Autor: Alves Lucas
Croitoria este un domeniu plin de provocări, dar în care vei avea parte și de foarte multe satisfacții, mai ales când vei vedea clienții ieșind mulțumiți din atelierul tău.
O meserie cu tradiție, care îmbină creativitatea, meșteșugul, simțul estetic și precizia, croitoria se numără, după cum probabil știi deja, printre cele mai vechi ocupații din lume. A devenit populară la începutul Evului Mediu, când oamenii au început să fie mai preocupați de modul în care purtau hainele, pe-atunci niște simple textile care le acopereau corpurile. Echivalentul englezesc al cuvântului „croitor” este „tailor”, termen care a fost menționat prima dată în 1297, în Dicționarul Oxford, și care provenea din franțuzescul „tailler” („a tăia”).
Astăzi, croitorii sunt acele persoane care pot face de la zero orice obiect de îmbrăcăminte sau care sunt capabili să îți readucă la viață haina preferată, cu operațiuni care pentru tine par imposibil de realizat. Sunt cei la care apelăm atunci când ne dorim să purtăm un costum sau o rochie care nu seamănă cu nicio altă piesă din magazine sau la care mergem pentru a ne modifica dimensiunile unei perechi de pantaloni.
Croitorii sunt oamenii care ne salvează dintr-o mulțime de situații, așa că, dacă îți face cu ochiul această meserie și vrei să-ți găsești un astfel de job, trebuie să știi de la bun început care sunt calificările de care vei avea nevoie, care sunt calitățile pe care le are un croitor bun, unde te poți angaja și câți bani vei face în acest domeniu.
De ce calificări ai nevoie pentru a lucra pe post de croitor
Ce aptitudini trebuie să ai pentru a fi un croitor bun
Ce responsabilități vei avea la un job de croitor
Unde te poți angaja
Cât poți câștiga din croitorie
De ce calificări ai nevoie pentru a lucra pe post de croitor
Într-adevăr, croitoria este o artă pentru care ar trebui să ai talent, un ochi oarecum format pentru proporții, pentru haine și pentru modul în care acestea se așază pe corpul unei persoane. Dar, pe de altă parte, croitoria este un meșteșug pe care îl poți deprinde cu timpul, exersând foarte mult și învățând principiile de execuție.
Bineînțeles, există mulți croitori care „se pricep” și care și-au câștigat renumele în acest domeniu pe baza recomandărilor. Însă, pentru a-ți spori șansele la angajare, dar și pentru a cunoaște secretele unei lucrări de calitate, ar fi recomandat să urmezi o școală sau un curs de calificare pentru croitori.
Poți învăța tehnicile de bază (etapele procesului de producție, tipurile de cusături, mașinile și ustensilele de croit, particularitățile materialelor textile) ale croitoriei în doar câteva luni, însă doar în timp, experimentând cu diferite modele de haine și țesături, îți vei forma mâna în adevăratul sens al cuvântului.
Dacă te pasionează domeniul și vrei să îl descoperi dincolo de baza oferită de un program de calificare, poți urma și cursurile unei facultăți de artă, specializându-te în designul textil.
Dacă îți sună bine un job de croitor, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX aici.
Ce aptitudini trebuie să ai pentru a fi un croitor bun
Rolul de croitor nu este nici pe departe unul simplu, mai ales dacă stai să te gândești că vei interacționa cu numeroși clienți exigenți și va trebui să acorzi întotdeauna atenție detaliilor. Pentru a te remarca într-un astfel de domeniu, sunt câteva aptitudini și calități care te vor ajuta să ieși în față:
- îndemânarea: vei tăia, vei coase, vei modifica materialele, așa că va trebui să te descurci cu acul, ața, mașina de cusut și foarfeca, astfel încât să iei măsurătorile corespunzătoare și să creezi cel mai bun produs;
- simțul estetic: îți va prinde bine să ai un ochi orientat către frumos, către modelele de haine care flatează orice siluetă, către alegerea celor mai bune materiale și culori, pentru că, în felul acesta, le vei face clienților tăi propunerile potrivite nevoilor pe care le au;
- imaginația și creativitatea: dacă este necesar doar să modifici dimensiunile hainelor, nu trebuie să te complici foarte mult, însă, atunci când vine vorba despre crearea de la zero a unei piese vestimentare, va trebui să-ți pui imaginația la bătaie pentru a realiza un model pe gustul clientului;
- răbdarea: croitoria se numără printre meseriile în care ai nevoie de multă răbdare, iar asta pentru că trebuie să fii meticulos și să lucrezi la multe detalii (cusături, prinderea nasturilor, a fermoarelor etc.), care îți vor lua timp și îți vor solicita pe termen lung atenția;
- vederea bună: tocmai pentru că vei lucra în detaliu, îți va fi de folos să observi bine detaliile hainelor, pentru a vedea exact unde ar trebui să acționezi, de unde să tai, cât de mult, cum ar trebui să coși.
