INDEPENDENT

Diurna: cât poți primi și în ce condiții beneficiezi de ea 

20 August 2019
Array

Autor:

În activitatea multora dintre salariați apare momentul când angajatorul hotărăște că experiența și calificarea lor este utilă și în alte locuri, în afară de sediul companiei. Dacă lucrezi pentru o companie cu capital privat și urmează să fii detașat sau delegat în interes de serviciu, trebuie să știi că, de anul acesta, valoarea diurnei care ți se cuvine pentru durata în care îți exerciți atribuțiile în afara locului de muncă a fost majorată. Obligația ca salariații delegați sau detașați să primească aceste drepturi bănești este consemnată în Codul Muncii, iar justificarea acordării unor sume de bani revine în sarcina angajatorului, nu a angajatului, care trebuie să demonstreze caracterul deductibil al cheltuielilor efectuate. 

Ce prevede cadrul legislativ
Cine poate primi diurna
Ce tipuri de indemnizații se acordă

Ce prevede cadrul legislativ

Potrivit HG 714/2018, ca salariat delegat sau detasat, ai dreptul la decontarea cheltuielilor de transport, în funcție de distanța față de locul de muncă, atât în țară, cât și în străinătate. Legea diurnei stipulează că valoarea acesteia depinde de reglementările existente în fiecare țară, dar și de pragul de referință fixat în România. Acordarea unei indemnizații de delegare este aferentă zilei calendaristice, atât în cazul deplasărilor realizate pe teritoriul României, cât și pentru cele care depășesc granițele țării, într-un cuantum stabilit de lege.   

Ca salariat delegat, mai ai dreptul de a ți se efectua plata cheltuielilor de transport și de cazare, în condițiile prevăzute de lege sau cuprinse în contractul colectiv de muncă. Perioada maximă a unei delegări este de 60 de zile, iar a unei detașări, de 12 luni calendaristice. Există, însă, și un dezavantaj pe care delegarea sau detașarea o aduce din punctul de vedere al beneficiilor lunare. Pe perioada absenței de la locul permanent de muncă, nu vei primi tichetele de masă aferente zilelor în care ți-ai îndeplinit sarcinile profesionale și acordate conform articolului 15 din norma de aplicare a legii 142/1998. 

Citește și Codul muncii 2019: tot ce trebuie sa stii despre drepturile si obligatiile tale, in calitate de angajat

Cine poate primi diurna

Deși este asociată frecvent cu meserii care implică deplasări regulate, cum ar fi cea de sofer, plata unei diurne este aplicată pe scară mult mai largă. Potrivit legii din România, acordarea indemnizației de delegare sau de detașare, precum și a oricăror alte sume de aceeași natură, cu excepția celor acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport și cazare, se dispune către următorii angajați:

  • salariații companiei;
  • administratorii care își desfășoară activitatea prin actul constitutiv, prin contractul de administrare sau prin mandat;
  • managerii, numiți în baza contractului prevăzut de lege;
  • directorii desemnați în baza unui mandat;
  • persoanele care sunt membre în directoratul societăților administrate în sistem dualist și în consiliul de supraveghere.

Citește și Deducerile personale: ce sunt si cum poti profita de ele

Ce tipuri de indemnizații se acordă

Diferența dintre sumele acordate angajaților aflați în delegație sau în detașare depinde atât de distanța față de locul de muncă, dar și de părăsirea teritoriului național al României, în interes de serviciu. Astfel, indemnizația are următoarele valori:

În țară:

Hotărârea de Guvern nr. 714/2018 a consfințit majorarea indemnizațiilor ce pot fi acordate angajaților începând cu 1 ianuarie 2019. Astfel, dacă ești delegat sau detașat într-o localitate situată la o distanță cuprinsă între 5 și 50 de km de localitatea în care se află locul tău permanent de muncă, ți se cuvine o indemnizație de delegare în cuantum de 20 de lei/zi.  Această valoare a fost majorată cu trei lei în comparație cu cea prevăzută de precedentele acte normative. Dacă ai o delegație sau o detașare într-o localitate care se află la o distanță mai mare de 50 de km de locul tău permanent de muncă, vei primi, alături de indemnizația de delegare, o alocație zilnică de cazare ce ridică suma totală la un cuantum cu o valoare de 230 de lei/zi.

În străinătate:

În situația în care detașarea sau delegarea ta are loc într-o țară din Uniunea Europeană, unde diurna este de 35 de euro/zi, angajatorul are posibilitatea de a indexa această sumă de 2,5 ori, ceea ce duce la o valoare de 87,5 euro, în urma aplicării formulei de calcul pentru diurna externă. Ca angajat, beneficiezi integral de această sumă datorită faptului că este scutită de impozitul pe venit și de reținerea contribuțiilor sociale, dar depășirea nivelului stabilit de lege atrage după sine plata tuturor acestor obligații de către angajator. 

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Credit foto: Shutterstock

Array

Autor:
20 August 2019

Ultimele locuri de munca de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

98 − 94 =

Alte articole