INDEPENDENT

Descrierea abilităților și a competențelor în CV, o șansă în plus să obții un interviu

4 February 2022
Array

Autor:

CV-ul este prima ta interacțiune cu viitorul angajator, așa că trebuie să te asiguri că te vei prezenta într-o formă completă, fără a neglija niciun motiv posibil pentru care ai putea fi respins.

Experiența ta în muncă și pregătirea în domeniul pe care îl vizezi pot trece însă neobservate, dacă nu le pui în valoare în CV. Tocmai de aceea, modelele de CV Europass, cele mai apreciate în rândul recrutorilor includ și câmpuri speciale pentru completarea abilităților și a competențelor. Deși acestea pot părea, pentru neinițiați, o capcană a laudei de sine, adevărul este că importanța lor poate fi vitală pentru obținerea unui interviu.

Află de ce angajatorii vor să știe care sunt punctele tale forte, cât de bine pregătit ești și cum îți poți pune în valoare calitățile native, cunoștințele și experiența, completând aceste câmpuri cu informații relevante, care te pot ajuta să te remarci în comparație cu alți candidați.

Click aici pentru a găsi noul tău loc de muncă

Abilități și competențe: care este diferența?

Ambele se referă la aptitudinile tale, dar, în vreme ce abilitățile vorbesc despre capacitatea ta de a face față unui anumit loc de muncă, competențele sunt cele care vor spune cum și de ce ești pregătit pentru respectivul job.

De exemplu, dacă atenția la detalii este una dintre calitățile tale, poate fi deopotrivă apreciată dacă te angajezi ca agent comercial sau ca designer de interior; asta nu înseamnă neapărat că pregătirea te recomandă pentru ambele joburi, iar competențele, precum experiența anterioară pe un post similar sau absolvirea unui curs într-unul dintre domeniile menționate pot face diferența în acest sens.

Pe scurt, competențele vizează calitățile și cunoștințele pe care le-ai dobândit studiind un anumit domeniu, specializându-te și căpătând experiență de muncă pe o anumită nișă. Abilitățile vizează mai mult acele calități native sau dobândite în urma experiențelor anterioare, calități relevante pentru jobul pentru care candidezi.

În CV vei menționa toate competențele, tocmai pentru că astfel poți oferi o privire de ansamblu asupra parcursului tău educațional și a experienței în muncă. În ceea ce privește abilitățile, lucrurile sunt diferite, deoarece le vei aminti doar pe cele relevante pentru locul de muncă pe care ți-l dorești.

Altfel spus, vei ușura munca recrutorului oferindu-i doar informațiile de care are nevoie pentru a decide dacă te invită sau nu la un interviu; oricât de bine și de rapid ai reuși să te integrezi și să muncești într-o echipă, de exemplu, această calitate nu îți va fi necesară sau exersată într-un loc de muncă autonom.

Rolul descrierii în CV a abilităților și a competențelor

Foarte multe persoane consideră că acest element din CV este unul formal, așa că îl tratează cu superficialitate și indiferență. Cu toate astea, specialiștii în resurse umane au ochiul format pentru a putea recunoaște cu ușurință textele copiate sau adaptate din alte CV-uri și pot aprecia candidații care au depus eforturi pentru a vorbi într-un mod sincer și deschis despre valoarea pe care o pot aduce într-o companie.

Completarea acestei rubrici nu este însă doar un mijloc prin care poți atrage atenția angajatorului, ci și un veritabil exercițiu de pregătire pentru interviul de angajare. Pe măsură ce vei scrie aceste informații în CV, vei reuși să îți formulezi și să exersezi răspunsuri la întrebări precum „Ce calități te recomandă pentru acest job?” sau „De ce consideri că ești potrivit pentru această poziție?”. Pentru că interviul este totuși un proces în care trebuie „să te vinzi” cât mai bine, modestia exagerată iese din discuție când vine vorba despre abilități și competențe și este înlocuită de argumente și încredere în forțele proprii.

