INDEPENDENT

Descrierea abilităților și a competențelor în CV, o șansă în plus să obții un interviu

19 decembrie 2018

Autor:

CV-ul este prima ta interacțiune cu viitorul angajator, așa că trebuie să te asiguri că te vei prezenta într-o formă completă, fără a neglija niciun motiv posibil pentru care ai putea fi respins.

Experiența ta în muncă și pregătirea în domeniul pe care îl vizezi pot trece însă neobservate, dacă nu le pui în valoare în CV. Tocmai de aceea, modelele de CV Europass, cele mai apreciate în rândul recrutorilor includ și câmpuri speciale pentru completarea abilităților și a competențelor. Deși acestea pot părea, pentru neinițiați, o capcană a laudei de sine, adevărul este că importanța lor poate fi vitală pentru obținerea unui interviu.

Află de ce angajatorii vor să știe care sunt punctele tale forte, cât de bine pregătit ești și cum îți poți pune în valoare calitățile native, cunoștințele și experiența, completând aceste câmpuri cu informații relevante, care te pot ajuta să te remarci în comparație cu alți candidați.

Abilități și competențe: care este diferența?

Ambele se referă la aptitudinile tale, dar, în vreme ce abilitățile vorbesc despre capacitatea ta de a face față unui anumit loc de muncă, competențele sunt cele care vor spune cum și de ce ești pregătit pentru respectivul job.

De exemplu, dacă atenția la detalii este una dintre calitățile tale, poate fi deopotrivă apreciată dacă te angajezi ca agent comercial sau ca designer de interior; asta nu înseamnă neapărat că pregătirea te recomandă pentru ambele joburi, iar competențele, precum experiența anterioară pe un post similar sau absolvirea unui curs într-unul dintre domeniile menționate pot face diferența în acest sens.

Pe scurt, competențele vizează calitățile și cunoștințele pe care le-ai dobândit studiind un anumit domeniu, specializându-te și căpătând experiență de muncă pe o anumită nișă. Abilitățile vizează mai mult acele calități native sau dobândite în urma experiențelor anterioare, calități relevante pentru jobul pentru care candidezi.

În CV vei menționa toate competențele, tocmai pentru că astfel poți oferi o privire de ansamblu asupra parcursului tău educațional și a experienței în muncă. În ceea ce privește abilitățile, lucrurile sunt diferite, deoarece le vei aminti doar pe cele relevante pentru locul de muncă pe care ți-l dorești.

Altfel spus, vei ușura munca recrutorului oferindu-i doar informațiile de care are nevoie pentru a decide dacă te invită sau nu la un interviu; oricât de bine și de rapid ai reuși să te integrezi și să muncești într-o echipă, de exemplu, această calitate nu îți va fi necesară sau exersată într-un loc de muncă autonom.

Rolul descrierii în CV a abilităților și a competențelor

Foarte multe persoane consideră că acest element din CV este unul formal, așa că îl tratează cu superficialitate și indiferență. Cu toate astea, specialiștii în resurse umane au ochiul format pentru a putea recunoaște cu ușurință textele copiate sau adaptate din alte CV-uri și pot aprecia candidații care au depus eforturi pentru a vorbi într-un mod sincer și deschis despre valoarea pe care o pot aduce într-o companie.

Completarea acestei rubrici nu este însă doar un mijloc prin care poți atrage atenția angajatorului, ci și un veritabil exercițiu de pregătire pentru interviul de angajare. Pe măsură ce vei scrie aceste informații în CV, vei reuși să îți formulezi și să exersezi răspunsuri la întrebări precum „Ce calități te recomandă pentru acest job?” sau „De ce consideri că ești potrivit pentru această poziție?”. Pentru că interviul este totuși un proces în care trebuie „să te vinzi” cât mai bine, modestia exagerată iese din discuție când vine vorba despre abilități și competențe și este înlocuită de argumente și încredere în forțele proprii.

Iată la ce te poate ajuta completarea în CV a aptitudinilor și a competențelor, pe lângă repetiția generală dinaintea unui interviu:

 • îi oferă angajatorului posibilitatea de a-ți urmări și înțelege mai bine parcursul profesional și studiile;
 • îl ajută să își dea seama dacă și în ce măsură te pliezi pe cerințele postului și să intuiască dacă poți fi performant pe poziția respectivă;
 • îl ajută să scaneze mai ușor situațiile în care te-ai descurca de minune și să le anticipeze pe cele în care te-ai putea împotmoli;
 • îi oferă o privire de ansamblu asupra modului tău de lucru în anumite contexte, cum ar fi sub presiunea unui deadline sau într-o echipă numeroasă;
 • îl vor ajuta să identifice care sunt tiparele de lucru cu care ești obișnuit și să le compare cu ceea ce oferă compania angajatoare.

