Autor: Alves Lucas
Căutarea unui loc de muncă și etapele prin care trebuie să treci, până la a ajunge în poziția de angajat, pot fi pline de momente extrem de frustrante. Cele mai dificile situații prin care poate trece cel care-și caută un loc de munca este blocarea constantă a procesului de selecție. Cel mai greu de acceptat, însă, este atunci când nu mai ești selectat pentru un al doilea interviu (cel care se finalizează, de cele mai multe ori, cu o ofertă de angajare), după ce ai trecut de prima etapă de selecție și te-ai descurcat bine la primul dialog cu potențialul angajator.
Dacă aceasta situație se repetă, atunci trebuie să analizezi cu atenție motivele și să faci câteva schimbări, pentru a depăși acest blocaj păgubos și deprimant. Cauzele sunt multiple, la fel și soluțiile.
Nu este vina ta
Este foarte probabil ca motivele pentru care nu ai fost chemat la un al doilea interviu să nu țină de prestația avută la primul și nici de detaliile din CV-ul tău. Este posibil ca, între cele două interviuri, nevoile angajatorului să se fi modificat, după cum este foarte posibil ca postul pentru care candidai să se fi ocupat înainte ca procedura de recrutare să se fi finalizat sau, pur și simplu, să nu mai existe.
Schimbările de strategie (care implică și modificări ale politicilor de recrutare) ale unei companii pot să apară și să fie implementate rapid, uneori, chiar în decursul câtorva zile, pentru că scopul principal este adaptarea cât mai promptă la condițiile din piață, iar asta poate implica schimbări de buget, reatribuire de roluri, modificări de organigramă.
Un alt motiv care, în mod cert, nu depinde de datele din CV și nici de felul în care te-ai prezentat la interviu, este incompatibilitatea evidentă dintre locul de muncă și abilitățile tale. Ideea este că cel mai competent angajat din lume nu va fi la fel de productiv într-un mediu care nu este potrivit pentru el. Este ca și cum ai încerca să faci caligrafie cu mâna stângă, tu fiind dreptaci. Personalul care recrutează poate descifra detalii de personalitate, astfel că, dacă ești genul solitar, va fi extrem de stresant să lucrezi în echipă, după cum, dacă ești motivat de lucrul într-un colectiv mare, nu te vei putea obișnui cu munca la distanta.
În aceste situații, este probabil să fii informat: ți se va spune fie că strategia companiei s-a modificat subit, iar refuzul de angajare are cauze care nu țin de competența sau abilitățile tale profesionale, fie îți vor fi oferite detalii din care să înțelegi că locul de muncă pentru care ai optat nu era alegerea corectă pentru tine.
Fii optimist și privește situația ca pe o oportunitate. Este foarte dificil să lucrezi și să faci performanță la un loc de muncă ce nu ți se potrivește. Ratarea celui de al doilea interviu te va obliga să cauți mai departe, pentru a găsi locul în care să te simți confortabil și să ai succes.

Motive controlabile pentru care nu ajungi la al doilea interviu
A fi invitat la un interviu, după ce ai răspuns la o solicitare de angajare trimițând CV-ul și, eventual, o scrisoare de intenție este, în esență, un mare pas înainte. Greșelile comise în timpul acestui prim interviu pot, însă, anula șansa de a fi chemat la al doilea, care, de cele mai multe ori, vine cu o ofertă de angajare.
Cele mai frecvente erori sunt provocate de neatenție, emoție și insuficientă pregătire pentru interviu. Un nume pronunțat greșit, prea puține informații despre activitatea companiei la care ai aplicat, incapacitatea de a explica de ce vrei respectivul job, prea multe răspunsuri standard, întârzierea la interviu te descalifică, neputând fi trecute cu vederea.
O altă serie de cauze poate fi reprezentată de incapacitatea de a te prezenta la adevărata valoare sau de tendința de a epata, printr-o atitudine de superioritate. La un interviu, angajatorul caută să găsească persoana potrivită pentru jobul vacant, nu caută lideri și nici persoane supracalificate, deci candidatul trebuie să se plieze exact pe descrierea respectivului post, prezentându-și calitățile și abilitățile care îl fac competent.
Chiar dacă prin experiența unui interviu eșuat a trecut toată lumea, este de dorit ca o astfel de situație să fie o lecție din care ai învățat, dar ia în calcul că și ceea ce faci după interviu este la fel de important, întrucât te poate aduce la cel de-al doilea.