Ce responsabilități vei avea la un job de croitor
Croitoria nu presupune doar să coși sau să modifici niște haine, ci și să le creezi efectiv, să pornești de la un concept și să realizezi un nou model vestimentar. În linii mari, fișa postului unui croitor cuprinde următoarele activități:
- să iei măsurile clienților și să stabilești împreună cu ei ce modificări urmează să faci;
- să măsori materialele, să coși, să tai, să pui petice și să ajustezi diferite haine;
- să confecționezi de la zero noi piese vestimentare, plecând de la un tipar dorit de client;
- să pregătești tiparul și ustensilele de lucru și să pui mașina de cusut în funcțiune;
- să coși diferite ornamente și aplicații decorative pe materialele clienților;
- să le oferi clienților sfaturi și recomandări cu privire la modificările aduse hainelor.
Dacă vei lucra pe post de croitor, trebuie să știi că nu vei avea de creat, cusut sau modificat numai haine, ci și lenjerii de pat, perdele și, practic, orice lucru realizat din materiale textile.
Unde te poți angaja
Avantajul meseriei de croitor este că nu vei duce lipsă de oferte de muncă, pentru că posturile sunt la mare căutare. Până la urmă, toți avem nevoie din când în când de cineva care să ne scurteze pantalonii, să ne ajusteze o rochie sau să ne transforme o jachetă veche.
Dacă îți dorești un post de croitor, îți vei desfășura munca într-o fabrică de textile sau într-un atelier de croitorie. Bineînțeles, există și posibilitatea de a lucra pe cont propriu, caz în care te poți ocupa de comenzile clienților chiar și la tine acasă.
Croitor în fabrica de textile
Dacă te angajezi într-o fabrică, vei lucra în baza unui contract de muncă, va trebui să respecți programul întreprinderii și vei avea o normă zilnică de materiale de confecționat/modificat. În plus, vei munci alături de mai multe persoane, ceea ce înseamnă că vei avea un colectiv cu care să faci schimb de idei.
Croitor într-un atelier
Dacă lucrezi într-un atelier mai mic, cu mai puțini angajați, este posibil să existe mai multă flexibilitate în ceea ce privește volumul și programul de muncă, dar tot va trebui să ții cont de sarcinile și direcțiile trasate de coordonatorul tău.
Croitor pe cont propriu
Dacă alegi să îți deschizi propriul atelier de croitorie, ceea ce se întâmplă, de regulă, după ce acumulezi câțiva ani de experiență și dezvolți o rețea de clienți, lucrurile se vor schimba destul de mult. Îți vei putea face programul așa cum vrei și vei deține controlul asupra muncii tale: vei prelua doar comenzile de care știi că te poți ocupa, vei stabili termenul-limită pentru livrarea lor și, poate cel mai important, îți vei fixa tariful propriu pentru lucrările realizate.
Indiferent de locul în care muncești, instrumentele de lucru vor fi aceleași: ace, ață, foarfecă, mașină de cusut, fier de călcat, computer și imprimantă (cu ajutorul cărora îți poți imprima noi tipare de croitorie).
Cât poți câștiga din croitorie
Croitoria este o meserie din care poți ajunge să câștigi bani frumoși, însă, la început, salariul de la care vei porni va fi minimumul pe economie, adică undeva pe la 1.200 de lei lunar, suma oscilând în funcție de angajator. În timp, pe măsură ce acumulezi experiență, poți începe să faci și mici lucrări pe cont propriu (modificări de lungime pentru pantaloni sau rochii, cusutul unor nasturi sau ornamente pe diferite textile etc.).
Apelează la cercul tău de cunoștințe pentru a-ți face reclamă și, în felul acesta, vei putea să îți rotunjești veniturile lunare. De asemenea, dacă ai cunoștințe de croitorie, îți poți face acasă hainele pe care ți le dorești, astfel încât acestea nu doar să arate așa cum îți dorești, ci să te coste și semnificativ mai puțin.
Pe măsură ce îți vei dezvolta aptitudinile și te vei putea ocupa de comenzi mai complexe, salariul tău va crește și se va apropia de venitul mediu net. Suma poate crește dacă lucrezi pe un astfel de post într-o fabrică din străinătate, unde, în general, salariile sunt duble față de cele din România.
Bineînțeles, există și posibilitatea de a câștiga exclusiv de pe urma propriului atelier de croitorie, caz în care vei stabili costurile pentru fiecare serviciu oferit și vei putea ajusta raportul între timpul muncit și tariful cerut în funcție de nevoile tale.
Acestea fiind spuse, meseria de croitor vine la pachet cu nenumărate provocări (termene-limită, exigențe ale clienților în ceea ce privește diferite piese vestimentare etc.), dar te învață multe lucruri utile și îți poate aduce și satisfacții foarte mari, mai ales dacă este făcută cu pasiune.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!
Sursa foto: Shutterstock
Autor: Alves Lucas
25 February 2019
Ultima editare: 24 February 2020