Iată la ce te poate ajuta completarea în CV a aptitudinilor și a competențelor, pe lângă repetiția generală dinaintea unui interviu:

  • îi oferă angajatorului posibilitatea de a-ți urmări și înțelege mai bine parcursul profesional și studiile;
  • îl ajută să își dea seama dacă și în ce măsură te pliezi pe cerințele postului și să intuiască dacă poți fi performant pe poziția respectivă;
  • îl ajută să scaneze mai ușor situațiile în care te-ai descurca de minune și să le anticipeze pe cele în care te-ai putea împotmoli;
  • îi oferă o privire de ansamblu asupra modului tău de lucru în anumite contexte, cum ar fi sub presiunea unui deadline sau într-o echipă numeroasă;
  • îl vor ajuta să identifice care sunt tiparele de lucru cu care ești obișnuit și să le compare cu ceea ce oferă compania angajatoare.

Cum se clasifică abilitățile și în ce fel le poți descrie în CV

Atunci când îți descrii abilitățile în CV, este important să le diferențiezi pe cele care țin de dezvoltarea personală (transferabile și general valabile, indiferent în ce domeniu lucrezi) de cele de specialitate și de cele native, care pot fi folositoare în orice situație.

Abilitățile de dezvoltare personală

Cu siguranță ți-ai dezvoltat de-a lungul experienței în muncă astfel de abilități pe care nu le conștientizezi neapărat pe măsură ce le obții, dar care îți pot fi de folos la un nou loc de muncă.

Iată câteva exemple:

  • abilități de comunicare orală și scrisă – acest lucru spune despre tine că poți înțelege cu ușurință informațiile și că le poți transmite mai departe în mod clar și coerent;
  • abilități de lucru cu calculatorul – știi să lucrezi pe computer și cu programe uzuale;
  • abilități manageriale – dacă ai coordonat o echipă, te poți folosi de aptitudinile dobândite ca lider;
  • abilități de negociere – experiența comercială anterioară te poate ajuta să obții un profit mai mare pentru compania la care lucrezi sau să negociezi contractele în favoarea acesteia;
  • abilitatea de a lucra sub presiunea deadline-urilor – obișnuința cu termenele scurte de predare a proiectelor sau de finalizare a sarcinilor este foarte apreciată în orice organizație.

Gândește-te la situațiile în care ai fost pus până acum în carieră și cum le-ai făcut față și nu te sfii să menționezi calitățile astfel dobândite și aplicabile în orice domeniu de activitate.

Abilitățile de specialitate

Acestea sunt aptitudini specifice, dobândite odată cu experiența în domeniul în care ai activat anterior. Nu sunt însă aplicabile întotdeauna sau integral dacă vrei să faci o schimbare în carieră, dar te pot ajuta să avansezi și să țintești mai sus, dacă ai deja o anumită experiență pe o anumită specializare. Iată câteva exemple:

  • montarea cărămizilor – deși este o aptitudine importantă când îți cauți un job de zidar, nu îți va fi de folos dacă intenționezi să îți schimbi domeniul de activitate;
  • mecanică auto – din nou, această aptitudine te poate ajuta să găsești un loc de muncă într-un service auto, dar în alte domenii nu îți va fi tocmai folositoare.

Leagă-te de experiența anterioară și pune-ți în valoare acele aptitudini de specialitate care te pot ajuta, punctual, să obții jobul vizat.

Abilități adaptive

Aceste aptitudini pot fi incluse atât în CV, cât și în scrisoarea de intenție și se referă la personalitatea ta și la modul de lucru. Iată câteva exemple:

  • abilitatea de a lucra în echipă – dacă ai această experiență și aptitudinea îți este necesară sau utilă și în locul de muncă pe care dorești să îl obții, este indicat să o menționezi angajatorului;
  • atitudinea pozitivă – în numeroase situații, optimismul este cheia pentru a obține noi perspective și pentru a face lucrurile să funcționeze la locul de muncă, indiferent în ce domeniu activezi;
  • creativitatea – această calitate poate spune despre tine că te descurci în situații noi și neașteptate sau că ai capacitatea de a găsi soluții și de a aduce plus valoare în cadrul companiei.