Cum se clasifică abilitățile și în ce fel le poți descrie în CV

Atunci când îți descrii abilitățile în CV, este important să le diferențiezi pe cele care țin de dezvoltarea personală (transferabile și general valabile, indiferent în ce domeniu lucrezi) de cele de specialitate și de cele native, care pot fi folositoare în orice situație.

Abilitățile de dezvoltare personală

Cu siguranță ți-ai dezvoltat de-a lungul experienței în muncă astfel de abilități pe care nu le conștientizezi neapărat pe măsură ce le obții, dar care îți pot fi de folos la un nou loc de muncă.

Iată câteva exemple:

 • abilități de comunicare orală și scrisă – acest lucru spune despre tine că poți înțelege cu ușurință informațiile și că le poți transmite mai departe în mod clar și coerent;
 • abilități de lucru cu calculatorul – știi să lucrezi pe computer și cu programe uzuale;
 • abilități manageriale – dacă ai coordonat o echipă, te poți folosi de aptitudinile dobândite ca lider;
 • abilități de negociere – experiența comercială anterioară te poate ajuta să obții un profit mai mare pentru compania la care lucrezi sau să negociezi contractele în favoarea acesteia;
 • abilitatea de a lucra sub presiunea deadline-urilor – obișnuința cu termenele scurte de predare a proiectelor sau de finalizare a sarcinilor este foarte apreciată în orice organizație.

Gândește-te la situațiile în care ai fost pus până acum în carieră și cum le-ai făcut față și nu te sfii să menționezi calitățile astfel dobândite și aplicabile în orice domeniu de activitate.

Abilitățile de specialitate

Acestea sunt aptitudini specifice, dobândite odată cu experiența în domeniul în care ai activat anterior. Nu sunt însă aplicabile întotdeauna sau integral dacă vrei să faci o schimbare în carieră, dar te pot ajuta să avansezi și să țintești mai sus, dacă ai deja o anumită experiență pe o anumită specializare. Iată câteva exemple:

 • montarea cărămizilor – deși este o aptitudine importantă când îți cauți un job de zidar, nu îți va fi de folos dacă intenționezi să îți schimbi domeniul de activitate;
 • mecanică auto – din nou, această aptitudine te poate ajuta să găsești un loc de muncă într-un service auto, dar în alte domenii nu îți va fi tocmai folositoare.

Leagă-te de experiența anterioară și pune-ți în valoare acele aptitudini de specialitate care te pot ajuta, punctual, să obții jobul vizat.

Abilități adaptive

Aceste aptitudini pot fi incluse atât în CV, cât și în scrisoarea de intenție și se referă la personalitatea ta și la modul de lucru. Iată câteva exemple:

 • abilitatea de a lucra în echipă – dacă ai această experiență și aptitudinea îți este necesară sau utilă și în locul de muncă pe care dorești să îl obții, este indicat să o menționezi angajatorului;
 • atitudinea pozitivă – în numeroase situații, optimismul este cheia pentru a obține noi perspective și pentru a face lucrurile să funcționeze la locul de muncă, indiferent în ce domeniu activezi;
 • creativitatea – această calitate poate spune despre tine că te descurci în situații noi și neașteptate sau că ai capacitatea de a găsi soluții și de a aduce plus valoare în cadrul companiei.

E important să incluzi în CV calitățile personale care se pot dovedi utile la locul de muncă pe care ți-l dorești. Nu fi modest, dar evită și să te supraapreciezi sau să îți însușești merite pe care nu le ai.

Nu copia formulări găsite în alte CV-uri și leagă-te strict de abilități care îți descriu modul de lucru, în concordanță cu nevoile angajatorului. Oferă detalii privind dobândirea acestor calități și verifică din nou lista, pentru a te asigura că nu ai omis să descrii ceva important. Fii succint în formulare, dar totodată coerent și convingător; astfel vei avea la final un CV complet și comprimat, care va atrage atenția recrutorului și pe marginea căruia îți poți construi ulterior pregătirea pentru interviul de angajare.

Competențele profesionale și descrierea acestora

Această rubrică este dedicată cursurilor, formărilor, trainingurilor și altor forme de educație și instruire pe care le-ai urmat și care sunt relevante pentru jobul pentru care candidezi. Asta nu înseamnă că vei înșirui diplomele obținute de-a lungul timpului, ci că îți vei susține cauza prin fapte concrete și palpabile.

Vei vorbi despre acele competențe profesionale care te califică pentru postul pe care ți-l dorești și care îți pot oferi un avantaj față de alți candidați.