Trimite recrutorului sau angajatorului un mesaj scurt, în care să mulțumești pentru posibilitatea de a participa la interviu și menționează din nou interesul pe care îl ai pentru acel loc de muncă și respectiva companie. Notele de mulțumire (perfect redactate, fără greșeli) sunt foarte importante și pot influența decizia cu privire la angajarea candidatului.
Urmează strict instrucțiunile pe care le primești la interviu, legat de eventualele documente care îți sunt solicitate (de exemplu, CV, scrisoare de intenție, portofoliu etc.). Respectă formatul cerut și intervalul de predare. Fii riguros în numirea acestora, astfel încât să fie ușor de identificat.
Reevaluează-ți cu atenție postările publice de pe rețelele sociale. Mai mult de jumătate dintre angajatori vor căuta acolo ceea ce nu se vede la interviul de angajare. Dacă postezi materiale pe care angajatorii le-ar putea considera inacceptabile – de la opinii politice la atitudini exagerate, ar fi util să-ți blochezi profilurile, în perioada în care ești în căutarea unui loc de muncă, astfel încât managerii să poată vedea numai detaliile tale profesionale, dar trebuie să iei în calcul că se vor gândi la faptul că „ascunzi” informații despre tine. Acest aspect este foarte important, pentru că circa jumătate dintre angajatori susțin că ar avea reticențe să ofere un loc de muncă unui candidat pe care nu l-ar putea găsi în mediul online.
Referințele te pot ajuta să ajungi ușor la jobul pe care îl visezi. Ele pot fi prezentate în scris, la primul interviu, sau trimise pe email, dacă sunt solicitate expres. O altă variantă (practicată mai rar) este aceea în care potențialul angajator îți solicită numele unor persoane ce ar putea oferi date despre cariera și personalitatea ta.
Întrebarea care se pune este dacă știi cu adevărat ce spun acele referințe despre tine sau dacă știi sigur că oamenii pe care îi recomanzi pentru a vorbi despre tine și cariera ta o vor face corect. Este firesc să selectezi oameni care te vor lăuda, dar trebuie analizat cu atenție dacă ceea ce consideră aceștia ca fiind informații pozitive vor fi percepute în același mod și de către viitorul angajator.
Pune întrebări la primul interviu
Primul interviu este, de obicei, axat pe aflarea detaliilor legate de competențe și experiență și pe ceea ce te califică în cadrul companiei sau al afacerii respective, iar la final, candidatului îi este oferită ocazia de a adresa întrebări. Este o mare greșeală să nu profiți de acest moment. Ai ocazia să dovedești interes, dorință de implicare, preocupare și, prin toate acestea, să arăți că vrei cu adevărat acel job.
Întrebările candidatului, la primul interviu, sunt un fel de „bilet în alb” pentru al doilea. Sunt câteva abordări care plac și de la care îți poți construi propriul chestionar pentru potențialul viitor angajator. Acestea sunt:
- Postul pentru care candidez este unul vechi sau abia apărut?
- Ce așteptări aveți de la cel care va ocupa acest job?
- Puteți să-mi spuneți mai multe despre companie și rolul celui care deține acest job?

Solicită feedback
În cazul în care nu ai fost invitat la un al doilea interviu, treci peste toate angoasele și inevitabilele tristeți și cere un feedback motivat.
O poți face în scris sau fizic. Argumentează corect și onest, plecând de la ideea că încerci să-ți îmbunătățești imaginea și modul în care te prezinți la un interviu, iar critica pe marginea impresiei lăsate îți va fi de ajutor.
Să nu te mire dacă o astfel de atitudine va fi primită cu amiciție și interes, dar nici dacă CV-ul tău va trece pe lista de așteptare a respectivului angajator. Evident, solicitarea ar putea fi și complet ignorată, dar este puțin probabil.
Pregătirea corectă pentru primul interviu este cea mai bună cale prin care îl poți obține pe al doilea. Emoția firească îți poate aduce un plus de farmec în ochi recrutorului, dar atitudinea generală trebuie să fie sinceră, încrezătoare și, pe cât posibil, relaxată.
Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât, din candidat, să devii proaspăt angajat.
Sursa foto: Shutterstock.com
Autor: Alves Lucas
10 August 2021