E important să incluzi în CV calitățile personale care se pot dovedi utile la locul de muncă pe care ți-l dorești. Nu fi modest, dar evită și să te supraapreciezi sau să îți însușești merite pe care nu le ai.

Nu copia formulări găsite în alte CV-uri și leagă-te strict de abilități care îți descriu modul de lucru, în concordanță cu nevoile angajatorului. Oferă detalii privind dobândirea acestor calități și verifică din nou lista, pentru a te asigura că nu ai omis să descrii ceva important. Fii succint în formulare, dar totodată coerent și convingător; astfel vei avea la final un CV complet și comprimat, care va atrage atenția recrutorului și pe marginea căruia îți poți construi ulterior pregătirea pentru interviul de angajare.

Cum se completează secțiunea competențe în CV Europass

Secțiunea de competențe este una dintre cele mai importante din CV-ul Europass, deoarece firmele știu de ce competențe au nevoie și pot vedea imediat dacă le deții pe cele căutate. 

Înainte de a scrie, pur și simplu, lucrurile pe care le poți face, lasă-ți cel puțin 30 de minute pentru a înțelege care sunt competențele pe care le deții și care, în același timp, sunt comune cerințelor din anunțul jobului. Mai jos sunt principalele tipuri de competențe:

Competențe personale 

Competențele personale sunt acelea prin care interacționezi cu persoanele din jur, care te ajută să te exprimi și să te faci înțeles, capacități ce nu pot fi măsurate, însă care sunt căutate de angajatori. 

Un angajat ce are competențe personale excelente se înțelege bine cu echipa de lucru, clienții, furnizorii și managerii. Își transmite ideile cu ușurință, este dispus să îi asculte pe cei din jur și se automotivează, când este necesar. 

Atunci când vorbești despre competențele personale, este indicat să folosești cuvinte clare și simple, fără clișee sau ambiguități. Mai jos sunt câteva exemple de competențe personale:

  • „Capacitate de a lucra în mod eficient sub presiuni, dobândită în urma realizării unui proiect care trebuia predat cu trei zile înainte de deadline-ul stabilit”;
  • „Proactivitate, dobândită când am fost voluntar pe probleme de integrare socială”;
  • „Adaptabilitate și flexibilitate, dobândite în urma unui eveniment care se încheia cu susținerea unei prezentări. Inițial, aceasta trebuia să dureze 30 de minute, însă timpul a fost redus la doar 15 minute”.

Competențe de comunicare 

Probabil peste 90% dintre anunțurile pentru joburi precizează că se doresc bune competențe de comunicare, scrisă și orală. Aceste competențe se pot observa ușor atât la redactarea CV-ului, cât și a scrisorii de intenție. 

Comunicarea este esențială atât pentru susținerea unor prezentări, cât și pentru pregătirea unor rapoarte sau coordonarea unei echipe. 

Mai jos sunt câteva exemple de competențe de comunicare:

  • „Am redactat un proiect cu soluții de promovare pentru echipa de vânzări. Campania rezultată a crescut vânzările cu X% în Y luni”;
  • „Am realizat prezentarea pentru reprezentanții mai multor companii agricole, în care am propus mai multe soluții de folosire a unor modalități ecologice pentru cultivarea pământului”;
  • „Am mentorat trei interni din departamentul de marketing. Le-am oferit constant feedback și am contribuit la creșterea nivelului lor de productivitate. După trei luni, internii au fost angajați full-time”;
  • „Am ținut mai multe prezentări. Ca voluntar în organizația de studenți X, am coordonat întâlniri săptămânale și lunare cu membrii organizației”.

Competențe organizaționale

Competențele organizaționale te ajută să îți planifici timpul, să îți prioritizezi sarcinile de lucru în așa fel încât să îți atingi obiectivele. 