De exemplu, dacă îți dorești un job de programator web, este insuficient și redundant să menționezi că ai absolvit un curs de utilizare a computerului, iar absolvirea unei facultăți de profil va fi menționată în rubrica „Studii” a CV-ului; așadar, în secțiunea de competențe vei menționa acele cursuri/traininguri/workshopuri care te pot ajuta să te diferențiezi de ceilalți candidați, precum specializarea în lucrul cu un anumit limbaj de programare, precum Java, PHP, C++ sau Python.

În cazul în care candidezi pentru un job de babysitter, CV-ul tău se poate face remarcat prin competențe precum cunoașterea unei limbi străine, deținerea unui permis de conducere sau participarea la un curs de prim ajutor.

Pentru a afla mai multe despre cursurile și calificările care îți pot aduce mai mulți bani la un astfel de job, citește și Cum să câștigi mai mult din babysitting: cursuri de calificare și certificări folositoare.

Iată câteva exemple de competențe pe care le poți menționa în CV, dacă sunt relevante pentru locul de muncă pe care ți-l dorești:

 • Utilizarea pachetului Microsoft Office
 • WordPress
 • AutoCad
 • Adobe Photoshop
 • Corel Draw
 • Contabilitate
 • Limbaje de programare
 • Comunicare și content writing
 • Project management
 • Fluența într-o limbă străină
 • Permisul de conducere
 • Cursuri de calificare într-un anumit domeniu, cum ar fi gastronomia

Nu uita să detaliezi, unde este cazul, cum ai dobândit aceste competențe și evaluează, de asemenea, nivelul la care ți le-ai însușit. De exemplu, pentru cunoașterea unei limbi străine te poți încadra la unul dintre următoarele niveluri: A1 și A2 pentru utilizarea la nivel elementar, B1 și B2 pentru utilizarea independentă, respectiv C1 și C2 pentru utilizarea competentă a limbii. În cazul competențelor pentru care nivelurile nu sunt la fel de clare, poți folosi termeni precum „începător”, „mediu/ intermediar” sau „avansat”.

Exemple de aptitudini și competențe pe care angajatorii vor să le vadă într-un CV

Indiferent în ce domeniu lucrezi, sunt câteva tipare de abilități și competențe care le atrag mereu atenția recrutorilor. De aceea, ți-am pregătit o listă cu exemple din care poți alege ce ți se potrivește și poți completa ulterior cu detalii în ceea ce privește dobândirea sau dezvoltarea acestor abilități și competențe:

 • abilități de comunicare: comunicare nonverbală, comunicare verbală, comunicare scrisă, calitatea de a fi un bun ascultător;
 • abilități organizaționale: planificare, atribuirea sarcinilor, luarea deciziilor, managementul timpului și respectarea termenelor-limită;
 • abilități de leadership: responsabilitate, implicare, flexibilitate, feedback și controlul calității;
 • aptitudini și competențe de lucru cu computerul: cunoașterea unor programe de baze de date sau a unor limbaje de programare,
 • analiza datelor, utilizarea unor programe specifice sau a unor instrumente de nișă;
 • abilități sociale: spirit de echipă, empatie, răbdare;
 • aptitudini și calități native: rezolvarea problemelor, acceptarea și oferirea criticilor constructive, capacitatea de adaptare, motivația;
  competențe tehnice: contabilitate, programare, certificări în domeniu.

Câteva sfaturi de final

 • Înainte de a-ți organiza informațiile în CV și de a completa aceste rubrici importante de care poate depinde viitorul tău, este esențial să studiezi cu atenție anunțul de angajare, să îți dai seama ce vrea angajatorul de la tine și în ce măsură te poți plia pe nevoile și standardele sale.
 • Scoate în evidență doar acele aptitudini și competențe care îți pot fi de folos în cazul în care vei obține acel loc de muncă și nu pierde timpul recrutorului cu detalii care nu sunt relevante pentru el.
 • Analizează CV-urile unor persoane care au deja joburi similare cu cel pe care ți-l dorești, pentru a-ți putea face o schiță a aptitudinilor și competențelor importante pentru angajator.
 • Fă legătura între abilitățile și competențele menționate și experiența din rubrica specifică a CV-ului.
 • Nu minți, nu exagera și, mai ales, nu fi rezervat în a-ți pune în valoare calitățile; la urma urmei, CV-ul este forma prin care te prezinți și „te vinzi” angajatorului, așadar folosește-te de toate argumentele pentru a-l convinge că ești candidatul ideal.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursa foto: Shutterstock


Autor:
19 decembrie 2018

Ultima editare: 21 decembrie 2018

Ultimele locuri de munca de pe OLX

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 67 = 68

Alte articole