajung la timp acasă sau a altor situații neprevăzute.

În cazul în care ai optat pentru un job de curier în regie proprie, pentru unul dintre serviciile de catering sau distribuție care au apărut în ultima vreme în București și în marile orașe, lucrurile sunt mult mai simple: cu cât lucrezi mai mult, cu atât vei avea mai multe curse efectuate și vei încasa mai mulți bani și bacșiș. Așadar, programul de lucru depinde de rezistența ta la efort și de cât timp vrei să petreci pe stradă.

Salariul unui curier

Potrivit datelor din 2017, centralizate de Institutul Național de Statistică în 2018, salariul mediu net pentru un curier a fost de aproximativ 1.800 de lei, echivalent cu salariul minim brut. Așadar, se poate estima că, în medie, în curierat se câștigă sume nete egale cu salariul minim brut pe economie. Poți găsi pe site-ul INS care este salariul minim și modificările de la o lună la alta.

În funcție de responsabilități și de angajator, salariul poate oscila. Veniturile pot fi influențate de mai mulți factori, cum ar fi numărul de ore lucrate efectiv, programul part-time sau orele de noapte, dacă ai program în ture.

În plus, la salariu se mai pot adăuga și alte beneficii și surse de venituri suplimentare, cum ar fi bacșișurile – cu siguranță ai lăsat și tu la un moment dat măcar câțiva lei curierului care ți-a adus pizza acasă, chiar dacă a întârziat. De altfel, bacșișurile sunt în multe dintre cazuri sursa principală de venituri și chiar dublează suma totală cu care un curier rămâne în buzunar la finalul lunii.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, dar şi despre cum să-ţi îmbunătăţeşti şansele la un loc de muncă mai bine plătit, intră pe OLX.ro. Vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursa foto: Shutterstock

Array

Autor:
3 January 2019

Ultima editare: 12 May 2020

Ultimele locuri de munca de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 8 = 2

Alte articole