O bună organizare este esențială în momentele în care ai de rezolvat mai multe sarcini sau în cazurile în care apar situații neprevăzute. Mai jos sunt câteva exemple de competențe organizaționale:

  • „Time management, dobândit în urma unei poziții de project manager pentru patru proiecte desfășurate la nivel național”;
  • „Multitasking, dobândit ca urmare a experienței de manager assistant, când trebuia să realizez sarcinile zilnice și să organizez viitoarele proiecte pentru zilele sau lunile următoare”.

Competențe digitale și/sau tehnice

Competențele digitale sunt necesare indiferent de rol. Astăzi, majoritatea companiilor doresc angajați care să știe să utilizeze computerul la nivel de începător, în principal pachetul de bază Microsoft Office, email și social media. 

Mai jos sunt câteva competențe digitale care ar trebui trecute în CV:

  • Pachetul Microsoft Office (Excel, Word, PowerPoint) – la nivel de începător sau intermediar, în funcție de profilul firmei;
  • WordPress la nivel începător sau avansat;
  • HTML5/CSS3;
  • Adobe Photoshop;
  • Adobe Illustrator;
  • AutoCad;
  • Corel Draw;
  • Limbaje de programare – C++, Java etc. 

Competențe de leadership

Competențele de leadership te pot ajuta indiferent de treapta pe care te afli în carieră, de la aplicarea la primele joburi la avansarea la locul de muncă. 

Un lider încorporează mai multe trăsături de personalitate și abilități de comunicare ce îți vor fi utile indiferent de industria în care îți dorești să lucrezi. Mai jos sunt câteva competențe de leadership, alături de câteva exemple. 

Problem solving

Chiar și cele mai bune echipe, manageri sau firme se confruntă cu probleme și situații tensionate, la un moment dat. O persoană ce are competențe de lider rămâne obiectivă și poate lua decizii înțelepte chiar și în situațiile dificile. 

De exemplu, un lider care lucrează la un proiect ce pare că va depăși bugetul trebuie să identifice modalități pentru a reduce din costuri, fără a diminua calitatea rezultatelor. Eventual, poate solicita o întâlnire de brainstorming, alături de echipa sa. 

Rezolvarea problemelor implică atât documentare, cât și efort pentru a găsi soluții, două motive în plus pentru care această competență este atât de căutată. 

Un exemplu tipic pentru competențele de problem solving este următorul: „Am coordonat departamentul de IT pentru a îmbunătăți funcționalitatea aplicației de e-commerce, înlesnirea procesării comenzilor și creșterea veniturilor anuale cu 10%”.

De asemenea, rezolvarea problemelor include abilități precum flexibilitatea, creativitatea, gândirea critică, analiză, research, evaluare și delegare. 

Delegare

Atunci când conduci o echipă, trebuie să te asiguri că toate sarcinile sunt soluționate până la deadline. Va trebui să stabilești obiective realiste și să delegi sarcinile de lucru în funcție de abilitățile și punctele forte ale fiecărui membru al echipei. 

De exemplu, un bun lider care creează o campanie publicitară oferă o direcție de lucru, în timp ce distribuie responsabilități în funcție de concept, design, copy etc. Astfel, liderul nu se suprasolicită și nici nu conduce cu o mână de fier. 

Oferirea și primirea de feedback

Liderii trebuie să ofere feedback pozitiv și o formă constructivă de critică. Abilitatea de a ști cum să oferi și să primești feedback într-un mod profesionist și pozitiv este o trăsătură specifică liderilor de top. 

Dacă feedback-ul pozitiv ajută angajații să rămână fideli companiei și contribuie la productivitate, feedback-ul constructiv este necesar pentru a ajuta angajații să se dezvolte, să performeze și să avanseze în carieră. 

De asemenea, un bun lider va solicita feedback pentru a se asigura că ceea ce face este bine și pentru a afla cum își poate îmbunătăți performanța. Un bun lider va avea următoarele abilități în oferirea și primirea de feedback: comunicare excelentă, scrisă și orală, empatie, ascultare activă. 

Rezolvarea conflictelor 

Conflictele apar indiferent de contextul profesional. Un bun lider știe că un conflict afectează moralul echipei și productivitatea și că nici măcar o dispută nu ar trebui ignorată. 

Rezolvarea conflictelor este o competență complexă, motiv pentru care este foarte apreciată, odată ce ajunge în CV-ul tău. 

Capacitatea de rezolvare a conflictelor se referă la abilitatea de a asculta și de a respecta opiniile tuturor părților implicate. 

Exemplu: „Am condus și mentorat o echipă de 10 angajați. Am rezolvat cu succes mai multe conflicte, prin întâlniri săptămânale și organizarea de exerciții de teambuilding, în care angajații puteau discuta în mod liber pentru a-și împărtăși opiniile”.

În general, soluționarea conflictelor necesită ascultare activă, inteligență emoțională, profesionalism și răbdare. 

Analiza datelor

Analiza datelor este o altă competență căutată tot mai mult în CV-uri. Se referă la folosirea unor programe specifice sau a unor instrumente de nișă.

Mai jos sunt câteva programe utile pentru analiza datelor:

  • Oracle;
  • Sybase;
  • SQL;
  • Excel la nivel avansat;
  • Google Analytics.

Analiza datelor implică și:

  • Data modelling – crearea unei prezentări vizuale pentru a stabili legături între date/aspecte diferite. Ajută la organizarea informațiilor într-un mod succint, ușor de interpretat;
  • Colectare de date – se referă la colectarea și cuantificarea datelor, pe baza mai multor variabile care ajută la atingerea obiectivelor companiei;
  • Data cleaning – presupune corectarea greșelilor existente la anumite seturi de date. Implică date incorecte, formatate greșit sau duplicate;
  • Matematică și statistică – ajută la colectarea, analiza, înțelegerea, prezentarea și interpretarea datelor;
  • Recunoașterea tiparelor – analiștii de date trebuie să poată folosi la nivel avansat programe de recunoaștere a datelor care se repetă la un anumit interval de timp și să poate interpreta această recurență;
  • Data mining – procesează tiparele și stabilește corelații, pentru a prevedea anumite rezultate. Aceste predicții se pot referi la costurile bunurilor vândute, venitul total sau relația dintre companie și clienți;
  • Prezentarea datelor – implică realizarea de prezentări pentru acționari și alți membri ai firmei. Datele trebuie organizate, grupate și introduse într-un program de prezentare. La fel de importantă este comunicarea nonverbală a persoanei care ține prezentarea.

Câteva sfaturi de final

  • Înainte de a-ți organiza informațiile în CV și de a completa aceste rubrici importante de care poate depinde viitorul tău, este esențial să studiezi cu atenție anunțul de angajare, să îți dai seama ce vrea angajatorul de la tine și în ce măsură te poți plia pe nevoile și standardele sale.
  • Scoate în evidență doar acele aptitudini și competențe care îți pot fi de folos în cazul în care vei obține acel loc de muncă și nu pierde timpul recrutorului cu detalii care nu sunt relevante pentru el.
  • Analizează CV-urile unor persoane care au deja joburi similare cu cel pe care ți-l dorești, pentru a-ți putea face o schiță a aptitudinilor și competențelor importante pentru angajator.
  • Fă legătura între abilitățile și competențele menționate și experiența din rubrica specifică a CV-ului.
  • Nu minți, nu exagera și, mai ales, nu fi rezervat în a-ți pune în valoare calitățile; la urma urmei, CV-ul este forma prin care te prezinți și „te vinzi” angajatorului, așadar folosește-te de toate argumentele pentru a-l convinge că ești candidatul ideal.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursa foto: Shutterstock

Array

Autor:
4 February 2022

Ultima editare: 1 June 2022


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

67 − = 59

Alte articole